Feitje genereren..

FEIT:

Australië
Australiekust
Australië is een van de meest verstedelijkte landen, met 90 procent van de bevolking op slechts 0,22 procent van het landoppervlak en 85 procent binnen een straal van 50 kilometer van de kust.
Benin
Koninkrijk Dahomey
Benin heette van 1600 tot 1975 Dahomey. Dat betekent ‘op de buik van Dan’. Dan was de koning van een rivaliserend rijk, die ze hadden begraven. Bovenop het graf, op zijn buik dus, bouwde het Koninkrijk Dahomey het koninklijk paleis.
Djibouti
Dictator much
Sinds de onafhankelijkheid in 1977 heeft Djibouti slechts 2 leiders gehad. Eerst Hassan Gouled Aptidon en sinds 1999 zijn neef Ismaïl Omar Guelleh oftewel IOG. Hij werd in 2018 met 87% van de stemmen herkozen en op 9 april 2021 zelfs met 97,4% van de stemmen. "Democratisch"
Flevoland
Flevohof
In 1971 werd de Flevohof opgericht: een educatief park, waar kinderen konden leren over de landbouw. In de jaren '90 ging het failliet en werd het overgenomen door een Belgische keten van attractieparken uit de plaatsen WAver, LImal en BIerges: WALIBI. Zij bouwden de ene achtbaan na de andere en maakten het zo de best bezochte attractie van Flevoland.
Gelderland
Nederlandse Big Five
De provincie waar je de meeste dieren uit de Nederlandse Big Five kunt zien is Gelderland. Het gaat om het edelhert, de ree, het wilde zwijn en de bever. Alleen voor de laatste, de zeehond, moet je even rijden.
Benin
Benin City
De miljoenenstad Benin City ligt niet in Benin, maar in oostelijke buur Nigeria.
Benin
Sodabi
Sodabi is een likeur op basis van palmwijn. Toen de Beninese soldaat Bonou Kiti aan Franse zijde meevocht in de Europese loopgraven van de eerste wereldoorlog, maakte hij kennis met de manier waarop in Europa drank werd gedistilleerd. Hij overleefde de oorlog, keerde terug naar Benin en legde samen met zijn broer de basis voor wat nu de nationale drank van Benin is.
New York City
Zuidelijke kou
New York City ligt ongeveer op dezelfde breedtegraad als Madrid en ligt daarmee een stuk zuidelijker dan we meestal denken. In New York zijn de winters immers een stuk strenger dan in Nederland. De overheersende zee- en windstromen zijn de belangrijkste oorzaak: Europa staat onder invloed van de warme golfstroom, terwijl de oostkust van de Verenigde Staten te maken heeft met een koude poolstroom.
Qatar
Stadium 974
Stadium 974 is gebouwd van 974 oude zeecontainers en ander gerecycled materiaal. Na het WK voetbal wordt het stadion gedemonteerd en kan het ergens anders weer worden opgebouwd. Uruguay heeft interesse getoond, indien zij het WK van 2030 krijgen toegewezen.
Moskou
Twee paspoorten
Russen hebben twee paspoorten: een internationaal paspoort en een binnenlands paspoort. Die laatste heb je nodig om te reizen door Rusland en houdt ook bij waar je staat ingeschreven. Op deze manier kunnen de autoriteiten controleren of je niet illegaal in Moskou bent komen wonen. Die illegale bewoning is een groot probleem voor de uitpuilende stad.
Noorwegen
Respekt for Grandiosa
Noren zijn dol op pizza. Nergens ter wereld wordt per hoofd van de bevolking meer pizza gegeten dan in Noorwegen. Vooral de diepvriespizza's van Grandiosa zijn populair en hebben een soort cultstatus verworven. De marketingafdeling van hun nationale guilty pleasure doet goede zaken, reclamejingles scoorden meerdere nummer 1-hits. Zoek maar eens op 'Respekt for Grandiosa'.
Tadzjikistan
Sovjetnamen
Toen Tadzjikistan deel uitmaakte van de Sovjet Unie werden de grootste twee steden, Dushanbe en Choedzjand, omgedoopt tot Stalinabad en Leninabad.
Moskou
Kremlin
Bij de naam kremlin denken we al snel aan het Kremlin van Moskou, waar de Russische regering zetelt. Veel oude Russische steden hebben echter kremlins. Een kremlin betekent namelijk gewoon 'versterkte stadskern'. Een vestingstad dus.
Moskou
Het Rode/mooie plein
In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, heeft de naam van het Rode Plein niets te maken met de crimson kleur van de gebouwen en ook niet met de rode kleur van de Communistische Partij. Vroeger stond het Rode Plein bekend als Trinity Square, ter ere van de Trinity Kathedraal die er toen stond. Vanaf de 17e eeuw begonnen de Russen het plein echter de naam "Krasnaya Ploschad" te geven. De naam is afgeleid van het woord krasnyi, dat mooi betekent in het Oud-Russisch en pas later ook de betekenis rood kreeg.
Moskou
Groot Decor
Het Bolsjojtheater was de Sovjets veel waard. In de Tweede Wereldoorlog hebben ze het gebouw vermomd als normaal gebouw. Andersom werd ook een ander gebouw vermomd tot Bolsjojtheater. Je zal er maar wonen!
Laos
CIA in Laos
In de schaduw van de Vietnamoorlog voerde de CIA geheime operaties uit in (of eigenlijk boven) Laos. Buiten het blikveld van het publiek werd het land op enorme schaal gebombardeerd. Dat maakt Laos het meest gebombardeerde land ter wereld. Er vielen meer bommen dan in Duitsland en Japan sámen. Blindgangers veroorzaken ook nu nog veel onschuldige slachtoffers.
Turkije
De jonge Erdoğan
Recep Tayyip Erdoğan heeft al ruim 20 jaar de touwtjes stevig in handen in Turkije, maar dat tekende zich in zijn jeugdjaren nog niet bepaald af. Hij is van eenvoudige komaf en verkocht als kind ansichtkaarten en flessen water op straat. Hij was later enige tijd profvoetballer en ontwikkelde hij een passie voor poëzie en openbaar spreken. Verzilverde dat toen hij een poëzie-voorleeswedstrijd won.
Colombia
Operation Christmas
Tijdens "Operation Christmas" heeft het Colombiaanse leger gigantische kerstbomen opgetuigd in de jungle waar de FARC rebellen zaten om ze zo heimwee te laten voelen naar huis. De operatie was heel succesvol, 331 rebellen gaven zich over.
Bangladesh
Bengali vlag
Op de vlag van Bangladesh staat een rode stip. In die stip stond oorspronkelijk in het geel de contour van het land. Dat was alleen te duur en te moeilijk om dubbelzijdig af te beelden. Ze hebben hem maar geschrapt.
Albanië
Politiek geëngageerde Dua Lipa
De Britse zangeres Dua Lipa is van Albanees-Kosovaarse afkomst. En dat steekt ze niet onder stoelen of banken. Ze postte ooit een kaart van Greater Albania op haar socials, en plaatste een bericht "Why Kosovo will never be Serbia".
Vaticaanstad
Conclaaf
Als er een nieuwe paus moet worden gekozen gaan de kardinalen in conclaaf. De kardinalen worden opgesloten in de sixtijnse kapel en mogen er niet uit voordat ze eruit zijn. Daar komt het woord conclaaf ook vandaan: cum clave is latijn voor 'met sleutel'.
Cyprus
Het waren andere tijden
Marco Antonio Bragadin, de Venetiaanse legerbaas die in 1594 gevangen werd genomen door de Ottomanen, werd nogal ruig behandeld. Hij werd eerst reeds gewond, twee weken in de gevangenis gegooid. Daarna werd hij rond de muren gesleept met zakken aarde en steen op zijn rug. Vervolgens werd hij vastgebonden aan een stoel en naar de mast van het Ottomaanse vlaggenschip gehesen. Ten slotte werd hij op het centrale plein naakt vastgebonden aan een zuil en levend gevild. Het in vieren gedeelde lichaam van Bragadin werd vervolgens uitgedeeld als een oorlogstrofee onder soldaten. Zijn huid werd gevuld met stro en genaaid, opnieuw bekleed met zijn militaire insignes, en tentoongesteld terwijl hij op een os reed in een spottende processie door de straten van Famagusta.
Kameroen
Waka waka -> Zangalewa
Wie kent Waka Waka nog, het WK-openingslied in 2010? Men was boos omdat het een Colombiaanse zangeres, Shakira, was die dat nummer zong. Maar wist je dat Waka Waka eigenlijk een Afrikaans nummer is? Kameroens om precies te zijn. Van de band Zangalewa -> album Zangalewa -> nummer Zangalewa.
Colombia
Vogelsoorten
In Colombia komen meer vogelsoorten voor dan in Europa en Noord-Amerika samen
Kazachstan
Khar Shatyr - de grootste tent ter wereld
De grootste tent ter werelds taat in Astana (voorheen Nursultan, voorheen Astana). Binnen bevinden zich grachten en gondels, een bioscoop, een spa en een strand met zand uit de Malediven. Je kunt ook in de tent wonen. Binnen is het altijd 35 graden, ook als het 's winters 35 graden vriest.
Armenië
Kruispunt van politieke belangen
De Amerikaanse ambassade in Yerevan is de op een na grootste die ze hebben, na Baghdad.
Italië
Geen zwaartekracht
Graffiti is een Italiaans leenwoord dat verwijst naar tekeningen op bijvoorbeeld muren. Het woord is afgeleid van het Italiaanse enkelvoud: 'graffito', wat 'gekrast' betekent. Let dus ook op de uitspraak: niet Gravity, maar Graffíti.
Maleisië
Islamitisch bankieren
Kuala Lumpur is het grootste centrum voor Islamitisch bankieren. Islamitische banken volgen de Koran en de Sharia. Dat betekent dat woekerrente, short selling en handel in financiële risico's zijn verboden, omdat dit gezien wordt als een vorm van gokken.
Panama
Oost is west, west is oost, iedereen de weg kwijt
Panama is een van de weinige landen waar je een zonsopkomst in de Grote Oceaan kunt zien en een zonsondergang in de Atlantische Oceaan.
Sri Lanka
Jacqueline Fernandes
De Sri Lankese filmster Jacqueline Fernandes speelt vooral in Indiase Bollywoodfilms. Ze spreekt echter nauwelijks Hindi, waardoor er stemacteurs worden ingezet die haar nasynchroniseren.
Costa Rica
Pacifisme
Costa Rica is het grootste land ter wereld zonder leger. Het land heeft een lange pacifistische traditie en bemiddelt vaak in conflicten in buurlanden.
Armenië
Toli ma
De Armenen claimen, niet als enige in de regio, dat ze de uitvinden zijn van de Dolma. Ze verdedigen die claim met het feit dat toli Armeens is voor druivenblad en ma opgerold betekent. Toli ma. Dolma.
Denemarken
Sorry
We hebben geen leuke feitjes over de fysische geografie van Denemarken. Next.
Cuba
Che
De revolutionair Ernesto 'Che' Guevara is geboren noch gestorven op Cuba. Hij werd geboren in Argentinië, en stierf in Bolivia.
Groningen
Ei niet bellen
In Groningen zijn ze gemeengoed, maar in de rest van het land zie je ze zelden: de eierbal. Je kunt Eierballen namelijk niet invriezen omdat ei door bevriezing een enorm nare textuur krijgt. En aangezien de rest van Nederland geen idee heeft hoe je deze onmogelijk ingewikkelde snack moet maken, houdt het vaak op bij de provinciegrens
Ierland
Engels Ierland
In 1155 droeg paus Adrianus IV, de enige Engelse paus ooit, het oppergezag in Ierland over aan de koning van Engeland. Toen deze een paar eeuwen later protestant werd, zat het katholieke Ierland met een protestantse Engelse koning opgescheept.
Noorwegen
Dalende zeespiegel
Grote delen van Noorwegen kennen een dalende zeespiegel in plaats van een dalende. De gigantische gletsjers uit de ijstijd hebben de aardkorst flink ingedrukt. Die aardkorst is sinds het smelten van die gletsjers nog steeds aan het terugveren, en stijgt dus nog elk jaar. In dit geval sneller dan dat de zeespiegel stijgt.
Senegal
Dakar rally
De Dakar rally, vroeger Parijs-Dakar genoemd, is een rallyrace die traditioneel finishte in Dakar. Sinds 2008 wordt Dakar echter niet meer aangedaan, al bleef de stad wel naamgever van de wedstrijd. Sindsdien wordt de race verreden in Zuid-Amerika en vanaf 2020 in Saudi Arabië.
Armenië
Garry Kasparyan
Een van de allerbekendste schakers allertijden, Garry Kasparov is geboren in Baku, Azerbeidzjan. Hij heeft een Armeense moeder en een Russisch-joodse vader. Hoewel hij nooit Armenië vertegenwoordigde en slechts half Armeens is, noemden sommige bronnen hem liever Armeens, deels omdat zijn achternaam de gerussificeerde vorm is van de Armeense achternaam van zijn moeder, Kasparyan.
Limburg
Trillend Pinkpop
In 1994 riep de band Race against the machine alle Pinkpopbezoekers op om zo hard mogelijk te springen en te stampen op de maat van hun muziek. Het veroorzaakte een aardbeving van 1 op de schaal van Richter.
Verenigde Arabische Emiraten
Baarle-Emir
Nahwa is een stuk Verenigde Arabische Emiraten in een stuk Oman, dat weer in de Verenigde Arabische Emiraten ligt. Dat noemen we een counter-enclave. Er zijn nog 7 andere counter-enclaves in de wereld. Die liggen allemaal in Baarle-Hertog en Baarle-Nassau.
Australië
Veel Australiërs in weinig steden
Tweederde van de Australiërs woont in slechts vijf steden: Sydney, Melbourne, Brisbane, Perth & Adelaide. De hoofdstad Canberra zit daar dus niet bij.
Tanzania
Lion King
De landschappen van de Serengeti vormden de belangrijkste inspiratiebron voor Disney bij het maken van de Lion King. De hoofdpersonen hebben namen uit het Swahili. Simba betekent leeuw, Mufasa betekent koning en een Pumba is een naïeveling.
Drenthe
Dwingeloo
Rijksmonument De Dwingeloo Radiotelescoop (DRT) heeft in de geschiedenis twee kleine sterrenstelsels ontdekt in de buurt van de Melkweg. Die heten nu voor altijd, ook internationaal, Dwingeloo 1 en Dwingeloo 2.
Verenigde Arabische Emiraten
Big spendin
Dubai is met afstand de stad waar toeristen gemiddeld het meest uitgeven. Gemiddeld $553 per dag.
Armenië
Blokuur schaken
Armenië heeft een van de meeste schaakgrootmeesters per hoofd van de bevolking. Sinds het schooljaar 2011-2012 zijn schaaklessen verplicht op elke openbare school in Armenië, waarmee het het eerste land ter wereld is dat schaken verplicht stelt op scholen.
Tadzjikistan
Naan
Naanbroden zijn typisch voor Centraal-Azië en hebben een soort heilige status: je mag er niks bovenop leggen, niet op z'n kop houden, er geen gat in maken en het niet met je linkerhand vastpakken.
Paraguay
Ciudad del Este
Deze stad bij de grens met Uruguay en Brazilië is de op twee na grootste vrijhandelszone ter wereld, na Miami en Hong Kong. Je moet wat, zonder toegang tot de zee.
Fiji
Indo-Fijiërs
De meest voorkomende achternamen in Fiji zijn Kumar, Prasad, Chand en Singh. Maak kennis met de Indo-Fijiërs.
Mongolië
Van Silezië tot Sakhalin
Het Mongoolse Rijk is het grootste aaneengesloten rijk dat ooit heeft bestaan. Het besloeg het grootste deel van Eurazië. Alleen het Britse Rijk was ooit groter, maar dat bestond uit verschillende overzeese gebieden en was dus niet aaneengesloten.
Duitsland
Hoogste kerkgebouw
Het hoogste kerkgebouw ter wereld is de Munster van Ulm - niet de Dom van Keulen (161,5 meter)
Armenië
Brandewijn
In 1900 heeft een Armeense producent anoniem brandewijn geleverd voor een concours in Parijs. De jury wees de Armeense brandewijn unaniem als beste aan. Toen de Fransen erachter kwamen dat het Armeense brandewijn was, stonden ze hen toe om het drankje te verkopen als Cognac, terwijl alle brandewijn die niet uit de cognacstreek komt eigenlijk brandy moest heten, omdat cognac een beschermde naam is.
Gelderland
Achter hoek, nieuwe vlag
Bierbrouwer Grolsch, de Zwarte Cross en de Stichting Pak An namen in 2018 het initiatief voor een Achterhoekse vlag. Het ontwerp dat won was het licht- en donkergroene coulissenlandschap met een kronkelend kruis dat de wegen moet voorstellen.
Sao Tomé en Principe
Tweehalfrondenpunt
Ilhéu das Rolas is een klein eiland ten zuiden van Sao Tomé en ligt precies op de evenaar. Daarom bouwden ze het monument "Marco do Equador", dat de exacte locatie van de evenaar markeert en bezoekers de kans biedt om op beide halfronden tegelijk te staan. Klein beetje een tourist trap, soort Drielandenpunt gone tropical.
Zuid-Afrika
Olympische boycot
Tijdens het apartheidsregime legden veel landen economische sancties op aan Zuid-Afrika. Ook op sportief gebied werden ze geraakt: tussen 1964 en 1992 mocht het land niet deelnemen aan de Olympische Spelen.
Moskou
Ivan
Ivan de Grote was getrouwd met een Byzantijnze prinses op het moment dat Constantinopel in handen viel van de Ottomanen. Hij meende daarom dat de Romeinze keizerstitel op hem was overgegaan en ging zich tsaar noemen. Twee generaties later was Ivan de Verschrikkelijke de eerste die daadwerkelijk tot tsaar van Rusland werd gekroond.
Friesland
Oranje beneden
"Fryslân Boppe!” betekent: “Friesland bovenaan”. Deze uitspraak gebruikt het Friese volk om hun trots over Friesland te uiten. De oorspronkelijke uitspraak is: “Fryslân Boppe, Hollân yn’e groppe” Dit betekent dat de Friese provincie bovenaan, de rest van Nederland in de greppel.
Qatar
Een parel van een uitvinding
In the olden days leefde praktisch de hele Perzische Golf van de parelvisserij. Totdat een Japanner, Kokichi Mikimoto, erin slaagde om parels te kweken. Toen was het gedaan met de pareleconomie.
New York City
High Line
De High Line is een voormalige bovengrondse metrolijn die is omgebouwd tot een park. Je loopt daar in het groen, boven het drukke straatniveau, tussen de wolkenkrabbers. Logisch dat dit al snel een grote toeristische trekpleister werd én een voorbeeld voor hoogstedelijke vergroeningsprojecten in de hele wereld.
Guatemala
Protestantisme
Het protestantisme is bezig aan een enorme opmars in het traditioneel katholieke Guatemala. Het wedijvert met Honduras om de status van land met het grootste aandeel protestanten in Latijns Amerika.
Mongolië
Ulaanbrrrraatar
Ulaanbaatar is 's werelds koudste hoofdstad, met een gemiddelde jaartemperatuur van -0,4 graad. Die gemiddelde dagtemperatuur verschilt 's zomers en 's winters wel 40 graden.
Brazilië
Iguasuwatervallen
De Iguasuwatervallen op de grens tussen Brazilië en Argentinië vormen het grootste watervalsysteem ter wereld.
Haïti
Blijven betalen
Als 'straf' voor de onafhankelijkheid, heeft Frankrijk Haïti een boete opgedrongen die zo hoog was, dat ze er 122 jaar over hebben gedaan om af te betalen. De laatste betaling vond plaats in 1947.
Noord-Brabant
Breinhaven
Brainport Eindhoven is in 2011 door het Intelligent Community Forum (ICF) verkozen tot slimste gemeenschap ter wereld. Verder bevatte de regio volgens de OESO in 2013 het hoogste aandeel patenten per 10.000 inwoners. Ook is Brainport Eindhoven, net als Schiphol en de haven van Rotterdam door het Rijk aangewezen als één van de drie economische kerngebieden van Nederland.
Armenië
Schrijfkunde vs. scheikunde
Het Armeense alfabet telt 36 letters, dus 1 t/m 36. Tel de letters van ‘voski’, het oud-Armeense woord voor ‘goud’, bij elkaar op en je komt op 79. Goud is het 79e element van het periodieke systeem. Dit kun je doen voor alle zeven klassieke metalen. Het raadselachtige is: het periodieke systeem werd pas 1500 jaar later opgesteld dan het Armeense alfabet.
Mongolië
Yurtger
Wat jij kent als een yurt heet in Mongolië een ger. Een vijfpersoons ger bouwen ze in een halfuurtje op.
Noord-Holland
Cruquiusgemaal
Het Cruquiusgemaal is een stoomgemaal dat medeverantwoordelijk is voor het droogpompen van de Haarlemmermeer. Het is de grootste stoommachine ter wereld en tegenwoordig een industrieel monument. Het is niet alleen technisch bijzonder, maar ook architectonisch heel fraai.
Tanzania
Freddy Mercury
Freddy Mercury is geboren op Zanzibar. Hij verhuisde als kind naar India en vervolgens naar Londen, waar hij faam maakte als leadzanger van Queen en misschien wel de beste zanger ooit. Hij had een enorm bereik en was één van de weinigen die vier octaven zuiver kon zingen.
Benin
Voodoo schepping
Benin geldt als een van de belangrijkste geboorteplaatsen van de voodoo (vodou/vodun). In het scheppingsverhaal reist de god Nana-Buluku rond in de bek van de mythische regenboogslang Aido-Hwedo, om de wereld te vormen.
Australië
Land down under
Men at work scoorde een hit met dit lied, dat bol staat van Australische stereotypes, zoals een vegemite sandwich. Het wordt beschouwd als het tweede volkslied van Australië.
Zuid-Korea
Mijne is groter dan de jouwe
Tijdens onderhandelingen tussen Noord- en Zuid-Korea nam steeds eerst de ene delegatie steeds een nét iets grotere vlag mee naar de onderhandelingstafel, toen de ander. Tot op gegeven moment de vlag te groot werd voor de tafel en ze afspraken maken om die vlaggen gewoon als kleine vlaggetjes mee te nemen. Nu bouwen ze steeds een iets grotere vlaggenmast op hun eigen land bij de grens.
Tanzania
Munqu ibariki afrika
De naam van het volkslied van Tanzania betekent 'God zegen Afrika'. De melodie wordt ook gebruikt in de volksliederen van Zuid-Afrika en Zambia.
Duitsland
Oktoberfest
Het eerste Oktoberfest werd in 1810 gehouden ter ere van de bruiloft van prinses Theresia van Saksen-Hildburghausen en kroonprins Ludwig I van Beieren. Dat feest was zo fantastisch, dat ze er een traditie van hebben gemaakt.
Australië
Cloacadieren
Cloacadieren zijn zoogdieren die eieren leggen. In Australië vind je in deze orde het vogelbekdier en de mierenegel. Cloacadieren hebben, net als bijvoorbeeld vogels en reptielen, een cloaca: een lichaamsopening die zowel voor ontlasting, urine als genitale afscheiding (zoals eieren) wordt gebruikt.
Myanmar
Make up your Myanmind
De hoofdstad van Myanmar is in de geschiedenis tot nu toe 31 keer verwisseld.
Letland
Wīns
Door klimaatverandering is wijnbouw in Letland in opkomst. In Letland ligt de noordelijkst gelegen wijngaard ter wereld.
Ahn Jung-hwan
Dankzij een doelpunt van Ahn Jung-hwan schakelde Zuid-Korea op het WK 2002 Italië uit. Bij zijn club Perugia was hij vervolgens niet meer welkom. Zijn carrière ging uit als een nachtkaars.
Zuid-Afrika
Bafana Bafana
Voetbal is de sport van het volk in Zuid-Afrika. Het nationale team, Bafana Bafana won al eens de Afrikacup, maar wist op het WK nooit verder te komen dan de groepsfase. De laatste deelname was in 2010, toen Zuid-Afrika als eerste Afrikaanse land ooit het WK mocht organiseren.
Jemen
Manhattan van de woestijn
Shibam is een ommuurde stad in de woestijn. Al snel was er binnen de stadsmuren geen ruimte meer, dus bouwde men de hoogte in. De lemen huizen bereiken hoogtes van tien verdiepingen. Vandaar de bijnaam. Nadeel: leem kan niet zo goed tegen water, dus je kunt op je vingers natellen wat de aansluiting op het waternet voor bedreiging vormt...
Tunesië
Eigen competitie eerst
Tunesië is een van de landen die zowel de Africa Cup of Nations (kortweg Africa Cup) als de African Nations Championship gewonnen heeft. Bij de African Nations Championship mogen alleen spelers meedoen die in eigen land spelen.
Peru
Nipo-peruano
In Peru wonen relatief veel Japanse immigranten. Veel Japanners kwamen in het begin van de 20e eeuw naar Peru om te werken in de mijnbouw. Toen Japan Pearl Harbor aanviel, zagen de Verenigde Staten de Japanse diaspora in Peru als een grote bedreiging. De Japanse Peruanen werden daarom op grote schaal naar de Verenigde Staten gedeporteerd, waar ze net als Japanse Amerikanen in concentratiekampen terecht kwamen.
Colombia
El Dorado
El Dorado was de naam van de mythische goudstad die een heuse goudkoorts teweeg bracht. Iedereen ging er zoeken, zelfs Alexander von Humboldt. Het is alleen nooit gevonden. El Dorado is later wel verworden tot een metafoor voor welvaart (in aantocht).
Moskou
Tactiek van de verschroeide aarde
Toen Napoleon in 1812 Rusland binnentrok, pasten de terugtrekkende Russen de tactiek van de verschroeide aarde toe: ze verbrandden alles wat ze achterlieten, zodat de veroveraars er niks aan hadden. Inclusief de stad Moskou. Na een maand in het kremlin te hebben gezeten, te midden van een afgebrande stad, blies Napoleon de aftocht. Op de terugtocht lieten bijna al zijn soldaten het leven door uithongering, ziekte en kou. 130 jaar maakte Hitler dezelfde fout, met vergelijkbaar gevolg.
Italië
Jaxy kijkt weer xylofoonfilmpjes op youtube
Omdat het Italiaanse alfabet is afgeleid van het Latijn, heeft het maar 21 letters. Ze missen de J, K, W, X en de Y.
Italië
Snel verdeeld
Sinds de Tweede Wereldoorlog heeft Italië maar liefst 69 regeringen gehad. Gemiddeld één per 13 maanden. Slechts één regering zat zijn termijn uit.
Laos
IJskoffie
IJskoffie is populair in Laos en over op straat te koop. Meestal in een plastic zak, met veel ijs en een rietje.
Overijssel
Het Venetië van het Noorden
In 2015 bracht Monopoly een internationaal bord uit, waarin twee vakjes waren gereserveerd voor inzendingen van fans. Iedereen ter wereld mocht op plekken stemmen voor de twee bruine vakjes in het begin. Resultaat: de ene was voor Madrid, de andere voor Giethoorn, omdat de lokale bevolking had ontdekt dat je op een computer onbeperkt kon stemmen.
Barbados
Vliegende vissen
Vliegende vissen zijn een nationaal symbool én gerecht in Barbados. Door overbevissing en vervuiling van de kustwateren komt de vliegende vis er echter niet meer voor.
Laos
Laotiaanse olifantenvlag
Tot 1975 had Laos een rode vlag met een driekoppige olifantenvlag erop. Een stuk spannender dan de huidige!
Armenië
Politieke vlag
De vlag van de republiek Nagorno-Karabach is behoorlijk politiek. Het is eigenlijk de Armeense vlag met een afgescheiden deel dat de republiek voor moet stellen.
Tunesië
Ceterum censeo Carthaginem esse delendam
'Overigens ben ik van mening dat Carthago vernietigd moet worden.' Met deze woorden eindigde Cato al zijn redevoeringen in de Romeinse senaat, wijzend op het gevaar van aartsvijand Carthago. Marianne Thieme parodieerde Cato door al haar toespraken in de Tweede Kamer te eindigen met de woorden: 'Voorts ben ik van mening dat er een einde moet komen aan de bio-industrie.'
Haïti
Mooie vlag hebben jullie
Bij de Olympische Spelen kwamen Haïti en Liechtenstein erachter dat ze allebei dezelfde vlag hadden. Ze hebben na de Spelen allebei maar een logootje op hun vlag gezet.
Senegal
Monument voor de Afrikaanse wedergeboorte
Op een heuvel in Dakar prijkt het 50 meter hoge bronzen monument voor de Afrikaanse wedergeboorte. Het werd gebouwd door Noord-Koreaanse arbeiders ter ere van 50 jaar onafhankelijkheid. Het beeld is niet onomstreden, want het kostte veel geld en toenmalig president Wade ziet het als zijn intellectueel eigendom en eist 35% van de entreegelden.
Australië
Groot Barrièrerif
Het Groot Barrièrerif is het grootste koraalrif ter wereld. Het strekt zich uit over een lengte van 2600 kilometer en heeft een oppervlakte van ruim 330.000 vierkante kilometer. Dat is zo'n 8 keer zo groot als Nederland.
Zimbabwe
Golden Girls
Bijna alle hockeykanshebbers boycotten de Spelen van 1980 in Moskou. En dus mocht Zimbabwe invallen, met een team vol witte amateurhockeysters die nog nooit met elkaar samengespeeld hadden. Ze vlogen naar Moskou met een vrachtvliegtuig dat normaal gebruikt werd voor vleestransport. Ze zaten op de grond, in de stank. Eenmaal in Moskou zagen ze voor het eerst kunstgras. En toen wonnen ze Olympisch goud.
Georgië
Diepe grotten
De vier diepste grotten van de wereld liggen allemaal in Georgië. De bodem van diepste grot ligt 2212 meter lager dan de ingang en werd bereikt in 2018.
Maleisië
Tweelingtorens
De Petronas Twin Towers - die ken je wel - zijn eigenlijk een gigantische M van Maleisië. Bovendien is de vorm van de torens afgeleid van traditionele, geometrische, islamitische vormen. Op het grondplan zie je dat de doorsnede van de torens telkens twee overlappende vierkanten zijn die een achtpuntige ster vormen. Deze ster, de Rub el Hizb, is een islamitisch symbool dat je vaak terugvindt in de oude islamitische architectuur.
Denemarken
Hasj in Christiania
De Deense overheid vond dat er in vrijstaat Christiania, de zelfverklaarde onafhankelijke anarchistische enclave in Kopenhagen, iets te openlijk in softdrugs werd gehandeld. Als reactie daarop gooiden bewoners camouflagenetten over hun hasjkraampjes heen.
Armenië
Yan met de pet
Van de 350 meestvoorkomende Armeense achternamen is er geen enkele die niet eindigt op -yan. -Yan betekent ‘zoon van’.
Barbados
Segway Polo
Barbados behoort tot de wereldtop in Segway Polo. Ja, dat bestaat dus.
Liever alle feitjes op een rij? Klik dan hier.

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan 325 - bijna de helft van de inwoners van Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Luister op 👂

Je vindt onze podcast terug op onderstaande platformen
Google Podcast logo
Logo van podimoSpoitfy logo