#
1
6
Jun
2024

Europa

6
Jun
2024
Met special guest:
Logo voor luisteren op SpotfiyLogo voor luisteren op podimo
Logo voor luisteren op podimo

Het kleine Europa denkt graag groot. We bedachten stoepkrijt en radioactiviteit, de guillotine en amfetamine, ethiek en Lambik, gabberhouse en bolognesesaus. De wereld kon niet zonder ons, vinden we vooral zelf.

We eigenden ons de wereldkaart toe, gaven elk wit vlekje een eigen naam. ‘Ontdekken’, noemden we dat. We brachten de hele planeet met elkaar in contact, lieten stambomen vervlechten van families die duizenden kilometers verderop woonden. Ten koste van miljoenen doden en miljarden beschadigde levens.

Maar ook. We leerden, studeerden en filosofeerden alsof ons leven ervan afhing. Van de kleinste moleculen tot de allergrootste zonnestelsels, het hele universum is door Europeanen ingekleurd. Laten wij dus vandaag een ode brengen aan de grootsheid van Europa.

Paspoortje

Oppervlakte: 250 keer Nederland.

Ongeveer net zo groot als: Canada.

Aantal inwoners: 750 miljoen.

Religie: Vooral Christelijk.

Taal: Meest gesproken moedertaal: Russisch. Meest gesproken tweede taal: Engels.

Meest voorkomende achternamen: Garcia, Martin, Müller, Rodriguez, Fernandez, Gonzalez, Lopez.

No items found.

Kroegfeitjes 🍻

Zin in meer random kroegfeitjes? Check dan onze feitjesgenerator.
Een omweg waard voor de soldaten?
In de Tweede Wereldoorlog sommeerden de geallieerden Michelin om het printen van Franse kaarten voort te zetten. Het waren in die tijd de meest gedetailleerde kaarten van Frankrijk die er waren.
Eurocentrisch?
De eerste keer dat de Michelingids sterren ging uitdelen aan restaurants buiten Europa, was pas in 2005 (vooroorlogse koloniën uitgezonderd).
Bandenmerk maakt restaurantgids
Gekke crossover hè? Het Michelinmannetje heet Bibendum. Van het Latijnse 'nunc est bibendum' - 'nu moet er gedronken worden'.
Songfirstival
Zwitserland was de eerste winnaar van het Eurovisie Songfestival, in 1956.
Hoeveel sterren?
De vlag van de EU telt twaalf sterren, gelijk aan het aantal sterren op de kroon van de heilige maagd Maria. Het was het minst gevoelige aantal, aangezien ten tijde van het ontwerp een verwijzing naar het aantal EU-landen te politiek gevoelig lag. Inzet: de piepkleine Duitse deelstaat Saarland.
Waar eindigt Oost-Europa?
De oostgrens van Europa is al eeuwen onderwerp van discussie. Meestal wordt de waterscheiding van het Oeralgebergte gebruikt. Niet omdat dit nou zulke heftige bergen zijn, maar er zijn te weinig goede alternatieven.
Indo-Europese eenheid
Bijna alle volkeren in Europa zijn Indo-Europees. De enige uitzonderingen zijn de Fins-Oegrische volkeren (in Finland, Estland en Hongarije bijvoorbeeld), de Turkse volkeren, de Semitische volkeren (waaronder de joden) en... de Basken. Niemand weet waar die ooit vandaan zijn gekomen.
Nieuwe wereld
We noemen Europa vaak de oude wereld. Maar wist je dat de homo sapiens pas 40.000 jaar geleden in Europa neerstreek? In Afrika, Azië en zelfs Oceanië woonden de homo sapiens toen al een tijdje. Alleen in de Amerika's kwam de homo sapiens later aan dan in Europa.
Treineren
Wil je de trein nemen van Lissabon naar Berlijn, dan heb je vanwege het uiteenlopende elektriciteitsnet van de Europese spoorwegen 5 verschillende treinen nodig.
Me eige land
Meer dan 75% van de vakanties in de EU viert men in eigen land. Alleen mensen uit België, Luxemburg, Malta, Nederland en Slovenië zoeken vaker het buitenland op. En de nummer 1 bestemming van Europeanen in Europa is? Italië!
Het eurosymbool is geïnspireerd op de Griekse letter epsilon, een verwijzing naar de bakermat van de Europese beschaving. Het staat ook voor de eerste letter van het woord Europa. Die twee parallelle lijnen dwars door de € staan voor stabiliteit.
Fun times at Eekhoorn high
Zo’n 8000 jaar geleden kon een eekhoorn – in theorie – zonder de grond te raken van Lissabon naar Moskou slingeren. 80% van Europees grondgebied was toen bos.
No items found.

Tips 💡

Venndiagram Europa
👂
👀
📚
Kijktip
We zijn samenwerking in Europa extréém gaan institutionaliseren. Zie jij door de bomen het bos niet meer? Dit venndiagram biedt uitkomst.
Bekijken

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan het inwonertal van Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Bekijk ook eens 👀

Ga direct door naar één van onze overige afleveringen