Alle kroegfeitjes op een rij 👀

Bekijk alle kroegfeitjes
Oxford, the gateway to Downing Street
Sinds de Tweede Wereldoorlog is er maar één premier, Gordon Brown, die zijn opleiding niet aan Oxford University genoot.
VK: Engeland
Austroostenrijk
Toen Pedro Fernandes de Queirós als eerste Europeaan op Vanuatu landde, noemde hij het ook wel "Terra Austrialis", een knipoog naar Oostenrijk waar zijn geldschieter de macht had.
Vanuatu
Garnalenrivier
Camarões, ofwel garnalenrivier. Zo noemden de Portugezen Kameroen toen ze het 'ontdekten'.
Kameroen
Hanzesteden
De middeleeuwse centra van de Nederlandse Hanzesteden zijn goed bewaard gebleven. Dat komt omdat ze na de neergang van de Hanze zo arm waren, dat er geen geld was voor stadsvernieuwing en de oude meuk dus maar bleef staan. Het hielp ook mee dat ze, in tegenstelling tot de Duitse Hanzesteden, in de Tweede Wereldoorlog gespaard werden van bombardementen.
Overijssel
Loverboy in the desert
Moammar al-Qadhafi had een bizarre obsessie met Condoleezza Rice. Hij schonk haar in totaal voor 200.000 dollar aan cadeaus, en liet zelfs een van de beste componisten van Libië een serenade aan haar schrijven: Black Flower in the White House.
Libië
Bahamaaarrghhh matieeees
Op de Bahama’s ontstond in 1706 de enige serieuze Piratenrepubliek die de wereld ooit gekend heeft. Op de schepen ging het er opvallend democratisch aan toe, inkomensverschillen waren kleiner dan bij koopvaardijschepen, het moraal was hoger. Tot zover je beeld van piraten als moordende boeven.
Bahama's
Vlaggenparade
Geen enkele vlag is in de 20e eeuw zo vaak veranderd als die van Afghanistan: liefst 19 keer.
Afghanistan
Theekije
De Turken zijn absolute alleenheersers als het gaat om theeconsumptie per hoofd van de bevolking. Met ruim drie kilo theeblaadjes per persoon per jaar blijven ze de nummer 2, Ierland, ruim voor.
Turkije
Nee heb je
In 1867 kochten de VS Alaska van Rusland. Ze zijn daarna ook in verre onderhandeling geweest met Denemarken over de aankoop van Groenland. Het is nooit zover gekomen, ook niet toen de VS het in 1945 nog eens probeerden. Donald Trumps voorstel komt dus niet volledig uit zijn koker.
Groenland
Overkantstyle
Gangnam was tot de jaren ‘70 een plek van prachtige boomgaarden, rijstvelden en boerengebied. Maar dat veranderde door verschillende stedelijke ontwikkelingsprojecten. Gangnam betekent “overkant”.
Seoul
Douze points
Cyprus en Griekenland hebben een gezamenlijk pooltje met artiesten die ze afvaardigen naar het Eurovisiesongfestival. Het komt daardoor regelmatig voor dat artiesten zowel voor Cyprus als voor Griekenland zijn uitgekomen. Het wekt geen verbazing dat de douze points ook vaak aan elkaar worden uitgedeeld.
Cyprus
Louvre Abu Dhabi
Het Louvre heeft een dependance in Abu Dhabi. Het is het grootste museum in de Arabische wereld en heeft een enorm koepeldak met kleine openingen waar zonnestralen doorheen kunnen schijnen. Binnen lijkt het hierdoor alsof je in een oase onder een dadelboom zit die het zonlicht filtert met zijn bladeren.
Verenigde Arabische Emiraten
Eindelijk
In 1974 werd Griekenland na ruim 2000 jaar eindelijk weer een democratische republiek.
Griekenland
Spijs eiland
Grenada staat bekend als het 'Spice Island' vanwege de overvloed aan specerijen die er worden verbouwd, met de muskaatnoot als belangrijkste exportproduct. Op dit moment produceert Grenada 40% van alle nootmuskaat in de wereld.
Grenada
Lekker bezig
Costa Rica staat ongeveer standaard op nummer 1 op de Happy Planet Index (HPI). Dat is een index van het menselijk welzijn gedeeld door de impact op het klimaat.
Costa Rica
De Utrechtse Banksy
Kijk naar blinde muren en elektriciteitshuisjes in Utrecht en het zal niet lang duren voordat je 'm spot: de kenmerkende kabouter die het handelsmerk is van een Utrechtse graffiti-artiest. Wie erachter zit, is voor het grote publiek nog altijd een groot mysterie.
Utrecht
Squashcapital?
Die zag je niet aankomen: Egypte is, vooral dankzij de Caïreense inbreng, het beste squashland ter wereld. Zouden de Britten hier ooit hebben gezeten?
Caïro
Parlez-vous een beetje, Jack?
Ongeveer een derde van de Canadezen kan een gesprek in het Frans voeren.
Canada
Uranium
De Democratische Republiek Congo was een gewilde speelbal ten tijde van de Koude Oorlog. En niet voor niets: rond die tijd was het de enige plek ter wereld waar uranium gevonden werd. In de atoombommen die op Hiroshima en Nagasaki vielen zat dan ook Congolees uranium.
Democratische Republiek Congo
De grootste raffinaderij ter wereld
Tijdens de Tweede Wereldoorlog was de olieraffinaderij van Aruba de grootste ter wereld. Ze verwerkten voornamelijk olie uit Venezuela, die gebruikt werd voor Amerikaanse schepen en vliegtuigen. Daarom was deze plek ook een geliefd doelwit voor de U-Boten van Duitsland.
Eilanden: Aruba
Neutraal terrein?
President Rafael Correa bood onderdak aan Julien ‘Wikileaks’ Assange, in de Ecuadoriaanse ambassade van Londen. Diplomatieke neutraliteit van een ambassade. Een jaar of twaalf later valt het Ecuadoriaanse leger de Mexicaanse ambassade in Quito binnen, omdat Correa’s vriend Jorge Glas dacht dat hij in zo’n neutrale ambassade wel veilig zou zijn tegen de heksenjacht die op hem geopend was.
Ecuador
Zon, wind en water genoeg
Sinds enkele jaren draait Costa Rica gemiddeld zo'n 300 dagen per jaar op volledig hernieuwbare energie.
Costa Rica
Buchara, Samarkand en Kokand
Buchara, Samarkand en Kokand liggen in het huidige Oezbekistan, maar zijn van oorsprong Tadzjiekse steden en hebben ook nog steeds een voornamelijk Tadzjiekse bevolking.
Tadzjikistan
Jamming
De twee snelste nog levende mensen ter wereld komen uit Jamaica: Elaine Thompson-Herah en Usain Bolt.
Jamaica
Zwetende Zweden op de top
Göran Kropp, een Zweed, trok eropuit vanaf Jönköping, Zweden. In z'n eentje. Op de fiets, naar Nepal. Beklom daar de Mount Everest zonder Sherpa, zonder zuurstof en haalde de top, ging weer naar beneden, stapte op z'n fiets en fietste terug naar Zweden.
Nepal
Op eenzame hoogte
Londen groeide in de 19e eeuw als kool. Aan het eind van die eeuw woonden er 6,5 miljoen mensen: twee keer zoveel als in de nummers 2 van dat moment, New York, Parijs en, jawel, Kano (in Nigeria).
Londen
Prekrasnaya
De metro van Moskou heeft 265 stations. 44 daarvan zijn zo mooi dat ze worden beschouwd als cultureel erfgoed.
Moskou
Niet spotten met de Nijl
Zangeres Sherine zei in 2017 grappend dat je schistosomiasis zou krijgen als je uit de Nijl zou drinken. Het kostte haar een half jaar in de gevangenis vanwege het verspreiden van nepnieuws.
Caïro
Libiësitas
Ongeveer 64% van de volwassenen heeft overgewicht of obesitas – het hoogste percentage van heel Afrika.
Libië
Nerds wegpesten
Belarus heeft een lange traditie met het wegpesten van zijn knapste koppen. Vroeger vooral Joden, nu vooral critici van Loekasjenko. Vier van de zes Belarussische nobelprijswinnaars kregen de prijs pas toen ze niet meer in Belarus woonden. Van de twee winnaars die de prijs wél kregen als bewoner van Belarus, is er inmiddels één geëmigreerd. De ander is vorig jaar tot 10 jaar cel veroordeeld.
Belarus
Radiostation aller landen verenigt u
De officiële landextensie van de Federated States of Micronesia is .fm - uiteraard zeer geliefd bij radiostations wereldwijd en zorgt voor een kleine doch stabiele inkomst voor de eilandjes.
Micronesië
Slim gedaan
Carlos Slim, eigenaar van telecommunicatiebedrijf Telmex, was op zijn hoogtepunt in 2013 de rijkste man op aarde. Hij bezat toen grofweg 6% van de hele Mexicaanse economie.
Mexico
Staak je zoektocht maar
Op zoek naar de bron van de Nijl? Houd óf Ethiopië aan (voor meeste watertoevoer), óf Oeganda (vanaf Victoriameer), óf Rwanda (verste toevoer stroomopwaarts). Hoef je niet lopend met een kapmes door de Afrikaanse bossen.
Oeganda
Investeren kunnen ze vastgoed
Er zijn eigenlijk maar iets meer dan 300.000 Qatari. Toch zijn zij voor een aanzienlijk deel de eigenaar van Heathrow, volledig eigenaar van warenhuis Harrods, volledig eigenaar van voetbalclub PSG, én zijn ze de grootste vastgoedeigenaar van Londen.
Qatar
Asieltsunami
Doordat de Zuidelijke Nederlanden zo hard geplunderd en geroofd werden door de Spanjaarden, vluchtten de mensen met geld massaal naar de Republiek (Holland dus). In 1622 was 67 procent van de Leidenaars van Zuid-Nederlandse afkomst. In Middelburg was dat 50%, in Rotterdam 40% en in Amsterdam 33%.
België
Paradansvogel
Bijna alle soorten van de paradijsvogel zijn zo’n beetje endemisch op Nieuw-Guinea. Ze zijn bloedjemooi, maar hebben ook dansmoves om indruk te maken op las chicas. Die moves oefenen ze van tevoren, en ze zorgen dat hun dansplek aantrekkelijk en brandschoon is. Dan kunnen ze los en het vrouwtje beoordeelt of het allemaal wel in de maat is.
Papoea-Nieuw-Guinea
Oost is west, west is oost, iedereen de weg kwijt
Panama is een van de weinige landen waar je een zonsopkomst in de Grote Oceaan kunt zien en een zonsondergang in de Atlantische Oceaan.
Panama
Michiel Adriaanszoon
Michiel de Ruyter voer de eerste dertig jaar van zijn leven onder zijn eigen geboortenaam: Michiel Adriaanszoon. ‘De Ruyter’ voegde hij zelf toe. Waarschijnlijk komt het van ‘roven’ ofwel ‘ruiten’.
Zeeland
Lange Malagasy namen
Malagasy proppen een hele stamboom in een achternaam. Dat levert ingewikkelde namen op, zoals van deze 18e-eeuwse prins: Andrianampoinmerinandriantsimitoviaminandriampanjaka.
Madagaskar
Zaanse Schans
De Zaanse Schans is geen oud Zaans dorp, maar een aangewezen plek waar monumentale houten gebouwen uit de hele Zaanstreek naar konden worden geplaatst om ze voor sloop te behoeden. Voorwaarde was dat de gebouwen gewoon bewoond zouden worden, waardoor het wel ging functioneren als dorp. Onbedoeld is het een van de grootste toeristische trekpleisters van Nederland geworden.
Noord-Holland

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan het inwonertal van Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Luister op 👂

Je vindt onze podcast terug op onderstaande platformen
Logo van podimoSpoitfy logo