#
40
20
Oct
2022

Democratische Republiek Congo

20
Oct
2022
Met special guest:
Logo voor luisteren op SpotfiyLogo voor luisteren op podimo
Logo voor luisteren op Google podcastLogo voor luisteren op podimo

Als iets te mooi is om waar te zijn, dan is het het vaak ook. Want het sprookje had zo mooi kunnen zijn. Congo als hoeder van ‘s werelds belangrijkste hulpbronnen. Iedere Congolees gratis gezondheidszorg. Kinshasa, hét paradepaardje van Afrika. Congo als het Noorwegen van de tropen. 

Maar als je als Afrikaans land vol kostbaarheden zit, weet je eigenlijk genoeg. Je krijgt de hebberige wereld op bezoek en het resultaat is een graaierij van jewelste. Alles waarmee jij deze aflevering luistert was er niet geweest zonder Congo. Maar Congo was wel beter af geweest zonder de agressieve interesse in hun grondstoffen. Dit land verdient een gepassioneerde aflevering.

Paspoortje

Oppervlakte: 56 keer Nederland.

Ongeveer net zo groot als: Algerije, die zijn ongeveer één Bhutan groter.

Aantal inwoners: zéér uiteenlopende schattingen, maar tussen de 92 en 108 miljoen.

Hoofdstad: Kinshasa, zo'n 17 miljoen inwoners.

Andere steden: Lubumbashi, Mbuji-Mayi, Bukavu.

Religie: religie in Afrika is altijd complex, maar hier is bijna iedereen christen. Grofweg 50/50 katholiek/protestant.

Taal: officiële taal is Frans, met vier nationale talen: Kikongo, Lingala, Swahili en Tshiluba.

Meest voorkomende achternamen: Ilunga, Ngoy, Kasongo, Banza, Ntumba.

Vlag: helblauw met een diagonale baan van linksonder naar rechtsboven. Diagonale baan is rood, met aan beide kanten gele randen. Linksboven staat een gele ster.

No items found.

Kroegfeitjes 🍻

Zin in meer random kroegfeitjes? Check dan onze feitjesgenerator.
Pygmeeën
Pygmeeën zijn volkeren waarvan de volwassenen gemiddeld kleiner zijn dan 150 centimeter. In Congo wonen er ongeveer 600.000. Pygmeeën werden zowel door Afrikanen als door Europeanen tot slaaf gemaakt, tentoongesteld in westerse dierentuinen en waren recentelijk nog slachtoffer van genocide en kannibalisme door andere volkeren. Ook door de overheid worden ze nog altijd systematisch gediscrimineerd.
Frans
Congo is qua inwoneraantal het grootste Franstalige land ter wereld. Tijdens de Belgische overheersing werd onderwijs in lokale talen gestimuleerd. Paradoxaal genoeg is Frans juist sinds de onafhankelijkheid de enige officiële taal geworden.
Het dondert en het bliksemt
In Congo onweert het vaak, heel vaak. Gemiddeld slaat jaarlijks ongeveer 50 keer per vierkante kilometer de bliksem in. In Nederland is dat 1 keer per vierkante kilometer per jaar.
Bonobo
De bonobo is endemisch voor Congo en samen met de chimpansee de aap die het meest op mensen lijkt. Als een van de weinige dieren ter wereld, hebben bonobo's niet alleen seks om zich voort te planten, maar ook voor het plezier. Bonobo's doen het daarom in meerdere standjes, hebben orale seks, gaan homoseksuele relaties aan en masturberen.
Wereldtentoonstelling
Een klein maar weerzinwekkend stukje van de koloniale geschiedenis van Congo: in 1897 werden er voor de wereldtentoonstelling in Brussel zo'n 300 Congolezen tentoongesteld in nagebouwde dorpen. De hutten waren niet aangepast op het Belgische klimaat en 7 Congolezen stierven door de vrieskou.
TPOK Jazz
TPOK Jazz is de bekendste Congolese rumbaband en heeft tussen de jaren '50 en '90 maar liefst 87 verschillende leden gehad. Alle bekende Congolese artiesten hebben er dus wel een tijdje in gezeten. De band is dus een beetje de Goede Tijden, Slechte Tijden van de Congolese muziekwereld.
La Sape
La Sape (Société des Ambianceurs et des Personnes Élégantes) is een subcultuur uit Congo, waarbij een elegante kledingstijl centraal staat. Sapeurs en sapeuses dragen meestal kleurrijke maatpakken en zijn het Congolese equivalent van een dandy. Straatarme inwoners in sloppenwijken van Kinshasa gaan dus vaak beter gekleed dan de flaneurs in de P.C. Hooftstraat.
Nyiragongo
De zeer actieve vulkaan de Nyiragongo is ook de thuisbasis van het grootste permanente lavameer ter wereld.
Uranium
De Democratische Republiek Congo was een gewilde speelbal ten tijde van de Koude Oorlog. En niet voor niets: rond die tijd was het de enige plek ter wereld waar uranium gevonden werd. In de atoombommen die op Hiroshima en Nagasaki vielen zat dan ook Congolees uranium.
Kinshasa
Kinshasa is de grootste Franstalige stad ter wereld, en groeit razendsnel. Geschat wordt dat het in 2050 de vierde stad ter wereld is, en in 2075 zelfs de grootste.
Oppervlakte
Met de splitsing van Soedan ontstond er een vacature voor grootste land van Afrika. De Democratische Republiek Congo legt het daarin nét af tegen Algerije, die zijn één Bhutan groter.
No items found.

Tips 💡

Virunga
👂
👀
📚
Kijktip
Film over de bescherming van berggorilla's in het onrustige oosten van Congo. Rangers riskeren daar hun leven om de gorilla's veilig te houden, te midden van rebellengroepen en grondstofhongerige multinationals.
Bekijken
Congo: een geschiedenis
👂
👀
📚
Leestip
Dit veelgeprezen werk van David van Reybrouck spreekt voor zich. Geïnteresseerd in de geschiedenis van Congo? Dan is dit hét boek dat je wil lezen. Dikke pil, maar iedere bladzijde waard.
Bekijken

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan 500 - we naderen Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Bekijk ook eens 👀

Ga direct door naar één van onze overige afleveringen