Alle kroegfeitjes op een rij šŸ‘€

Bekijk alle kroegfeitjes
Een lesje post-Sovjet-enclaves
Sokh is een Oezbeekse enclave in Kirgiziƫ, waar vrijwel alleen maar Tadzjieken wonen.
Tadzjikistan
Kameelspringen
Kameelspringen is een traditionele sport in Jemen. En nee, je laat daarbij niet je kameel over hindernissen springen, je springt zƩlf over de kameel. EƩn kameel? Nee, een stuk of zes tegelijk. En de lokale kameelsoort is de dromedaris, dus je kunt niet tussen twee bulten door springen. Wij zijn onder de indruk.
Jemen
Voorkust?
Ivoorkust staat niet in de top-25 qua export van ivoor of ivoren producten. Dus die naam mogen ze wel veranderen.
Ivoorkust
Late to the communist party
Pas nĆ” de val van de muur werd Nepal communistisch. Tegenwoordig zijn ze heel links georiĆ«nteerd met vooral maoĆÆstische en sociaaldemocratische partijen.
Nepal
Goddelijke windjes
In 1274 en 1281 probeerde de Mongoolse leider Kublai Khan Japan binnen te vallen met gigantische vloten, maar die werden twee keer verslagen door een tyfoon. Vanwege de groei van het zenboeddhisme onder samoerai in die tijd, waren dit de eerste gebeurtenissen waarbij de tyfoons werden beschreven als "goddelijke wind". En wat is goddelijke wind in het Japans? Kamikaze.
Japan
Salt Lake Sealand
Door de indamming van de Zeeuwse zeearmen werden het water in sommige meren volledig zoet en in anderen volledig zout. Het Grevelingenmeer werd zo het grootste zoutwatermeer van Europa.
Zeeland
Bonobo
De bonobo is endemisch voor Congo en samen met de chimpansee de aap die het meest op mensen lijkt. Als een van de weinige dieren ter wereld, hebben bonobo's niet alleen seks om zich voort te planten, maar ook voor het plezier. Bonobo's doen het daarom in meerdere standjes, hebben orale seks, gaan homoseksuele relaties aan en masturberen.
Democratische Republiek Congo
Mijnbouwxiet
De grootste voorraden bauxiet, waaruit je aluminium maakt, vind je niet in AustraliĆ«, de VS of China, maar in Guinee. Met recht een economische raison dā€™ĆŖtre: de helft van Chinaā€™s aluminium wordt gemaakt met Guineaans bauxiet.
Guinee
Klein geƫvenaard
Sao TomƩ & Principe is het kleinste land waar de evenaar doorheen loopt.
Sao TomƩ en Principe
Hoeveel mensen in Mexico zouden dit weten?
Een wadi is een Arabische term voor een rivierbedding die meestal droog staat. Toen de islamitische Moren in Spanje waren, noemden ze een plaatsje "wādī al-hidjārah", oftewel "rivier van stenen". Dat werd later in het Spaans: Guadalajara. En dat namen de Spanjaarden ook mee naar Mexico.
Jemen
The Dutch Disease
Het Groningse gas maakte ons zo rijk, dat onze exportproducten niet meer concurrerend waren. De industrie stortte in en de werkloosheid steeg enorm. Het geld dat we binnenhaalden met het gas, moesten we daarom voor een groot deel gebruiken voor uitkeringen. The Economist heeft dit fenomeen The Dutch Disease gedoopt.
Groningen
Hoog of laag
Tuvalu is samen met de Malediven het land met het laagste hoogste punt. Het hoogste punt van Tuvalu is 5 meter.
Tuvalu
Lekker op de trekker
Ferrucio Lamborghini bouwde oorspronkelijk tractors. De zaken gingen goed en hij kocht een Ferrari. Die moest echter in Ć©Ć©n jaar vier keer terug naar de fabriek vanwege problemen met de koppeling. Hij sprak Enzo Ferrari erop aan en die beet hem toe: "het probleem is niet de koppeling, het probleem is dat jij niet weet hoe je in een Ferrari moet rijden". En je weet zelf wat Lamborghini daarna is gaan doen.
Italiƫ
$omaliā‚¬
Ongeveer 85% van de Somaliƫrs maakt gebruik van mobiel geld. En ze hebben de ambitie uitgesproken om het eerste cashloze land van de wereld te worden.
Somaliƫ
Ilet a Brouee
Net voor de kust van HaĆÆti ligt Ilet a Brouee, het dichtstbevolkte eilandje ter wereld. 500 mensen op een half voetbalveld.
HaĆÆti
Biercoup
In 1981 vond op de Seychellen een couppoging plaats. Vanuit Zuid-Afrika vlogen huursoldaten naar de Seychellen, vermomd als vakantievierend rugbyteam en leden van biersociƫteit 'Ye Ancient Order of Froth-Blowers'. Hun als speelgoed vermomde kalasjnikovs werden gevonden in de bagage, ze namen gijzelaars, kaapten een vliegtuig en vlogen terug naar Zuid-Afrika. Coup mislukt.
Seychellen
Explosieven opruimingsdienst
Een overblijfsel van de burgeroorlog zijn de vele mijnen in het land. Daar worden nu ratten voor ingezet. Die ruiken de mijnen en zo kunnen ze worden opgeruimd. Dat is al gebeurd met 13.000 mijnen.
Mozambique
Grappen en Groli
Ooit maakte Grolsch ook limonade, onder de naam Groli. De fabriek brandde in de jaren ā€˜70 af en men besloot hem niet te herbouwen.
Overijssel
Monsieur Cannibale
Papoea's zijn kannibalen, toch? Nou... Er is spaarzaam bewijs dat kannibalisme op hele kleine schaal voorkwam bij een beperkt aantal groepen op Nieuw-Guinea. Maar de mythe is veel groter dan de werkelijkheid. Dat komt vooral door hoe de koloniale machten de verhalen over kannibalisme gebruikten om inheemse volkeren als minderwaardig te bestempelen. Hiermee verdedigden ze hun eigen barbaarse praktijken jegens deze volkeren.
Papoea-Nieuw-Guinea
Het laatste slagveld
De Georgische Opstand - een van de laatste slagvelden van de Tweede Wereldoorlog was op Texel. Ondanks dat de oorlog was afgelopen op 5 mei, duurde de oorlog op Texel nog tot 20 mei. Het was een gevecht tussen Georgische oorlogsgevangenen die in opstand kwamen tegen de Duitsers.
Georgiƫ
Britni Speers & Black Eyed Dal
Ken je de nummers Toxic van Britney en Donā€™t Phunk With My Heart van Fergie & co? Beide hits haalden hun samples uit oude Bollywoodfilms.
Mumbai
Baobap
De baobaps zijn dƩ bomen waar iedereen Madagaskar van kent. Ze zijn een merkwaardig gezicht, met een hele dikke, rechte stam en alleen in de top een klein bladerdekje. Ooit stonden ze in een dicht oerwoud, waardoor alleen in de top blaadjes groeiden. De Magalasi kapten de meeste bomen, maar lieten de baobaps staan.
Madagaskar
ƅ beautiful town
Op de Lofoten, sowieso al aardig end of the road, ligt helemaal aan het eind van de eilandengroep een plaatsje: ƅ.
Noorwegen
Twee paspoorten
Russen hebben twee paspoorten: een internationaal paspoort en een binnenlands paspoort. Die laatste heb je nodig om te reizen door Rusland en houdt ook bij waar je staat ingeschreven. Op deze manier kunnen de autoriteiten controleren of je niet illegaal in Moskou bent komen wonen. Die illegale bewoning is een groot probleem voor de uitpuilende stad.
Moskou
Paard van Troje
Tijdens de Tachtigjarige Oorlog verzonnen de Staatse troepen een briljante list om Breda op de Spanjaarden te veroveren. Soldaten verstopten zich onderin een turfschip en kwamen hiermee ongemerkt de stad binnen. Eenmaal binnen overvielen ze de poortwachters en lieten ze de rest van het leger binnen.
Noord-Brabant
Beestenboelsmeltkroes
De diversiteit die de mens op Nieuw-Guinea heeft, bestaat ook onder de fauna. Maar liefst 8% van alle gewervelde diersoorten in de wereld woont op dit eiland.
Papoea-Nieuw-Guinea
Sherpa's in Noorwegen
Het vermogen van Sherpa's om voor langere tijd goed functioneren op grote hoogte bleef in Noorwegen niet onopgemerkt. Die huren al tientallen jaren Sherpa's in om wandelpaden aan te leggen door de bergen. Ze kunnen zware stenen op hun rug dragen op plekken waar machines er niet bij kunnen. Met het werk verdienen ze in een Noorse zomer meer dan in 30 jaar in Nepal.
Nepal
Leeuwendaalder
Roemenen betalen met de leu. Leeuw, letterlijk vertaald. De munteenheid is net als de Bulgaarse lev vernoemd naar de Nederlandse leeuwendaalder, die ook in het gebied circuleerde.
Roemeniƫ
Nootmuskaatnootvlag
Grenada heeft niets te verbergen. Het eiland is onlosmakelijk verbonden met nootmuskaat, dus wat vind je op hun vlag? Jawel, een muskaatnoot.
Grenada
Energiereus
RoemeniĆ« heeft flink wat olie en gas en dat winnen ze al heel lang. Het zorgde ervoor dat Boekarest in 1857 de eerste stad ter wereld werd met straatverlichting (met behulp van olielampen). In 1884 werd Timișoara de eerste stad van Europa met elektrische straatverlichting, gevoed door met olie gestookte elektriciteitscentrales. Daar zijn beide steden bijzonder trots op. Iets minder trots zijn ze op het feit dat RoemeniĆ« in de Tweede Wereldoorlog de grootste olieleverancier was voor nazi-Duitsland.
Roemeniƫ
Victor Lustig
Deze meesteroplichter is een van de bekendste in zijn soort. Hij deed zich voor als de ambtenaar die belast werd met de sloop van de Eiffeltoren en verkocht de toren aan een schroothandelaar. Hij kreeg een voorschot en vluchtte naar de VS.
Parijs
Alsjelieft Denemarken
De Deense taal heeft geen woord voor 'alsjeblieft'.
Denemarken
Vaticaanse nationaliteit
Ongeveer 600 mensen hebben de Vaticaanse nationaliteit. Je kunt die niet krijgen door geboorte, maar alleen door naturalisatie wanneer je in het Vaticaan komt wonen en werken. Als je stopt met werken, verlies je de nationaliteit weer.
Vaticaanstad
White Australia Policy
Australiƫ voerde in de eerste helft een zeer racistisch migratiebeleid, door alleen witte west-Europeanen binnen te laten. Omdat huidskleur als selectiecriterium officieel niet was toegestaan, liet Australiƫ migranten een taaltest doen in een west-Europese taal. De Tsjechische journalist Egon Erwin Kisch sprak 5 talen, maar kreeg van de autoriteiten een test in Schots Gaelic, zodat ze een reden hadden om hem af te wijzen.
Australiƫ
Edinburgh Fringe
Dit is het grootste kunstfestival ter wereld. In dezelfde maand vinden in de stad nog allerlei andere festivals plaats. Edinburgh is met recht de festivalhoofdstad van de wereld.
VK: Schotland
Dictator much
Sinds de onafhankelijkheid in 1977 heeft Djibouti slechts 2 leiders gehad. Eerst Hassan Gouled Aptidon en sinds 1999 zijn neef IsmaĆÆl Omar Guelleh oftewel IOG. Hij werd in 2018 met 87% van de stemmen herkozen en op 9 april 2021 zelfs met 97,4% van de stemmen. "Democratisch"
Djibouti
Creatief met zooi
De VAM-berg tart alle wetten van Nederland als plat fietsland. Een kunstmatige (afval)berg, met uitdagende kasseienklimmen en op de top een bord: ā€œCol du VAM - 4800cm boven NAPā€.
Drenthe
Hilti
De gereedschapsfabrikant Hilti is verreweg het grootste bedrijf van Liechtenstein. In het land werken 2.000 mensen voor Hilti, op een totale bevolking van 40.000 inwoners. Stel dat er daarvan 20.000 in de werkzame leeftijd zijn, dan werkt dus 1 op de 10 voor Hilti. OkƩ, er forenzen ook nog eens dagelijks 20.000 Zwitsers en Oostenrijkers naar Liechtenstein, waarvan ook een deel voor Hilti werkt, maar toch.
Liechtenstein
Olympische boycot
Tijdens het apartheidsregime legden veel landen economische sancties op aan Zuid-Afrika. Ook op sportief gebied werden ze geraakt: tussen 1964 en 1992 mocht het land niet deelnemen aan de Olympische Spelen.
Zuid-Afrika
Oost is west, west is oost, iedereen de weg kwijt
Panama is een van de weinige landen waar je een zonsopkomst in de Grote Oceaan kunt zien en een zonsondergang in de Atlantische Oceaan.
Panama

Vriend van de show šŸŽ™

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan 500 - we naderen Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Luister op šŸ‘‚

Je vindt onze podcast terug op onderstaande platformen
Google Podcast logo
Logo van podimoSpoitfy logo