Feitje genereren..

FEIT:

Caïro
Foodcourt
In Caïro vind je het grootste foodcourt ter wereld: het ultramoderne complex dat luistert naar de weinig inspirerende naam Oasis restaurants and entertainment.
Qatar
Moderne architectuur
Veel culturele instellingen in Doha zijn gehuisvest in pareltjes van moderne achitectuur. De indrukwekkende nationale bibliotheek van Qatar is ontworpen door de Nederlandse architect Rem Koolhaas. Ook het nationaal museum en Islamitisch museum mogen er zijn. Deze pracht en praal heeft natuurlijk wel een enorme schaduwzijde, gelet op de erbarmelijke omstandigheden waarin de bouwvakkers moeten werken en leven.
Qatar
Fietspad
Qatar is nou niet echt een fietsland, maar toch ligt er het langste ononderbroken fietspad ter wereld: het is 32 kilometer lang en 7 meter breed. Het kronkelt door heel Doha, is compleet vrijliggend en kruist autowegen met tunnels en bruggen.
Roemenië
Hoogtevrees op diepte
De Salina Turda is een zoutmijn die al 2000 jaar oud is en waar je tegenwoordig een pretpark in kunt vinden. Sterker nog, het is werelds diepste ondergrondse pretpark. Zo diep dat Hugo er hoogtevrees kreeg.
Italië
Opera Tifosi
Teatro alla Scala in Milaan, volgens kenners het beste operahuis ter wereld, herbergt de 'loggionisti', fervente operafans in de goedkope bovengalerij. Deze enthousiastelingen staan bekend om hun onverbiddelijke kritiek. Zo werd tenor Roberto Alagna in 2006 tijdens Aida zo heftig uitgejouwd dat zijn vervanger, Antonello Palombi, abrupt de scène op moest zonder kostuum.
Grenada
One China Policy the other way
In het kader van ‘stadium diplomacy’ kreeg Grenada een cricketstadion cadeau van China. Inauguratieceremonie, Chinese ambassadeur uitgenodigd. Band begint te spelen. Oeps, Taiwanees volkslied. Grote rel.
Laos
Lan Xang Hom Khao
Het rijk dat als voorloper van het moderne Laos kan worden gezien heette Lan Xang Hom Khao: letterlijk vertaald het koninkrijk van een miljoen olifanten onder de witte parasol. We hebben een winnaar in de categorie 'Mooiste naam voor je koninkrijk'.
Uruguay
Amazonee
Het is het enige Zuid-Amerikaanse land dat volledig buiten de tropen ligt.
Colombia
Staatsschuld
Pablo Escobar was als de dood dat hij werd uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Om dit te voorkomen bood hij de Colombiaanse regering aan om de staatsschuld van 10 miljard dollar voor ze af te lossen.
Georgië
Diepe grotten
De vier diepste grotten van de wereld liggen allemaal in Georgië. De bodem van diepste grot ligt 2212 meter lager dan de ingang en werd bereikt in 2018.
Mongolië
Veel land, weinig mensen
Mongolië is het dunstbevolkte land ter wereld. Nederland zou 88.000 inwoners hebben met de Mongoolse bevolkingsdichtheid. Andersom zou Mongolië 663 miljoen inwoners hebben met onze bevolkingsdichtheid. En dan woont ook nog de helft van de Mongolen in Ulaanbaatar.
Algerije
Berberse berberen
De Berberse bevolkingsgroepen hebben die naam niet zelf bedacht. De naam is aan ze gegeven door de Europeanen aan de overkant van de Middellandse Zee, en stamt af van het Griekse ‘barbaros’. Dat woord gebruikten ze voor alle niet-Europese volkeren, die ze maar gek, lastig of onbeschaafd vonden.
Nepal
Keiharde botsing jonge!
Waarom de Himalaya zo hoog is? Puur door de uitzonderlijk hoge snelheid waarmee de Indische Plaat tegen de Euraziatische aan beukt.
Irak
Oliedinars
De olieprijs steeg tijdens de oliecrisis in de jaren '70 zo snel, dat de Iraakse inkomsten stegen van 600 miljoen dollar in 1972 naar 26,5 miljard dollar in 1980. Nu snap je ook waarom Saddam zo'n enorm sterk leger kon bouwen. En je snapt inmiddels ook wel waarom het westen altijd zoveel politieke interesse heeft gehad in Irak.
Moskou
Groot Decor
Het Bolsjojtheater was de Sovjets veel waard. In de Tweede Wereldoorlog hebben ze het gebouw vermomd als normaal gebouw. Andersom werd ook een ander gebouw vermomd tot Bolsjojtheater. Je zal er maar wonen!
New York City
Linksom of rechtsom?
De Self-Transcendence 3100 is officieel de langste marathon in de wereld met 4.988 kilometer. Maar niet zomaar. Renners lopen constant, hetzelfde rondje rond hetzelfde blok in Queens. Dit doen ze 5.649 keer. Het record is van een Finse postbode. Die liep in 40 dagen gemiddeld 123,559 kilometer per dag. Slechts 22 mensen hebben deze marathon ooit voltooid.
Noord-Holland
Wieringermeer
De Wieringermeer is een Zuiderzeepolder, geen IJsselmeerpolder: de afsluitdijk werd namelijk pas later gedicht. Het was een proeftuin voor de latere inrichting van de Flevopolders en de eerste waarbij de overheid de landuitgave reguleerde.
Paraguay
Chaco-oorlog
In de jaren '30 vochten Paraguay en Bolivia de Chaco-oorlog uit. De inzet was de Chaco Boreal, een uitgestrekt gebied tussen de landen waar niemand eerder naar omkeek, maar wat nu aardolie leek te bevatten. Na een jarenlange bloedige strijd, mede gefinancierd door westerse oliemaatschappijen, kreeg Paraguay het grootste gedeelte van het gebied in handen. Enkele jaren later bleek er echter geen olie te vinden.
Flevoland
Dubai eat your heart out
De Flevopolder is het grootste kunstmatige eiland ter wereld.
Mongolië
De puntlaars
Mongolen dragen laarzen met omhoog wijzende punten. Zo beschadigen ze de heilige aarde niet voor hun vee.
Mozambique
Africa is a country
De film Blood Diamant met Leonardo di Caprio is opgenomen in Mozambique. Boeiend dat het verhaal zich 6.000 kilometer verderop afspeelt, in Sierra Leone.
Estland
Sixpack
Het vrouwdragen is een serieuze sport in Estland. De Estse greep is zelfs wereldberoemd. Tijdens het WK krijgt de winnaar het gewicht van de vrouw in bier.
Japan
Goddelijke windjes
In 1274 en 1281 probeerde de Mongoolse leider Kublai Khan Japan binnen te vallen met gigantische vloten, maar die werden twee keer verslagen door een tyfoon. Vanwege de groei van het zenboeddhisme onder samoerai in die tijd, waren dit de eerste gebeurtenissen waarbij de tyfoons werden beschreven als "goddelijke wind". En wat is goddelijke wind in het Japans? Kamikaze.
Bangladesh
Olympisch falen
Bangladesh heeft nog nooit een Olympische medaille gewonnen. Daarmee is het, met circa 170 miljoen inwoners, het land met het hoogste inwoneraantal zonder medaille.
Democratische Republiek Congo
Bonobo
De bonobo is endemisch voor Congo en samen met de chimpansee de aap die het meest op mensen lijkt. Als een van de weinige dieren ter wereld, hebben bonobo's niet alleen seks om zich voort te planten, maar ook voor het plezier. Bonobo's doen het daarom in meerdere standjes, hebben orale seks, gaan homoseksuele relaties aan en masturberen.
Drenthe
Molukkers
In Drenthe zijn in de jaren '50 veel Molukkers opgevangen, eerst in kampen, daarna in Molukse wijken. De meesten zitten er nog steeds en in Assen vind je de grootste Molukse wijk van Nederland.
Paraguay
Ontbossingskampioen
Tussen 1975 en 1990 heeft Paraguay 90% van zijn regenwoud gekapt. Het land heeft daarmee, zeker voor die grootte, een van de hoogste ontbossingsratio's ter wereld. Costa Rica, lees je mee?
Myanmar
Theetje mineetje
In Myanmar eten ze Lahpet Thoke – oftewel theesalade genoemd. Dat zijn gefermenteerde of ingemaakte (groene of zwarte) theebladeren geserveerd met limoen, garnalen, tomaat, pinda's, bonen en andere smaakmakers. Daar drinken ze dan thee bij.
Chili
Speltip #1
De recentste politieke crisis in Chili, compleet met grote onlusten op straat, kwam door het plan om metrokaartjes 0,30 euro duurder te maken. Daarmee is Chili niet uniek. Tipje van De Grote Podcastlas: regeringsleiders, verhoog nooit uw OV-prijzen als het even tegenzit.
Australië
Internationale studenten in Australië
Australië telt zo'n 875.000 internationale studenten. 1 op de 28 mensen in Australië is dus internationale student. Eenderde daarvan komt uit China. Dat betekent dat 1 op de 5000 Chinezen momenteel in Australië studeert.
Sao Tomé en Principe
Sint Thomas
Sao Tomé en Principe waren onbewoond toen de Portugezen voet aan wal zetten. Men weet niet precies in welk jaar dat was, vermoedelijk rond 1470. Wat men wél precies weet is de dag waarop dat gebeurde: 21 december, de sterfdag van de apostel Sint Tomas. São Tomé dus.
Madagaskar
Île Sainte-Marie
In de 17e en 18e eeuw was dit eiland met zijn vele baaien een populaire uitvalsbasis voor piraten. Door de heldere, ondiepe wateren kun je er nog scheepswrakken uit die tijd zien liggen.
Paraguay
Paraguayaanse vlag
De Paraguayaanse vlag is de enige officiële staatsvlag die een andere voor- dan achterkant heeft. Beide kanten tonen een ander embleem.
Jemen
Boksgrootmacht
De enige twee Arabische wereldkampioenen boksen ooit, hebben allebei Jemenitische roots. Toch geniet een andere bokser nog meer aanzien: Ali Raymi was kolonel in het leger, maar kon ook aardig boksen. Wat heet: bij de amateurs bokste hij 119 wedstrijden. Hij won er 117. En alle 117 op knockout. Als professional bokste hij 25 wedstrijden. Hij won ze allemaal. En allemaal op knockout. Hij stierf in 2015 bij een luchtaanval en ging het graf in als een legende.
Grenada
Schop ze, Jenny
Bij Grenada ligt de vulkaan met de allerbeste naam van de wereld: Kick 'em Jenny. Het is een van de actiefste van het hele Caribische gebied: hij is 17 keer uitgebarsten sinds 1939 en de laatste keer was in 2017.
Friesland
Wad zeg je?
Ken je die helft van Nederland die onder NAP ligt? Eigenlijk kun je de Waddenzee daar ook onder rekenen. Alleen biedt de Noordzeekust in het noorden niet genoeg bescherming tegen de zee, waardoor het achterland steeds onder kan lopen. Dat achterland is de Waddenzee.
Mongolië
Van Silezië tot Sakhalin
Het Mongoolse Rijk is het grootste aaneengesloten rijk dat ooit heeft bestaan. Het besloeg het grootste deel van Eurazië. Alleen het Britse Rijk was ooit groter, maar dat bestond uit verschillende overzeese gebieden en was dus niet aaneengesloten.
Paraguay
Guarani
Bijna alle Paraguayanen beheersen het Guaraní. Dat maakt het een van de best overlevende oorspronkelijke talen van Zuid-Amerika.
Parijs
Tour de France
In 2024 organiseert Parijs de Olympische Spelen. Daardoor finisht de Tour de France voor de eerste keer in de geschiedenis niet in Parijs, maar in Nice. Andere wielerwedstrijden die trouwens niet (meer) door Parijs komen: Parijs-Brussel, Parijs-Roubaix, Parijs-Tours en Parijs-Nice.
Myanmar
Idem Tito
In de Koude Oorlog voerde Birma een zeer isolationistische socialistische politiek. Met wie waren ze dus als enige goede vrienden? Jawel, het Joegoslavië van Tito.
Utrecht
Uppie
Tijdens de renovatie van Utrecht Centraal bleek dat er een hoogwerker was achtergebleven, die er niet meer weg kon. Uiteindelijk adopteerde de NS hem en noemde hem Uppie. Anderhalf jaar later kon Uppie toch worden bevrijd.
Maleisië
Malauwsië
Maleisië ligt zo goed als op de evenaar. Het is er dus het hele jaar warm. Toch is de hoogst gemeten temperatuur ooit er 40,1 graden. Dat is kouder dan ons hitterecord van 40,7 graden in 2019.
Chili
Tsar bomba x 640
In 1960 vond in Chili de zwaarste aardbeving plaats die ooit is gemeten: 9,6 op de schaal van Richter. De energie die vrijkwam staat gelijk aan 32 gigaton TNT: 640 keer zoveel als de Tsar bomba, de zwaarste waterstofbom ooit getest. Er ontstond een tsunami van 25 meter hoog die zelfs in Hawaii, Japan en de Filipijnen slachtoffers maakte. In Chili vielen 'slechts' 3000 doden, omdat de aardbeving plaatsvond tijdens de zondagmis en kerken een stuk steviger zijn gebouwd dan de meeste huizen.
VK: Engeland
Een welkome geuzennaam
Een Sovjetjournalist noemde Margareth Thatcher in een stuk de "Iron Lady", een bijnaam die ze kreeg vanwege haar compromisloze politiek en leiderschapsstijl. Ze omarmde die bijnaam met liefde.
Friesland
Joe ken spiek Inglish wid mie
Het Engels en het Fries zijn nauw verwant aan elkaar en hoe verder je teruggaat in de tijd, hoe nauwer de verwantschap wordt. Zie bijvoorbeeld woorden als kei, swiet en tsiis, die betekenen key, sweet en cheese.
Italië
Dodelijkste route
De Straat van Sicilië is de dodelijkste migrantenroute ter wereld. Sinds 2014 zijn er in de zee rond Lampedusa minstens 20.000 mensen overleden tijdens hun oversteek.
Vaticaanstad
Zwitserse garde
De Zwitserse Garde bewaakt het Vaticaan. Ze zien eruit als folkloristische figuren met hun kleurrijke pakjes, maar schijn bedriegt: het zijn uitzonderijk goed getrainde militairen met zware wapens onder hun pofbroeken.
Marshalleilanden
Bikini
De herkomst van deze naam? De Amerikanen testten een paar atoombommen boven het Bikini-atol. Een Amerikaanse modeblogger noemde de uitvinding van deze zwemkleding, enkele dagen na de kernproef, ‘de atoombom van de mode’. De naam was geboren.
Turkije
Theekije
De Turken zijn absolute alleenheersers als het gaat om theeconsumptie per hoofd van de bevolking. Met ruim drie kilo theeblaadjes per persoon per jaar blijven ze de nummer 2, Ierland, ruim voor.
Mali
Identiteitscrisis
In 1880 koloniseerden de Fransen het gebied dat we nu kennen als Mali. De kolonie heette eerst Oppersenegal, toen Frans-Soedan, toen Senegambia en Niger, toen Oppersenegal en Niger en toen weer Frans-Soedan. Sérieux? Konden ze nou echt niks beters verzinnen dan het samenvoegen van namen van gebieden die ergens anders liggen?
Friesland
Afsluitdam
Eigenlijk heeft de Afsluitdijk de verkeerde naam. Een dijk scheidt namelijk het land van het water. Aangezien het IJsselmeer nooit volledig is ingepolderd, loopt de Afsluitdijk dwars door het water. Afsluitdam was dus een betere naam geweest.
Seychellen
Adwaitya
Seychellenreuzenschildpadden zijn reusachtig: ze kunnen meer dan 300 kilo wegen en heel oud worden. Het bekendste exemplaar is Adwaitya. Hij werd rond 1750 gevangen op de Seychellen en cadeau gedaan aan een bestuurder in Brits-Indië. Adwaitya overleed pas in 2006, in een dierentuin in Calcutta. Hij is daarmee een van de oudste dieren ter wereld.
Letland
De Lijven
De Lijven wonen in Lijfland. Er zijn er nog 230 over. Sinds het overlijden van Grizelda Kristina is het Lijfs officeel uitgestorven als moedertaal.
Chili
Bloemenzee
Toen in 2015 plots veel regen viel in de Atacamawoestijn, trad een bijzonder fenomeen op. In de bodem van de woestijn zitten namelijk zaden van planten die een soort winterslaap houden. Toen er water bij was gekomen, zijn die zaadjes ontkiemd en kleurde de hele woestijn roze van de bloemen.
Panama
Platanus Vierkantus
Halverwege Panama staat een groep bomen die zijn gegroeid met vierkante stammen. Zelfs de boomringen zijn vierkant. De stam is vierkant aan de basis, maar wordt rond als hij naar boven beweegt en krijgt het uiterlijk van een normale boom.
Panama
Honkballand
Panama is een van de sterkste honkballanden in de wereld. Geen enkel land in Midden-Amerika vaardigt meer spelers af aan de Major League Baseball.
Nepal
Late to the communist party
Pas ná de val van de muur werd Nepal communistisch. Tegenwoordig zijn ze heel links georiënteerd met vooral maoïstische en sociaaldemocratische partijen.
Bangladesh
Moeilijk veel mensen
165 miljoen mensen in een gebied twee keer zo groot als de BeNeLux.
Gelderland
Smikkel Mansholt
Sicco Mansholt was als minister van Landbouw, Visserij en Voedselvoorziening belast met de voedselzekerheid voor de naoorlogse Nederlandse bevolking. Een gemiddelde Nederlander at toen op een dag gemiddeld 617 calorieën.
Colombia
Inline speed skating
Colombia is absolute alleenheerser als het gaat om inline speed skating (inline-skaten). Sinds 2011 wonnen ze alle WK's.
Hongkong
Hongkong Kablooey
Hongkong is eigenlijk een caldera ontstaan door een supervulkaaneruptie 140 miljoen jaar geleden. Het erodeerde uiteindelijk tot een hele diepe natuurlijke haven.
Moskou
Europa's grootste
Moskou is qua inwoners de grootste stad die geheel in Europa ligt. Dat laatste moet je erbij zeggen, anders gaat Istanboel er met de prijs vandoor.
VK: Engeland
Football was home
In 1875 werd de eerste interlandwedstrijd ooit gespeeld tussen Engeland en Schotland. Het werd 0-0.
Verenigde Arabische Emiraten
Burj Dubai
Zo zou de hoogste toren ter wereld in Dubai eigenlijk heten. Maar toen waren er net voor de opening grote geldproblemen. Sjeik Khalifa, de baas van Abu Dhabi, sprong bij. Maar ze moesten 'm dan Burj Khalifa noemen. En zo geschiedde, net voor de onthulling.
Ierland
Shannon Airport
Het vliegveld van Shannon is verhoudingsgewijs enorm, omdat het de laatste stop was voor een transatlantische vlucht. Vliegtuigen konden bijvoorbeeld nog niet rechtstreeks van Londen naar New York vliegen, dus een tussenstop was nodig. Op Shannon Airport werd ook de eerste duty free shop geopend.
Ierland
Ontbost Europa
Hoe groen het ook is, Ierland is het meest ontboste land van Europa. Samen met... Nederland.
Saint Lucia
Diamond Falls
De Diamond Falls maken korte metten met de theorie dat watervallen maar 1 minuut leuk zijn. Het water verandert hier namelijk voortdurend van kleur, afhankelijk van welke mineralen erin zijn opgenomen.
Vanuatu
Beter wel geplastificeerd
Vanuatu is de plek waar je ‘s werelds enige onderwaterpostkantoor vindt. ‘Om hun relatie met het water te benadrukken.'
Liechtenstein
Hilti
De gereedschapsfabrikant Hilti is verreweg het grootste bedrijf van Liechtenstein. In het land werken 2.000 mensen voor Hilti, op een totale bevolking van 40.000 inwoners. Stel dat er daarvan 20.000 in de werkzame leeftijd zijn, dan werkt dus 1 op de 10 voor Hilti. Oké, er forenzen ook nog eens dagelijks 20.000 Zwitsers en Oostenrijkers naar Liechtenstein, waarvan ook een deel voor Hilti werkt, maar toch.
Grenada
Het gouden dwergje
Grenada is het kleinste onafhankelijke land dat ooit goud won op de Olympische Spelen. Vaticaanstad, mocht je dit lezen...
Myanmar
Thanaka
De schors van de Thanakaboom kun je vermalen tot poeder en met water vermengen tot een beige pasta. Als je die op je wangen smeert, verjongt het je huid én beschermt het tegen de zon. Bonus: je kunt mooie figuurtjes tekenen in de pasta.
Uruguay
Even nadenken voor deze
Uruguay heeft het meest zuidelijke noordelijkste puntje van alle landen ter wereld.
Caïro
Squashcapital?
Die zag je niet aankomen: Egypte is, vooral dankzij de Caïreense inbreng, het beste squashland ter wereld. Zouden de Britten hier ooit hebben gezeten?
Duitsland
Oktoberfest
Het eerste Oktoberfest werd in 1810 gehouden ter ere van de bruiloft van prinses Theresia van Saksen-Hildburghausen en kroonprins Ludwig I van Beieren. Dat feest was zo fantastisch, dat ze er een traditie van hebben gemaakt.
Turkije
Pergamon
Wil je het oude Pergamon zien? Ga dan vooral naar het Pergamonmuseum in Berlijn, want de meeste pracht en praal staat daar. Turkije moet het doen met ruïnes die de Duitsers niet wilden of konden meenemen.
Jemen
Here be dragon trees
380 kilometer ten zuidoosten van het vasteland van Jemen en 250 kilometer ten oosten van Somalië ligt Socotra: de Galapagos van de Indische Oceaan. Je hebt daar mokertje veel inheemse flora en fauna, maar het allerbeste is de drakenboom. Een soort buitenaardse parapluboom die zelf water opvangt en rood sap bloedt. Nu googelen.
Kazachstan
Last man Kazachstanding
Kazachstan was het laatste land dat de Sovjet-Unie verliet, dus technisch gezien was het land Kazachstan op een gegeven moment de hele Sovjet-Unie.
Jordanië
Opvang in de regio
In 1940 woonden er nog maar 300.000 mensen in Jordanië. Inmiddels zijn dat er 11 miljoen. Dat komt vooral omdat Jordanië enorme aantallen vluchtelingen heeft opgevangen uit buurlanden waar oorlog woedde.
Parijs
Poeprijs
Aan het begin van de 14e eeuw telde Parijs 200.000 inwoners en was daarmee de grootste stad van Europa. Maar daardoor was Parijs ook echt extreem goor. Er waren letterlijk straten vernoemd naar poep (merde). Er waren rue Merdeux, rue Merdelet, rue Merdusson, rue des Merdons en rue Merdière, en ook nog een rue du Pipi.
Democratische Republiek Congo
Wereldtentoonstelling
Een klein maar weerzinwekkend stukje van de koloniale geschiedenis van Congo: in 1897 werden er voor de wereldtentoonstelling in Brussel zo'n 300 Congolezen tentoongesteld in nagebouwde dorpen. De hutten waren niet aangepast op het Belgische klimaat en 7 Congolezen stierven door de vrieskou.
Overijssel
Hanzesteden
De middeleeuwse centra van de Nederlandse Hanzesteden zijn goed bewaard gebleven. Dat komt omdat ze na de neergang van de Hanze zo arm waren, dat er geen geld was voor stadsvernieuwing en de oude meuk dus maar bleef staan. Het hielp ook mee dat ze, in tegenstelling tot de Duitse Hanzesteden, in de Tweede Wereldoorlog gespaard werden van bombardementen.
Zuid-Korea
Hendrik Hamel
Het westen kent Zuid-Korea pas echt sinds de verhalen van de Zeevaarder uit Gorinchem, Hendrik Hamel. Er is zelfs een museum naar hem in de stad te vinden. Overigens kennen ook veel mensen in Zuid-Korea zijn naam.
Uruguay
Koeruguay
Geen land heeft zoveel vee per hoofd van de bevolking als Uruguay. Wat dacht je bijvoorbeeld van 3,5 koe per persoon? Aan tafel!
Nepal
Gurkhabrigade
De Britten raakten tijdens hun oorlog met Nepal (1814-1816) zo onder de indruk van de Gurkhastrijders, dat ze besloten om ze voortaan in te huren als regiment in het Britse leger. Dat doen ze nog steeds: het Gurkharegiment behoort tot de elitetroepen van het Britse leger.
Tadzjikistan
Fruitparade
President Emomalii Rachmon is apetrots op de Tadzjiekse landbouwsector. Vaak organiseren presidenten een militaire parade om hun ambtsgenoten te imponeren, maar leidde zijn collega’s uit het GOS (waaronder Poetin en Loekasjenko) door een park waar allemaal fruit was uitgestald dat in Tadzjikistan wordt verbouwd. Enorme bergen van meloenen, appels, peren en citroenen: https://www.youtube.com/watch?v=8zGal7_VOm0
Armenië
Schrijfkunde vs. scheikunde
Het Armeense alfabet telt 36 letters, dus 1 t/m 36. Tel de letters van ‘voski’, het oud-Armeense woord voor ‘goud’, bij elkaar op en je komt op 79. Goud is het 79e element van het periodieke systeem. Dit kun je doen voor alle zeven klassieke metalen. Het raadselachtige is: het periodieke systeem werd pas 1500 jaar later opgesteld dan het Armeense alfabet.
Armenië
Dit Armeen je niet
De naam Nagorno-Karabach is afgeleid van het Russische woord "Nagorny" dat "bergachtig" betekent en "Karabach" dat "zwarte tuin" betekent in het Turks. Moet je nagaan hoe conflictgevoelig de geschiedenis al is.
Algerije
Amazigh
De meeste Algerijnen zijn afstammelingen van oude Amazigh- of Berbergroepen die met verschillende binnenvallende volkeren zijn gemixt. Tegenwoordig noemen Berbers zichzelf trots Amazigh (m), Tamazight (v) of Imazighen (meervoud), wat ‘vrije mensen’ of ‘nobele mensen’ betekent. Op dit moment beschouwt een klein kwart van de Algerijnen zichzelf als Imazighen.
Parijs
Parisii best oud
Parijs ontstond rond de 3e eeuw voor Christus, toen een Keltische stam, de Parisii, zich vestigde op het Île de la Cité. Een natuurlijk eiland in de Seine, dat we nu kennen als de plek waar de Notre-Dame staat.
Guatemala
Snelwandelen
Bij snelwandelwedstrijden zijn er maar twee regels: je knie moet altijd gestrekt zijn zodra je voet de grond raakt, en je moet voortdurend contact hebben met de grond. Het overtreden van die regels is moeilijk te controleren. De arbitrage mag de videobeelden niet stilzetten tijdens de wedstrijd, anders zou iedereen gediskwalificeerd worden wegens valsspelen.
Jemen
Weinig water, veel gloeiende plaat
Jemen heeft een oppervlakte van 527.968 km². Daarvan is 0% water.
Chili
Sanhattan
Het financiële district van Santiago heet natuurlijk Sanhattan. De hoogste toren van Zuid-Amerika, de Gran Torre Santiago, staat daar.
Kazachstan
De Nieuwe Zijderoute - de pitch
De Nieuwe Zijderoute, oftewel Belt & Road Initiative, werd in 2013 wereldwijd aangekondigd tijdens het bezoek van Xi Jinping aan Kazachstan.
Mongolië
Ulaanbrrrraatar
Ulaanbaatar is 's werelds koudste hoofdstad, met een gemiddelde jaartemperatuur van -0,4 graad. Die gemiddelde dagtemperatuur verschilt 's zomers en 's winters wel 40 graden.
Tunesië
Tatouine, I am your landscape
De fictieve thuisplaneet Tatooine van Luke Skywalker (Star Wars) is vernoemd en gebaseerd op de stad Tataouine in Tunesië.
Hongkong
Hoogstkong
Als je alle hoogtes van alle wolkenkrabbers bij elkaar optelt, kom je uit op een verbazingwekkende totale hoogte van zo'n 333,8 kilometer. Hiermee heeft Hong Kong de hoogste stedelijke agglomeratie ter wereld.
Canada
Oh my lord
De Britse vorst is nog altijd staatshoofd van Canada. King Charles is daarmee de enige in Canada met een adellijke titel.
Portugal
Tempura
Tempura komt oorspronkelijk uit Portugal. Zij introduceerden het in de 16e eeuw in Japan.
Sierra Leone
Natuurlijke haven
De baai bij Freetown is de grootste natuurlijke haven van Afrika.
Irak
Kookkleitablet
De oude beschavingen in Mesopotamië waren, voor zover wij weten, degenen waren die het eerste schrift ontwikkelden. En dus komen uit deze regio ook de allereerste kookboeken ter wereld. Of nouja, boeken, het waren eigenlijk kleitabletten. Voordeel van kleitabletten: ze blijven lang bewaard. Dus we weten bijzonder veel over de Iraakse keuken van 5000 jaar geleden.
Liever alle feitjes op een rij? Klik dan hier.

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan 500 - we naderen Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Luister op 👂

Je vindt onze podcast terug op onderstaande platformen
Google Podcast logo
Logo van podimoSpoitfy logo