Alle kroegfeitjes op een rij šŸ‘€

Bekijk alle kroegfeitjes
Senegambia
In 1982 vormden Senegal en Gambia samen de confederatie Senegambia. Sommigen beoogden hiermee op termijn een samensmelting tussen de twee landen te bewerkstelligen. Zo ver kwam het niet en in 1989 werd de confederatie ontbonden.
Senegal
Madagaskarplan
Voordat werd overgegaan tot de Holocaust, hadden de nazi's een ander plan. Joden en andere ongewensten zouden massaal gedeporteerd worden naar Madagaskar. Adolf Eichmann is Madagaskar in 1938 hoogstpersoonlijk gaan verkennen. Door tegenwerking van Vichy-Frankrijk en door de Britse maritieme overmacht ging het plan uiteindelijk niet door.
Madagaskar
Westpunt
Dakar is naast de hoofdstad van Senegal ook het meest westelijke puntje van het Afrikaanse vasteland.
Senegal
Khar Shatyr - de grootste tent ter wereld
De grootste tent ter werelds taat in Astana (voorheen Nursultan, voorheen Astana). Binnen bevinden zich grachten en gondels, een bioscoop, een spa en een strand met zand uit de Malediven. Je kunt ook in de tent wonen. Binnen is het altijd 35 graden, ook als het 's winters 35 graden vriest.
Kazachstan
Leontien!
Leontien Zijlaard-van Moorsel was op de Spelen van Sydney in 2000 zĆ³ goed, dat zij in haar uppie als 21e geĆ«indigd zou zijn in het medailleklassement. Ze presteerde daarmee beter dan BelgiĆ« en Canada.
Noord-Brabant
Theekije
De Turken zijn absolute alleenheersers als het gaat om theeconsumptie per hoofd van de bevolking. Met ruim drie kilo theeblaadjes per persoon per jaar blijven ze de nummer 2, Ierland, ruim voor.
Turkije
Theatron
Een van de grootste en meest LHBTIQ-friendly nachtclubs staat in Bogota; Theatron.
Colombia
Alaskanada
Alaska is niet van Canada omdat de Russen het in 1867 liever aan de VS verkochten dan aan Canada, een niet-onafhankelijk onderdeel van hun grote rivaal: het Verenigd Koninkrijk.
Canada
Het verhaal van Genji
Dit boek uit de 11e eeuw wordt beschouwd als de oudste roman ter wereld. Ben je al die verschillende namen uit Russische romans zat? Probeer dan deze, want volgens de toen geldende Japanse literaire tradities kregen personages vrijwel nooit een naam. Heeft ook wel weer nadelen voor de lezer...
Japan
Back to the oldskool, back to the roots
Op 11 augustus 1973 organiseert de Jamaicaanse "DJ Kool Herc" een "Back to school jam" in het op 1520 Sedgwick Avenue in de Bronx. Dit feest geldt als de eerste hiphop party ooit.
New York City
Grappen en Groli
Ooit maakte Grolsch ook limonade, onder de naam Groli. De fabriek brandde in de jaren ā€˜70 af en men besloot hem niet te herbouwen.
Overijssel
Dakar rally
De Dakar rally, vroeger Parijs-Dakar genoemd, is een rallyrace die traditioneel finishte in Dakar. Sinds 2008 wordt Dakar echter niet meer aangedaan, al bleef de stad wel naamgever van de wedstrijd. Sindsdien wordt de race verreden in Zuid-Amerika en vanaf 2020 in Saudi Arabiƫ.
Senegal
Indo-Fijiƫrs
De meest voorkomende achternamen in Fiji zijn Kumar, Prasad, Chand en Singh. Maak kennis met de Indo-Fijiƫrs.
Fiji
Noordelijk Afrika
Meest noordelijke puntje van heel Afrika ligt in Tunesiƫ: Ras ben Sakka.
Tunesiƫ
Qui hoc legit insanus est
De Universiteit van Parijs was een van de eerste in Europa en staat in wat we nu kennen als Quartier Latin. Deze wijk dankt haar naam aan het feit dat er in de Middeleeuwen Latijn werd gesproken door studenten en docenten.
Parijs
Vrouwelijke premiers
Sinds 1991 heeft Bangladesh op 3 mannelijke jaren na altijd vrouwelijke premiers gehad.
Bangladesh
Treinenstad
De Verenigde Staten zijn niet echt een treinenland, maar New York City vormt een uitzondering. 2 op de 3 treinreizen in de Verenigde Staten wordt gemaakt in New York. En dan tellen we de metro niet als trein. Grand Central Station op Manhattan heeft 44 perrons en 67 sporen: meer dan welk ander treinstation ter wereld.
New York City
Ridrieren
Guinee is de bron van rivieren. Zowel de Gambiarivier, de Senegalrivier als de Niger ontspringt er.
Guinee
Peter Peper
De Seychellen moesten van de Franse kolonisten hun eigen specerijen gaan verbouwen. Daarvoor werd een plantkundige aangenomen: Pierre Poivre. Peter Peper.
Seychellen
Parlez-vous een beetje, Jack?
Ongeveer een derde van de Canadezen kan een gesprek in het Frans voeren.
Canada
Maakregio Brabant
Brabant is de regio in Nederland die verreweg de meeste toegevoegde waarde heeft qua industrie in Nederland. Van de top 5 COROP gebieden met hoogste toegevoegde waarde van industrie, liggen er 3 in Brabant.
Noord-Brabant
Vaticaanse nationaliteit
Ongeveer 600 mensen hebben de Vaticaanse nationaliteit. Je kunt die niet krijgen door geboorte, maar alleen door naturalisatie wanneer je in het Vaticaan komt wonen en werken. Als je stopt met werken, verlies je de nationaliteit weer.
Vaticaanstad
En jij krijgt een seizoen, en jij krijgt een seizoen!
Het kalenderjaar van Bangladesh is traditioneel verdeeld in niet vier, maar zes seizoenen: Grisma (zomer), Barsa (regenachtig), Sarat (herfst), Hemanta (late herfst), Shhit (winter) en Basanta (lente).
Bangladesh
President 1 en 2
Sinds de onafhankelijkheid in 1960 heeft Kameroen pas twee presidenten gehad: Ahmadou Ahidjo tot 1982, sindsdien Paul Biya.
Kameroen
Het gouden dwergje
Grenada is het kleinste onafhankelijke land dat ooit goud won op de Olympische Spelen. Vaticaanstad, mocht je dit lezen...
Grenada
Flags of convenience
Panama heeft de grootste handelsvloot ter wereld. Er varen meer schepen onder de Panamese vlag dan onder de Amerikaanse en Chinese vlag samen. Panama maakt het je niet zo moeilijk qua regelgeving.
Panama
5 minute city
Parijs is een stad met voorzieningen op heel klein schaalniveau. Zo woont 94% van de Parijzenaars binnen de PƩriphƩrique op minder dan vijf minuten lopen van een bakkerij. Lijkt logisch, de rest van de wereld kan hier alleen maar van dromen.
Parijs
Obductie
Als een stuk oceanische aardkorst botst op een stuk continentale aardkorst, dan krijg je meestal subductie. De zwaardere oceanische korst duikt daarbij onder de continentale korst. Op Cyprus is iets bijzonders gebeurd: obductie. Daarbij schuift de zwaardere oceanische korst juist over de continentale korst heen. Op Cyprus kun je daarom heel goed onderzoek doen naar de geologische samenstelling van oceanische aardkorst, want die ligt hier aan het oppervlak.
Cyprus
Segway Polo
Barbados behoort tot de wereldtop in Segway Polo. Ja, dat bestaat dus.
Barbados
Nederlandse Big Five
De provincie waar je de meeste dieren uit de Nederlandse Big Five kunt zien is Gelderland. Het gaat om het edelhert, de ree, het wilde zwijn en de bever. Alleen voor de laatste, de zeehond, moet je even rijden.
Gelderland
Mijnbouwxiet
De grootste voorraden bauxiet, waaruit je aluminium maakt, vind je niet in AustraliĆ«, de VS of China, maar in Guinee. Met recht een economische raison dā€™ĆŖtre: de helft van Chinaā€™s aluminium wordt gemaakt met Guineaans bauxiet.
Guinee
Munqu ibariki afrika
De naam van het volkslied van Tanzania betekent 'God zegen Afrika'. De melodie wordt ook gebruikt in de volksliederen van Zuid-Afrika en Zambia.
Tanzania
Twee paspoorten
Russen hebben twee paspoorten: een internationaal paspoort en een binnenlands paspoort. Die laatste heb je nodig om te reizen door Rusland en houdt ook bij waar je staat ingeschreven. Op deze manier kunnen de autoriteiten controleren of je niet illegaal in Moskou bent komen wonen. Die illegale bewoning is een groot probleem voor de uitpuilende stad.
Moskou
Trollen
Ga je trollen zoeken in Scandinaviƫ? Zoek ze dan 's nachts. Overdag veranderen ze in een steen.
Noorwegen
Kameelspringen
Kameelspringen is een traditionele sport in Jemen. En nee, je laat daarbij niet je kameel over hindernissen springen, je springt zƩlf over de kameel. EƩn kameel? Nee, een stuk of zes tegelijk. En de lokale kameelsoort is de dromedaris, dus je kunt niet tussen twee bulten door springen. Wij zijn onder de indruk.
Jemen
Volle bak Donar
Groningen heeft de grootste zaalsportclub van Nederland qua publiek. Gemiddeld trekken de Groningen Basketballegendes van Donar zo'n 3200 mensen per wedstrijd. In een zaaltje dus he.
Groningen
Diepe grotten
De vier diepste grotten van de wereld liggen allemaal in Georgiƫ. De bodem van diepste grot ligt 2212 meter lager dan de ingang en werd bereikt in 2018.
Georgiƫ
Krijgsgevangenen
Zuid-Afrika deed in 1904 in Saint Louis voor het eerst mee aan de Olympische Spelen. Ze vaardigden onder andere drie krijgsgevangenen uit de Boerenoorlog af op de marathon: de witte generaal Piet CronjƩ en de zwarte soldaten Len Taunyane en Jan Mashiani. Dat waren de eerste zwarte Afrikanen die ooit uitkwamen op de Olympische Spelen en de laatste zwarte mensen die voor Zuid-Afrika uitkwamen tot het einde van de apartheid.
Zuid-Afrika
Arturo Kinch
Arturo Kinch is een van de weinige wintersporters uit Costa Rica. Hij nam in 1980, 1984, 1988, 2002 en 2006 deel aan verschillende disciplines op de Olympische winterspelen. In de buurt van de medailles kwam hij nooit.
Costa Rica
Catrijper Nok
Deze duin is de hoogste van Nederland. 55,4 meter! Alleen in Utrecht, Gelderland, Overijssel en Limburg liggen hogere natuurlijke punten.
Noord-Holland

Vriend van de show šŸŽ™

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan 500 - we naderen Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Luister op šŸ‘‚

Je vindt onze podcast terug op onderstaande platformen
Google Podcast logo
Logo van podimoSpoitfy logo