FEIT:
Bosnië-Herzegovina
Winterspelen 1984
De Olympische Winterspelen van 1984 werden gehouden in... Sarajevo. Wist je niet he? Misschien komt dat omdat dit de enige Spelen zijn sinds 1956 waarop Nederland geen enkele medaille behaalde. De concurrentie was ook niet mals: Joegoslavië had in de koude oorlog een neutrale status en dus deden alle grootmachten mee. De bobsleebaan lag in de burgeroorlog in de frontlinie en is nu een ruïne die populair is bij toeristen.
Japan
Last man standing
Japan is tegenwoordig het enige land dat nog een keizer heeft.
Italië
Fiat 124
De beroemdste Fiat ter wereld is niet de 500, niet de Panda en zelfs niet te Multipla, maar de 124. In 1967 auto van het jaar, maar jullie kennen hem alleen onder een andere naam. De Russische autofabrikant Lada ging dit model namelijk in licentie bouwen en deed dat tot 2012. Dé Lada, die nog steeds zo toonaangevend is in de straten in Oost-Europa en de voormalige Sovjet-Unie, is dus in wezen een Fiat uit 1967.
Tuvalu
Tuvalu reisgids
Veel mensen gaan naar Tuvalu omdat er niet veel mensen gaan naar Tuvalu. In 2019 kregen ze maar 3600 toeristen, grofweg 10 per dag. Alleen Nauru en Somalië kregen er minder.
Flevoland
Dubai eat your heart out
De Flevopolder is het grootste kunstmatige eiland ter wereld.
Marshalleilanden
Flag of convenience
Veel schepen varen om fiscale redenen onder de vlag van de Marshalleilanden. Dit gegeven leidt tot wat vertekende economische statistieken. Boten en schepen zijn bijvoorbeeld op papier het belangrijkste exportproduct, terwijl ze die helemaal niet zelf produceren. En het land is een van de grootste importeurs van ruwe olie, terwijl ze zelf helemaal geen raffinaderijen hebben.
Parijs
Tour de France
In 2024 organiseert Parijs de Olympische Spelen. Daardoor finisht de Tour de France voor de eerste keer in de geschiedenis niet in Parijs, maar in Nice. Andere wielerwedstrijden die trouwens niet (meer) door Parijs komen: Parijs-Brussel, Parijs-Roubaix, Parijs-Tours en Parijs-Nice.
Japan
Hup Holland Hup
Uit angst voor het binnendringen van westerse invloeden en het christendom, voerde Japan in 1640 de Sakoku in, een beleid van zelfisolatie. Ze joegen de Portugezen weg en de Nederlanders hielpen ze daarbij. Als beloning kreeg Nederland toestemming om als enige westerse natie via Deshima, een klein eiland bij Nagasaki, handel te blijven drijven met Japan: een exclusief recht dat bijna twee eeuwen zou duren.
Sri Lanka
M.I.A.
Mathangi Arulpragasam is de dochter van een Tamilactivist en verhuisde als kind naar Londen. Daar werd ze een bekende zangeres onder haar artiestennaam M.I.A. Haar nummers zijn doordrenkt van activisme en ook buiten het podium manifesteert ze zich als iemand die opkomt voor de zwakkeren in de samenleving.
Friesland
Joe ken spiek Inglish wid mie
Het Engels en het Fries zijn nauw verwant aan elkaar en hoe verder je teruggaat in de tijd, hoe nauwer de verwantschap wordt. Zie bijvoorbeeld woorden als kei, swiet en tsiis, die betekenen key, sweet en cheese.
Namibië
IJstrein
Kolmanskop, een oud mijnstadje, werd in 1912 de eerste plek ter wereld die aangesloten werd op elektriciteit, telefoon én ijskast. Water werd per trein aangevoerd, ter plekke bevroren tot ijsblokken, en vervolgens per minitrein afgeleverd bij de huizen.
Roemenië
Plumania
Roemenië is, na China, uiteraard, de grootste pruimenproducent ter wereld. Geen aanrader: Țuică, de lokale sterkedrank die ze stoken uit pruimen.
Hongkong
Hoogstkong
Als je alle hoogtes van alle wolkenkrabbers bij elkaar optelt, kom je uit op een verbazingwekkende totale hoogte van zo'n 333,8 kilometer. Hiermee heeft Hong Kong de hoogste stedelijke agglomeratie ter wereld.
Australië
Nationale symbool
De nationale symbolen van Australië zijn de emoe en de kangoeroe. Dieren die niet achteruit kunnen lopen. De Australiërs zeggen: wij bewegen altijd voorwaats, nooit achterwaarts.
Cuba
Kennedy
John F. Kennedy had het aan de stok met Fidel Castro, en liet de import van alle Cubaanse goederen verbieden. Een paar minuten daarvoor bestelde hij voor zichzelf nog wel even 1000 Cubaanse sigaren, de liefhebber.
Myanmar
Thanaka
De schors van de Thanakaboom kun je vermalen tot poeder en met water vermengen tot een beige pasta. Als je die op je wangen smeert, verjongt het je huid én beschermt het tegen de zon. Bonus: je kunt mooie figuurtjes tekenen in de pasta.
Laos
Lao-Lao
Lao-Lao is de goedkoopste sterkedrank ter wereld en kost minder dan een euro per liter. Door illegaal stoken kan de veiligheid van het drankje echter niet altijd worden gegarandeerd. Er zijn gevallen bekend waar het drinken van Lao-Lao tot blindheid heeft geleid.
Madagaskar
New Coke - 's werelds grootste marketingblunder?
Coca Cola zag zichzelf halverwege de '80's terrein verliezen ten koste van Pepsi. Er werd een marktonderzoek gedaan: het moest zoeter. New Coke, met synthetische vanille in plaats van vanille uit Madagaskar, moest het helemaal gaan worden. Het werd een gigantische flop: Pepsi knipoogde dat Coca Cola hen nadeed. New Coke ging snel de boeken als grootste marketingblunder ooit. Alles werd teruggedraaid en er werd weer Malagasy vanille gebruikt. Tegenwoordig komt 80% van de vanille uit Madagaskar.
Zimbabwe
Veeltaligheid
Zimbabwe heeft 16 officiële talen. Alleen Bolivia heeft er meer (37), maar daar zijn er een aantal van uitgestorven.
Canada
Maple syrup
80% van de wereldexport maple syrup komt uit Canada, specifiek Quebec. De beste toepassing is: schenk een sliert siroop uit over een laag sneeuw, laat het uitharden, en rol het op rondom een lollystokje. Een toetje op zich.
Zeeland
Michiel Adriaanszoon
Michiel de Ruyter voer de eerste dertig jaar van zijn leven onder zijn eigen geboortenaam: Michiel Adriaanszoon. ‘De Ruyter’ voegde hij zelf toe. Waarschijnlijk komt het van ‘roven’ ofwel ‘ruiten’.
Colombia
Operation Christmas
Tijdens "Operation Christmas" heeft het Colombiaanse leger gigantische kerstbomen opgetuigd in de jungle waar de FARC rebellen zaten om ze zo heimwee te laten voelen naar huis. De operatie was heel succesvol, 331 rebellen gaven zich over.
Paraguay
Guaraniwoorden
Nooit gehoord van de taal Guaraní? Dat kan, maar ze hebben wel aardig wat woorden toegevoegd aan het Nederlands. Wat dacht je van de tapir? En via het Spaans en Portugees hebben we ook ananas, jaguar, tapioca en toekan aan ze te danken.
Zuid-Afrika
Olifantenpopulatie
Het Krugerpark is het oudste, grootste en bekendste wildpark van Zuid-Afrika. Het is half zo groot als Nederland en de biodiversiteit is enorm. Je vindt er onder andere de grootste populatie Afrikaanse olifanten ter wereld: het zijn er meer dan 10.000.
Oeganda
From boda to boda
Ooit een motortaxi genomen in het niemandsland tussen twee landsgrenzen? Van dit fenomeen komt de term boda-boda, de fameuze benaming voor betaalde ritjes achterop Oost-Afrikaanse motoren. In Kampala rijden er tussen de 100.000 en 150.000.
Noorwegen
Å beautiful town
Op de Lofoten, sowieso al aardig end of the road, ligt helemaal aan het eind van de eilandengroep een plaatsje: Å.
Noorwegen
Unie van Kalmar
In de Unie van Kalmar werden Denemarken, Zweden en Noorwegen verenigd onder één vorst. Iemand kiezen uit één van de drie koningshuizen was niet nodig. De dochter van de Noorse koning was namelijk getrouwd met de koning van Zweden, hun zoon trouwde later met de dochter van de Deense koning, en hun zoon was vervolgens troonopvolger van alle drie de landen.
Saint Kitts & Nevis
Citizen by investment
Je kunt staatsburger worden van Saint Kitts & Nevis als je flink de portemonnee trekt. Je mag kiezen: $400.000 investeren in vastgoed, $250.000 doneren aan een fonds voor diversificatie van de economie of $150.000 doneren aan een fonds voor duurzame groei.
Turkije
Voetbalgek Istanboel
De grootste voetbalclubs van Istanboel zijn: Galatasaray, traditioneel de club van de elite uit het Europese deel van de stad; Fenerbahçe, traditioneel de club van het volk uit het Aziatische deel; Beşiktaş, de volksclub uit het Europese deel, met een hele sterke linkse signatuur. Turkse supporters zijn heel fanatiek, maar die van Beşiktaş spannen de kroon. Ze zijn houder van het geluidsrecord op voetbaltribunes met 132 decibel.
Vaticaanstad
Meest voorkomende namen
De meest voorkomende namen van pausen zijn Johannes (21 keer), Gregorius (16 keer) en Benedictus (15 keer). Toch noemde de laatste Benedictus zich Benedictus de 16e.
Maleisië
Nasi
Nasi is Maleis voor gekookte rijst en is dus een ingrediënt, geen gerecht. In Nederland bedoelen we met nasi eigenlijk nasi goreng: gekookte én gebakken rijst. Kijk dus niet raar op als je in Maleisië of Indonesië nasi besteld en vervolgens alleen een bord kale witte rijst krijgt. Het nationale gerecht in Maleisië is overigens niet nasi goreng maar nasi lemak: in kokosmelk gekookte rijst met sambal, ansjovis, pinda en ei, geserveerd op een bananenblad.
Djibouti
Grote Slenk
De Grote Riftvallei, zo kenmerkend voor Oost-Afrika, loopt in feite helemaal door tot Libanon. Dat zorgt voor geografische lotgenoten die niet heel erg voor de hand liggen. Wat dacht je van de twee laagste en zoutste plekken - het Assalmeer in Djibouti en de Dode Zee in Israel/Jordanië? Of het Tanganyikameer en de Rode Zee?
Myanmar
Theetje mineetje
In Myanmar eten ze Lahpet Thoke – oftewel theesalade genoemd. Dat zijn gefermenteerde of ingemaakte (groene of zwarte) theebladeren geserveerd met limoen, garnalen, tomaat, pinda's, bonen en andere smaakmakers. Daar drinken ze dan thee bij.
Myanmar
What's in a name
Birma's eerste militaire dictatuur kwam er omdat de premier de verkiezingen verloor en niet tegen zijn verlies kon. Zijn naam? Ne Win.
Bosnië-Herzegovina
Drie presidenten
In Bosnië vullen drie mensen samen het presidentschap in: een Bosniakse afgevaardigde, een Kroatische afgevaardigde en een Servische afgevaardigde. Ze worden gekozen voor een termijn van vier jaar. Het voorzitterschap rouleert tussen de drie presidenten, in zes rondes van acht maanden. Elke president is in zijn termijn dus twee keer voorzitter van het land.
Australië
Internationale studenten in Australië
Australië telt zo'n 875.000 internationale studenten. 1 op de 28 mensen in Australië is dus internationale student. Eenderde daarvan komt uit China. Dat betekent dat 1 op de 5000 Chinezen momenteel in Australië studeert.
Paraguay
Ciudad del Este
Deze stad bij de grens met Uruguay en Brazilië is de op twee na grootste vrijhandelszone ter wereld, na Miami en Hong Kong. Je moet wat, zonder toegang tot de zee.
Verenigde Arabische Emiraten
Baarle-Emir
Nahwa is een stuk Verenigde Arabische Emiraten in een stuk Oman, dat weer in de Verenigde Arabische Emiraten ligt. Dat noemen we een counter-enclave. Er zijn nog 7 andere counter-enclaves in de wereld. Die liggen allemaal in Baarle-Hertog en Baarle-Nassau.

Haïti
Vodou
Vodou was het geloof van de meeste tot slaaf gemaakten in Haïti. Toen de bevolking werd gekerstend, bleven de tot slaaf gemaakten stiekem vodou aanhangen, door hun geesteswezens, de Loa, te vermommen als katholieke heiligen. Vodou en het christendom zijn op die manier vermengd in Haïti. Een veel gehoorde uitspraak is: Haïti is 85% katholiek, 15% protestant en 100% vodou.
Italië
Maffiamaatjes
In Zuid-Italië gebeurde tijdens de Amerikaanse invasie aan het eind van de Tweede Wereldoorlog iets opmerkelijks: de maffia, die door Mussolini zo hard waren aangepakt en ondergronds opereerden, werden door de Amerikanen erkend als vijanden van de fascisten en daarom terug in het zadel geholpen. Maffiabazen werden bijvoorbeeld aangesteld als burgemeester. Lekker bezig yanks.
Kameroen
President 1 en 2
Sinds de onafhankelijkheid in 1960 heeft Kameroen pas twee presidenten gehad: Ahmadou Ahidjo tot 1982, sindsdien Paul Biya.
Overijssel
Over de rug van de IJssel
Aan de IJssel heb je de IJssellinie. Dat was een uiterst "geheime" waterlinie uit de Koude Oorlog, aangelegd begin jaren '50. Die linie moest ons land beschermen tegen een mogelijke invasie van de Sovjets door een 127 kilometer lange strook onder water te zetten. Daar woonden 400.000 mensen die daar geen idee van hadden. De Sovjets wisten het trouwens allang, want Nederland kon niet zo goed geheimen bewaren.
Slovenië
Meer van Bled
Het meer van Bled is de grootste trekpleister in Slovenië. Ondanks de ligging in de bergen kun je er lekker zwemmen: het meer heeft namelijk een warmwaterbron.
Australië
Stichting Canberra
Sydney en Melbourne konden het niet eens worden over wie de Australische hoofdstad mocht worden. Toen hebben ze maar Canberra gekozen, precies tussen beide steden in.
Democratische Republiek Congo
Nyiragongo
De zeer actieve vulkaan de Nyiragongo is ook de thuisbasis van het grootste permanente lavameer ter wereld.
Oeganda
Een hoop ganda's
De soort Randstad van Oeganda is het oude koninkrijk Boeganda. Mensen heten Baganda en de bevolking spreekt Luganda. Komt de landsnaam toch weer niet helemaal uit de lucht vallen.
Myanmar
Demografisch zwaartepunt
De kleinst mogelijke cirkel op de kaart waarbinnen 50% van de wereldbevolking woont, heeft een straal van 3300km. Het middelpunt daarvan is een dorpje in Noord-Myanmar. Myanmar is ook het land waarvan alle buurlanden bij elkaar opgeteld de meeste inwoners hebben.
Roemenië
Postzegelgeld
Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd noodgeld uitgegeven. Er is toen een biljet gedrukt van nog geen 3 bij 4 centimeter, met een waarde van 10 bani (1/10e van een leu). Daarmee is het wereldwijd het kleinste bankbiljet ooit.

Cyprus
Dystopisch Benidorm
Varosha is een wijk in het Turks-Cypriotische Famagusta. In de jaren ‘60 de meest toeristische plek van het land. En toen werd het land opgedeeld en verviel het tot spookstad. Sindsdien mag er niemand in.
Zeeland
Toeristisch
Zeeland is met kop en schouders de meest toeristische provincie, als je het afzet tegen het aantal inwoners. Nergens in Nederland zijn zoveel horecazaken per hoofd van de bevolking. Vooral Duitsers weten Zeeland goed te vinden.
Qatar
Lege-nest-syndroom
Het Britse Rijk had in 1945 buiten Groot-Brittannië nog zeggenschap over 700 miljoen andere aardbewoners. In 1965 waren dat er nog maar 5 miljoen. Hoezo, het einde van een tijdperk?
Italië
E l'Oscar va…
Italië is het land met de meeste Oscars voor Beste Buitenlandse Film: 14 stuks.
New York City
Treinenstad
De Verenigde Staten zijn niet echt een treinenland, maar New York City vormt een uitzondering. 2 op de 3 treinreizen in de Verenigde Staten wordt gemaakt in New York. En dan tellen we de metro niet als trein. Grand Central Station op Manhattan heeft 44 perrons en 67 sporen: meer dan welk ander treinstation ter wereld.
Turkije
Erdoğafgezet
In 1998 las Erdoğan als burgemeester van Istanboel een gedicht voor van Ziya Gökalp, een van de grondleggers van het seculiere Turkije. Maar de tekst was verdraaid tot een soort religieus gedicht, met teksten als: 'Minaretten zijn onze bajonetten, koepels onze helmen, moskeeën onze kazernes en gelovigen onze soldaten.' Een groot schandaal in Turkije, waar kerk en staat strikt gescheiden zijn. Erdoğan werd afgezet als burgemeester van Istanboel en veroordeeld tot een gevangenisstraf van 10 maanden.
Noorwegen
Zalm
50% van alle zalm ter wereld wordt in Noorwegen gekweekt. Op zoek naar nieuwe afzetmarkten werd in de jaren '80 een overheidscampagne gelanceerd om Japanners ervan te overtuigen om zalm te gaan gebruiken in sushi. In Japan was men aanvankelijk sceptisch, maar inmiddels is zalm niet meer weg te denken van sushi.
Zuid-Korea
Korea voor de Koreanen
Zuid-Korea, en Noord-Korea natuurlijk ook, is een van de meest etnisch homogene landen ter wereld. 98% van de inwoners is Koreaan.
Tunesië
Ceterum censeo Carthaginem esse delendam
'Overigens ben ik van mening dat Carthago vernietigd moet worden.' Met deze woorden eindigde Cato al zijn redevoeringen in de Romeinse senaat, wijzend op het gevaar van aartsvijand Carthago. Marianne Thieme parodieerde Cato door al haar toespraken in de Tweede Kamer te eindigen met de woorden: 'Voorts ben ik van mening dat er een einde moet komen aan de bio-industrie.'
Zimbabwe
Namibië |-| Zimbabwe
Zimbabwe grenst nét niet aan Namibië. Zambia en Botswana grenzen elkaar op die plek daardoor nét wel, over een lengte van amper 150 meter. Daarmee is het de grens tussen Zambia en Botswana de kortste landsgrens ter wereld.
Portugal
Kloostergebak
Monniken en nonnen gebruikten eiwit om kleding te stijven. Met al het eigeel dat overbleef, zijn ze enthousiast gaan bakken. Het bekendste voorbeeld zijn Pasteis de Nata. Andere gebakjes verwijzen duidelijk naar het monastieke leven, zoals barriga de freira (de buik van de non), papos d'anjo (de dubbele kin van de engel) en toucinho do céu (spek uit de hemel).
Malta
Freestyle rap 2.0
Een traditionele Maltese muziekvorm is Spirtu Pront. Zangers improviseren om de beurt een gezongen betoog over een maatschappelijk onderwerp en gaan als het ware met elkaar in debat. Kleine waarschuwing voordat je gaat luisteren: het gaat er dus niet echt om wie het best kan zingen.
Zuid-Holland
1255
In dit jaar werd het eerste waterschap van Nederland opgericht: het Hoogheemraadschap van Rijnland. Dit waterschap bestaat nog steeds en heeft de storm aan fusies dus overleefd: halverwege de 20e eeuw telde Nederland namelijk nog ongeveer 2600 waterschappen. Nu nog 'maar' 21.
Zimbabwe
The falls
Wij kennen ze onder de naam Victoria Falls, maar steeds gangbaarder is Mosi-Oa-Tunya: Shona voor Donderende Rook. En wat heet: je kunt het opspattende water zien vanaf 50 kilometer afstand.
Limburg
De eerste prinses
Venlo heeft in 2023 de primeur van eerste prinses voor vastelaovend. Normaal een mannending.
Paraguay
Paraguayaanse vlag
De Paraguayaanse vlag is de enige officiële staatsvlag die een andere voor- dan achterkant heeft. Beide kanten tonen een ander embleem.
Putting the Rica in Costa Rica
Het Osa-schiereiland is ongeveer "de biologisch meest intense plek op aarde" genoemd. Het propt 2,5% van de biodiversiteit van de planeet op slechts 0,001% van haar oppervlakte.
Italië
Snel verdeeld
Sinds de Tweede Wereldoorlog heeft Italië maar liefst 69 regeringen gehad. Gemiddeld één per 13 maanden. Slechts één regering zat zijn termijn uit.
Letland
Vrouwen in de meerderheid
Bijna alle landen waar vrouwen in de meerderheid zijn liggen in Oost-Europa. Letland is het meest extreme voorbeeld. Er worden meer mannen geboren dan vrouwen, maar vanaf levensjaar 39 zijn er meer vrouwen dan mannen. Er zijn 2,3 keer zoveel vrouwen van 70 dan mannen van 70.
Laos
Kleefrijst
In Laos is men dol op kleefrijst, met 171 kilo per persoon per jaar is het de grootste consument ter wereld. Let op: sushirijst plakt wel, maar is níet hetzelfde als kleefrijst. Probeer het eens bij je lokale toko.
Fiji
Gekamde fijileguaan
Deze leguaan komt alleen voor op Fiji en werd op wel heel bijzondere wijze ontdekt: een wetenschapper zag de film The Blue Lagoon, die op Fiji was gefilmd, en zag tijdens een scene een dier dat hij nog niet kende. Hij reisde naar Fiji en ontdekte daar de nieuwe soort.
Madagaskar
Covid organics
De Malagasische regering ontwikkelde een eigen drankje tegen corona: Covid organics. Deze tonicachtige kruidendrank werd op enorme schaal uitgerold om de bevolking te beschermen. Later ontwikkelde Madagaskar eigen pillen tegen corona: Pharmalagasy. Noch het drankje, noch de pillen werkten en corona hield flink huis in het land. Pas in 2022 ging de regering overstag en kwam er een vaccinatiecampagne op gang.
Zeeland
'Zeeuwse' mosselen
Zeeuwse mosselen zijn immens populair. Alleen komen tegenwoordig de meeste Zeeuwse mosselen niet meer helemaal uit Zeeland. Ze worden eerst gekweekt in de Waddenzee of zelfs in het buitenland en daarna nog heel even ondergedompeld in de Oosterschelde.
Cuba
Stars & Stripes
Cuba's generaal Narcisio Lopez rukte Cuba los van het Spaanse Rijk en droomde van een samenvoeging met de Verenigde Staten. Als voorschot werd er een vlag ontworpen die gebaseerd was op de Stars & Stripes. Dat moet pijn gedaan hebben in de 20e eeuw.
Zimbabwe
Polyglotland
Zimbabwe is het land met de meeste officiële talen: maar liefst 16 stuks. Engels uiteraard, maar de grootste talen zijn Shona en Ndebele.
Bangladesh
Toeteren!
Door de drukte is de gemiddelde snelheid van auto's in de hoofdstad van Bangladesh, Dhaka, is 7 km/u.
Tadzjikistan
Tadzsjiek
Wil je de sier maken in Tadzjikistan? Draag dan een unibrow. Heb je er geen? Teken 'm dan gewoon zelf, doen zij ook.
Peru
Door dik en dun
Peru plaatste zich in 2018 voor het WK voetbal in Rusland. Miguel had geen kaartje weten te bemachtigen, maar verzon een list. Hij kocht een kaartje dat gereserveerd was voor morbidly obese mensen. Om in aanmerking te komen moest hij eerst nog wel even 25 kilo aankomen. Dat lukte, en hij mocht naar het WK.
Vanuatu
Beter wel geplastificeerd
Vanuatu is de plek waar je ‘s werelds enige onderwaterpostkantoor vindt. ‘Om hun relatie met het water te benadrukken.'
Chili
11
In Chili is Once is een soort extra minimaaltijd die je ergens tussen 5 en 9 's avonds neemt. Maar, once betekent 11 in het Spaans. Dat komt van de mijnwerkers van vroeger. Die wilden soms een beetje alcoholisch brandwater tussendoor, oftewel aguardiente. Dat hielden ze uiteraard verborgen van de jefe, dus hun code was 'once'. Dat staat voor de elf letters in a-g-u-a-r-d-i-e-n-t-e.
New York City
Divers
New York is taalkundig de meest diverse stad ter wereld, met zo’n 800 talen. Niet gek: meer dan één op de drie New Yorkers is niet in de Verenigde Staten geboren.
Verenigde Arabische Emiraten
Sjeik Zayed-moskee
Deze moskee uit 2007 is een van de grootste ter wereld en vestigt meerdere records. Zo hangt hier de grootste kroonluchter ter wereld (10 meter breed en 15 meter hoog) en ligt hier het grootste tapijt ter wereld. Het is ongeveer zo groot als een voetbalveld, weegt 47.000 kilo en bevat ruim 2,2 miljard knopen.
Qatar
Breedbeeldvlag
Qatar heeft de breedste vlag ter wereld: 1 : 2,5. Omdat dit feitje wel zou ontbreken als we 't niet zouden noemen.
Zuid-Korea
Korean Air vlucht 007
In 1983 belandde Korean Air vlucht 007 door een navigatiefout in het Sovjet-luchtruim. Tragisch genoeg werd de Boeing 747 aangezien voor een militair vliegtuig en neergehaald met een raket. Ronald Reagan besloot naar aanleiding van dit drama GPS-technologie vrij te geven voor civiel gebruik.
Fiji
Nieuwe vlag
Fiji was al een jaar of drie bezig met een nieuwe vlag. Minder Verenigd Koninkrijk en meer Fiji. Het werd maar uitgesteld en uitgesteld, en tot overmaat van ramp won Fiji in 2016 Olympisch Goud op de Rugby Sevens. De vlag werd ineens weer populair, en Fiji heeft inmiddels afgezien van de plannen voor een nieuwe vlag.
Benin
Koninkrijk Dahomey
Benin heette van 1600 tot 1975 Dahomey. Dat betekent ‘op de buik van Dan’. Dan was de koning van een rivaliserend rijk, die ze hadden begraven. Bovenop het graf, op zijn buik dus, bouwde het Koninkrijk Dahomey het koninklijk paleis.
Brazilië
Brazilie oppervlakte
Brazilië bedekt bijna de helft van het Zuid-Amerikaanse landoppervlak (48%). Er zijn maar twee Zuid-Amerikaanse landen die niet aan Brazilië grenzen: Chili en Ecuador.
Brazilië
Lezen loont
Braziliaanse gevangenen kunnen strafvermindering krijgen door veel te lezen. Voor ieder boek dat ze lezen, gaat er 4 dagen van hun straf af, tot een maximum van 48 dagen per jaar.
Denemarken
Noormandië
Normandië dankt zijn naam aan de vikingen, de "Noormannen".
Bangladesh
Overstromingsgevaar
Bangladesh is de thuisbasis van 's werelds grootste rivierdelta, die wordt gevormd door de Brahmaputra en de rivier de Ganges.
Portugal
Kurkeiken
In Portugal groeit de kurkeik en die heeft een aanzienlijk commercieel belang. Meer dan de helft van alle kurk uit de wereld komt uit Portugal.
Letland
Krimpende bevolking on steroids
Er zijn drie landen met minder inwoners dan in 1950. Vaticaanstad, Bulgarije en Letland.
Roemenië
De blaffers en bijters van Boekarest
Lange tijd stond Boekarest bekend als gevaarlijke stad, en het gevaar kwam uit onverwachte hoek. Begin jaren ‘10 van deze eeuw woonden er zo’n 64.000 straathonden in de stad, en in 2012 werden er meer dan 16.000 aanvallen gemeld. Grondige maatregelen volgden, nu zijn ze bijna allemaal dood, opgenomen in asielen of ondergebracht bij mensen thuis.
New York City
Afmeerpiek
De piek van het Empire State Building was oorspronkelijk bedoeld als afmeerpaal voor zeppelins.
Saint Lucia
Houten poot, ooglapje, papegaai
François le Clerc was de naam van de eerste kolonist van Saint Lucia. Hij was piraat. Verloor zijn been, kreeg een houten poot en wordt nu gezien als de eerste piraat waarop dat stereotype gebaseerd is.
Mali
Row, row, row your boat...
Koning Aboubakri II kwam in 1310 op de Malinese troon en had grote ambities. Hij wilde namelijk weten waar de oceaan eindigde en stuurde 200 kano’s de zee op om dat te ontdekken. Er keerde er maar 1 terug, zonder succes. Vervolgens stuurde hij een tweede expeditie van 2000 kano’s en stapte hij zelf ook aan boord. Geen enkele kano keerde terug, maar er zijn historici's die vermoeden dat enkele kano's Amerika hebben bereikt, twee eeuwen voor Columbus.
Costa Rica
Ecotoerisme
Costa Rica trekt de meeste toeristen van Midden-Amerika en is een pionier op het gebied van ecotoerisme. Veel toeristen komen voor de natuur en veel opbrengsten worden gebruikt voor natuurbeheer.
Noorwegen
Noorsen naamsen
Berg is de meest voorkomende Noorse achternaam die niet eindigt in -sen. Het is de 14e meest voorkomende achternaam in totaal. Uiteraard wordt de lijst aangevoerd door Hansen, Johansen, Olsen, Larsen en ga zo maar door.
Albanië
Boeren!
Nergens in Europa werkt zo'n groot gedeelte van de bevolking in de landbouw als in Albanië.
Georgië
Chatsjapoeri
Chatsjapoeri heeft iets weg van pizza en is zonder twijfel het populairste gerecht in Georgië. Het heeft zelfs zijn eigen index: de chatsjapoeri-index meet inflatie in verschillende Georgische steden.
Japan
Gamegemonie
De grootste twee gamefranchises ter wereld zijn allebei Japans: Super Mario en Pokémon. Ook de markt voor spelcomputers wordt gedomineerd door twee Japanse merken: Nintendo en Playstation. Niet op die lijst, wel in ons hart: de Tamagotchi. Rust zacht.
Japan
Goddelijke windjes
In 1274 en 1281 probeerde de Mongoolse leider Kublai Khan Japan binnen te vallen met gigantische vloten, maar die werden twee keer verslagen door een tyfoon. Vanwege de groei van het zenboeddhisme onder samoerai in die tijd, waren dit de eerste gebeurtenissen waarbij de tyfoons werden beschreven als "goddelijke wind". En wat is goddelijke wind in het Japans? Kamikaze.
Liever alle feitjes op een rij? Klik dan hier.