Alle kroegfeitjes op een rij 👀

Bekijk alle kroegfeitjes
Wereldbeker voor de buitenbeentjes
Als voorbereiding op - en als protest tegen - het WK 2006 in Duitsland nodigde de Hamburgse voetbalclub St. Pauli de nationale teams van Noord-Cyprus, Zanzibar, Groenland, Gibraltar en Tibet uit om een alternatief WK te spelen. St. Pauli riep zelf ook nog even snel de onafhankelijkheid uit om met een jeugdteam mee te kunnen doen aan het toernooi. Noord-Cyprus won het toernooi.
Tibet
Koninkrijk Dahomey
Benin heette van 1600 tot 1975 Dahomey. Dat betekent ‘op de buik van Dan’. Dan was de koning van een rivaliserend rijk, die ze hadden begraven. Bovenop het graf, op zijn buik dus, bouwde het Koninkrijk Dahomey het koninklijk paleis.
Benin
Oud-Caïro
De wijk Oud-Caïro is niet de oude binnenstad van Caïro, maar een stad die later door Caïro is opgeslokt. Oud-Caïro werd gesticht door Romeinen en koptische christenen en is dus ouder dan Caïro zelf, dat werd gesticht door islamitische Arabieren.
Caïro
Zuidelijke kou
New York City ligt ongeveer op dezelfde breedtegraad als Madrid en ligt daarmee een stuk zuidelijker dan we meestal denken. In New York zijn de winters immers een stuk strenger dan in Nederland. De overheersende zee- en windstromen zijn de belangrijkste oorzaak: Europa staat onder invloed van de warme golfstroom, terwijl de oostkust van de Verenigde Staten te maken heeft met een koude poolstroom.
New York City
Duits, Brits en Frans Kameroen
Kameroen was een Duitse kolonie, maar werd na de eerste wereldoorlog deels Brits en deels Frans. Pas in de jaren '60 werd Kameroen weer herenigd. Sindsdien voert het een zeer gecentraliseerd bestuur om de regionale verschillen op te heffen.
Kameroen
Europa's breedste waterval
De breedste waterval van Europa ligt in Letland, maar liefst 270 meter breed. Pak je spullen, waar wacht je nog op?! Oh wacht, hij is maar 2 meter hoog.
Letland
Broekenmaker
De ceremoniemeester van de paus, zei tegen Michelangelo dat hij teveel naaktheid had geschilderd in de Sixtijnse Kapel. Michelangelo reageerde door hem oneerbiedig af te schilderen. Na Michelangelo's dood in 1564 werd geoordeeld dat er inderdaad teveel naaktheid was, en dat werd allemaal hersteld door Daniela la Volterra. Hij ging toen 'Il Bragghetone' heten, 'De Broekenmaker'.
Vaticaanstad
Gabonational Geographic
Omar Bongo, de voormalige president van Gabon, zag de National Geographic-documentaire Africa Extreme, waarin de rijke biodiversiteit en de schoonheid van Gabons regenwouden werden benadrukt. Kort daarna verklaarde hij ongeveer 10% van Gabons landoppervlak tot beschermd nationaal park.
Gabon
Meer dan knödel
Wenen heeft een onbekende, maar enorme culinaire voetafdruk. De koffiehuizen, maar ook de viennoiserie. Daaronder valt de croissant, ook een Weense uitvinding. Net als wiener melange en cappuccino. Oh, en de schnitzel?
Oostenrijk
Gasbel
Het Groningenveld is met een volume van tegen de 3000 miljard m3 het grootste gasveld van Europa.
Groningen
Het bloedbad van Parijs
De Algerijnse onafhankelijkheidsoorlog had ook een bloedige Parijse episode. In 1961 gingen Algerijnen in Parijs massaal de straat op. De protesten werden bruut neergeslagen door de politie. Honderden demonstranten werden doodgeschoten en in de Seine gegooid. Ook de Fransen zelf waren de oorlog intussen helemaal beu. Bij een referendum stemde 78% van de Fransen vóór onafhankelijkheid van Algerije.
Algerije
Rietsuiker
De economie van Saint Kitts dreef lange tijd op de export van rietsuiker. Het piepkleine eilandje leverde 20% van alle suiker in het Britse Rijk. Er werd een spoorweg aangelegd van de plantage naar de raffinaderij. Het is een van de weinige spoorlijnen in de Caraïben en wordt nu nog gebruikt door toeristen.
Saint Kitts & Nevis
Afsluitdam
Eigenlijk heeft de Afsluitdijk de verkeerde naam. Een dijk scheidt namelijk het land van het water. Aangezien het IJsselmeer nooit volledig is ingepolderd, loopt de Afsluitdijk dwars door het water. Afsluitdam was dus een betere naam geweest.
Friesland
Noordelijk Afrika
Meest noordelijke puntje van heel Afrika ligt in Tunesië: Ras ben Sakka.
Tunesië
Wafelijzerpolitiek
Wafelijzerpolitiek betekende dat tegenover iedere investering in Vlaanderen een even grote investering in Wallonië moest staan. Dat heeft geleid tot de mooiste, lelijkste, ongebruikte of onafgewerkte projecten in Europa: De Grote Nutteloze Werken.
België
Peipsimeer
Op de grens tussen Estland en Rusland ligt het Peipsimeer: het grootste grensmeer van Europa. De marketing van Coca-Cola krijgt er maar geen vat op.
Estland
Stormschade
Van alle landen in de wereld, gaat de economie op Dominica gemiddeld het meest gebukt onder de orkanen. Men schat in dat het bruto nationaal product ruim 20% hoger was geweest zonder orkanen.
Dominica
Op campagne voor de troon
In Cambodja heb je één koning op één troon, maar waar twee koningshuizen aanspraak op maken. Eens in de zoveel tijd wisselt het koningschap van koninklijke familie, afhankelijk van de resultaten van een stemming: het is een van de weinige electorale monarchieën ter wereld.
Cambodja
Vierlandenbrug
Het nét-niet-vierlandenpunt tussen Zambia, Zimbabwe, Botswana en Namibië, levert Zambia een rechtstreekse verbinding met Botswana op. De brug over de Zambezi moesten ze hiervoor wel in een bocht aanleggen, om te voorkomen dat ze het territorium van Namibië en Zimbabwe schenden.
Zambia
Goed plannen
De grenzen tussen Armenië en Azerbaijan zijn gesloten. De grenzen tussen Armenië en Turkije zijn gesloten. Dat betekent dat je vanuit Armenië over land alleen naar Iran of Georgië kan. Maar via Georgië naar Rusland kan ook niet, want ook die grens is gesloten.
Armenië
Miss Venezuela
Venezolanen zijn helemaal verzot op schoonheidswedstrijden. En ze zijn er goed in ook: ze leverden 24 keer een Miss World, Miss Universe, Miss International en Miss Earth. Meer dan welk ander land ter wereld.
Venezuela
Politieke Blue Zone?
De familie Gnassingbé heeft het geschopt tot langst regerende politieke dynastie van Afrika. Vader Eyadéma regeerde 38 jaar, zoon Faure 20 jaar. Hij is in 2025 vervangen door Jean-Lucien Savi de Tomé, die aantrad op 86-jarige leeftijd. What’s next?
Togo
Hornby Vellard
Tijdens dit 19e eeuwse megaproject werden de zeven eilandjes waar Bombay uit bestond met elkaar verbonden. Ooit waren de eilandjes best heuvelachtig, maar veel heuvels zijn afgegraven omdat ze zand nodig hadden om de ruimte tussen de eilanden op te vullen.
Mumbai
Zeegrotten
Bij Capo Greko vind je spectaculaire zeegrotten. Die ontstaan op een andere manier dan druipsteengrotten. Het zeewater golft hier tegen de kliffen aan, waardoor erosie optreedt en diepe holtes ontstaan.
Cyprus
Rooms-Timor
Oost-Timor is na Vaticaanstad het land met het hoogste aandeel katholieken: 97%. Obrigado!
Oost-Timor
Champampa
Uruguay is behalve Frankrijk het enige land dat officieel champagne mag maken. De reden? Uruguay was na de Tweede Wereldoorlog zo vriendelijk om een miljoenenschuld van Frankrijk kwijt te schelden. Dit was het wisselgeld.
Uruguay
Fresco
Een fresco is muur- of plafondschildering terwijl de kalk nog nat is. Daarmee onderscheidt het zich van een secco, die op droge kalk geschilderd wordt. Het is dus eigenlijk de naam van een methode, die ook soortnaam is geworden van het eindresultaat.
Vaticaanstad
Go dodo's!
Het nationale voetbalteam van Mauritius heet natuurlijk De Dodo’s. Ze spelen net zo weinig klaar als de uitgestorven vogel waar ze naar vernoemd zijn.
Mauritius
Goede baai
De Portugezen vonden hier een goede baai en noemden het gebied daarom Bom Bahia. Dat verengelste later tot Bombay en verindiaaste recentelijk tot Mumbai.
Mumbai
Opera Tifosi
Teatro alla Scala in Milaan, volgens kenners het beste operahuis ter wereld, herbergt de 'loggionisti', fervente operafans in de goedkope bovengalerij. Deze enthousiastelingen staan bekend om hun onverbiddelijke kritiek. Zo werd tenor Roberto Alagna in 2006 tijdens Aida zo heftig uitgejouwd dat zijn vervanger, Antonello Palombi, abrupt de scène op moest zonder kostuum.
Italië
Lappendeken
Op moment van schrijven heeft Ethiopië de meest complexe reisadviezenkaart van alle landen. Geel, oranje en rood wisselen elkaar per kilometer af.
Ethiopië
Coco de Mer
De Coco de Mer zijn de grootste kokosnoten ter wereld. Ze kunnen tussen de 15 en 25 kilo wegen en komen alleen voor op het eiland Praslin op de Seychellen. Qua vorm hebben ze iets weg van een menselijk achterwerk. Google maar eens.
Seychellen
One Love
Jamaica won 88 Olympische medailles. Wielrenner David Weller is de enige medaillewinnaar buiten de atletiek. Shoutout naar hem.
Jamaica
Helaas
Chocolade Maltesers komen niet uit Malta, maar worden zo genoemd omdat ze een kern hebben van mout (malt).
Malta
Dood of de gladiolen
Noord-Korea is de meest gemilitariseerde samenleving ter wereld. De dienstplicht duurt 10 jaar. Op elk moment van het jaar dient een derde van de hele bevolking in het leger.
Noord-Korea
In walingschap
De oud-president van Ecuador, Rafael Correa, wordt gezocht in eigen land maar woont in ballingschap in België. Hij heeft een Waalse vrouw, die hij kent uit de studiebanken van Louvain-la-Neuve.
Ecuador
Groenkong
Ondanks dat het een van de dichtstbevolkte plaatsen op aarde is, bestaat ongeveer 40% van het grondgebied uit beschermde parken en natuurgebieden.
Hongkong
Heilig Rooms overblijfseltje
Het Heilige Roomse Rijk van Karel de Grote was een lappendeken van 343 lapjes. Liechtenstein is het enige lapje dat overleefd heeft als zelfstandige staat. De rest is opgegaan in grotere landen.
Liechtenstein
Bayou of Pigs
President Patrick John was de man achter de Dread Act. Na zijn presidentstermijn bereidde hij een coup voor, waarin hij geholpen werd door neonazi’s en andere white supremacists. De coup werd in de kiem gesmoord en de zwaarbewapende crew werd gearresteerd in New Orleans. Patrick John werd in Dominica gevangengenomen en opgesloten. Deze mislukte landing op Dominica heet Operation Red Dog, beter bekend als the Bayou of Pigs.
Dominica
Hallo, nootje!
Pandamus is een van de 840 Papoease talen. Het is een verzonnen taal die alleen gesproken wordt, en mag worden, tijdens het rapen van nootjes. Het spreken van normale talen zou de oogst schaden.
Papoea-Nieuw-Guinea

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan het inwonertal van Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Luister op 👂

Je vindt onze podcast terug op onderstaande platformen
Logo van podimoSpoitfy logo