Feitje genereren..

FEIT:

Qatar
Investeren kunnen ze vastgoed
Er zijn eigenlijk maar iets meer dan 300.000 Qatari. Toch zijn zij voor een aanzienlijk deel de eigenaar van Heathrow, volledig eigenaar van warenhuis Harrods, volledig eigenaar van voetbalclub PSG, én zijn ze de grootste vastgoedeigenaar van Londen.
Chili
11
In Chili is Once is een soort extra minimaaltijd die je ergens tussen 5 en 9 's avonds neemt. Maar, once betekent 11 in het Spaans. Dat komt van de mijnwerkers van vroeger. Die wilden soms een beetje alcoholisch brandwater tussendoor, oftewel aguardiente. Dat hielden ze uiteraard verborgen van de jefe, dus hun code was 'once'. Dat staat voor de elf letters in a-g-u-a-r-d-i-e-n-t-e.
Vaticaanstad
Broekenmaker
De ceremoniemeester van de paus, zei tegen Michelangelo dat hij teveel naaktheid had geschilderd in de Sixtijnse Kapel. Michelangelo reageerde door hem oneerbiedig af te schilderen. Na Michelangelo's dood in 1564 werd geoordeeld dat er inderdaad teveel naaktheid was, en dat werd allemaal hersteld door Daniela la Volterra. Hij ging toen 'Il Bragghetone' heten, 'De Broekenmaker'.
Laos
CIA in Laos
In de schaduw van de Vietnamoorlog voerde de CIA geheime operaties uit in (of eigenlijk boven) Laos. Buiten het blikveld van het publiek werd het land op enorme schaal gebombardeerd. Dat maakt Laos het meest gebombardeerde land ter wereld. Er vielen meer bommen dan in Duitsland en Japan sámen. Blindgangers veroorzaken ook nu nog veel onschuldige slachtoffers.
Zuid-Holland
Leukste, beste en grootste knaagdier van Europa
De bever leeft alleen of in een kleine familie. Zo’n familie bestaat uit een ouderpaar (bevers zijn monogaam), enkele jongen van vorig jaar en twee tot vier nieuwelingen. De jongen van vorig jaar helpen mee met de verzorging van de pasgeborenen. Elke familie heeft een eigen territorium, die elkaar soms kunnen overlappen. Het leefgebied wordt nauwgezet gemarkeerd met geurstoffen, het zogeheten bevergeil, afkomstig uit een speciale klier bij hun anus. Nu jij weer.
Kazachstan
De eerste verkiezingen van Kazachstan
Democratische verkiezingen, hoe moet dat eigenlijk? Toen Kazachstan onafhankelijk werd, gingen ze met die vraag naar Rusland (bij gebrek aan beter). In Rusland moest je 100.000 handtekeningen hebben om op het stembiljet te komen. Dat vonden de Kazachen ook wel wat. Puntje; in Kazachstan woonden veel minder mensen in Rusland, dus lukte het alleen Nursultan Nazarbajevs partij om erop te komen. Kiezen maar!
Zimbabwe
White rule
Rhodesië, zoals Zimbabwe vroeger heette, hield langer een witte regering dan de meeste andere Britse koloniën in Afrika en trok daarom veel witte mensen aan uit omliggende landen. In de jaren '70 was bijna 10% van de bevolking wit. Inmiddels is dat nog maar 0,2%.
Italië
Dodelijkste route
De Straat van Sicilië is de dodelijkste migrantenroute ter wereld. Sinds 2014 zijn er in de zee rond Lampedusa minstens 20.000 mensen overleden tijdens hun oversteek.
Armenië
Kruispunt van politieke belangen
De Amerikaanse ambassade in Yerevan is de op een na grootste die ze hebben, na Baghdad.
Somalië
Omstreden
Bijna de hele grens tussen Ethiopië en Somalië is omstreden. Alleen de grens tussen Ethiopië en Somaliland is dat niet. Het de facto onafhankelijke Somaliland zelf is dan weer wel behoorlijk omstreden.
Zuid-Afrika
Yummies
De laatste jaren is er in Zuid-Afrika een groep zwarte nouveaux riches ontstaan, die vaak banden hebben met het Afrikaans Nationaal Congres (de partij van Mandela). Deze voormalige linkse strijders ontpoppen zich nu dus als kapitalist en worden daarom spottend yummies genoemd: young upwardly mobile marxists.
Madagaskar
Covid organics
De Malagasische regering ontwikkelde een eigen drankje tegen corona: Covid organics. Deze tonicachtige kruidendrank werd op enorme schaal uitgerold om de bevolking te beschermen. Later ontwikkelde Madagaskar eigen pillen tegen corona: Pharmalagasy. Noch het drankje, noch de pillen werkten en corona hield flink huis in het land. Pas in 2022 ging de regering overstag en kwam er een vaccinatiecampagne op gang.
Limburg
Burgemeester Damenpark
Pinkpop vond vroeger plaats op een sportpark in Geleen. Toen dat sportpark werd verbouwd, week Pinkpop uit naar een andere locatie. Tijdens de verbouwing werd de tribune extra ver van het veld gebouwd, zodat er meer ruimte zou komen voor Pinkpop. Alleen kwam Pinkpop nooit terug. En dus is er nu in Geleen een sportpark waarvan de tribune idioot ver van het veld staat.
Roemenië
Soep en soep
Roemenen zijn dol op soep. Zo dol dat ze er twee woorden voor hebben: supă en ciorbă. Supă is zoeter en minder rijk gevuld dan het zuurdere zusje ciorbă.
VK: Schotland
Clanland
In Schotland heb je uiteraard de Clans. Dat woord komt van Schots-Gaelisch clann, letterlijk 'kinderen'. De meeste clans hebben hun eigen tartanpatronen, meestal daterend uit de 19e eeuw, die ze vervolgens weer verwerken op hun kilts.
Letland
Krimpende bevolking on steroids
Er zijn drie landen met minder inwoners dan in 1950. Vaticaanstad, Bulgarije en Letland.
Bangladesh
Bengali rijsteters
Bengali eten per hoofd van de bevolking het meeste rijst ter wereld: tussen de 200 en 275 kilo per jaar. Dat is gemiddeld ongeveer 700 gram rijst per persoon, per dag.
Mozambique
Africa is a country
De film Blood Diamant met Leonardo di Caprio is opgenomen in Mozambique. Boeiend dat het verhaal zich 6.000 kilometer verderop afspeelt, in Sierra Leone.
Chili
Droog, droger, droogst
De Atacamawoestijn is één van de droogste plekken op aarde. Gemiddeld valt er 5 millimeter regen per jaar; dat valt in Nederland op één regenachtige dag. In Quillaga regende het tussen 1919 en 2025 zelfs helemaal niet, wat het de droogste plaats ter wereld maakte.
Nepal
Dolksteek
De Nepalese Congrespartij verjaagde in de jaren '50 de Rana (de premier) en gaf de Shah (de koning) de macht weer in handen. Die was alleen niet zo gecharmeerd van de democratiseringspogingen van die partij. Hij zei dankjewel, maar verbood daarna de partij en maakte van Nepal weer een absolute monarchie.
Malta
Begïn van het eindü
In 1565 werd Malta aangevallen door de Ottomanen: Het Beleg van Malta. Maar ze capituleerden niet en bleven overeind. Dit was de eerste keer in een eeuw tijd dat de Ottomanen iets verloren en liet zien dat ze niet onoverwinnelijk waren.
Uruguay
Dienstkever
In 2009 werd José Mujica president. Hij was oud-leider van de extreemlinkse guerillabeweging Tupamaros en was zijn linkse drijfveren niet verleerd. Hij doneerde 90% van zijn salaris aan armen, woonde op een klein boerderijtje en liet zich rondrijden in een Volkswagen Kever.
Bangladesh
Mini Bangladesh
Geen tijd om heel Bangladesh te bekijken? Geen probleem, ga dan naar Mini Bangladesh. Dat is een soort Madurodam, waar de belangrijkste gebouwen van het land zijn te bekijken.
Gelderland
Nederlandse Big Five
De provincie waar je de meeste dieren uit de Nederlandse Big Five kunt zien is Gelderland. Het gaat om het edelhert, de ree, het wilde zwijn en de bever. Alleen voor de laatste, de zeehond, moet je even rijden.
Limburg
Noord-, West-, Zuid-, Oostenrijk
In Limburg ligt ons enige drielandenpunt. Het Europese land met de meeste drielandenpunten is Oostenrijk, met maar liefst negen stuks. Ze zullen vast niet op alle punten zo’n minipretparkje gemaakt hebben als wij.
Ierland
Irish pub food
Eten was in Ierse pubs oorspronkelijk niet gebruikelijk. Fish and chips en Shepherd's Pie zijn dus niet zulke klassieke pubgerechten als ze lijken.
Irak
Oerak
De stad Uruk ontstond al rond 4000 voor Christus langs de oevers van de Eufraat. Volgens velen is het daarmee de oudste stad ter wereld én de naamgever van het land Irak.
Costa Rica
Plof
Dat hoor je om de haverklap als je in een hutje slaapt in de Costa Ricaanse natuur. Luiaarden klimmen namelijk graag in bomen, maar als ze in slaap vallen donderen ze wel eens naar beneden.
Tunesië
Tatouine, I am your landscape
De fictieve thuisplaneet Tatooine van Luke Skywalker (Star Wars) is vernoemd en gebaseerd op de stad Tataouine in Tunesië.
Armenië
Dit Armeen je niet
De naam Nagorno-Karabach is afgeleid van het Russische woord "Nagorny" dat "bergachtig" betekent en "Karabach" dat "zwarte tuin" betekent in het Turks. Moet je nagaan hoe conflictgevoelig de geschiedenis al is.
Paraguay
Guarani
Bijna alle Paraguayanen beheersen het Guaraní. Dat maakt het een van de best overlevende oorspronkelijke talen van Zuid-Amerika.
Caïro
New Administrative Capital
De Egyptische regering pakt al een paar jaar z’n biezen en verhuist alles naar een gloednieuwe hoofdstad: New Administrative Capital. Het moet een ‘smart city’ worden, een futuristische droom. Caïro met z’n 22 miljoen inwoners blijft verdwaasd achter.
VK: Noord-Ierland
Stroke City
De ‘stroke’ is het leesteken dat wij kennen als ‘slash’. Die komt handig van pas in de plaatsnaam Londonderry/Derry, omdat niet iedereen even groot fan is van het London-deel. Wel onhandig, dus ze noemen de stad vaak ‘Stroke City’.
Slowakije
Pietje precies
In Stará Bystrica staat de nauwkeurigste astronomische klok ter wereld.
Turkmenistan
Pyonggabat
Turkmenistan staat bekend als ‘het andere Noord-Korea’. Gesloten, autoritair, onvrij. Ook hier is het verplicht om als toerist onder begeleiding van een gids te reizen.
Grenada
Nootmuskaatnootvlag
Grenada heeft niets te verbergen. Het eiland is onlosmakelijk verbonden met nootmuskaat, dus wat vind je op hun vlag? Jawel, een muskaatnoot.
Benin
Sodabi
Sodabi is een likeur op basis van palmwijn. Toen de Beninese soldaat Bonou Kiti aan Franse zijde meevocht in de Europese loopgraven van de eerste wereldoorlog, maakte hij kennis met de manier waarop in Europa drank werd gedistilleerd. Hij overleefde de oorlog, keerde terug naar Benin en legde samen met zijn broer de basis voor wat nu de nationale drank van Benin is.
Kazachstan
Last man Kazachstanding
Kazachstan was het laatste land dat de Sovjet-Unie verliet, dus technisch gezien was het land Kazachstan op een gegeven moment de hele Sovjet-Unie.
Namibië
Dragon’s Breath Cave
Mythische naam voor een mythische plek. Dit onderaardse meer van bijna 3 hectare is het grootste ter wereld. Het werd in 1986 ontdekt en is nog altijd niet volledig in kaart gebracht.
Irak
Heel Mesopotamië bakt
Het oudste recept voor taart stamt uit Mesopotamië. Ook vandaag de dag heeft Irak nog steeds een gigantische bakcultuur.
Bangladesh
Bengali vlag
Op de vlag van Bangladesh staat een rode stip. In die stip stond oorspronkelijk in het geel de contour van het land. Dat was alleen te duur en te moeilijk om dubbelzijdig af te beelden. Ze hebben hem maar geschrapt.
Kazachstan
I like 👍
Door de release van de film "Borat" heeft Kazachstan 10 keer meer toeristenvisa's uitgegeven dan ervoor. De slogan van hun laatste toerismecampagne is "Kazachstan: Very Nice"
Democratische Republiek Congo
Kinshasa
Kinshasa is de grootste Franstalige stad ter wereld, en groeit razendsnel. Geschat wordt dat het in 2050 de vierde stad ter wereld is, en in 2075 zelfs de grootste.
Ierland
De Ierse harp
De harp is het nationale symbool van Ierland. Maar bierbrouwer Guinness heeft al vroeg patent aangevraagd voor het gebruik van de harp in hun logo, waardoor het land Ierland de harp in spiegelbeeld moet afbeelden.
Italië
Familiefinale
In 1952 pakte de schermer Eduardo Mangiarotti goud in de Olympische finale. Zijn opponent was zijn eigen broer.
Taiwan
Austronesiërs
De Austronesische bevolkingsgroepen en taalfamilies, vindbaar van Madagaskar tot Indonesië en van Hawaï tot Nieuw-Zeeland, zijn hun grote overzeese migratie begonnen op Taiwan. Taiwan geldt dus als de kraamkamer van deze gigantische bevolkingsfamilie.
Slowakije
Specialisatiesporten
Slowakije presteert niet onverdienstelijk op de Olympische Spelen, maar leunt wel zwaar op twee takken van sport. Op de Zomerspelen haalden ze 20 van de 32 medailles met kanovaren; op de Winterspelen haalden ze 7 van de 10 medailles met biatlon.
Canada
Retox in een glas
De nationale cocktail van Canada, de Caesar’s Cocktail, is een bloody mary on steroids. Hij bevat onder meer schelpdierenbouillon, selderijzout, wodka en tabasco. Met een beetje geluk krijg je er satéprikkers met donuts, kipnuggets en bacon strips bij, in je glas.
Gelderland
'Nijmeegse' Vierdaagse
De Vierdaagse is de grootste meerdaagse wandeltocht ter wereld. In de eerste editie in 1909 liep men vanuit verschillende plaatsen in Nederland naar… Breda. In 1910 bleek het organisatorisch niet zo handig om verschillende startpunten te hebben, dus startten alle lopers op één plek… Arnhem. In 1913 lag het eindpunt voor het eerst in Nijmegen en pas vanaf 1925 werd er ook in Nijmegen gestart.
Canada
Oh Dorpjesland
In 1535 vertelden twee inheemse jongeren de Franse ontdekkingsreiziger Jacques Cartier over de route naar Kanata. Ze verwezen eigenlijk naar het dorp Stadacona. Bij gebrek aan een andere naam gebruikte Cartier het woord "Canada" om niet alleen het dorp te beschrijven, maar het hele gebied.
VK: Schotland
Lochland
Schotland heeft meer dan 31.000 zoetwatermeren. Loch Lomond is de grootste van Schotland en meteen de grootste van het VK. Het grootste meer qua volume is Loch Ness: daar passen alle meren van Engeland én Wales in.
Costa Rica
Ecotoerisme
Costa Rica trekt de meeste toeristen van Midden-Amerika en is een pionier op het gebied van ecotoerisme. Veel toeristen komen voor de natuur en veel opbrengsten worden gebruikt voor natuurbeheer.
Mongolië
Veel land, weinig mensen
Mongolië is het dunstbevolkte land ter wereld. Nederland zou 88.000 inwoners hebben met de Mongoolse bevolkingsdichtheid. Andersom zou Mongolië 663 miljoen inwoners hebben met onze bevolkingsdichtheid. En dan woont ook nog de helft van de Mongolen in Ulaanbaatar.
Hongkong
Uitgehard kwijl
Hongkongers gaan heel lekker op vogelnestsoep. Gierzwaluwen maken vogelnestjes van speeksel en mensen eten het op. Kost je 30-100 dollar voor een bouillonnetje vogelspuug. Veel plezier.
Algerije
Berberse berberen
De Berberse bevolkingsgroepen hebben die naam niet zelf bedacht. De naam is aan ze gegeven door de Europeanen aan de overkant van de Middellandse Zee, en stamt af van het Griekse ‘barbaros’. Dat woord gebruikten ze voor alle niet-Europese volkeren, die ze maar gek, lastig of onbeschaafd vonden.
Malta
Pastizz
Pastizz is de lokale snack: een pasteitje van filodeeg. Het woord pastizz wordt ook gebruikt voor het vrouwelijk geslachtsorgaan, dus dan weet je ook meteen hoe het er ongeveer uitziet.
New York City
Geen brede definitie
Een Broadway theatre is pas een Broadway theatre als het 500 zitplaatsen of meer heeft en geografisch gelegen is tussen 41st Street en 54th Street en tussen 6th en 8th Avenue in Manhattan. Er zijn er maar liefst 41. Dit deel van Broadway staat bekend als het Theatre District.
Tuvalu
Te Ano
Te Ano is een populaire sport op Tuvalu. Het lijkt een beetje op volleybal, maar dan met twee ballen tegelijk. Het is meer een folkloristisch fenomeen dan een hele fanatieke sport. Het winnende team mag na afloop een lied en dans opvoeren, terwijl het verliezende team toekijkt.
Madagaskar
Fanorana
Fanorana is een populair bordspel op Madagaskar. Het heeft iets weg van dammen. Een legende illustreert de populariteit van het spel: er was eens een koning die twijfelde wie van zijn zonen hem moest opvolgen. Iemand adviseerde hem om ze allemaal een brief te sturen waarin hij aangaf ziek te zijn. De eerste die hem zou opzoeken, zou de troonopvolger worden. De oudste zoon, prins Andriantompokoindrindra, was verwikkeld in een spelletje fanorona en negeerde het bericht van zijn vader. Zijn jongere broer kwam wel en werd troonopvolger.
Mali
Blauwe mensen
Toeareg-mannen gaan gesluierd door het leven. Hun favoriete kleur is indigo of een vergelijkbare blauwtint. De verf geeft nog wel eens af op het gezicht van de drager. Daarom worden de Toearegs ook wel ‘Blauwe Mensen’ genoemd.
Zeeland
Annietje M.G. Schmidtje
Op haar vierde schreef ze haar eerste gedicht: Er was eens een hond, die zat op z’n kont er was eens een kat die zat op z’n gat. We kunnen niets anders zeggen dan: wereldtalent.
Vaticaanstad
Conclaaf
Als er een nieuwe paus moet worden gekozen gaan de kardinalen in conclaaf. De kardinalen worden opgesloten in de sixtijnse kapel en mogen er niet uit voordat ze eruit zijn. Daar komt het woord conclaaf ook vandaan: cum clave is latijn voor 'met sleutel'.
Denemarken
Vi er mestrene!
De enige Deense restaurants op de lijst van 's werelds 50 beste restaurants staan 1 & 2: 1. Noma (Kopenhagen) 2. Geranium (Kopenhagen)
Mozambique
Giraffelektrisch
Bij de aanleg van elektriciteitskabels is de overheid verplicht om de palen minstens 12 meter hoog te laten zijn, om een veilige onderdoorgang van giraffes te garanderen.
Jordanië
Michael Jordans medailles
Michael Jordan heeft meer gouden medailles gewonnen dan het land Jordanië. Hij won goud op de spelen van 1984 en 1992, Jordanië alleen in 2016.
Hongkong
Hongkong Kablooey
Hongkong is eigenlijk een caldera ontstaan door een supervulkaaneruptie 140 miljoen jaar geleden. Het erodeerde uiteindelijk tot een hele diepe natuurlijke haven.
Cyprus
Nooit de weg kwijt
Cyprus is samen met Kosovo het enige land dat de landsgrenzen afbeeldt op de vlag.
Myanmar
Groen van jaloezie
Myanmar produceert meer dan 70 procent van 's werelds aanbod van hoogwaardige jadeïet, vooral gewild door de Chinezen voor het maken van bijvoorbeeld medailles bij de Olympische Spelen.
Liechtenstein
Omgekeerd oorlogsvoeren
De Duitse Bond voerde in de 19e eeuw oorlog tegen Pruisen. Liechtenstein was neutraal, maar leverde wel 80 soldaten. Ze overleefden de oorlog allemaal, raakten op de terugweg aan de praat met een Italiaan en namen hem mee terug naar Liechtenstein. Ze kwamen dus met 81 terug, en de Italiaan is er blijven wonen.
Armenië
Goed plannen
De grenzen tussen Armenië en Azerbaijan zijn gesloten. De grenzen tussen Armenië en Turkije zijn gesloten. Dat betekent dat je vanuit Armenië over land alleen naar Iran of Georgië kan. Maar via Georgië naar Rusland kan ook niet, want ook die grens is gesloten.
Cuba
Olympische wereldtop
Cuba behoort tot de wereldtop op de Olympische zomerspelen en behaalde al 235 medailles. Daarmee zijn ze na de Verenigde Staten het best presterende land in de Amerika's. Aan de Olympische winterspelen deden ze echter nog nooit mee. Daarmee zijn ze het best presterende land op de zomerspelen dat nooit meedeed aan de winterspelen.
VK: Noord-Ierland
George Best Quotes
George - de Vijfde Beatle - Best was een legendarische voetballer, binnen en buiten de lijnen. Een spraakmakende quote: “In 1969 stopte ik met vrouwen en alcohol. Het waren de slechtste 20 minuten van mijn leven.”
Saint Lucia
Caribisch Amapiano
Saint Lucia heeft een eigen muziekstijl ontwikkeld genaamd Dennery Segment. Het is een samensmelting van soca en calypso, met moderne elektronische muziek. Het wordt gekenmerkt door zijn vrolijke, dansbare ritmes en het gebruik van synthesizers en samples.
Drenthe
Pingoruïne
Tijdens de laatste ijstijd lag Nederland in een permafrostgebied. In permafrostebieden komen pingo's voor: heuvels die ontstaan door het uitzetten van het grondwater. Als het ijs weer smelt, stort de heuvel in en krijg je een kuil: een pingoruïne. Die kuilen vullen zich met water en zo komt Drenthe aan zijn meertjes.
Taiwan
Ongelukkige diplomatieke exclave
Vaticaanstad erkent Taiwan, maar de Taiwanese ambassade ligt door ruimtegebrek buiten Vaticaanstad in Rome. Dat maakt dat de ambassade van Taiwan gelegen is in een land dat Taiwan niet erkent.
Estland
Volksmuziek
Estland heeft een enorme traditie van volksmuziekfestivals. Die waren enorm belangrijk voor de nationale bewustwording. Geen enkel land ter wereld kent zoveel volksliedjes: er zijn er 133.000 bekend.
Senegal
Dakar rally
De Dakar rally, vroeger Parijs-Dakar genoemd, is een rallyrace die traditioneel finishte in Dakar. Sinds 2008 wordt Dakar echter niet meer aangedaan, al bleef de stad wel naamgever van de wedstrijd. Sindsdien wordt de race verreden in Zuid-Amerika en vanaf 2020 in Saudi Arabië.
Jemen
Het noorden kwijt
Jemen is een samensmelting van Noord-Jemen en Zuid-Jemen. In feite liggen die vooral horizontaal naast elkaar: West-Jemen en Oost-Jemen was een veel betere benaming geweest.
Vaticaanstad
Ambassades
Vaticaanstad is zo klein dat de ambassades van andere landen in Italië mogen staan. Dat maakt de Italiaanse ambassade voor Vaticaanstad de enige ambassade ter wereld die in eigen land staat.
Tuvalu
Hoog of laag
Tuvalu is samen met de Malediven het land met het laagste hoogste punt. Het hoogste punt van Tuvalu is 5 meter.
Nepal
Zwetende Zweden op de top
Göran Kropp, een Zweed, trok eropuit vanaf Jönköping, Zweden. In z'n eentje. Op de fiets, naar Nepal. Beklom daar de Mount Everest zonder Sherpa, zonder zuurstof en haalde de top, ging weer naar beneden, stapte op z'n fiets en fietste terug naar Zweden.
Sri Lanka
M.I.A.
Mathangi Arulpragasam is de dochter van een Tamilactivist en verhuisde als kind naar Londen. Daar werd ze een bekende zangeres onder haar artiestennaam M.I.A. Haar nummers zijn doordrenkt van activisme en ook buiten het podium manifesteert ze zich als iemand die opkomt voor de zwakkeren in de samenleving.
Italië
Lekker op de trekker
Ferrucio Lamborghini bouwde oorspronkelijk tractors. De zaken gingen goed en hij kocht een Ferrari. Die moest echter in één jaar vier keer terug naar de fabriek vanwege problemen met de koppeling. Hij sprak Enzo Ferrari erop aan en die beet hem toe: "het probleem is niet de koppeling, het probleem is dat jij niet weet hoe je in een Ferrari moet rijden". En je weet zelf wat Lamborghini daarna is gaan doen.
Somalië
A spy, I presume?
Mark Spencer, ‘world’s most travelled man’, kwam in 2010 in Mogadishu aan. Op vakantie, als eerste toerist sinds de burgeroorlog uitbrak in de jaren ’80. De douane kon niet geloven dat hij geen spion was.
Drenthe
Molukkers
In Drenthe zijn in de jaren '50 veel Molukkers opgevangen, eerst in kampen, daarna in Molukse wijken. De meesten zitten er nog steeds en in Assen vind je de grootste Molukse wijk van Nederland.
Jordanië
Dode Zee
De Dode zee is het laagste punt op aarde, 429 meter onder zeeniveau, en komt ieder jaar een meter lager te liggen door verdamping. Het water is door die verdamping 9x zo zout als een normale zee, waardoor je er in kan drijven.
Turkije
Erdoğafgezet
In 1998 las Erdoğan als burgemeester van Istanboel een gedicht voor van Ziya Gökalp, een van de grondleggers van het seculiere Turkije. Maar de tekst was verdraaid tot een soort religieus gedicht, met teksten als: 'Minaretten zijn onze bajonetten, koepels onze helmen, moskeeën onze kazernes en gelovigen onze soldaten.' Een groot schandaal in Turkije, waar kerk en staat strikt gescheiden zijn. Erdoğan werd afgezet als burgemeester van Istanboel en veroordeeld tot een gevangenisstraf van 10 maanden.
Friesland
Wish to escape
Dit was de naam van een niet al te succesvol Engelstalig bandje. De doorbraak kwam toen ze Nederlands- én Friestalig gingen zingen en zich omdoopten tot De Kast.
Italië
Profeet Leonardo
Homo Universalis Leonardo da Vinci was zijn tijd ver vooruit. Even he: de beste man leefde in de 15e eeuw en experimenteerde met ontwerpen voor helikopters, vliegtuigen en parachutes. In 2000 bouwde iemand zijn parachute na, precies volgens de beschrijving, met hout en canvas. Hij testte hem op grote hoogte, met een moderne parachute als backup. Het ontwerp van Da Vinci functioneerde perfect.
Qatar
Voetballand
Qatar heeft bepaald geen voetbaltraditie, maar heeft inmiddels toch wel naam gemaakt in de voetbalwereld. In de Qatarese competitie spekken talloze uitgebloeide topvoetballers hun pensioenpotje, Paris Saint Germain wordt met Qatarese miljoenen naar de top gestuwd en in 2022 organiseert het land tot afgrijzen van velen het WK voetbal. Maar het nationale team van Qatar zit ook aardig in de lift: in 2019 won het de Aziëcup, door onder andere af te rekenen met Zuid-Korea en Japan.
Canada
Fairmonts finest
De Canadese hotelketen Fairmont heeft patent op de meest iconische hotels van Canada. Wat dacht je van de grootste blokhut ter wereld in Montebello en de enorme Frans aandoende kastelen die boven Ottawa en Quebec City uittorenen. Sacrebleu!
Verenigde Arabische Emiraten
Kamail
Kamelenraces zijn van oudsher populair in de Verenigde Arabische Emiraten. Jockeys moesten zo klein en licht mogelijk zijn, maar de wereld begon kinderarbeid toch een beetje gek te vinden. Daar hebben ze iets op gevonden: kamelen rijden nu met robotjockeys.
Mongolië
UB
Ulaanbaatar betekent 'Rode Held' - een erfenis uit de communistische tijd. Vroeger heette de stad Örgöö, daarna Khüriye. Tegenwoordig zijn er veel hippe Mongolen die hun stad UB noemen, op z'n Engels.
Tunesië
Hannibals olifanten
De Carthaagse bevelhebber Hannibal jaagde in de oudheid de Romeinen de stuipen op het lijf. Hij stak met zijn leger met krijgsolifanten de Alpen over en wist op een haar na Rome te veroveren.
Nepal
Koud op de top zeker?
Record: Lakpa Tharke Sherpa stond ooit 3 minuten poedelnaakt op de top van de Mount Everest.
Zuid-Afrika
The Impossible Five
Naast The Big Five heb je ook The Impossible Five. Ooit bedacht door een Zuid Afrikaanse fotograaf als de meest ongrijpbare dieren van Zuid-Afrika. Ze zijn bijna onmogelijk te volgen in het wild, en het wordt als een grote prestatie beschouwd om er een in het wild te spotten. 1. Afrikaanse luipaard; 2. De Hottentothaas; 3. Aardvarken; 4. Kaaps schubdier; 5. De witte leeuw.
Mali
Pindastoofpot
De pindastoofpot wordt in heel West-Afrika gegeten, maar is van oorsprong Malinees. Wist je dat een pinda geen noot is, maar een peulvrucht? En dat de pinda onder de grond groeit?
Djibouti
Triple junction
De Afar-driehoek, ook wel Danakil-depressie, is waar Djibouti ligt. Het is de enige plek boven de zeespiegel waar drie tektonische platen aan elkaar trekken. Dit noemen we een triple junction.
Noorwegen
Respekt for Grandiosa
Noren zijn dol op pizza. Nergens ter wereld wordt per hoofd van de bevolking meer pizza gegeten dan in Noorwegen. Vooral de diepvriespizza's van Grandiosa zijn populair en hebben een soort cultstatus verworven. De marketingafdeling van hun nationale guilty pleasure doet goede zaken, reclamejingles scoorden meerdere nummer 1-hits. Zoek maar eens op 'Respekt for Grandiosa'.
Tadzjikistan
Opiumsmokkel
Uit buurland Afghanistan komt vrijwel alle opium ter wereld. Via het onherbergzame en uitgestrekte Tadzjikistan vindt het zich tamelijk eenvoudig een weg naar Rusland en het westen.
Liever alle feitjes op een rij? Klik dan hier.

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan 500 - we naderen Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Luister op 👂

Je vindt onze podcast terug op onderstaande platformen
Google Podcast logo
Logo van podimoSpoitfy logo