Alle kroegfeitjes op een rij 👀

Bekijk alle kroegfeitjes
Vikesten
De Esten waren een behoorlijk varend Vikingvolk. Saaremaa, voor de kust van Estland, is na Gotland de plek waar de meeste archeologische vondsten over vikingen zijn gedaan.
Estland
Willemstad maar dan anders
De Bahama’s waren van Engeland, maar die kregen in de 17e eeuw een Nederlandse koning: Willem III. Als eerbetoon aan hem werd de hoofdstad van de Bahama’s gewijzigd van Charles Town naar Nassau. Oranje tintje!
Bahama's
Watervast
De Fransen veroverden Algerije, inclusief een stadje waarvan de bewoners een soort poeder gebruikten om op hun oogleden en wimpers te smeren. Het stadje heet Mascara.
Algerije
Overzeese hoofdstad
Toen Napoleon Lissabon bezette, werd Rio de Janeiro de nieuwe hoofdstad van het Portugese rijk. Dit bleef het tot de onafhankelijkheid van Brazilië.
Portugal
Van Duitsen bloed
Toen Griekenland onafhankelijk werd van het Ottomaanse Rijk, gingen ze Europese vorstenhuizen langs op zoek naar een koning. Uiteindelijk kwamen ze na een lange zoektocht uit bij een Beierse prins, genaamd Otto. Die nam een heel legertje aan Beierse soldaten en ambtenaren mee en belandde zodoende op de Griekse troon.
Griekenland
Madagaskarplan
Voordat werd overgegaan tot de Holocaust, hadden de nazi's een ander plan. Joden en andere ongewensten zouden massaal gedeporteerd worden naar Madagaskar. Adolf Eichmann is Madagaskar in 1938 hoogstpersoonlijk gaan verkennen. Door tegenwerking van Vichy-Frankrijk en door de Britse maritieme overmacht ging het plan uiteindelijk niet door.
Madagaskar
Meer van Bled
Het meer van Bled is de grootste trekpleister in Slovenië. Ondanks de ligging in de bergen kun je er lekker zwemmen: het meer heeft namelijk een warmwaterbron.
Slovenië
Austronesiërs
De Austronesische bevolkingsgroepen en taalfamilies, vindbaar van Madagaskar tot Indonesië en van Hawaï tot Nieuw-Zeeland, zijn hun grote overzeese migratie begonnen op Taiwan. Taiwan geldt dus als de kraamkamer van deze gigantische bevolkingsfamilie.
Taiwan
Kroegfabeltje
Hoe de grens tussen Frans en Nederlands Sint Maarten getekend is? Een Fransman en een Nederlander stonden op het strand en spraken af: jij loopt de ene kant op en ik de andere kant. Als we elkaar vervolgens weer treffen aan de andere kant van het eiland, is de tussenliggende lijn de grens. Maar de Fransman had een fles wijn bij zich en de Nederlander een fles jenever, en omdat de Nederlander daarom een stuk langzamer liep is het Nederlandse deel van het eiland tegenwoordig een stuk kleiner dan het Franse deel.
Eilanden: Sint Maarten
Make up your Myanmind
De hoofdstad van Myanmar is in de geschiedenis tot nu toe 31 keer verwisseld.
Myanmar
Eerste olie, weinig olie
In 1931 werd in Bahrein de eerste oliebron van het hele Arabische Schiereiland gevonden. Toch werd Bahrein nooit een oliegigant: zoveel hadden ze simpelweg niet. Rijkdom kwam niet van oppompen, maar van raffineren. Ze werden dus geen Saoedi-Arabië, maar wel de doorverkoper. Goed, word je ook wel rijk mee.
Bahrein
Volksmuziek
Estland heeft een enorme traditie van volksmuziekfestivals. Die waren enorm belangrijk voor de nationale bewustwording. Geen enkel land ter wereld kent zoveel volksliedjes: er zijn er 133.000 bekend.
Estland
Bolshoi Imperiya
De vorming van de Sovjet-Unie werd in 1922 beklonken in het Bolsjojtheater.
Moskou
De Agua in Nicaragua
Nicaragua doet haar naam eer aan. Het land ligt tussen twee oceanen, de grenzen met Honduras en Costa Rica zijn grotendeels rivieren en ze hebben de grootste meren van Centraal-Amerika. Zijn er meer landen met een naam eindigend op -water?
Nicaragua
Jaxy kijkt weer xylofoonfilmpjes op youtube
Omdat het Italiaanse alfabet is afgeleid van het Latijn, heeft het maar 21 letters. Ze missen de J, K, W, X en de Y.
Italië
Kameelspringen
Kameelspringen is een traditionele sport in Jemen. En nee, je laat daarbij niet je kameel over hindernissen springen, je springt zélf over de kameel. Eén kameel? Nee, een stuk of zes tegelijk. En de lokale kameelsoort is de dromedaris, dus je kunt niet tussen twee bulten door springen. Wij zijn onder de indruk.
Jemen
Het Canadees Schild
Deze epische naam is eigenlijk de ondergrond van meer dan de helft van Canada. Het zijn Precambrische rotsen die meer dan een miljard jaar oud zijn, waardoor het een van de oudste en meest stabiele geologische formaties ter wereld is.
Canada
Winterstein
Met bijna één medaille per 3.600 inwoners heeft Liechtenstein het hoogste aantal medailles per hoofd van de bevolking ter wereld. Liechtenstein is ook het enige land ter wereld dat al zijn medailles won op de Winterspelen.
Liechtenstein
Snelwandelen
Bij snelwandelwedstrijden zijn er maar twee regels: je knie moet altijd gestrekt zijn zodra je voet de grond raakt, en je moet voortdurend contact hebben met de grond. Het overtreden van die regels is moeilijk te controleren. De arbitrage mag de videobeelden niet stilzetten tijdens de wedstrijd, anders zou iedereen gediskwalificeerd worden wegens valsspelen.
Guatemala
Goed poent
Heel heel vroeger was het waarschijnlijk onderdeel van Het Land van Poent. Een mythisch land dat in diverse reisverslagen en religieuze teksten uit het oude Egypte wordt vermeld.
Djibouti
Saaivanne
In de top 15 van meest biodiverse landen ter wereld staat geen enkel Afrikaans land. Het is een vrij droog continent, met relatief weinig tropisch regenwoud en weinig hoogteverschillen. De Democratische Republiek Congo kan nog een beetje meekomen, met een 16e plek.
Afrika
Boun Bang Fai
Het Laotiaanse raketfestival is een jaarlijks hoogtepunt. Men verjaagt de geesten door er zelfgebouwde raketten op af te vuren. Zij wiens raket hapert worden getrakteerd op een modderbad en rijstwhisky.
Laos
Over de rug van de IJssel
Aan de IJssel heb je de IJssellinie. Dat was een uiterst "geheime" waterlinie uit de Koude Oorlog, aangelegd begin jaren '50. Die linie moest ons land beschermen tegen een mogelijke invasie van de Sovjets door een 127 kilometer lange strook onder water te zetten. Daar woonden 400.000 mensen die daar geen idee van hadden. De Sovjets wisten het trouwens allang, want Nederland kon niet zo goed geheimen bewaren.
Overijssel
Waterkracht exporteren
Paraguay produceert 5x meer elektriciteit uit waterkracht dan het zelf consumeert. Het overschot wordt geëxporteerd. Het land is daarmee de grootste elektriciteitsexporteur ter wereld. Dit heeft Paraguay vooral te danken aan de Itaipudam op de grens met Brazilië. Dat is na de Drieklovenstuwdam in China de grootste stuwdam ter wereld.
Paraguay
Duits on steroids
Het Groenlands is geen fan van spaties. Alles wat ze in één keer willen zeggen, rijgen ze aaneen tot een krankzinnig lang woord. Als voorproefje mag je lekker een rondje gaan scrollen over Google Maps, op zoek naar mooie plaatsnamen.
Groenland
I'm flying hiiiiigh
De Rüppellsgier is de hoogst vliegende vogel ter wereld. Hij kan tot 11 kilometer hoogte vliegen: de kruishoogte van grote verkeersvliegtuigen. Door een bepaalde hemoglobine kan ie heel efficiënt zuurstof absorberen en dus makkelijker in ijlere lucht vliegen, waar het veel minder weerstand ondervindt en dus efficiënter kan vliegen.
Kenia
Tosti Tarantula
De plaats Skuon heet in de volksmond ook wel Spiderville vanwege de lokale delicatesse: gefrituurde spinnen. Groot en klein. Als je spinnen wilt eten, geldt Cambodja als het beste land in de wereld.
Cambodja
Boeren!
Nergens in Europa werkt zo'n groot gedeelte van de bevolking in de landbouw als in Albanië.
Albanië
Bakalhau
In Portugal eet men graag bakalhau: gedroogde en gezouten kabeljauw. Dit gerecht heeft ook zijn weg gevonden in de Surinaamse keuken, waar we het kennen als bakkeljauw.
Portugal
Lager dat dit wordt het niet
Het laagste punt van Nederland bevindt zich in een weiland in de Zuidplaspolder ten noordoosten van Nieuwerkerk aan den IJssel. Het ligt op een hoogte van 6,76 meter onder NAP.
Zuid-Holland
Eilanden zijn overrated
Atatürk was duidelijk geen goede zeevaarder of zwemmer. Hij schopte alle Grieken Turkije uit, maar keek niet verder dan de kust lang is. Vrijwel alle eilanden voor de Turkse kust bleven Grieks, ook al liggen ze op een steenworp afstand.
Griekenland
Postzelgöz-Zegelius
San Marino heeft een postzegelminister. Het land verdient in sommige jaren wel 10% van het BBP aan de verkoop van zeldzame postzegels.
San Marino
Sealipininas
Geen land levert zo veel zeevaarders aan de wereldeconomie als de Filipijnen. In totaal zijn er zo’n 700.000 Filipijnse bemanningsleden.
Filipijnen
Eerlijk delen
Na een vurige taalstrijd in de jaren ‘60 werd de universiteit van Leuven opgesplitst. De bestaande universiteit bleef Nederlands, en een halfuur verderop werd in Frans gebied Louvain-la-Neuve gesticht. De boeken werden ook verdeeld over de universiteitsbibliotheken, op plaatingsnummer: de even nummers vind je in Wallonië, de oneven in Vlaanderen.
België
1255
In dit jaar werd het eerste waterschap van Nederland opgericht: het Hoogheemraadschap van Rijnland. Dit waterschap bestaat nog steeds en heeft de storm aan fusies dus overleefd: halverwege de 20e eeuw telde Nederland namelijk nog ongeveer 2600 waterschappen. Nu nog 'maar' 21.
Zuid-Holland
Dragon’s Breath Cave
Mythische naam voor een mythische plek. Dit onderaardse meer van bijna 3 hectare is het grootste ter wereld. Het werd in 1986 ontdekt en is nog altijd niet volledig in kaart gebracht.
Namibië
Stichting Canberra
Sydney en Melbourne konden het niet eens worden over wie de Australische hoofdstad mocht worden. Toen hebben ze maar Canberra gekozen, precies tussen beide steden in.
Australië
Stand Alone
De Jamaicaanse vlag is de enige nationale vlag zonder rood, wit of blauw.
Jamaica
Nieuwe wereld
We noemen Europa vaak de oude wereld. Maar wist je dat de homo sapiens pas 40.000 jaar geleden in Europa neerstreek? In Afrika, Azië en zelfs Oceanië woonden de homo sapiens toen al een tijdje. Alleen in de Amerika's kwam de homo sapiens later aan dan in Europa.
Europa
Implosie
Tussen 2018 en 2021 kromp de Libanese economie met 60%. Het aandeel mensen in armoede steeg van 30% tot bijna 90%.
Libanon

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan het inwonertal van Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Luister op 👂

Je vindt onze podcast terug op onderstaande platformen
Logo van podimoSpoitfy logo