Alle kroegfeitjes op een rij 👀

Bekijk alle kroegfeitjes
Kosmopoliet
Monica Seles heeft de Hongaarse én de Amerikaanse nationaliteit, maar de in Servië geboren tennister werd onder Joegoslavische vlag de jongste grandslamwinnares ooit. Ze was 16 jaar en 189 dagen toen ze in 1990 Roland Garros won. In 1997 pakte de Slowaaks-Zwitserse Martina Hingis dit record van haar over.
Servië
Alexander de Griek?
Alles in Noord-Macedonië ademt Alexander de Grote. Toch is hij niet in Noord-Macedonië geboren, zijn vader ook niet, zijn Macedonische Rijk ontstond buiten Noord-Macedonië en Alexander ging zich vooral positioneren als Grieks. Waarom pronken de Noord-Macedoniërs dan zo met hem? Luister de aflevering.
Noord-Macedonië
Timor & Pumba
Naar schatting 81% van de huishoudens heeft een varken. Dat gebruiken ze trouwens niet alleen voor vlees, maar voor sommige gezinnen is het varken letterlijk de spaarpot. Wil je trouwen? Moet je een medische behandeling betalen? Dan verkoop je een varken. In sommige dorpen wordt het zelfs als bruidsschat gebruikt.
Oost-Timor
Theekije
De Turken zijn absolute alleenheersers als het gaat om theeconsumptie per hoofd van de bevolking. Met ruim drie kilo theeblaadjes per persoon per jaar blijven ze de nummer 2, Ierland, ruim voor.
Turkije
El Libertiming
Dictator Juan Vicente Gómez regeerde 30 jaar lang met ijzeren hand — denk: censuur, geheime politie, het hele plaatje. Maar het mafste? Gómez was zo geobsedeerd door Simón Bolívar dat hij zijn geboortedatum veranderde naar die van Bolívar én aankondigde dat hij op exact dezelfde dag zou sterven. En jawel: hij stierf keurig op 17 december 1935. Geen moord of zelfmoord, maar gewoon ouderdom.
Venezuela
Drankzucht
In dik twee uur vaar je van Helsinki naar Tallinn. Veel Finnen gaan dus naar Estland om drank te kopen. 1 op de 3 Finnen doet dat meerdere keren per jaar. En: 34% van de Estse alcohol wordt gekocht door een Fin.
Estland
Guarani
Bijna alle Paraguayanen beheersen het Guaraní. Dat maakt het een van de best overlevende oorspronkelijke talen van Zuid-Amerika.
Paraguay
Skopje 2014
In het kader van dit project werden in Skopje recentelijk een enorme hoeveelheid neoclassicistische bouwwerken uit de grond gestampt. Allemaal om de hoofdstad meer allure te geven en de nationale identiteit te benadrukken, en dan dus vooral het deel van de geschiedenis dat ze delen met Grieks-Macedonië. Pronkstuk is het 22 meter hoge standbeeld 'Strijder op een paard'. Iedereen weet dat het Alexander de Grote op zijn paard Bucephalus moet voorstellen, maar zo hebben ze het maar niet genoemd om Griekenland niet nog verder op de kast te jagen.
Noord-Macedonië
Autoverlaafden
In Luxemburg rijden 650 auto's voor elke 1000 inwoners: meer dan waar ook ter wereld. Omdat er ook een heleboel mensen met de auto komen werken of tanken, heeft Luxemburg de hoogste CO2-uitstoot per hoofd van de bevolking in Europa. Om uitstoot en files tegen te gaan, hebben ze het openbaar vervoer helemaal gratis gemaakt. Als eerste land in de wereld. Lekker bezig.
Luxemburg
Militarny Disneylandskaya
Zo’n 50 kilometer ten westen van Moskou ligt Patriot Park: een soort militair pretpark voor schoolklassen. Hoogtepunt? Kinderen kunnen een miniatuurversie van de Reichstag bestormen, compleet met nagespeelde veldslagen. Het park ligt vol historische symboliek: het staat op de plek waar de Duitsers in 1941 werden gestopt, en de naastgelegen kathedraal werd ingewijd op de exacte datum dat nazi-Duitsland de Sovjet-Unie binnenviel. Alsof dat nog niet genoeg is, is de vloer van de kerk gemaakt van omgesmolten wapens van de Wehrmacht.
Rusland
De dappere dodo
De Nederlanders waren verantwoordelijk voor het uitsterven van de dodo, de weinig flamboyante loopvogel die endemisch was voor Mauritius. Shame on us.
Mauritius
Het vaantje
De Nepalese vlag is de enige nationale vlag die geen rechthoek is. Het zijn twee driehoeken op elkaar, als een soort vaantje. In de Nepalese grondwet is een 24-delig stappenplan opgenomen waarmee je de vlag kunt tekenen. Zo ingewikkeld zijn de hoeken.
Nepal
Bonobo
De bonobo is endemisch voor Congo en samen met de chimpansee de aap die het meest op mensen lijkt. Als een van de weinige dieren ter wereld, hebben bonobo's niet alleen seks om zich voort te planten, maar ook voor het plezier. Bonobo's doen het daarom in meerdere standjes, hebben orale seks, gaan homoseksuele relaties aan en masturberen.
Democratische Republiek Congo
Oude grenzen
De grenzen van Burundi zijn niet door koloniale machten getrokken, maar volgen de grenzen van het oude Koninkrijk Burundi. De Duitse kolonialisten wilden dat koninkrijk eigenlijk niet eens hebben. Pas toen het in Belgische handen dreigde te vallen, gaf Otto von Bismarck groen licht voor de Duitse kolonisatie. Een wereldoorlog later werd het alsnog Belgisch.
Burundi
Unie van Kalmar
In de Unie van Kalmar werden Denemarken, Zweden en Noorwegen verenigd onder één vorst. Iemand kiezen uit één van de drie koningshuizen was niet nodig. De dochter van de Noorse koning was namelijk getrouwd met de koning van Zweden, hun zoon trouwde later met de dochter van de Deense koning, en hun zoon was vervolgens troonopvolger van alle drie de landen.
Noorwegen
Marketing geeft je vleugels
Red Bull is een Oostenrijks/Thais bedrijf. Ze verkopen miljarden blikjes energiedrank per jaar en marketing is goed voor eenderde van de begroting.
Oostenrijk
I'm flying hiiiiigh
De Rüppellsgier is de hoogst vliegende vogel ter wereld. Hij kan tot 11 kilometer hoogte vliegen: de kruishoogte van grote verkeersvliegtuigen. Door een bepaalde hemoglobine kan ie heel efficiënt zuurstof absorberen en dus makkelijker in ijlere lucht vliegen, waar het veel minder weerstand ondervindt en dus efficiënter kan vliegen.
Kenia
Duisterste feitje van de site?
De voormalige president van Equatoriaal-Guinea, Francisco Macias Nguema, heeft in 1975 tijdens kerst 150 van zijn tegenstanders in een voetbalstadion laten executeren door soldaten verkleed als kerstman terwijl de versterkers het lied van Mary Hopkin "Those Were the Days" op repeat speelden.
Equatoriaal-Guinea
1973
Ben je geboren in het jaar 1973? Dan kom je uit hetzelfde jaar als de Tour Montparnasse, het Sydney Opera House, het WTC van New York City, én Hoog Catharijne. Een architectonisch jaar waar veel mensen met gemengde gevoelens op terugkijken.
Parijs
Waterkracht exporteren
Paraguay produceert 5x meer elektriciteit uit waterkracht dan het zelf consumeert. Het overschot wordt geëxporteerd. Het land is daarmee de grootste elektriciteitsexporteur ter wereld. Dit heeft Paraguay vooral te danken aan de Itaipudam op de grens met Brazilië. Dat is na de Drieklovenstuwdam in China de grootste stuwdam ter wereld.
Paraguay
Boun Bang Fai
Het Laotiaanse raketfestival is een jaarlijks hoogtepunt. Men verjaagt de geesten door er zelfgebouwde raketten op af te vuren. Zij wiens raket hapert worden getrakteerd op een modderbad en rijstwhisky.
Laos
Segregatie
Dat er in Zuid-Cyprus voornamelijk Griekse Cyprioten wonen en in Noord-Cyprus voornamelijk Turks Cyprioten is geen oorzaak van de tweedeling van het eiland, maar een gevolg. Vroeger woonden de twee groepen namelijk verspreid over het hele eiland. Sommige dorpen waren overwegend Grieks en andere weer Turks, maar een Noord-zuidtegenstelling was er nog niet.
Cyprus
Nederlandse Big Five
De provincie waar je de meeste dieren uit de Nederlandse Big Five kunt zien is Gelderland. Het gaat om het edelhert, de ree, het wilde zwijn en de bever. Alleen voor de laatste, de zeehond, moet je even rijden.
Gelderland
Nan Madol
De verlaten stad Nan Madol op het eiland Pohnpei wordt ook wel het Venetië van Oceanië genoemd. Het was de hoofdstad van een oud Micronesisch rijk en werd gebouwd op 98 kunstmatige eilandjes. Op het eiland zijn torens gebouwd van op elkaar gestapelde basaltblokken, waarvan het tot op de dag van vandaag een raadsel is hoe die er zijn gekomen.
Micronesië
Zwarte Cross
De Zwarte Cross is de grootste motorcross van de wereld en het grootste betaalde muziekfestival van Nederland, met meer dan 200.000 bezoekers. Er zijn wedstrijden in verschillende disciplines en je mag eigenlijk met elk vervoermiddel wel ergens aan meedoen. Sommige klassen lijken meer op carnavalsoptochten dan op wedstrijden, maar goed.
Gelderland
Alleen maar glazen plafonds
Hoewel meer dan 50% van de universitair afgestudeerden in Iran vrouwen zijn, ligt hun arbeidsparticipatie onder de 15% door strikte regels en beperkingen, waardoor hun talent vaak onbenut blijft.
Iran
Versterkte wijn
In Portugal is men dol op versterkte wijn, met port en madeira als beste voorbeelden. Door het toevoegen van extra alcohol stopt het gistingsproces, blijft de wijn zoet en blijft de wijn langer houdbaar. Wel zo handig op al die lange ontdekkingsreizen. Madeira is een van de langst houdbare wijnen ter wereld. Er zijn flessen uit de 18e eeuw die nog altijd lekker zijn.
Portugal
Clustering supreme
Een op de vijf Russen woont in Moskou of Sint-Petersburg. Tegelijkertijd telt Rusland 20.000 verlaten dorpjes, waar niemand meer woont. Nog eens 36.000 dorpjes tellen minder dan 10 inwoners.
Rusland
Op eenzame hoogte
Londen groeide in de 19e eeuw als kool. Aan het eind van die eeuw woonden er 6,5 miljoen mensen: twee keer zoveel als in de nummers 2 van dat moment, New York, Parijs en, jawel, Kano (in Nigeria).
Londen
Dahomey Amazones
Het Koninkrijk Dahomey, de voorloper van het moderne Benin, had een legerregiment van vrouwelijke soldaten: de Ahosi, beter bekend als de Dahomey Amazones. Het was bepaald geen tweederangs regiment: het waren de elitetroepen van het leger, die het land lang hebben beschermd tegen koloniale overheersing.
Benin
Baantje voor de Sabaantjes
Saba telt maar 2000 inwoners en is een van de kleinste bewoonde eilanden van de Cariben. Maar ze hebben wel het grootste Cruyff Court ter wereld.
Eilanden: Saba
Veel spel, weinig sport
Als Afrika een land zou zijn, zou het op de medaillespiegel aller tijden bij de zomerspelen slechts op plek 13 staan. Er zijn maar 29 landen (van de 54) met een medaille. Bij de winterspelen haalde zelfs nog nooit een Afrikaans land een medaille.
Afrika
Koffiehuizen
Albanezen zijn dol op koffie. Nergens in de wereld vind je meer koffiehuizen per hoofd van de bevolking dan in Albanië.
Albanië
Profeet Leonardo
Homo Universalis Leonardo da Vinci was zijn tijd ver vooruit. Even he: de beste man leefde in de 15e eeuw en experimenteerde met ontwerpen voor helikopters, vliegtuigen en parachutes. In 2000 bouwde iemand zijn parachute na, precies volgens de beschrijving, met hout en canvas. Hij testte hem op grote hoogte, met een moderne parachute als backup. Het ontwerp van Da Vinci functioneerde perfect.
Italië
Geen druppel
Was Westelijke Sahara gewoon een land geweest als alle andere, dan stonden ze op plek 2 van landen met de minste neerslag. Op plek 1 vinden we? Egypte.
Westelijke Sahara
Miss Venezuela
Venezolanen zijn helemaal verzot op schoonheidswedstrijden. En ze zijn er goed in ook: ze leverden 24 keer een Miss World, Miss Universe, Miss International en Miss Earth. Meer dan welk ander land ter wereld.
Venezuela
Wolkenkraker
Een onafgebouwde wolkenkrabber in Caracas werd in 2007 gekraakt door 5000 mensen. Het werd daarom vaak de hoogste sloppenwijk ter wereld genoemd.
Venezuela
Slachter van Afrika
Idi Amin was een van de verschrikkelijkste dictators die de wereld heeft gekend. Onder zijn bewind in de jaren '70 stierven meer dan 300.000 Oegandezen. Het bezorgde hem de bijnaam De Slachter van Afrika. Zelf liet hij zich liever aanspreken met Zijne Excellentie Veldmaarschalk Hadji Doctor Idi Amin Dada, President voor het Leven van Oeganda, drager van het Victoriaanse Kruis, lid van de Excellente Orde van de Bron van de Nijl en Veroveraar van het Britse Rijk in Afrika.
Oeganda
Berberse berberen
De Berberse bevolkingsgroepen hebben die naam niet zelf bedacht. De naam is aan ze gegeven door de Europeanen aan de overkant van de Middellandse Zee, en stamt af van het Griekse ‘barbaros’. Dat woord gebruikten ze voor alle niet-Europese volkeren, die ze maar gek, lastig of onbeschaafd vonden.
Algerije
Oud, ouder, oudst
Japan is volgens de meeste bronnen het land met de hoogste levensverwachting ter wereld: mannen worden gemiddeld 81,5 jaar en vrouwen zelfs 87,5 jaar. Alleen in Hong Kong en Macau ligt de levensverwachting nóg iets hoger, maar dat zijn geen landen, dus Japan mag zich kampioen oud worden noemen.
Japan

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan het inwonertal van Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Luister op 👂

Je vindt onze podcast terug op onderstaande platformen
Logo van podimoSpoitfy logo