Alle kroegfeitjes op een rij 👀

Bekijk alle kroegfeitjes
Caïro derby
Voetbalclubs Al-Ahly (uit Caïro zelf) en Zamalek (uit voorstad Gizeh) staan op eenzame hoogte in Egypte én in Afrika. De derby is dus de wedstrijd waar alles om gaat. En dus is het vaak een verhitte strijd. Vaak vliegen ze buitenlandse scheidsrechters in om te voorkomen dat binnenlandse scheidsrechters worden beticht van partijdigheid. In het seizoen 1971-1972 braken zulke hevige rellen uit dat de rest van de hele Egyptische competitie werd afgeblazen.
Caïro
CIA in Laos
In de schaduw van de Vietnamoorlog voerde de CIA geheime operaties uit in (of eigenlijk boven) Laos. Buiten het blikveld van het publiek werd het land op enorme schaal gebombardeerd. Dat maakt Laos het meest gebombardeerde land ter wereld. Er vielen meer bommen dan in Duitsland en Japan sámen. Blindgangers veroorzaken ook nu nog veel onschuldige slachtoffers.
Laos
Lake British Monarch #many
De hoogste Oegandese bergen hebben allemaal Britse en Italiaanse namen. Drie van de vier grootste meren dragen de namen van Britse royals Victoria, Edward en Albert. Zo heb je ook de Victorianijl, de Edwardnijl en de Albertnijl. Uit de mode, jongens.
Oeganda
Schattige subway
De metro van Glasgow is keischattig. Dat komt omdat de tunnelbuisjes een diametertje hebben van 3,3 meter. Bukken!
VK: Schotland
Grote Slenk
De Grote Riftvallei, zo kenmerkend voor Oost-Afrika, loopt in feite helemaal door tot Libanon. Dat zorgt voor geografische lotgenoten die niet heel erg voor de hand liggen. Wat dacht je van de twee laagste en zoutste plekken - het Assalmeer in Djibouti en de Dode Zee in Israel/Jordanië? Of het Tanganyikameer en de Rode Zee?
Djibouti
Drie presidenten
In Bosnië vullen drie mensen samen het presidentschap in: een Bosniakse afgevaardigde, een Kroatische afgevaardigde en een Servische afgevaardigde. Ze worden gekozen voor een termijn van vier jaar. Het voorzitterschap rouleert tussen de drie presidenten, in zes rondes van acht maanden. Elke president is in zijn termijn dus twee keer voorzitter van het land.
Bosnië-Herzegovina
Kampioenen
Per hoofd van de bevolking is Uruguay misschien wel het beste voetballand ter wereld. Met slechts een paar miljoen inwoners wonnen ze twaalf keer de Copa América en werden ze twee keer wereldkampioen. Ze dragen vier sterren op hun shirt, omdat ze ook nog twee keer Olympisch kampioen werden in een tijd dat er nog geen wereldkampioenschap voetbal bestond.
Uruguay
Dag zee, hallo meer
De Deltawerken zijn voltooid in 1996. De kustlijn van Zeeland werd door de keringen en dammen 700 kilometer korter.
Zeeland
Parisii best oud
Parijs ontstond rond de 3e eeuw voor Christus, toen een Keltische stam, de Parisii, zich vestigde op het Île de la Cité. Een natuurlijk eiland in de Seine, dat we nu kennen als de plek waar de Notre-Dame staat.
Parijs
Annemiek uit Vleuten
Annemiek van Vleuten komt uit... Vleuten. Alleen daarom al een vermelding waard, maar zeker niet alleen daarom. Begon pas op haar 24e met fietsen en was al 28 toen ze haar eerste profkoersen won. En winnen bleef ze. Ontpopte zich tot een absolute alleskunner en is op haar 40e nog altijd de koningin van het peloton. Van Vleuten is als een hele goede fles wijn.
Utrecht
Bikini
De herkomst van deze naam? De Amerikanen testten een paar atoombommen boven het Bikini-atol. Een Amerikaanse modeblogger noemde de uitvinding van deze zwemkleding, enkele dagen na de kernproef, ‘de atoombom van de mode’. De naam was geboren.
Marshalleilanden
Google Forest
Monte Mabu in Noord-Mozambique is 1700 meter hoog en vooral bijzonder omdat hij in 2005 is ontdekt door een stel wetenschappers die aan het rondkijken waren op Google Earth. De berg is volledig met oerbos bedekt en het bos wordt nu in populaire cultuur ook wel Google Forest genoemd.
Mozambique
Nederlands Malakka
De stad Malakka is lange tijd een Nederlandse kolonie geweest, zelfs toen de rest van het gelijknamige schiereiland al onder Britse invloed stond. Op Sumatra was het tegenovergestelde aan de hand: dat was grotendeels Nederlands, op een kleine Britse kolonie na. In 1824 werden de gebieden uitgeruild en werd Malakka Brits en heel Sumatra Nederlands.
Maleisië
Gegen apartheid!
Het WK Voetbal van 1966 is het enige WK ooit dat door een geheel continent geboycot is. Heel Afrika deed niet mee als protest tegen het Zuid-Afrikaanse apartheidsregime. Zuid-Afrika zelf was verbannen van het toernooi.
Zuid-Afrika
Zaandam/-streek/-stad
De Zaanstreek stond lang bekend als de provisiekast van Nederland. Er hebben honderden windmolens gestaan. Op het hoogtepunt, rond 1720, waren er circa 600 molens gelijktijdig in bedrijf. Er was in Europa geen streek te vinden waar op zo'n kleine oppervlakte zoveel verschillende nijverheid te vinden was.
Noord-Holland
Opper-Volta
In 1919 werd Burkina Faso een aparte kolonie van Frankrijk met de epische naam Opper-Volta. Normaal zijn we geen fan van koloniale benamingen, maar zelfs een kapotte klok heeft twee keer per dag gelijk.
Burkina Faso
Burundie zag je niet aankomen
De Burundese Lydia Nsekera was eerst voorzitter van de Burundese voetbalfederatie en daarna de eerste vrouw in het hoogste FIFA-orgaan. Zij was medeverantwoordelijk voor het feit dat vrouwen wereldwijd scheids kunnen zijn in mannenvoetbalwedstrijden. Terwijl ze zelf nooit heeft gevoetbald.
Burundi
Aardbevingdiplomatie
In augustus 1999 vond in Turkije bij Izmit een verwoestende aardbeving plaats. De Grieken haalden alles uit de kast om de Turken te helpen. Drie weken later was er een zware aardbeving bij Athene, en schoten de Turken te hulp. Deze gebeurtenissen hebben het ijs tussen de landen plots gebroken, na eeuwen van animositeit, en leidden tot een revolutie in de onderlinge betrekkingen. Wetenschappers noemen dit fenomeen 'earthquake diplomacy'.
Griekenland
Transparantie
Het salaris van elke inwoner van Noorwegen is openbaar. Vroeger stond het genoteerd in boeken die men in openbare bibliotheken kon raadplegen. Met de internetrevolutie is alles online komen te staan. Met één muisklik kon je direct het salaris van al je facebookcontacten inzien. Inmiddels ligt de drempel iets hoger: je moet inloggen met een soort DigiD en je kunt zien welke mensen jouw salaris hebben opgevraagd.
Noorwegen
Duits, Brits en Frans Kameroen
Kameroen was een Duitse kolonie, maar werd na de eerste wereldoorlog deels Brits en deels Frans. Pas in de jaren '60 werd Kameroen weer herenigd. Sindsdien voert het een zeer gecentraliseerd bestuur om de regionale verschillen op te heffen.
Kameroen
Land, ho!
De Nederlander Willem Janszoon was in 1606 de eerste Europeaan waarvan het gedocumenteerd is dat hij voet aan wal zette op Australië. Maar de Nederlanders zagen weinig nut in om het woeste land te koloniseren dus gingen weer verder met hun bootjes.
Australië
Konsjh
Het beroemdste eten van de Bahama's zijn conch fritters, maar die spreek je uit als 'konk'.
Bahama's
Onderwaterkloof
Tussen de eilanden van de Bahama's ligt een van de grootste onderwaterkloven ter wereld. The Great Bahama Canyon zou de Grand Canyon echt kleineren als ie boven water zou liggen. De bodem van de kloof is namelijk 4.000 meter diep. De kloof is 225 kilometer lang en gemiddeld 37 kilometer breed.
Bahama's
Vrouwelijke premiers
Sinds 1991 heeft Bangladesh op 3 mannelijke jaren na altijd vrouwelijke premiers gehad.
Bangladesh
Bani Yas
Op dit eiland voor de kust van de VAE begon Sjeik Zayed bin Sultan Al Nahyan een reservaat voor bedreigde Arabische diersoorten. Onder andere Arabische oryxen en luipaarden waren in het wild bijna uitgestorven door toedoen van stropers, maar leven sinds de jaren '70 onbedreigd op Bani Yas.
Verenigde Arabische Emiraten
Olympische malaise
Bosnië-Herzegovina is één van de vier Europese landen die nog nooit een Olympische medaille wonnen. Ze delen de twijfelachtige eer met de kleinere landen Albanië, Andorra en Monaco. Nou doet Bosnië-Herzegovina pas sinds 1992 als zelfstandig land mee, maar toch.
Bosnië-Herzegovina
Nils Olav III
Nils Olav III is brigadegeneraal van de Noorse Koninklijke Garde. Hij is een koningspinguïn en leeft in de dierentuin van Edinburgh. Uh, wat?
Noorwegen
Ethiyo, dat is oud
in 1270 (!) werd het Keizerrijk Ethiopië gesticht (inclusief het huidige Eritrea). Dat hele feestje heeft geduurd tot 1974.
Ethiopië
Kindsterretje
De half-Jordaanse, half-Amerikaanse Emanne Beasha won op 8-jarige leeftijd Arabs got talent. Ze zingt opera. In het Italiaans.
Jordanië
Rare jongens, die Aesti
De Esten worden voor het eerst genoemd door de Romeinse historicus Tacitus (1e eeuw na Christus) in zijn boek Germania. Daar wordt het gehele volk dat toen in de Baltische Staten woonde de Aesti genoemd en het land Aestingia.
Estland
Small talk
Onder Sultan Said bin Taimur was halverwege de twintigste eeuw veel verboden: roken, voetballen, en langer dan een kwartier op straat met elkaar praten.
Oman
Griekse genocide
Wat veel mensen niet weten, is dat bij de Armeense genocide niet alleen 600.000 tot 1,5 miljoen Armenen omkwamen, maar ook honderdduizenden Grieken en Arameeërs (een Christelijk volk dat nu vooral in Syrië en Irak woont).
Armenië
Wereldstad op het droge
Johannesburg is ‘s werelds grootste stad die niet aan een noemenswaardig stuk water is gebouwd.
Zuid-Afrika
UAS, UAS!
Geen lang leven beschoren, maar wel echt bestaan: van 1958 tot 1961 bestonden de Verenigde Arabische Staten. Een pan-Arabische joint venture van Egypte, Syrië en Noord-Jemen.
Jemen
Belize Barrier Reef
Dit is het één na grootste barrièrerif van de wereld. Dit obstakel maakte Belize ook behoorlijk oninteressant voor kolonisatoren. Drie van de vier atollen op het westelijk halfrond liggen hier.
Belize
The Little Five
Naast The Big Five heb je ook The Little Five. Diertjes die je niet snel ziet, maar wel leven in Zuid-Afrika. 1. Panterschildpad; 2. Olifantspitsmuis; 3. Mierenleeuw; 4. Roodsnavelbuffelwever; 5. Neushoornkever.
Zuid-Afrika
Eb- en vloedbos
Soms kan het verschil in eb en vloed in de Biesbosch oplopen tot 80 centimeter. Dit komt omdat het water van de Rijn en de Maas door de Biesbosch via het Haringvliet naar zee stroomt. Bij vloed wordt ditzelfde water weer terug de rivier op gestuwd.
Zuid-Holland
Het komt hun de neusfl-uit
Radio Tonga begint de uitzending elke dag met een opname van Veʻehala, een virtuoos op de neusfluit.
Tonga
Subway
De metro van New York City is een van de oudste en grootste ter wereld. Geen enkel ander metronetwerk heeft zoveel stations: 472 stuks. En het werkt als een trein: van alle grote steden in de Verenigde Staten, heeft New York de laagste gemiddelde reistijd voor woon-werkverkeer. Ook het gemiddelde brandstofverbruik ligt in New York relatief laag: dit is gelijk aan het gemiddelde van de Verenigde Staten in de jaren 1920.
New York City
Kleine federatie
St. Kitts & Nevis is het kleinste land van het westelijk halfrond. En toch is het een federatie, gevormd door beide eilanden.
Saint Kitts & Nevis

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan 500 - we naderen Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Luister op 👂

Je vindt onze podcast terug op onderstaande platformen
Google Podcast logo
Logo van podimoSpoitfy logo