Alle kroegfeitjes op een rij 👀

Bekijk alle kroegfeitjes
Witte kerst
Felisa Rincón de Gautier is de beroemdste burgemeester van San Juan. Ze bekleedde het ambt 22 jaar. In 1992 was ze met haar 95 jaar de oudste gedelegeerde op de Democratische Conventie. Maar ze is vooral bekend vanwege het feit dat ze in 1952, 1953 en 1954 een paar vliegtuigen vol sneeuw bestelde om de inwoners van haar snikhete stad een witte kerst te bezorgen.
Puerto Rico
Rolkong
In Hongkong staat het langste overdekte roltrapsysteem van de wereld. Het is 800 meter lang en ongeveer 45 verdiepingen hoog. Dat is letterlijk een wolkenkrabber.
Hongkong
Kookbananen
Volgens sommige lijstjes is Oeganda, met bijna een kilo per persoon per dag, de grootste bananenconsument en één na grootste bananenproducent ter wereld. Het hangt er vanaf of je de kookbanaan meetelt als banaan. Je stoomt of kookt deze banaan en pureert hem voordat je hem opeet: de hoeksteen van de Oegandese keuken. Het deel van de banaan dat je niet opeet, is zo vezelrijk dat het kan worden verwerkt. Mooi staaltje upcyling.
Oeganda
Peperkoekhuisjes
Wil je peperkoekhuisjes in het echt zien? Dan moet je naar Sanaa. Het oude centrum staat er vol mee en is niet voor niets werelderfgoed.
Jemen
Great blue hole
Deze naam dekt de lading aardig. Het is het grootste mariene zinkgat ter wereld: een perfect cirkelvormig gat in de oceaanbodem, middenin een atol. Het is een kalksteengrot waarvan het dak is ingestort. Door zeespiegelstijging is het helemaal onder water is komen te staan. Als je wil duiken tussen stalagmieten en stalactieten dan is dit je plek.
Belize
Trilplaat
Iran is het land met de meeste aardbevingen van boven de 5,5 op de schaal van Richter.
Iran
Beestenboelsmeltkroes
De diversiteit die de mens op Nieuw-Guinea heeft, bestaat ook onder de fauna. Maar liefst 8% van alle gewervelde diersoorten in de wereld woont op dit eiland.
Papoea-Nieuw-Guinea
Horrormuseum
De oude gevangenis Tuol Sleng is nu een museum. Er worden foto's tentoongesteld van de martelpraktijken van de Rode Khmer en er is een landkaart van Cambodja gemaakt met de schedels van de slachtoffers. Het kan zijn dat je na een bezoekje wat slachtofferhulp kan gebruiken. Gezinnen met kinderen wordt afgeraden om het museum te bezoeken.
Cambodja
Shame on us
Onderzoeksbureau YouGov deed in 2020 onderzoek onder inwoners van oude koloniserende landen, naar gevoelens van trots of schaamte over de koloniale tijd. Wat bleek? Nederlanders zijn met afstand het trotst op het koloniale verleden. Maar 6% van de respondenten vond dat collectieve schaamte op zijn plek is.
Ghana
Noors verzet
In 1940 werd Noorwegen binnengevallen door Duitsland. Het hield twee maanden stand, langer dan alle andere landen die Duitsland in de tweede wereldoorlog veroverde.
Noorwegen
Hablas Español?
De populaire taal-app Duolingo is opgericht door de Guatemalteekse ondernemer Luis von Ahn. Hij heeft ook ReCaptcha bedacht.
Guatemala
De dappere dodo
De Nederlanders waren verantwoordelijk voor het uitsterven van de dodo, de weinig flamboyante loopvogel die endemisch was voor Mauritius. Shame on us.
Mauritius
Onze lieve vrouwenbasiliek
De Basilique Notre-Dame de la Paix in Yamoussoukro is de grootste kerk ter wereld. Er passen 18.000 mensen in. Hij is losjes gebaseerd op de Sint Pieter en is de hoogste koepelkerk ter wereld: de torenspitsen van de dom van Keulen passen er met gemak in. De bouw kostte wel 300 miljoen dollar, verdubbelde de staatsschuld en het land belandde in een diepe recessie, maar dan heb je ook wat.
Ivoorkust
Poulette Bicyclette
Ze zijn hier gek op kip en heel trots op hun kipstijl. Die noemen ze "Poulette Biciclette", oftewel fietskip. Want de kippen rennen hoe mensen fietsen, maar het slaat ook op dat je het met de fiets kunt halen, zo "vers" is de kip. Deze kippen hebben een behoorlijk vrij leven en worden dan ook relatief oud.
Burkina Faso
Schmutzströmming
Surströmming is haring die in het blik fermenteert. Als het blik bol staat kun je het eten. Het stinkt natuurlijk een uur in de wind. In Duitsland is een Zweed ooit uit zijn woning gezet door de verhuurder, omdat hij vocht uit het blik had gelekt in het trappenhuis, met enorme stank tot gevolg. De Zweed vocht het aan bij de rechter, maar de verhuurder trok in de rechtszaal een blik open om de stank te illustreren. De rechter gaf de verhuurder vervolgens onmiddellijk gelijk.
Zweden
Diep, man
De Filipijnentrog, vlakbij de kust, is een van de diepste plekken ter wereld. Op het diepste punt bereikt de trog een diepte van 10.540 meter. Dat scheelt maar 400 meter met het diepste punt ter wereld, de Marianentrog. Ter vergelijking, daar kun je 300 eifeltorens op elkaar stapelen en dan nog zou je keihard verzuipen in de 40 meter diepte die overblijft.
Filipijnen
De blaffers en bijters van Boekarest
Lange tijd stond Boekarest bekend als gevaarlijke stad, en het gevaar kwam uit onverwachte hoek. Begin jaren ‘10 van deze eeuw woonden er zo’n 64.000 straathonden in de stad, en in 2012 werden er meer dan 16.000 aanvallen gemeld. Grondige maatregelen volgden, nu zijn ze bijna allemaal dood, opgenomen in asielen of ondergebracht bij mensen thuis.
Roemenië
Maffiamaatjes
In Zuid-Italië gebeurde tijdens de Amerikaanse invasie aan het eind van de Tweede Wereldoorlog iets opmerkelijks: de maffia, die door Mussolini zo hard waren aangepakt en ondergronds opereerden, werden door de Amerikanen erkend als vijanden van de fascisten en daarom terug in het zadel geholpen. Maffiabazen werden bijvoorbeeld aangesteld als burgemeester. Lekker bezig yanks.
Italië
Buitenstaat
Je verwacht het niet, maar Somalië heeft de langste kustlijn van Afrika. Het omringt Ethiopië, wat daardoor een van de grootste binnenstaten ter wereld is.
Somalië
Nobele Alfred
De Zweedse scheikundige Alfred Nobel vond het dynamiet uit en baalde als een stekker toen hij zag waar dat allemaal voor gebruikt werd. Als goedmakertje stelde hij na zijn dood zijn kapitaal beschikbaar voor de uitreiking van de Nobelprijzen voor wetenschappers die de mensheid een gunst hebben bewezen. Ze worden nog altijd uitgereikt, door de Zweedse koninklijke familie. Alleen die voor de vrede wordt uitgereikt in Oslo.
Zweden
Dystopisch Dallol
Dallol is een geothermisch veld rond een vulkaan in de Danakildepressie. Uit die vulkaan stroomt regelmatig blauw lava. De lava kleurt blauw door de verbranding van zwavelgas dat ontstapt uit de lava. En dat zwavel zorgt dan weer dat de rest van het geothermische veld helemaal geelgroen kleurt.
Ethiopië
Operation Christmas
Tijdens "Operation Christmas" heeft het Colombiaanse leger gigantische kerstbomen opgetuigd in de jungle waar de FARC rebellen zaten om ze zo heimwee te laten voelen naar huis. De operatie was heel succesvol, 331 rebellen gaven zich over.
Colombia
Wêr bisto
Met dit nummer bestormde Twarres in 2001 de hitlijsten. Het werd de eerste Friestalige nummer 1-hit in Nederland én Vlaanderen.
Friesland
Immigranten
Bijna 90% van de bevolking in de VAE is immigrant. Het merendeel hiervan is afkomstig uit Zuid-Azië en werkt hier als gastarbeider. Om die reden heeft de VAE ook veel meer mannen dan vrouwen: voor iedere vrouw zijn er 2,5 mannen. Alleen in Qatar is die verhouding nog schever.
Verenigde Arabische Emiraten
1rak
Irak heeft op de Olympische Spelen welgeteld 1 medaille gehaald. In 1960 won Abdul Wahid Aziz brons met gewichtheffen.
Irak
The Heroes
In 1993 stortte een vliegtuig neer met bijna de hele Zambiaanse mannenvoetbalselectie. In 2012 haalde Zambia voor het eerst de finale van de Africa Cup en speelden ze de finale op slechts een paar honderd meter afstand van de crashlocatie. Ze wonnen.
Zambia
Olympische malaise
Bosnië-Herzegovina is één van de vier Europese landen die nog nooit een Olympische medaille wonnen. Ze delen de twijfelachtige eer met de kleinere landen Albanië, Andorra en Monaco. Nou doet Bosnië-Herzegovina pas sinds 1992 als zelfstandig land mee, maar toch.
Bosnië-Herzegovina
Olympische jeugdspelen
In 2026 worden in Dakar de Olympische jeugdspelen georganiseerd. Dat wordt het eerste olympische evenement ooit op het Afrikaanse continent.
Senegal
Flying Scotsman
Maak je een tripje naar Schotland? Overweeg dan eens de trein in plaats van het vliegtuig. Duurt veel langer en is ook duurder, maar je krijgt er wel een prachtige reis voor terug. Paradoxaal genoeg heet de iconische trein van London naar Edinburgh de Flying Scotsman. Zou de lijnvlucht de Rolling Scotsman heten?
VK: Schotland
Ere wie ere toekomt
Jerzy Franciszek Kulczycki is de Oostenrijks-Hongaarse officier die na een veldslag met de Ottomanen een zak bonen in handen kreeg. Men dacht: dit is kamelenvoer. Hij identificeerde het als koffie. Hij brandde de bonen en begon de koffie te serveren - een regelrechte hit. In veel Weense koffiehuizen hangt zijn portret nog steeds aan de muur.
Oostenrijk
CCCP
De Sovjet-Unie werd in het Russisch afgekort als SSSR, maar in het cyrillisch geschreven als CCCP. Toevallig ook latijnse letters, maar dus niet de juiste.
Rusland
Queen Belizabeth
Belize is het enige Engelssprekende land van Centraal-Amerika.
Belize
Een lesje post-Sovjet-enclaves
Sokh is een Oezbeekse enclave in Kirgizië, waar vrijwel alleen maar Tadzjieken wonen.
Tadzjikistan
Pay-As-You-Throw
In Seoul vind je bijna geen openbare prullenbakken. Dit is een bewuste politieke keuze en noemen ze Pay-As-You-Throw. Zo willen ze dat mensen dingen zelf thuis weggooien in speciale, belastbare afvalzakken. Met andere woorden, neem een tas mee voor je troep als je daar rondjes gaat lopen, want anders duurt het lang voordat je dat flesje kwijt kunt.
Seoul
Vrij Bengalen
Bangladesh betekent 'Vrij Bengalen': de naam ontstond toen het land, dat toen nog Oost-Pakistan heette, voor onafhankelijkheid streed.
Bangladesh
Vlaamse en Hollandse meesters
Etnisch gezien is er eigenlijk geen onderscheid tussen de Vlaamse en Hollandse meesters tussen de 15e en 17e eeuw. Eerst lag het centrum van de schilderkunst in Vlaanderen, en had dat gebied een grote aantrekkingskracht op schilders uit de hele lage landen. Zo was de Vlaamse meester Pieter Bruegel een geboren Hollander. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog draaiden de rollen om en trokken veel schilders naar Holland. De Hollandse meester Frans Hals was bijvoorbeeld een geboren Vlaming.
België
Dat is dan twee meter schelpketting alstublieft
Voor 1933 werd er in Papoea-Nieuw-Guinea vooral betaald met schelpen in plaats van met geld. Sommige groepen gebruiken nog steeds schelpen als betaalmiddel. Je moet je trouwens niet voorstellen dat mensen daar rondlopen met portemonnees gevuld met allerlei schelpen van verschillende waarde. Ze maken lange kettingen van de schelpen, door er gaatjes in te boren en ze aan elkaar te rijgen. Een pak rijst kost bijvoorbeeld anderhalve armlengte schelpenketting.
Papoea-Nieuw-Guinea
Pergamon
Wil je het oude Pergamon zien? Ga dan vooral naar het Pergamonmuseum in Berlijn, want de meeste pracht en praal staat daar. Turkije moet het doen met ruïnes die de Duitsers niet wilden of konden meenemen.
Turkije
Het waren andere tijden
Marco Antonio Bragadin, de Venetiaanse legerbaas die in 1594 gevangen werd genomen door de Ottomanen, werd nogal ruig behandeld. Hij werd eerst reeds gewond, twee weken in de gevangenis gegooid. Daarna werd hij rond de muren gesleept met zakken aarde en steen op zijn rug. Vervolgens werd hij vastgebonden aan een stoel en naar de mast van het Ottomaanse vlaggenschip gehesen. Ten slotte werd hij op het centrale plein naakt vastgebonden aan een zuil en levend gevild. Het in vieren gedeelde lichaam van Bragadin werd vervolgens uitgedeeld als een oorlogstrofee onder soldaten. Zijn huid werd gevuld met stro en genaaid, opnieuw bekleed met zijn militaire insignes, en tentoongesteld terwijl hij op een os reed in een spottende processie door de straten van Famagusta.
Cyprus
Erdoğafgezet
In 1998 las Erdoğan als burgemeester van Istanboel een gedicht voor van Ziya Gökalp, een van de grondleggers van het seculiere Turkije. Maar de tekst was verdraaid tot een soort religieus gedicht, met teksten als: 'Minaretten zijn onze bajonetten, koepels onze helmen, moskeeën onze kazernes en gelovigen onze soldaten.' Een groot schandaal in Turkije, waar kerk en staat strikt gescheiden zijn. Erdoğan werd afgezet als burgemeester van Istanboel en veroordeeld tot een gevangenisstraf van 10 maanden.
Turkije

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan het inwonertal van Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Luister op 👂

Je vindt onze podcast terug op onderstaande platformen
Logo van podimoSpoitfy logo