Alle kroegfeitjes op een rij šŸ‘€

Bekijk alle kroegfeitjes
De dappere dodo
De Nederlanders waren verantwoordelijk voor het uitsterven van de dodo, de weinig flamboyante loopvogel die endemisch was voor Mauritius. Shame on us.
Mauritius
Vliegende vissen
Vliegende vissen zijn een nationaal symbool Ć©n gerecht in Barbados. Door overbevissing en vervuiling van de kustwateren komt de vliegende vis er echter niet meer voor.
Barbados
Kabaddi kabaddi kabaddi
Kabaddi is de nationale sport van Bangladesh. Het lijkt een beetje op trefbal, alleen dan met aantikken in plaats van gooien. Een speler probeert in Ć©Ć©n ademteug zoveel mogelijk spelers van de tegenpartij aan te tikken met de bal. Om te controleren dat de speler tijdens zijn beurt niet stiekem ademhaalt, moet de speler onophoudelijk 'kabaddi, kabaddi, kabbadi' roepen.
Bangladesh
Capoeira
Capoeira is een typisch Braziliaanse sport. Het is een soort vechtdans op muziek, die oorspronkelijk werd beoefend door tot slaaf gemaakte Afrikanen. Er wordt gezegd dat zij het beoefenden als gevechtstraining, maar tegenover hun eigenaren deden alsof ze gewoon een dans uitvoerden.
Braziliƫ
Kijk daar! Oh nee, weinig te zien
Turkmenistan heeft ā€˜s werelds grootste indoor reuzenrad. Eigenlijk vooral een reuzenrad met een enorme kooi eromheen. Ja, van wit en goud. Maar daarmee zie je dus niet zo veel meer.
Turkmenistan
Eric the Eel
Op de Olympische Spelen van 2000 in Sydney mocht Eric Moussambani Malonga (bijnaam Eric the Eel) mocht namens Equatoriaal-Guinea de 100 meter vrije slag zwemmen. Hij had nog nooit in een 50 meterbad gezwommen. De twee andere zwemmers in de serie hadden blijkbaar nog minder ervaring. Die begonnen namelijk gewoon met zwemmen, toen het startschot nog niet eens in aantocht was. Er volgde diskwalificatie en Eric moest alleen zwemmen. Hij deed bijna 2 minuten over de 100 meter, maar won dus de serie. Zijn tijd was helaas te langzaam om door te gaan naar de volgende ronde.
Equatoriaal-Guinea
Absolute monarchie
Vaticaanstad is de enige absolute monarchie van Europa. Alleen in sommige golfstaten vind je nog andere absolute monarchieƫn.
Vaticaanstad
Sjamanka
De vrouwelijke vorm van 'sjamaan' is 'sjamanka'. Fraai!
Mongoliƫ
Kaiser Wilhelmsland
Nieuw-Guinea was niet de meest geliefde kolonie van de westerse wereld. De Papoea's woonden vooral in het binnenland en waren zelfvoorzienend, dus daar was weinig handel mee te drijven of misbruik van te maken. En dus was er nog een stukje Nieuw-Guinea over toen Duitsland op het wereldtoneel verscheen. Ze stichtten er Kaiser Wilhelmsland.
Papoea-Nieuw-Guinea
Make up your Myanmind
De hoofdstad van Myanmar is in de geschiedenis tot nu toe 31 keer verwisseld.
Myanmar
Hoogste kerkgebouw
Het hoogste kerkgebouw ter wereld is de Munster van Ulm - niet de Dom van Keulen (161,5 meter)
Duitsland
Uitzondering op de regel
De politieke geschiedenis van Uruguay is democratisch en progressief. Het land wijkt daarin sterk af van de Latijns-Amerikaanse traditie. Behalve tijdens de jaren '70. Toen was Uruguay kortstondig een militaire dictatuur van de bovenste plank. Op enig moment hadden ze de meeste politieke gevangenen per hoofd van de bevolking ter wereld.
Uruguay
Groot BarriĆØrerif
Het Groot BarriĆØrerif is het grootste koraalrif ter wereld. Het strekt zich uit over een lengte van 2600 kilometer en heeft een oppervlakte van ruim 330.000 vierkante kilometer. Dat is zo'n 8 keer zo groot als Nederland.
Australiƫ
Founding father
Alexander Hamilton, een van de founding fathers van de Verenigde Staten, werd geboren op Nevis. Hij viel op toen hij een goed essay schreef over een orkaan die het eiland trof en verdiende daarme een studiebeurs in New York.
Saint Kitts & Nevis
Back to basics
Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie kreeg Mongoliƫ geen financiƫle steun meer uit Moskou. De industrie stortte in en veel Mongolen keerden terug naar hun roots. In de jaren '90 verdubbelde het aantal nomadische veehouders in het land. In geen enkel ander land ter wereld groeide de landbouw in de recente geschiedenis ten koste van de industrie.
Mongoliƫ
Koude kermis
Heb je je ooit afgevraagd wat voor mooie schatten er in de grote piramides zitten? Om je even uit een droom te helpen, die zijn er niet echt. De meeste Egyptische kostbaarheden werden ergens anders gevonden, de piramides zijn grotendeels massief met af en toe een lege kamer.
CaĆÆro
Bloemenzee
Toen in 2015 plots veel regen viel in de Atacamawoestijn, trad een bijzonder fenomeen op. In de bodem van de woestijn zitten namelijk zaden van planten die een soort winterslaap houden. Toen er water bij was gekomen, zijn die zaadjes ontkiemd en kleurde de hele woestijn roze van de bloemen.
Chili
One China Policy the other way
In het kader van ā€˜stadium diplomacyā€™ kreeg Grenada een cricketstadion cadeau van China. Inauguratieceremonie, Chinese ambassadeur uitgenodigd. Band begint te spelen. Oeps, Taiwanees volkslied. Grote rel.
Grenada
Magna Frisia
Vroeger zaten Noord-Holland en Friesland zo goed als aan elkaar vast en tijdens het grote Magna Frisia was het dan ook Ć©Ć©n groot 'rijk'. Vandaar dat we de kop van Noord-Holland nog steeds West-Friesland noemen.
Friesland
Sugar Sugar
Jamaica was in de 18e eeuw de grootste producent van suiker ter wereld.
Jamaica
Vrij Bengalen
Bangladesh betekent 'Vrij Bengalen': de naam ontstond toen het land, dat toen nog Oost-Pakistan heette, voor onafhankelijkheid streed.
Bangladesh
Karibameer
Het Karibastuwmeer in de Zambezirivier is, gemeten naar watervolume, het grootste stuwmeer ter wereld. Tijdens het onderwater zetten van het gebied, zijn tijdens Operatie Noach duizenden dieren van de verdrinkingsdood gered door parkwachters. Het enorme gewicht van het water zorgde al voor meer dan 20 aardbevingen van meer dan 5 op de schaal van Richter.
Zimbabwe
Garry Kasparyan
Een van de allerbekendste schakers allertijden, Garry Kasparov is geboren in Baku, Azerbeidzjan. Hij heeft een Armeense moeder en een Russisch-joodse vader. Hoewel hij nooit Armeniƫ vertegenwoordigde en slechts half Armeens is, noemden sommige bronnen hem liever Armeens, deels omdat zijn achternaam de gerussificeerde vorm is van de Armeense achternaam van zijn moeder, Kasparyan.
Armeniƫ
Bondgirl
De Welshe zangeres Shirley Bassey is de enige die meerdere James Bondthemes mocht zingen: Goldfinger, Moonraker Ć©n onze favoriet, Diamonds are forever.
VK: Wales
Van Duitsen bloed
Toen Griekenland onafhankelijk werd van het Ottomaanse Rijk, gingen ze Europese vorstenhuizen langs op zoek naar een koning. Uiteindelijk kwamen ze na een lange zoektocht uit bij een Beierse prins, genaamd Otto. Die nam een heel legertje aan Beierse soldaten en ambtenaren mee en belandde zodoende op de Griekse troon.
Griekenland
Kimleepark
Kim, Lee en Park zijn de meest voorkomende achternamen in Zuid-Korea. Bijna de helft van de 52 miljoen Zuid-Koreanen heet zo. Kim betekent metaal, ijzer of goud. Lee betekent pruimenboom. En Park betekent kalebas of meloen. Welja.
Zuid-Korea
Een hoop ganda's
De soort Randstad van Oeganda is het oude koninkrijk Boeganda. Mensen heten Baganda en de bevolking spreekt Luganda. Komt de landsnaam toch weer niet helemaal uit de lucht vallen.
Oeganda
Palingsound
De term "Palingsound" is gemunt door Radio Veronica, omdat de manager van de Volendamse band The Cats altijd paling meenam naar de radio.
Noord-Holland
Me eige land
Meer dan 75% van de vakanties in de EU viert men in eigen land. Alleen mensen uit Belgiƫ, Luxemburg, Malta, Nederland en Sloveniƫ zoeken vaker het buitenland op. En de nummer 1 bestemming van Europeanen in Europa is? Italiƫ!
Europa
Drama sells
De jaren '80 stonden in het teken van grote goededoelenacties. Live Aid trok het grootste tv-publiek ooit, Do They Know It's Christmas werd het best verkochte Engelse nummer ooit. Maar of dat de wereld ook echt zou redden?
Ethiopiƫ
Flags of convenience
Panama heeft de grootste handelsvloot ter wereld. Er varen meer schepen onder de Panamese vlag dan onder de Amerikaanse en Chinese vlag samen. Panama maakt het je niet zo moeilijk qua regelgeving.
Panama
Pannenkoekenrotsen
De Domes de Fabedougou staan beter bekend als de Pannenkoekenrotsen. Het zijn ronde zandsteenpilaren, waarbij je heel duidelijk de laagjes sediment ziet. Ze zien er dus uit als stapels pannenkoeken.
Burkina Faso
Sint Pieter
De Sint Pieter was tot 1989 de grootste kerk ter wereld. Nu zijn ze voorgestreefd door de Basilique Notre-Dame de la Paix, in Yamoussoukro, Ivoorkust.
Vaticaanstad
Austronesiƫrs
De Austronesische bevolkingsgroepen en taalfamilies, vindbaar van Madagaskar tot IndonesiĆ« en van HawaĆÆ tot Nieuw-Zeeland, zijn hun grote overzeese migratie begonnen op Taiwan. Taiwan geldt dus als de kraamkamer van deze gigantische bevolkingsfamilie.
Taiwan
Pacific Scotland
Ken je het landje Vanuatu? Dat heette vroeger de ā€˜Nieuwe Hebridenā€™, naar de Schotse eilandengroep. Schotland zelf heette in de Romeinse tijd CaledoniĆ«. Weet je weer dat het Pacifische Nieuw-CaledoniĆ«, gebiedsdeel van Frankrijk, ooit Brits is geweest.
VK: Schotland
Dabba walla's
De dabba wallaā€™s zijn maaltijdbezorgers in een 130 jaar oud systeem. Ze werken per fiets en per trein, zijn vaak analfabeet, en hebben een ingewikkeld systeem van codes en kleuren om ervoor te zorgen dat de maaltijden hun weg vinden van thuisadres naar kantooradres van hun bestellers. Slechts een op de zes miljoen maaltijden mist zijn doel.
Mumbai
Tempura
Tempura komt oorspronkelijk uit Portugal. Zij introduceerden het in de 16e eeuw in Japan.
Portugal
Dit Armeen je niet
De naam Nagorno-Karabach is afgeleid van het Russische woord "Nagorny" dat "bergachtig" betekent en "Karabach" dat "zwarte tuin" betekent in het Turks. Moet je nagaan hoe conflictgevoelig de geschiedenis al is.
Armeniƫ
Volksmuziek
Estland heeft een enorme traditie van volksmuziekfestivals. Die waren enorm belangrijk voor de nationale bewustwording. Geen enkel land ter wereld kent zoveel volksliedjes: er zijn er 133.000 bekend.
Estland
Dubbele onafhankelijkheid
Papoea-Nieuw-Guinea is maar liefst twee keer onafhankelijk geworden van Australiƫ. De eerste keer toen 10.000 jaar geleden de zeespiegel steeg en Nieuw-Guinea los kwam te liggen van Australiƫ. De tweede keer in 1975, na bijna een eeuw kolonialisme.
Papoea-Nieuw-Guinea

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show šŸŽ™

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan 500 - we naderen Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Luister op šŸ‘‚

Je vindt onze podcast terug op onderstaande platformen
Google Podcast logo
Logo van podimoSpoitfy logo