#
77
7
Dec
2023

Belize

7
Dec
2023
Met special guest:
Logo voor luisteren op SpotfiyLogo voor luisteren op podimo
Logo voor luisteren op Google podcastLogo voor luisteren op podimo

Centraal-Amerika kan nog wel eens voelen als Mexico en de Zeven Dwergen. Wat niet helpt is dat die dwergen broertjes zijn die je nauwelijks van elkaar kunt onderscheiden. Behalve Belize, bestaand uit gemengd bloed van Spanjaarden en, jawel, Engelsen. Of dit betekent dat je hier de fluwelen salsa danst met een lauwe pint in je klauwen valt nog te bezien. Maar het geeft Belize wel het nodige onderscheidende vermogen tussen al die andere dwergen.

Dat is fijn, want dit is niet de dwerg die het hoogst van de toren blaast of het hardst gromt naar zijn eigen burgers. Hier geen bloedige burgeroorlog, geen eigen kanaal en geen aanstellerig gesandboard op zwarte vulkanen. Als een groot gat in de zee je grootste hoogtepunt is, zit je voorlopig goed. Mañana mañana. Oh nee, tomorrow morning.

Paspoortje

Oppervlakte: de helft van Nederland.

Ongeveer net zo groot als: Djibouti.

Aantal inwoners: 400.000.

Hoofdstad, of eigenlijk hoofddorp: Belmopan.

Andere steden: Eigenlijk alleen Belize City.

Valuta: Belizaanse dollar.

Religie: Bijna iedereen is katholiek.

Taal: Officieel Engels, maar de meesten spreken Spaans of Kriol.

Meest voorkomende achternamen: Martinez, Garcia, Castillo, Lopez, Williams.

Vlag: Blauwe vlag met boven en onder een rode rand. In het midden een joekel van een wapen.

No items found.

Kroegfeitjes 🍻

Zin in meer random kroegfeitjes? Check dan onze feitjesgenerator.
The white pyramid
Het parlementsgebouw van Belmopan is een brutalistisch gebouw in de vorm van een Mayaruïne.
Belmopan
Belmopan, de hoofdstad van Belize, is met 12.000 inwoners een van de kleinste hoofdsteden ter wereld. Het dorp werd gesticht in 1961 nadat de oude hoofdstad, Belize City, flink geleden had onder het geweld van een tropische storm.
Guatemalize
Op Guatemalteekse kaarten bestaat Belize niet. Sterker nog, Belize is gewoon onderdeel van Guatemala. Guatemala vond dat een deel van Belize van hen was, maar wist eigenlijk niet zo goed welk deel dus claimden ze maar gewoon heel Belize. Google Maps kiest voorlopig geen kant en hanteert de stippellijn.
Queen Belizabeth
Belize is het enige Engelssprekende land van Centraal-Amerika.
De kijkdoos
De vlag van Belize is met 12 kleuren de bontste nationale vlag ter wereld. Dat komt voor 10 van de 12 kleuren door het embleem. Beetje valsspelen.
Koninklijke rat
Toen Queen Elizabeth II in 1985 kwam buurten bij de nieuwe onafhankelijke republiek Belize, kreeg ze een gebraden paca geserveerd. De paca is een groot knaagdier en sindsdien staat het beestje daar dan ook bekend als de "Royal Rat".
No McBelize
Er is geen fast-food-chain in Belize, en daar zijn ze - terecht - heel trots op!
Wow, you're going to Belize
In de hitserie Breaking Bad wordt "Going to Belize" gebruikt als synoniem om iemand te laten ombrengen. Als in, "you can always send him to Belize".
Mayasteden
Caracol en Xunantunich waren mayasteden die zich konden meten met Tikal in Guatemala en Chichen Itza in Mexico. In Caracol woonden ooit twee keer zoveel mensen als nu in Belize City. Nog steeds staat hier het hoogste bouwwerk van Belize, met 43 meter. Hoe de mayasteden vroeger echt heetten, weet niemand. Het blijkt vrijwel onmogelijk om de hiëroglyfen van de maya's te ontcijferen.
CARICOM
Belize is economisch sterk gericht op de Caraïben. Het is dan ook het enige Centraal-Amerikaanse land dat lid is van CARICOM, zeg maar de EU van de Caraïben.
Great blue hole
Deze naam dekt de lading aardig. Het is het grootste mariene zinkgat ter wereld: een perfect cirkelvormig gat in de oceaanbodem, middenin een atol. Het is een kalksteengrot waarvan het dak is ingestort. Door zeespiegelstijging is het helemaal onder water is komen te staan. Als je wil duiken tussen stalagmieten en stalactieten dan is dit je plek.
Belize Barrier Reef
Dit is het één na grootste barrièrerif van de wereld. Dit obstakel maakte Belize ook behoorlijk oninteressant voor kolonisatoren. Drie van de vier atollen op het westelijk halfrond liggen hier.
Later alligator
In Belize ligt het enige jaguarreservaat ter wereld. Jaguars moeten het meer hebben van kracht dan van snelheid. Ze doden hun prooi door hun schedel kapot te bijten. Ze zijn ook de enige katachtigen die reptielen eten. Jaguars hebben genoeg bijtkracht om schildpadden te verslinden en alligators te slachten.
No items found.

Tips 💡

Nog geen tips, heb jij er één? Stuur 'm op!

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan 500 - we naderen Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Bekijk ook eens 👀

Ga direct door naar één van onze overige afleveringen