Alle kroegfeitjes op een rij 👀

Bekijk alle kroegfeitjes
Eerlijk delen
Na een vurige taalstrijd in de jaren ‘60 werd de universiteit van Leuven opgesplitst. De bestaande universiteit bleef Nederlands, en een halfuur verderop werd in Frans gebied Louvain-la-Neuve gesticht. De boeken werden ook verdeeld over de universiteitsbibliotheken, op plaatingsnummer: de even nummers vind je in Wallonië, de oneven in Vlaanderen.
België
Pruikmagnaat
Officieel is verreweg het grootste exportproduct van Noord-Korea... nephaar. Dus bijvoorbeeld pruiken, nepwimpers en haarextensions. Noord-Korea exporteert het vrijwel uitsluitend naar China, maar van daaruit vinden deze producten stiekem hun weg naar de rest van de wereld. Zo ontwijken ze internationale sancties.
Noord-Korea
Iron Lion Zion
Er woont een grote Jamaicaanse gemeenschap in Shashamane, Ethiopië. Het zijn rastafari die daad bij woord gevoegd hebben en zijn verkast naar hun heilige land.
Jamaica
Bondgirl
De Welshe zangeres Shirley Bassey is de enige die meerdere James Bondthemes mocht zingen: Goldfinger, Moonraker én onze favoriet, Diamonds are forever.
VK: Wales
Sweet 2500
In 1979 wilde sjah Mohammed Reza Pahlavi een feestje vieren. Het werd het duurste feest in de geschiedenis. Hij liet ruïnestad Persepolis omtoveren tot feestlocatie, met boulevards en tuinen. Uit Spanje haalde hij 50.000 mussen, uit Frankrijk 100 vrachtvliegtuigen met wijnen en eten. De hele wereld mocht komen, behalve de Iraniërs.
Iran
Plastic bottle village
In de toeristische archipel Bocas del Torro staan een paar wel heel bijzondere gebouwen. De Canadees Robert Bezeau heeft in zijn leven miljoenen petflessen uit de oceaan gevist en bouwt daarmee nu plastic bottle village, om bewustzijn over afval te vergroten.
Panama
Titanisch
De plek waar de boot is gebouwd, is nu een filmlocatie. Niet van de film Titanic, maar wel van bijvoorbeeld Game of Thrones.
VK: Noord-Ierland
Gasbel
Het Groningenveld is met een volume van tegen de 3000 miljard m3 het grootste gasveld van Europa.
Groningen
Invasie zonder navigasie
Het is drie keer gebeurd dat het Zwitserse leger per ongeluk Liechtenstein binnenviel. Ze waren aan het oefenen, raakten de weg kwijt en belandden per ongeluk in Liechtenstein.
Liechtenstein
Communist Party Trein
Het DMZ Peace Train Festival wordt gehouden in een trein, die vanuit Seoul naar de gedemilitariseerde zone rijdt. Eenmaal daar aangekomen worden ook oude partijkantoren van de Noord-Koreanen gebruikt als festivallocatie.
Seoul
IJspaleis
Canada haalde ooit een gouden medaille met IJshockey op de Olympische Zomerspelen. In 1920 was IJshockey al wel olympisch, maar de eerste Winterspelen vonden pas 4 jaar later plaats. En dus bouwde men in Antwerpen het IJspaleis, een van de oudste kunstijsbanen ter wereld die daarna nog bijna 100 jaar is blijven staan.
Canada
Maar zwemmen ho maar
De kustlijn van Canada is met 243.042 km de langste ter wereld.
Canada
Medailleoogst
Griekenland behaalde op de moderne Olympische Spelen 102 of 121 medailles, waarvan 25 of 35 keer goud, 37 of 45 zilver en 40 of 41 brons: het is maar hoe je het bekijkt. De Grieken wonnen tijdens de Spelen van 1896 namelijk 10 keer een onderdeel, werden 18 keer tweede en 19 keer derde. Maar toen kreeg je als winnaar een zilveren medaille, als nummer twee een bronzen medaille en als nummer 3 niks.
Griekenland
Nootmuskaatnootvlag
Grenada heeft niets te verbergen. Het eiland is onlosmakelijk verbonden met nootmuskaat, dus wat vind je op hun vlag? Jawel, een muskaatnoot.
Grenada
En keizer van Antarctica?
Toen Alexander de Grote overleed, was hij koning van Macedonië, koning van Perzië en farao van Egypte tegelijk.
Noord-Macedonië
Bride kidnapping
Een tamelijk wijdverspreid gebruik in Kirgizië is het kidnappen van je toekomstige bruid. Dat is soms een gezamenlijk plan van een verliefd stel, om de vrouw te onttrekken aan haar ouderlijk gezag. Helaas is er in veel andere gevallen sprake van dwang en verkrachting van minderjarige meisjes door de man.
Kirgizië
Groenrechts?
Rodrigo Duterte hield er een opmerkelijke cocktail van standpunten op na. Hij was ongekend hard in zijn aanpak van de drugscriminaliteit en liet veel dealers en gebruikers vermoorden. Tegelijkertijd verdedigde hij het homohuwelijk, verstrekte hij gratis condooms en spande hij zich in om de natuur op de Filipijnen te beschermen. Zo sloot hij het resorteiland Boracay een half jaar lang om milieuproblemen te kunnen oplossen die het toerisme had veroorzaakt.
Filipijnen
The white pyramid
Het parlementsgebouw van Belmopan is een brutalistisch gebouw in de vorm van een Mayaruïne.
Belize
Poeprijs
Aan het begin van de 14e eeuw telde Parijs 200.000 inwoners en was daarmee de grootste stad van Europa. Maar daardoor was Parijs ook echt extreem goor. Er waren letterlijk straten vernoemd naar poep (merde). Er waren rue Merdeux, rue Merdelet, rue Merdusson, rue des Merdons en rue Merdière, en ook nog een rue du Pipi.
Parijs
Italiaanse uitvinding
Hendrik de Zeevaarder, een beetje het meesterbrein van de vroege Portugese ontdekkingsreizen, was zelf geen zeevaarder, maar stuurde vooral anderen op pad, uit binnen- en buitenland. In 1456 was het nota bene een Venetiaan die onder Portugese vlag de Kaapverdische eilanden ontdekte. Dat vond Hendrik uiteindelijk toch wel een beetje een blamage. Dus stuurde hij in 1460 een echte Portugese expeditie die de vondst mocht claimen.
Kaapverdië
Gustav Tronföljd
Toen Carl Gustaf in 1946 werd geboren, liepen er vier generaties troonopvolgers tegelijk rond in Zweden.
Zweden
Hoofdstadwijziging
Burundi is het land met de meest recente hoofdstadwijziging ter wereld. In 2018 was het Gitega’s beurt om hoofdstad te worden, ten koste van Bujumbura.
Burundi
Ouedraogo
De witte hengst is het nationale dier van Burkina Faso, en dat willen ze weten ook: het staat op het wapenschild, ze dienen als bijnaam voor het nationale voetbalteam én het is de letterlijke vertaling van de populairste achternaam: Ouedraogo.
Burkina Faso
Sterren tellen
Zeeland heeft de meeste sterrenrestaurants per hoofd van de bevolking. Ze hebben zelfs een driesterrenrestaurant.
Zeeland
Dyrehavsbakken
Dyrehavsbakken, net iets buiten Kopenhagen, is het oudste pretpark ter wereld. Het stamt uit 1583. Het op twee na oudste pretpark ter wereld staat overigens ook in Kopenhagen: Tivoli Gardens.
Denemarken
Bonusfakta
Omdat wij fan zijn, vijf bonusfeitjes over IKEA. 1: Elk product is vernoemd naar een gewoon Zweeds woord. Dat komt omdat Ingvar Kamprad dyslectisch was, en hij zo zijn producten beter kon onthouden. 2: Badkamerproducten dragen bijvoorbeeld namen die te maken hebben met water. 3: Eén van de tien Europanen is verwekt in een IKEA-bed. 4: Er zijn wereldwijd meer IKEA-catalogussen geprint dan Bijbels en Korans. 5: In 2017 publiceerden ze een advertentie die je kon gebruiken als zwangerschapstest. Als ie positief was, kreeg je 50% korting als je je ondergepiste velletje inleverde bij de winkel.
Zweden
Sorry
We hebben geen leuke feitjes over de fysische geografie van Denemarken. Next.
Denemarken
5 minute city
Parijs is een stad met voorzieningen op heel klein schaalniveau. Zo woont 94% van de Parijzenaars binnen de Périphérique op minder dan vijf minuten lopen van een bakkerij. Lijkt logisch, de rest van de wereld kan hier alleen maar van dromen.
Parijs
Proeftuin
De Marshalleilanden waren voor de Amerikanen hun favoriete locatie om hun kernbommen te testen. In totaal oefenden ze voor 4.000 Nagasaki-atoombommen aan ontploffingskracht uit. Het heeft de eilanden voorgoed verminkt.
Marshalleilanden
Militair museum
In Aqaba aan de Rode Zee is een militair museum... onder water. Op de bodem van de zee zijn tanks, vliegtuigen en helikopters afgezonken die je met een duikuitrusting kunt bekijken.
Jordanië
Ras Tafari
De laatste Ethiopische keizer werd geboren als Tafari Makonnen en had de titel ‘Ras’. Dat is iets als Hertog. Hij was dus Ras Tafari Makonnen, maar jij kent 'm beter als Haile Selassie.
Ethiopië
Estonia Startup Nation
Geen land heeft zoveel startups per capita als Estland. De tafeltennistafels en hippe neon-logo's zullen goed verkopen daar.
Estland
Australian football finale
De finale van Australian Football wordt elk jaar gespeeld in Melbourne. Hij verkoopt elk jaar uit. Met 100.000+ bezoekers is het steevast het best bezochte binnenlandse sportevenement ter wereld.
Australië
Berg van Rook, heuvel van niks
Het hoogste punt van Bahrein heet Jebel Dukhan, de Berg van Rook. Klinkt imposant, maar is in werkelijkheid een heuveltje van 134 meter. En niet eens met vuur.
Bahrein
Moeder aller lavameren
In de Danakildepressie vind je de Erta Ale: een schildvulkaan en één van de vier vulkanen ter wereld met een permanent lavameer in de krater. Van die vier lavameren bestaat deze het langste.
Ethiopië
Op de camping
Moammar al-Qhadafi woonde in een traditionele bedoeïenentent. Ook als hij op staatsbezoek ging, sliep hij nooit in een hotel, en ging er zo’n tent mee. Toen in de jaren ’00 de relaties met het westen zo goed waren, zetten ze dus zo’n tent voor hem op in stadsparken van Rome, Parijs en New York.
Libië
Filmfestival Carthago
Tunesië heeft een levendige filmindustrie. Het Filmfestival van Carthago bestaat sinds 1966 en is daarmee het oudste in Afrika én de Arabische wereld.
Tunesië
Wow, you're going to Belize
In de hitserie Breaking Bad wordt "Going to Belize" gebruikt als synoniem om iemand te laten ombrengen. Als in, "you can always send him to Belize".
Belize
Queen Belizabeth
Belize is het enige Engelssprekende land van Centraal-Amerika.
Belize
E l'Oscar va…
Italië is het land met de meeste Oscars voor Beste Buitenlandse Film: 14 stuks.
Italië

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan het inwonertal van Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Luister op 👂

Je vindt onze podcast terug op onderstaande platformen
Logo van podimoSpoitfy logo