Alle kroegfeitjes op een rij 👀

Bekijk alle kroegfeitjes
Quechua
De Quechua zijn de grootste groep inheemse Peruvianen. Maar jij kent ze vooral als huismerk van de Decathlon, geef maar toe.
Peru
Bonte vlaggen in het zuiden
Zuid-Afrika was het enige land dat, emblemen uitgezonderd, een vlag had met zes kleuren. Totdat zich in 2011 een nieuw land vormde: Zuid-Soedan. Die hebben ook zes kleuren. Zuid-Korea, tijd voor een nieuwe vlag?
Zuid-Afrika
Shannon Airport
Het vliegveld van Shannon is verhoudingsgewijs enorm, omdat het de laatste stop was voor een transatlantische vlucht. Vliegtuigen konden bijvoorbeeld nog niet rechtstreeks van Londen naar New York vliegen, dus een tussenstop was nodig. Op Shannon Airport werd ook de eerste duty free shop geopend.
Ierland
Prima vlagherkomst
De kleuren van de voormalige Franse kolonie op Haïtie - rood-wit-blauw stonden voor Afrikanen (rood), kleurlingen (blauw) en witte Europeanen (wit). Toen Haïti onafhankelijk werd, scheurde de leider van de revolutie - Dessalines - het wit ertussenuit en smeedde hij van rood en blauw de nieuwe, Haïtiaanse vlag.
Haïti
Vasili Aleksandrovitsj Archipov
Vasili Aleksandrovitsj Archipov is een van de enige mensen in de geschiedenis die eigenhandig het einde van de wereld heeft voorkomen. Hij was tijdens de Cuba-crisis een Sovjet-officier in een onderzeeër met kerntorpedo's aan boord. Hij werd naar de oppervlakte gedwongen en zijn collega's wilden vuren. Hij hield het hoofd koel en weigerde, waardoor hij een kernoorlog voorkwam.
Cuba
Iguasuwatervallen
De Iguasuwatervallen op de grens tussen Brazilië en Argentinië vormen het grootste watervalsysteem ter wereld.
Brazilië
Row, row, row your boat...
Koning Aboubakri II kwam in 1310 op de Malinese troon en had grote ambities. Hij wilde namelijk weten waar de oceaan eindigde en stuurde 200 kano’s de zee op om dat te ontdekken. Er keerde er maar 1 terug, zonder succes. Vervolgens stuurde hij een tweede expeditie van 2000 kano’s en stapte hij zelf ook aan boord. Geen enkele kano keerde terug, maar er zijn historici's die vermoeden dat enkele kano's Amerika hebben bereikt, twee eeuwen voor Columbus.
Mali
Ngorongorokrater
De Ngorongorokrater is de grootste caldeira ter wereld, met een diameter van circa 20 kilometer. De krater heeft steile wanden, waardoor de dieren in het gebied niet deelnemen aan de circulaire migratie die de Serengeti zo kenmerkt. Door deze isolatie vertoont de leeuwenpopulatie in de krater een sterke inteelt.
Tanzania
Zeegrotten
Bij Capo Greko vind je spectaculaire zeegrotten. Die ontstaan op een andere manier dan druipsteengrotten. Het zeewater golft hier tegen de kliffen aan, waardoor erosie optreedt en diepe holtes ontstaan.
Cyprus
Tsar bomba x 640
In 1960 vond in Chili de zwaarste aardbeving plaats die ooit is gemeten: 9,6 op de schaal van Richter. De energie die vrijkwam staat gelijk aan 32 gigaton TNT: 640 keer zoveel als de Tsar bomba, de zwaarste waterstofbom ooit getest. Er ontstond een tsunami van 25 meter hoog die zelfs in Hawaii, Japan en de Filipijnen slachtoffers maakte. In Chili vielen 'slechts' 3000 doden, omdat de aardbeving plaatsvond tijdens de zondagmis en kerken een stuk steviger zijn gebouwd dan de meeste huizen.
Chili
Diaspora
Er wonen bijna drie keer zoveel Grenadianen buiten Grenada als op Grenada zelf.
Grenada
Mali-federatie
Senegal werd eenmaal onafhankelijk samen met Mali een land: de Mali-federatie. Het land heeft twee maanden bestaan. Toen scheidden hun wegen.
Senegal
White rule
Rhodesië, zoals Zimbabwe vroeger heette, hield langer een witte regering dan de meeste andere Britse koloniën in Afrika en trok daarom veel witte mensen aan uit omliggende landen. In de jaren '70 was bijna 10% van de bevolking wit. Inmiddels is dat nog maar 0,2%.
Zimbabwe
Flinke kater voor de aarde
In Zuid-Afrika ligt de Vredefort-krater, ook wel bekend als de Vredefort-koepel. Volgens NASA is het 's werelds grootste bekende inslagkrater.
Zuid-Afrika
Joe ken spiek Inglish wid mie
Het Engels en het Fries zijn nauw verwant aan elkaar en hoe verder je teruggaat in de tijd, hoe nauwer de verwantschap wordt. Zie bijvoorbeeld woorden als kei, swiet en tsiis, die betekenen key, sweet en cheese.
Friesland
Latijns Las Vegas
Vóór de communistische revolutie was Cuba een populaire vakantiebestemming voor losbandige Amerikanen. Je kon er gokken, hoerenlopen en drinken, dus zeker tijdens de drooglegging in de Verenigde Staten was Havana een soort Latijns Las Vegas.
Cuba
Eise Eisinga
In Franeker staat het oudste werkende planetarium ter wereld. Amateurastronoom Eise Eisinga bouwde het in zijn woonkamer nadat een lokale dominee ten onrechte had voorspeld dat al onze planeten op elkaar zouden botsen. Toen Eisinga er in 1781 de laatste hand aan legde, werd Uranus ontdekt. Daar was alleen geen plek meer voor.
Friesland
Bakalhau
In Portugal eet men graag bakalhau: gedroogde en gezouten kabeljauw. Dit gerecht heeft ook zijn weg gevonden in de Surinaamse keuken, waar we het kennen als bakkeljauw.
Portugal
Georgische wijn
Wijnbouw is in Georgië een eeuwenoude traditie. Nauwelijks bekend in het westen, maar in de Sovjet-Unie was Georgische wijn de crème de la crème.
Georgië
Leukste, beste en grootste knaagdier van Europa
De bever leeft alleen of in een kleine familie. Zo’n familie bestaat uit een ouderpaar (bevers zijn monogaam), enkele jongen van vorig jaar en twee tot vier nieuwelingen. De jongen van vorig jaar helpen mee met de verzorging van de pasgeborenen. Elke familie heeft een eigen territorium, die elkaar soms kunnen overlappen. Het leefgebied wordt nauwgezet gemarkeerd met geurstoffen, het zogeheten bevergeil, afkomstig uit een speciale klier bij hun anus. Nu jij weer.
Zuid-Holland
Kleine federatie
St. Kitts & Nevis is het kleinste land van het westelijk halfrond. En toch is het een federatie, gevormd door beide eilanden.
Saint Kitts & Nevis
Buchara, Samarkand en Kokand
Buchara, Samarkand en Kokand liggen in het huidige Oezbekistan, maar zijn van oorsprong Tadzjiekse steden en hebben ook nog steeds een voornamelijk Tadzjiekse bevolking.
Tadzjikistan
Pingoruïne
Tijdens de laatste ijstijd lag Nederland in een permafrostgebied. In permafrostebieden komen pingo's voor: heuvels die ontstaan door het uitzetten van het grondwater. Als het ijs weer smelt, stort de heuvel in en krijg je een kuil: een pingoruïne. Die kuilen vullen zich met water en zo komt Drenthe aan zijn meertjes.
Drenthe
Gegeven kameel niet in de bek kijken
Saoedie-Arabië importeert kamelen en zand uit Australië. Dus.
Australië
Boun Bang Fai
Het Laotiaanse raketfestival is een jaarlijks hoogtepunt. Men verjaagt de geesten door er zelfgebouwde raketten op af te vuren. Zij wiens raket hapert worden getrakteerd op een modderbad en rijstwhisky.
Laos
Mayatempels
De Mayatempels zijn rijk gedecoreerd, maar waren oorspronkelijk ook fel gekleurd.
Guatemala
Nooit de weg kwijt
Cyprus is samen met Kosovo het enige land dat de landsgrenzen afbeeldt op de vlag.
Cyprus
E l'Oscar va…
Italië is het land met de meeste Oscars voor Beste Buitenlandse Film: 14 stuks.
Italië
Schrijfkunde vs. scheikunde
Het Armeense alfabet telt 36 letters, dus 1 t/m 36. Tel de letters van ‘voski’, het oud-Armeense woord voor ‘goud’, bij elkaar op en je komt op 79. Goud is het 79e element van het periodieke systeem. Dit kun je doen voor alle zeven klassieke metalen. Het raadselachtige is: het periodieke systeem werd pas 1500 jaar later opgesteld dan het Armeense alfabet.
Armenië
Lan Xang Hom Khao
Het rijk dat als voorloper van het moderne Laos kan worden gezien heette Lan Xang Hom Khao: letterlijk vertaald het koninkrijk van een miljoen olifanten onder de witte parasol. We hebben een winnaar in de categorie 'Mooiste naam voor je koninkrijk'.
Laos
Geen bochten naar Perth
De treinrit Perth-Adelaide gaat via de Trans-Australian Railway, met het langste stuk zonder bochten ter wereld: 478km. Pak je de auto, dan rijd je over een kaarsrechte snelweg. Er is onder meer een stuk van 240 kilometer met maar één bocht.
Australië
Linksom of rechtsom?
De Self-Transcendence 3100 is officieel de langste marathon in de wereld met 4.988 kilometer. Maar niet zomaar. Renners lopen constant, hetzelfde rondje rond hetzelfde blok in Queens. Dit doen ze 5.649 keer. Het record is van een Finse postbode. Die liep in 40 dagen gemiddeld 123,559 kilometer per dag. Slechts 22 mensen hebben deze marathon ooit voltooid.
New York City
Oily adopters
Brits Birma exporteerde zijn eerste vat ruwe olie in 1853. Ter vergelijking: de eerste oliebron in de VS werd geboord in 1859.
Myanmar
Bye bye Anguilla
In de jaren '60 werden St. Christopher (Kitts), Nevis en Anguilla samen een onderdeel van het Britse Rijk. Dat vond Anguilla maar niets. Ze stapten eruit en verklaarden zich onafhankelijk. De Britten vonden dat maar niets, grepen in en gaven het een andere status binnen hun rijk. 15 jaar later werden St. Kitts & Nevis onafhankelijk land. Anguilla is tot op de dag van vandaag nog steeds Brits.
Saint Kitts & Nevis
Dode Zee
De Dode zee is het laagste punt op aarde, 429 meter onder zeeniveau, en komt ieder jaar een meter lager te liggen door verdamping. Het water is door die verdamping 9x zo zout als een normale zee, waardoor je er in kan drijven.
Jordanië
Conclaaf
Als er een nieuwe paus moet worden gekozen gaan de kardinalen in conclaaf. De kardinalen worden opgesloten in de sixtijnse kapel en mogen er niet uit voordat ze eruit zijn. Daar komt het woord conclaaf ook vandaan: cum clave is latijn voor 'met sleutel'.
Vaticaanstad
Przewalskipopulatie
Het had niet veel gescheeld of przewalskipaarden waren niet bekend genoeg geworden om jouw dictee te verpesten. Eind jaren '50 waren ze in het wild al niet meer gezien en in de dierentuinen leefden er wereldwijd nog maar 12.
Mongolië
Snel verdeeld
Sinds de Tweede Wereldoorlog heeft Italië maar liefst 69 regeringen gehad. Gemiddeld één per 13 maanden. Slechts één regering zat zijn termijn uit.
Italië
Kloostergebak
Monniken en nonnen gebruikten eiwit om kleding te stijven. Met al het eigeel dat overbleef, zijn ze enthousiast gaan bakken. Het bekendste voorbeeld zijn Pasteis de Nata. Andere gebakjes verwijzen duidelijk naar het monastieke leven, zoals barriga de freira (de buik van de non), papos d'anjo (de dubbele kin van de engel) en toucinho do céu (spek uit de hemel).
Portugal
The Big Apple
New York City dankt zijn belangrijkste bijnaam aan het paardenracen. In de jaren 1920 was die term synoniem voor ‘de grote klapper’, of ‘het echte werk’, doelend op de New Yorkse racebanen. Later groeide The Big Apple uit tot bijnaam van de gehele stad.
New York City

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan 325 - bijna de helft van de inwoners van Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Luister op 👂

Je vindt onze podcast terug op onderstaande platformen
Google Podcast logo
Logo van podimoSpoitfy logo