Feitje genereren..

FEIT:

Nepal
Keiharde botsing jonge!
Waarom de Himalaya zo hoog is? Puur door de uitzonderlijk hoge snelheid waarmee de Indische Plaat tegen de Euraziatische aan beukt.
VK: Wales
Schaapjes op het natte
Wales is geen land, maar zou anders toetreden tot het illustere rijtje van landen die meer schapen hebben dan mensen: ratio 3 - 1. Je bevindt je dan in gezelschap van Australië, Mongolië en koploper Nieuw-Zeeland (ratio 7,7 - 1). Jammer ook dat de Falklandeilanden geen onafhankelijk land zijn, die hebben zo’n 200 schapen per inwoner.
Noord-Holland
Catrijper Nok
Deze duin is de hoogste van Nederland. 55,4 meter! Alleen in Utrecht, Gelderland, Overijssel en Limburg liggen hogere natuurlijke punten.
VK: Engeland
Een welkome geuzennaam
Een Sovjetjournalist noemde Margareth Thatcher in een stuk de "Iron Lady", een bijnaam die ze kreeg vanwege haar compromisloze politiek en leiderschapsstijl. Ze omarmde die bijnaam met liefde.
Tanzania
Veeltaligheid
In Tanzania worden ongeveer 100 talen gesproken en zijn alle vier de Afrikaanse taalfamilies vertegenwoordigd: Bantoetalen, Koesjitische talen, Nilotische talen en Khoisantalen.
Canada
Alaskanada
Alaska is niet van Canada omdat de Russen het in 1867 liever aan de VS verkochten dan aan Canada, een niet-onafhankelijk onderdeel van hun grote rivaal: het Verenigd Koninkrijk.
Peru
Nipo-peruano
In Peru wonen relatief veel Japanse immigranten. Veel Japanners kwamen in het begin van de 20e eeuw naar Peru om te werken in de mijnbouw. Toen Japan Pearl Harbor aanviel, zagen de Verenigde Staten de Japanse diaspora in Peru als een grote bedreiging. De Japanse Peruanen werden daarom op grote schaal naar de Verenigde Staten gedeporteerd, waar ze net als Japanse Amerikanen in concentratiekampen terecht kwamen.
Vaticaanstad
Minicaanstad
Vaticaanstad is het kleinste land ter wereld. Het kleiner dan de Efteling.
Hongkong
Gun fu
Heroic bloodshed-films uit Hongkong gebruiken vaak ‘gun fu’-scenes. 50% guns en 50% kung fu.
Myanmar
Ana
Jezelf op de achtergrond plaatsen en respect hebben voor anderen is de hoeksteen van de Birmese cultuur. Ana wordt het genoemd. Hier een paar gratis tipjes voor de omgang: spreek mensen altijd met twee woorden aan, raak nooit iemands hoofd of voeten aan en wijs nooit met je tenen naar iemand. En in tempels: doe je schoenen uit, loop met de klok mee en wijs nooit naar een Boeddhabeeld. Graag gedaan, scheelt jou weer een paar maanden gevangenisstraf.
Myanmar
Demografische transitie
De natuurlijke bevolkingsgroei in Myanmar is vrijwel gestopt. Het land loopt daarmee ver voor op landen met een vergelijkbare welvaart. Vrouwen blijven relatief lang vrijgezel en krijgen vervolgens minder kinderen.
Paraguay
Waterkracht exporteren
Paraguay produceert 5x meer elektriciteit uit waterkracht dan het zelf consumeert. Het overschot wordt geëxporteerd. Het land is daarmee de grootste elektriciteitsexporteur ter wereld. Dit heeft Paraguay vooral te danken aan de Itaipudam op de grens met Brazilië. Dat is na de Drieklovenstuwdam in China de grootste stuwdam ter wereld.
Haïti
Mooie vlag hebben jullie
Bij de Olympische Spelen kwamen Haïti en Liechtenstein erachter dat ze allebei dezelfde vlag hadden. Ze hebben na de Spelen allebei maar een logootje op hun vlag gezet.
Zuid-Korea
Korea voor de Koreanen
Zuid-Korea, en Noord-Korea natuurlijk ook, is een van de meest etnisch homogene landen ter wereld. 98% van de inwoners is Koreaan.
Paraguay
Guaraniwoorden
Nooit gehoord van de taal Guaraní? Dat kan, maar ze hebben wel aardig wat woorden toegevoegd aan het Nederlands. Wat dacht je van de tapir? En via het Spaans en Portugees hebben we ook ananas, jaguar, tapioca en toekan aan ze te danken.
Laos
Laoswortel
Laos is samen met Chili het enige land dat je kan eten. De gele laoswortel komt echter niet uit Laos, maar uit Indonesië.
Bangladesh
Hofleverancier VN
Bangladesh is hofleverancier van blauwhelmsoldaten voor VN-vredesmissies. Geen enkel ander land levert zoveel troepen.
Friesland
Wad zeg je?
Ken je die helft van Nederland die onder NAP ligt? Eigenlijk kun je de Waddenzee daar ook onder rekenen. Alleen biedt de Noordzeekust in het noorden niet genoeg bescherming tegen de zee, waardoor het achterland steeds onder kan lopen. Dat achterland is de Waddenzee.
Zimbabwe
Karibameer
Het Karibastuwmeer in de Zambezirivier is, gemeten naar watervolume, het grootste stuwmeer ter wereld. Tijdens het onderwater zetten van het gebied, zijn tijdens Operatie Noach duizenden dieren van de verdrinkingsdood gered door parkwachters. Het enorme gewicht van het water zorgde al voor meer dan 20 aardbevingen van meer dan 5 op de schaal van Richter.
Micronesië
Operation Hailstone
Chuuk Lagoon is een van de beste wrakduik-locaties ter wereld. Dat komt door Operatie Hailstone - ook wel de Japanse Pearl Harbor genoemd. In februari 1944 verloren de Japanners, na 2 dagen lang bombardementen op de marinebasis, 16 oorlogsschepen, 32 koopvaardijschepen en meer dan 250 Japanse vliegtuigen.
Laos
CIA in Laos
In de schaduw van de Vietnamoorlog voerde de CIA geheime operaties uit in (of eigenlijk boven) Laos. Buiten het blikveld van het publiek werd het land op enorme schaal gebombardeerd. Dat maakt Laos het meest gebombardeerde land ter wereld. Er vielen meer bommen dan in Duitsland en Japan sámen. Blindgangers veroorzaken ook nu nog veel onschuldige slachtoffers.
Marshalleilanden
Tourist trap?
De topbestemming op de Marshalleilanden is volgens Tripadvisor... een brug. Een doodgewone, betonnen brug van slechts 20 meter lang die twee delen van het hoofdatol Majuro verbindt. Verder in het lijstje bestemmingen volgens Tripadvisor: een tweetal kraters die nagelaten zijn door atoomproeven. Geen reviews, dus of je kan er helemaal niet heen, of het kan wel maar je komt er zo radioactief van terug dat je geen review meer kan achterlaten. Geen wonder dat slechts een paarduizend toeristen per jaar de Marshalleilanden weten te vinden.
Overijssel
Er is veel IJssel over
De IJssel loopt van Westervoort via Zutphen, Deventer, Kampen en het Ketelmeer naar het IJsselmeer. Met 127 kilometer is het de langste rivier die uitsluitend over Nederlands grondgebied stroomt - dus niet de Linge die dat op een of andere manier claimt.
Drenthe
Molukkers
In Drenthe zijn in de jaren '50 veel Molukkers opgevangen, eerst in kampen, daarna in Molukse wijken. De meesten zitten er nog steeds en in Assen vind je de grootste Molukse wijk van Nederland.
Nepal
Sherpa's in Noorwegen
Het vermogen van Sherpa's om voor langere tijd goed functioneren op grote hoogte bleef in Noorwegen niet onopgemerkt. Die huren al tientallen jaren Sherpa's in om wandelpaden aan te leggen door de bergen. Ze kunnen zware stenen op hun rug dragen op plekken waar machines er niet bij kunnen. Met het werk verdienen ze in een Noorse zomer meer dan in 30 jaar in Nepal.
Kazachstan
I like 👍
Door de release van de film "Borat" heeft Kazachstan 10 keer meer toeristenvisa's uitgegeven dan ervoor. De slogan van hun laatste toerismecampagne is "Kazachstan: Very Nice"
Jemen
Het noorden kwijt
Jemen is een samensmelting van Noord-Jemen en Zuid-Jemen. In feite liggen die vooral horizontaal naast elkaar: West-Jemen en Oost-Jemen was een veel betere benaming geweest.
Overijssel
Hanzesteden
De middeleeuwse centra van de Nederlandse Hanzesteden zijn goed bewaard gebleven. Dat komt omdat ze na de neergang van de Hanze zo arm waren, dat er geen geld was voor stadsvernieuwing en de oude meuk dus maar bleef staan. Het hielp ook mee dat ze, in tegenstelling tot de Duitse Hanzesteden, in de Tweede Wereldoorlog gespaard werden van bombardementen.
Gelderland
Achter hoek, nieuwe vlag
Bierbrouwer Grolsch, de Zwarte Cross en de Stichting Pak An namen in 2018 het initiatief voor een Achterhoekse vlag. Het ontwerp dat won was het licht- en donkergroene coulissenlandschap met een kronkelend kruis dat de wegen moet voorstellen.
Zuid-Afrika
Bafana Bafana
Voetbal is de sport van het volk in Zuid-Afrika. Het nationale team, Bafana Bafana won al eens de Afrikacup, maar wist op het WK nooit verder te komen dan de groepsfase. De laatste deelname was in 2010, toen Zuid-Afrika als eerste Afrikaanse land ooit het WK mocht organiseren.
Peru
Door dik en dun
Peru plaatste zich in 2018 voor het WK voetbal in Rusland. Miguel had geen kaartje weten te bemachtigen, maar verzon een list. Hij kocht een kaartje dat gereserveerd was voor morbidly obese mensen. Om in aanmerking te komen moest hij eerst nog wel even 25 kilo aankomen. Dat lukte, en hij mocht naar het WK.
Lesotho
Hoogste laagste punt, snap je hem nog?
Lesotho is het enige land dat volledig boven de 1000 meter ligt, en het land met veruit het hoogste laagste punt ter wereld. Hun laagste punt ligt op 1400 meter. De tweede prijs is voor Rwanda, met 950 meter.
Tadzjikistan
Buchara, Samarkand en Kokand
Buchara, Samarkand en Kokand liggen in het huidige Oezbekistan, maar zijn van oorsprong Tadzjiekse steden en hebben ook nog steeds een voornamelijk Tadzjiekse bevolking.
Saint Kitts & Nevis
Rietsuiker
De economie van Saint Kitts dreef lange tijd op de export van rietsuiker. Het piepkleine eilandje leverde 20% van alle suiker in het Britse Rijk. Er werd een spoorweg aangelegd van de plantage naar de raffinaderij. Het is een van de weinige spoorlijnen in de Caraïben en wordt nu nog gebruikt door toeristen.
Letland
Europa's breedste waterval
De breedste waterval van Europa ligt in Letland, maar liefst 270 meter breed. Pak je spullen, waar wacht je nog op?! Oh wacht, hij is maar 2 meter hoog.
Letland
Krimpende bevolking on steroids
Er zijn drie landen met minder inwoners dan in 1950. Vaticaanstad, Bulgarije en Letland.
Vanuatu
Nanggol
Op het zuidelijk deel van Pinkstereiland zijn ze niet vies van extreme sporten. Bij Nanggol springen mannelijke stamleden van zelfgebouwde houten torens van 30 meter hoog naar beneden, met alleen een liaan om hun enkels om de val te breken. En lianen zijn een stuk minder elastisch dan een bungeejumpkoord. Gaat ook niet altijd goed.
Lesotho
Mokorotlo
De Mokorotlo is een strohoed in de vorm van een rondavel: een traditioneel huis in Lesotho met ronde muren en een rieten puntdak. De hoed komt ook terug op de vlag.
Denemarken
Alsjelieft Denemarken
De Deense taal heeft geen woord voor 'alsjeblieft'.
Noorwegen
Duurzame energie
Noorwegen heeft zijn enorme olie- en gasvoorraad zelf nauwelijks meer nodig. De elektriciteitsproductie draait volledig op waterkracht en nergens ter wereld rijden meer elektrische auto's per hoofd van de bevolking dan in Noorwegen.
Laos
Lao-Lao
Lao-Lao is de goedkoopste sterkedrank ter wereld en kost minder dan een euro per liter. Door illegaal stoken kan de veiligheid van het drankje echter niet altijd worden gegarandeerd. Er zijn gevallen bekend waar het drinken van Lao-Lao tot blindheid heeft geleid.
Seychellen
Coco de Mer
De Coco de Mer zijn de grootste kokosnoten ter wereld. Ze kunnen tussen de 15 en 25 kilo wegen en komen alleen voor op het eiland Praslin op de Seychellen. Qua vorm hebben ze iets weg van een menselijk achterwerk. Google maar eens.
Vanuatu
Methusalem der vulkaanuitbarstingen
De Yasur, een vulkaan op eiland Tanna, barst al onafgebroken uit sinds Captain Cook ‘m in 1774 brandend aantrof. Het is de enige vulkaan waarvan men niet weet hoelang hij al aan het uitbarsten is.
Japan
Gamegemonie
De grootste twee gamefranchises ter wereld zijn allebei Japans: Super Mario en Pokémon. Ook de markt voor spelcomputers wordt gedomineerd door twee Japanse merken: Nintendo en Playstation. Niet op die lijst, wel in ons hart: de Tamagotchi. Rust zacht.
Vaticaanstad
Verdrag van Lateranen
Bij de Italiaanse eenwording in 1870 verloor het Vaticaan al zijn grondgebied. In 1929 sloot Benito Mussolini met de paus het vedrag van Lateranen, waarbij Vaticaanstad weer een (piepklein) stukje grond kreeg en de huidige grenzen werden vastgelegd.
Saint Kitts & Nevis
Founding father
Alexander Hamilton, een van de founding fathers van de Verenigde Staten, werd geboren op Nevis. Hij viel op toen hij een goed essay schreef over een orkaan die het eiland trof en verdiende daarme een studiebeurs in New York.
Sao Tomé en Principe
Klein geëvenaard
Sao Tomé & Principe is het kleinste land waar de evenaar doorheen loopt.
Armenië
Operatie Nemesis
Onder de Ottomaanse leiders Talaat Pasja, Djemal Pasja en Enver Pasja vond de Armeense genocide plaats. Aan het eind van de Eerste Wereldoorlog vluchtten ze per onderzeeboot naar Duitsland. Ze werden door de nieuwe Ottomaanse regering bij verstek veroordeeld tot de doodstraf voor hun misdaden, maar Duitsland weigerde ze uit te leveren. De Armenen lieten het er niet bij zitten en startten operatie Nemesis, met als doel het drietal op te sporen en te liquideren. Met succes: in 1921 werd Talaat doodgeschoten in Berlijn, in 1922 volgde Djemal in Tiblisi en Enver in Centraal-Azië.
Barbados
God wave the Queen
Barbados nam in 2021 afstand van de Engelse Troon en werd daarmee de nieuwste republiek. Bij de ceremonie benoemden ze meteen Rihanna als hun "national hero".
Flevoland
Oldlands
A Campingflight to Lowlands Paradise begon in 1967 in de Jaarbeurs, Utrecht. Er waren toen twee edities waarvan de tweede legendarisch zou moeten worden. Het hele festival werd maanden verplaatst omdat Jimi Hendrix zou komen. Dat gebeurde uiteindelijk niet want hij brak zijn been onderweg naar het vliegtuig.
Tuvalu
BNP
Tuvalu heeft het kleinste bruto nationaal product van alle landen. In 2021 was het 65 miljoen. Daar kun je Frenkie de Jong niet eens voor kopen.
Chili
11
In Chili is Once is een soort extra minimaaltijd die je ergens tussen 5 en 9 's avonds neemt. Maar, once betekent 11 in het Spaans. Dat komt van de mijnwerkers van vroeger. Die wilden soms een beetje alcoholisch brandwater tussendoor, oftewel aguardiente. Dat hielden ze uiteraard verborgen van de jefe, dus hun code was 'once'. Dat staat voor de elf letters in a-g-u-a-r-d-i-e-n-t-e.
Maleisië
Teh Tarik
In Maleisië groeit veel thee en ze drinken het zelf ook maar wat graag. Teh Tarik betekent letterlijk 'pulled tea' en verwijst naar de bereidingswijze. Thee en melk worden gemengd en in een trekkende beweging overgegoten van het ene kannetje in het andere: een vak op zich, ga maar even youtuben. Door het overgieten ontstaat er een mooie schuimkraag.
Italië
Maffiamaatjes
In Zuid-Italië gebeurde tijdens de Amerikaanse invasie aan het eind van de Tweede Wereldoorlog iets opmerkelijks: de maffia, die door Mussolini zo hard waren aangepakt en ondergronds opereerden, werden door de Amerikanen erkend als vijanden van de fascisten en daarom terug in het zadel geholpen. Maffiabazen werden bijvoorbeeld aangesteld als burgemeester. Lekker bezig yanks.
Cuba
Cuba libre
Tijdens de Spaans-Amerikaanse oorlog vocht een Amerikaanse kapitein in Havana. Hij stormde in zijn vrije tijd een Havaanse bar in en bestelde Cubaanse rum met Amerikaanse cola, met limoensap. Dat beviel zijn soldaten ook wel en samen proostten ze: "CUBA LIBRE!". Een cocktail was geboren. Tijdens de Koude Oorlog was er dus door boycots in Cuba noch de VS een échte Cuba Libre te krijgen.
Fiji
Gekamde fijileguaan
Deze leguaan komt alleen voor op Fiji en werd op wel heel bijzondere wijze ontdekt: een wetenschapper zag de film The Blue Lagoon, die op Fiji was gefilmd, en zag tijdens een scene een dier dat hij nog niet kende. Hij reisde naar Fiji en ontdekte daar de nieuwe soort.
Limburg
Vastelaovend
In Limburg wordt carnaval Vastelaovend genoemd. Dat komt van vastenavond, de dinsdagavond voor Aswoensdag. In het Frans heet het "vette dinsdag" - oftewel, mardi gras.
Overijssel
Het Venetië van het Noorden
In 2015 bracht Monopoly een internationaal bord uit, waarin twee vakjes waren gereserveerd voor inzendingen van fans. Iedereen ter wereld mocht op plekken stemmen voor de twee bruine vakjes in het begin. Resultaat: de ene was voor Madrid, de andere voor Giethoorn, omdat de lokale bevolking had ontdekt dat je op een computer onbeperkt kon stemmen.
New York City
Back to the oldskool, back to the roots
Op 11 augustus 1973 organiseert de Jamaicaanse "DJ Kool Herc" een "Back to school jam" in het op 1520 Sedgwick Avenue in de Bronx. Dit feest geldt als de eerste hiphop party ooit.
Armenië
Schrijfkunde vs. scheikunde
Het Armeense alfabet telt 36 letters, dus 1 t/m 36. Tel de letters van ‘voski’, het oud-Armeense woord voor ‘goud’, bij elkaar op en je komt op 79. Goud is het 79e element van het periodieke systeem. Dit kun je doen voor alle zeven klassieke metalen. Het raadselachtige is: het periodieke systeem werd pas 1500 jaar later opgesteld dan het Armeense alfabet.
Bosnië-Herzegovina
Olympische malaise
Bosnië-Herzegovina is één van de vier Europese landen die nog nooit een Olympische medaille wonnen. Ze delen de twijfelachtige eer met de kleinere landen Albanië, Andorra en Monaco. Nou doet Bosnië-Herzegovina pas sinds 1992 als zelfstandig land mee, maar toch.
VK: Schotland
Onzichtbare Olympiërs
Schotten komen namens het Verenigd Koninkrijk uit op de Olympische Spelen en hun Schotse roots zijn daardoor een beetje onzichtbaar. Andy Murray en Chris Hoy zijn de bekendste twee. Waar het VK Schotland al helemaal dankbaar voor mag zijn, is de Schotse inbreng bij curling. Het VK gooit hoge ogen met curling bij mannen en vrouwen, dankzij volledig Schotse teams. Logisch, want curling is van oorsprong een Schotse sport.
Guinee
Broedertwist
De gebroeders Pogba zijn de beroemdste voetballers uit Guinee. Helaas komt de beste van de drie, Paul, niet uit voor Guinee maar voor Frankrijk. De andere twee, Florentin en Mathias zijn van een iets ander niveau. Mathias deed vooral van zich spreken door zijn eigen broer Paul en Kylian Mbappé af te persen voor 13 miljoen euro.
Vaticaanstad
Ambassades
Vaticaanstad is zo klein dat de ambassades van andere landen in Italië mogen staan. Dat maakt de Italiaanse ambassade voor Vaticaanstad de enige ambassade ter wereld die in eigen land staat.
Duitsland
Oorsprong handbal
Na voetbal is handbal de meest populaire sport in Duitsland. Ze worden - samen met Denemarken - gezien als de uitvinders van de sport.
Georgië
Georgische wijn
Wijnbouw is in Georgië een eeuwenoude traditie. Nauwelijks bekend in het westen, maar in de Sovjet-Unie was Georgische wijn de crème de la crème.
Somalië
Schrift
Het Somalisch werd vroeger in het Arabisch geschreven, maar sinds de jaren '70 in het Latijnse alfabet. Helaas merkt slechts een derde van de Somaliërs daar iets van, want de rest kan niet lezen en schrijven.
Friesland
Eise Eisinga
In Franeker staat het oudste werkende planetarium ter wereld. Amateurastronoom Eise Eisinga bouwde het in zijn woonkamer nadat een lokale dominee ten onrechte had voorspeld dat al onze planeten op elkaar zouden botsen. Toen Eisinga er in 1781 de laatste hand aan legde, werd Uranus ontdekt. Daar was alleen geen plek meer voor.
Malta
Een onzinkbaar vliegdekschip
Van 1940 tot 1942 was het Beleg van Malta part 2: zware luchtaanvallen door Duitse en Italiaanse strijdkrachten op het toen Britse Malta. Maar de mensen op het "onzinkbare vliegdekschip" (aldus Winston Churchill) wilden niet overgeven en voor hun moed en doorzettingsvermogen kregen alle inwoners van de Engelse Koning George VI een kruis. Dat kruis hebben ze vervolgens op hun vlag gezet en staat er tot de dag van vandaag.
Tunesië
Ceterum censeo Carthaginem esse delendam
'Overigens ben ik van mening dat Carthago vernietigd moet worden.' Met deze woorden eindigde Cato al zijn redevoeringen in de Romeinse senaat, wijzend op het gevaar van aartsvijand Carthago. Marianne Thieme parodieerde Cato door al haar toespraken in de Tweede Kamer te eindigen met de woorden: 'Voorts ben ik van mening dat er een einde moet komen aan de bio-industrie.'
Roemenië
Dit Roemeen je niet
De Roemeense gymnast Nadia Comăneci was de eerste die een perfecte score ontving op de Olympische Spelen. Het scorebord was niet voorbereid op een 10.00 en liet in eerste instantie een 1.00 zien. Toen begon het publiek te schreeuwen en moest de omroeper uitleggen dat het eigenlijk een 10.00 was.
Mongolië
Yurtger
Wat jij kent als een yurt heet in Mongolië een ger. Een vijfpersoons ger bouwen ze in een halfuurtje op.
Armenië
Dubbele exclave
Azerbeidzjan heeft een exclave ten westen van Armenië: Nachitsjevan. Die exclave heeft op zijn beurt wéér een exclave, Karki, die in Armenië ligt. Daar wonen iets meer dan 100 mensen.
Tuvalu
Tuvalu gaat viraal
Beelden van de Tuvaluaanse minister van Buitenlandse Zaken, Simon Kofe, gingen de wereld rond. Hij stond in een pak en stropdas voor een lessenaar in de zee, met zijn broekspijpen opgerold. In één klap had hij alle aandacht op Tuvalu's strijd tegen de stijgende zeespiegel.
Marshalleilanden
Niet heel gezond nee
Naar schatting 28% van de personen ouder dan 15 jaar heeft diabetes type 2. Onder de 35-plussers is dat bijna 50%.
Roemenië
Tourist Trap Castle
Het kasteel van Bran is prachtig, maar ook wereldwijd bekend als het kasteel van Dracula. Onterecht, want Bram Stoker (die van het Draculaboek) heeft 'm waarschijnlijk nooit gezien en Vlad de Spietser (die van de geschiedenisboeken) heeft er waarschijnlijk nooit een voet in gezet.
Italië
VeNEEtië
De stad Venetië heeft een moeizame relatie met de hordes toeristen die de stad bezoeken. De verhouding jaarlijkse toeristen tegenover aantal inwoners is zo’n 370 per Venetiaan. Dat is 20 keer zoveel als Amsterdam.
Nepal
Succes met je telefoonboek
Bijna alle leden van de Sherpa-bevolking dragen de achternaam Sherpa. Dit is ontstaan tijdens een volkstelling: de ambtenaren waren er niet van op de hoogte dat achternamen niet gebruikelijk zijn bij de Sherpa. Toen hebben ze bij achternaam maar gewoon overal Sherpa ingevuld. En voilà.
Tuvalu
Omnisport
Tuvalu doet sinds 2008 mee aan alle zomerspelen met een handvol atleten. Van specialisatie is in dit kleine land nauwelijks sprake. De hardlopers zijn meestal ook spelers van het nationale voetbalteam. Medailles leverde het nog niet op. Daarom organiseren ze ook hun eigen spelen, de Tuvalu Games. Daarbij nemen de verschillende eilanden het tegen elkaar op in een soort nationale sportdag.
Guinee
Helaas pindacavia
De Guinea Pig komt niet uit Guinee. En ook niet uit Papua Nieuw Guinea. En ook niet uit Guinee-Bissau. En zelfs niet uit Equatoriaal Guinea.
Costa Rica
Droste-vlaggen
Costa Rica is samen met de Dominicaanse Republiek, Ecuador, El Salvador, Haïti, Mexico en Peru een van de zeven landen wiens vlag zichzelf afbeeldt. Een droste-effect van één level dus. De vlag van Costa Rica beeldt bijvoorbeeld een bootje af, waarop de vlag van Costa Rica wappert.
New York City
Zakencentrum
New York City is hét zakencentrum van de wereld. Het heeft met Midtown Manhattan het grootste central business district (CBD) ter wereld. Lower Manhattan is ook een CBD van formaat en huisvest de twee grootste effectenbeurzen van de wereld (de New York Stock Exchange en de NASDAQ).
Letland
Karwijzaad
Als je naar Letland gaat, kun je maar beter van karwijzaad houden. Dat zit echt óveral in: van speka piragi (deegballetjes met spek en ui), tot sklandrausis (pasteitje met wortel en aardappel) en jani (kaas met ei en boter).
Ierland
Mac' & O'
De Ierse achternamen. 'Mac' betekent zoon van, 'O' betekent kleinzoon van.
Nepal
Jakkaas
Chhurpi is een Nepalese kaas die bij hondenbezitters misschien een belletje doet rinkelen. Het is een langwerpige, gerookte kaas van jakmelk, die in Nederland veel wordt verkocht als snack voor honden.
Cyprus
Sneaky bastards
Het Verenigd Koninkrijk regelde bij de Cypriotische onafhankelijkheid nog wel even twee stukken land voor zichzelf: Akrotiri en Dhekelia, waar ze twee mooie militaire basissen hebben neergezet. Vlakbij het Suezkanaal.
Mali
Koninkrijk Ghana
Een van de staatkundige voorlopers van Mali was het Koninkrijk Ghana. Dat koninkrijk heeft dus niks te maken met het land Ghana zoals we dat nu kennen.
Portugal
Hendrik de 'Zeevaarder'
Hendrik de Zeevaarder was een sleutelfiguur in de ontdekkingsreizen van Portugal. Hij maakte de plannen, bracht wetenschappers en financiers bij elkaar, maar ging zelf nooit de zee op.
VK: Noord-Ierland
Troubles
Ieren zijn dol op eufemismen. Het bloedige conflict tussen katholieken en protestanten in de tweede helft van de 20e eeuw kostte 3.500 mensen het leven, maar wordt aangeduid als The Troubles.
Benin
Voodoo schepping
Benin geldt als een van de belangrijkste geboorteplaatsen van de voodoo (vodou/vodun). In het scheppingsverhaal reist de god Nana-Buluku rond in de bek van de mythische regenboogslang Aido-Hwedo, om de wereld te vormen.
Zuid-Holland
Wilhem von Orange-Nassau
Willem van Oranje werd als Wilhelm geboren in het Duitse graafschap Nassau. Op 11-jarige leeftijd erfde hij het prinsdom Orange in Frankrijk. Vandaar Oranje-Nassau.
Grenada
Nootmuskaatnootvlag
Grenada heeft niets te verbergen. Het eiland is onlosmakelijk verbonden met nootmuskaat, dus wat vind je op hun vlag? Jawel, een muskaatnoot.
Noord-Brabant
Paard van Troje
Tijdens de Tachtigjarige Oorlog verzonnen de Staatse troepen een briljante list om Breda op de Spanjaarden te veroveren. Soldaten verstopten zich onderin een turfschip en kwamen hiermee ongemerkt de stad binnen. Eenmaal binnen overvielen ze de poortwachters en lieten ze de rest van het leger binnen.
New York City
Geen brede definitie
Een Broadway theatre is pas een Broadway theatre als het 500 zitplaatsen of meer heeft en geografisch gelegen is tussen 41st Street en 54th Street en tussen 6th en 8th Avenue in Manhattan. Er zijn er maar liefst 41. Dit deel van Broadway staat bekend als het Theatre District.
Oeganda
Slachter van Afrika
Idi Amin was een van de verschrikkelijkste dictators die de wereld heeft gekend. Onder zijn bewind in de jaren '70 stierven meer dan 300.000 Oegandezen. Het bezorgde hem de bijnaam De Slachter van Afrika. Zelf liet hij zich liever aanspreken met Zijne Excellentie Veldmaarschalk Hadji Doctor Idi Amin Dada, President voor het Leven van Oeganda, drager van het Victoriaanse Kruis, lid van de Excellente Orde van de Bron van de Nijl en Veroveraar van het Britse Rijk in Afrika.
Myanmar
Groen van jaloezie
Myanmar produceert meer dan 70 procent van 's werelds aanbod van hoogwaardige jadeïet, vooral gewild door de Chinezen voor het maken van bijvoorbeeld medailles bij de Olympische Spelen.
Japan
Last man standing
Japan is tegenwoordig het enige land dat nog een keizer heeft.
Slovenië
Primož Roglič
Slovenië is een topland in het schansspringen én in het wielrennen en Primož Roglič kan het allebei. Hij begon als schansspringer, maar vierde zijn belangrijkste successen als wielrenner. Hij won onder andere drie keer de ronde van Spanje.
Mongolië
Binnen- en Buiten-Mongolië
De historische regio Mongolië bestaat uit Binnen- en Buiten-Mongolië. Buiten-Mongolië kennen we nu als het onafhankelijke land Mongolië. Binnen-Mongolië is een autonome regio in China geworden. In Binnen-Mongolië wonen meer Mongolen dan in het land Mongolië.
Fiji
Nieuwe vlag
Fiji was al een jaar of drie bezig met een nieuwe vlag. Minder Verenigd Koninkrijk en meer Fiji. Het werd maar uitgesteld en uitgesteld, en tot overmaat van ramp won Fiji in 2016 Olympisch Goud op de Rugby Sevens. De vlag werd ineens weer populair, en Fiji heeft inmiddels afgezien van de plannen voor een nieuwe vlag.
Liever alle feitjes op een rij? Klik dan hier.

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan 500 - we naderen Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Luister op 👂

Je vindt onze podcast terug op onderstaande platformen
Google Podcast logo
Logo van podimoSpoitfy logo