Alle kroegfeitjes op een rij 👀

Bekijk alle kroegfeitjes
Doudh el-Zakh
De Omaanse sultan Qaboes diende een tijdje in een Schots militair regiment. Hij hield er onder andere een grote liefde voor doedelzakken aan over. De Omani Royal Guard Military Band is een overblijfsel uit die tijd en toert nog steeds de wereld rond.
Oman
Vlaggenparade
Geen enkele vlag is in de 20e eeuw zo vaak veranderd als die van Afghanistan: liefst 19 keer.
Afghanistan
Hoogste kerkgebouw
Het hoogste kerkgebouw ter wereld is de Munster van Ulm - niet de Dom van Keulen (161,5 meter)
Duitsland
Zeg maar eens nee tegen deze kijkers
Hier leeft de kleinste primaat ter wereld: het Filipijnse spookdiertje. Een beestje zo groot als een mensenhand met ogen die echt een kwart van z'n lichaam bedekken. Sterker nog: ze staan vermeld in het Guinness Book of Records als de grootste ogen van een zoogdier ter wereld naar verhouding.
Filipijnen
First
In 1917 werd de Argentijnse film El Apóstol de eerste geanimeerde bioscoopfilm ter wereld. Het was een stopmotion waarbij ze gebruikmaakten van uitgesneden figuurtjes.
Argentinië
Paralelle koning
In 1846 raakte de koning (de Shah) de daadwerkelijke macht kwijt aan de premier (de Rana). Die maakten het premierschap erfelijk. Een soort parallel koningshuis dus. De koning helemaal afzetten was geen optie, want die werd door de bevolking gezien als een reïncarnatie van Vishnoe, dus dat zou gezeik opleveren.
Nepal
Oneerlijke concurrentie
De Turkmenen zijn dol op tapijten. In 2001 maakten ze het grootste handgeweven tapijt ter wereld, met een oppervlakte van 301 m2. Dat klinkt heel groot, tot je hoort dat de Grote Moskee van Abu Dhabi in de Verenigde Arabische Emiraten ze een paar jaar later van de troon stootte, met een tapijt van 5.627 m2.
Turkmenistan
Kimpossible
Volgens Noord-Koreaanse staatsmedia werd Kim Jong-il geboren op een heilige berg, waarbij een dubbele regenboog verscheen, een nieuw sterretje aan de hemel flitste én een zingend zeemonster opdook voor de kust van Pyongyang. Er bloeiden zelfs bloemen in de winter. Maar eigenlijk werd hij gewoon geboren in een Russisch legerkamp.
Noord-Korea
Kruikezeikers
Tilburgers worden kruikenzeikers genoemd. Tilburgers plasten vroeger namelijk in kruiken, zodat de urine kon worden gebruikt om wol te wassen in de textielindustrie.
Noord-Brabant
Overal tijgers
Slowakije heeft de overgang van planeconomie naar vrijemarkteconomie vrij soepel doorstaan. Dat leverde ze de titel ‘Tatra Tiger’ op. Ze zijn daarmee niet het eerste land dat een economische tijger is. Ken je de Baltische, Keltische en Aziatische Tijgers nog?
Slowakije
Pali-canon
Sri Lanka is de plek waar de toespraken van de Boeddha voor het eerst zijn opgeschreven en gebundeld. 500 monniken waren hier 3 jaar bezig. Het resultaat is de Pali-canon: een kast vol boeken die als bijbel van het Boeddhisme wordt beschouwd.
Sri Lanka
Eelt op je achterste
Sobhuza II zat langer op de troon dan welke andere monarch ter wereld. Praktisch vanaf zijn geboorte tot z’n sterfdag op 83-jarige leeftijd.
eSwatini
Flevohof
In 1971 werd de Flevohof opgericht: een educatief park, waar kinderen konden leren over de landbouw. In de jaren '90 ging het failliet en werd het overgenomen door een Belgische keten van attractieparken uit de plaatsen WAver, LImal en BIerges: WALIBI. Zij bouwden de ene achtbaan na de andere en maakten het zo de best bezochte attractie van Flevoland.
Flevoland
Hallo, nootje!
Pandamus is een van de 840 Papoease talen. Het is een verzonnen taal die alleen gesproken wordt, en mag worden, tijdens het rapen van nootjes. Het spreken van normale talen zou de oogst schaden.
Papoea-Nieuw-Guinea
Ontspannen woningmarkt
Behalve in Rusland en Oekraïne kun je in geen Europese stad goedkopere huizen huren dan in Niš.
Servië
Erupsi
Geen land heeft zo veel actieve vulkanen als Indonesië. De uitbarstingen van de Krakatau en Tambora in de 19e eeuw boezemen nog steeds angst in. Laatstgenoemde was zelfs verantwoordelijk voor het Jaar Zonder Zomer, waaruit een enorme kettingreactie van verschrikkingen, maar ook uitvindingen voortkwamen.
Indonesië
Dienstkever
In 2009 werd José Mujica president. Hij was oud-leider van de extreemlinkse guerillabeweging Tupamaros en was zijn linkse drijfveren niet verleerd. Hij doneerde 90% van zijn salaris aan armen, woonde op een klein boerderijtje en liet zich rondrijden in een Volkswagen Kever.
Uruguay
Meest voorkomende namen
De meest voorkomende namen van pausen zijn Johannes (21 keer), Gregorius (16 keer) en Benedictus (15 keer). Toch noemde de laatste Benedictus zich Benedictus de 16e.
Vaticaanstad
Besloten feestje
Schloss Vaduz is het privékasteel van de vorst en daar kan je helaas als toerist niet terecht. Maar iedere inwoner van Liechtenstein is er ieder jaar op 15 augustus van harte welkom voor een wijnproeverij die de vorst organiseert.
Liechtenstein
Spookstabat
Bezoekers zijn het erover eens: wie Ashgabat aandoet, is altijd overal alleen. Er is niemand op straat, er zijn geen restaurants, geen markten en geen winkels. Maar dat gaat alleen over de nieuwe stad. In de oude stad, iets verderop, komt nooit een toerist en daar wonen bijna een miljoen inwoners.
Turkmenistan
Metropool Bagdad
Rond het jaar 1000 na Christus was Bagdad verreweg de grootste stad ter wereld. Naar verwachting keert Bagdad in 2100 terug in de top 10 van wereldsteden. Ze verwachten dan 35 miljoen inwoners te hebben.
Irak
Montewiedeo
Uruguay is het eerste land ter wereld waarin het gebruik, de productie en de distributie van cannabis zijn gereguleerd door de overheid.
Uruguay
Wīns
Door klimaatverandering is wijnbouw in Letland in opkomst. In Letland ligt de noordelijkst gelegen wijngaard ter wereld.
Letland
Stikstofcrisis?
Het Groningse gas bevat veel stikstof, waardoor er in Nederlandse huizen speciale branders moesten worden toegepast. Nu we steeds meer gas uit het buitenland importeren, moeten we daar stikstof aan toevoegen om het geschikt te maken voor onze branders. In Zuidbroek bouwen we daarom een stikstoffabriek. Best ironisch in een stikstofcrisis.
Groningen
Lion King
De landschappen van de Serengeti vormden de belangrijkste inspiratiebron voor Disney bij het maken van de Lion King. De hoofdpersonen hebben namen uit het Swahili. Simba betekent leeuw, Mufasa betekent koning en een Pumba is een naïeveling.
Tanzania
Sarajevo approach
Het vliegveld van Sarajevo was tijdens de burgeroorlog omsingeld door Servische troepen. Uit angst voor luchtdoelraketten, kwamen vliegtuigen daarom extreem steil aanvliegen, om zo kort mogelijk over Servisch gebied te vliegen. Deze moeilijke manoeuvre staat sindsdien bekend als de Sarajevo-approach.
Bosnië-Herzegovina
Religieuze zuivering
De vijandschap tussen Griekenland en Turkije gaat ver terug. Na hun laatste grote oorlog, in 1922, werd besloten om beide landen etnisch te zuiveren. Dat gebeurde puur op basis van religie: alle moslims naar Turkije, alle christenen naar Griekenland. Zuur voor de Turkse christenen en Griekse moslims.
Griekenland
Olympisch vredesvuur
Fidel Castro opperde om de Spelen van 1988 niet alleen in Zuid-Korea, maar ook in Noord-Korea te laten plaatsvinden. Als verzoening. Het kwam helaas niet van de grond en Noord-Korea en Cuba boycotten de Spelen, die dus alleen in Seoul gehouden werden. Als reactie op het nieuwe Olympische stadion in Seoul bouwde Pyongyang nog wel even een van de grootste stadions ter wereld, met een capaciteit van 150.000 man.
Seoul
Erdoğafgezet
In 1998 las Erdoğan als burgemeester van Istanboel een gedicht voor van Ziya Gökalp, een van de grondleggers van het seculiere Turkije. Maar de tekst was verdraaid tot een soort religieus gedicht, met teksten als: 'Minaretten zijn onze bajonetten, koepels onze helmen, moskeeën onze kazernes en gelovigen onze soldaten.' Een groot schandaal in Turkije, waar kerk en staat strikt gescheiden zijn. Erdoğan werd afgezet als burgemeester van Istanboel en veroordeeld tot een gevangenisstraf van 10 maanden.
Turkije
Opzouten in naam van Boeddha
In de jaren ‘80 begon het Bhutanese One Nation, One People-beleid. Gevolg: ze kickten alle Nepali eruit, zo’n 40% van de bevolking. Het maakte Bhutan tot een van de landen met de grootste uitgaande vluchtelingenratio ter wereld. Maar de wereld vindt Bhutan nog steeds schattig.
Bhutan
Apps-land
In Estland is veel digitaal. Ze hebben een e-⁠Residency waarbij niet-Esten toegang tot Estse diensten krijgen als bankieren, betalingsverwerking en belastingheffing. Estland was dan ook het eerste land dat een Digital Nomad Visa aanbood.
Estland
Bijzondere dodo in de bijt
Mauritius is het enige Afrikaanse land met Hindoeïsme als dominante religie.
Mauritius
Follow the leader
Moammar al-Qadhafi was decennialang de onbetwiste leider van Libië, maar hij had geen officiële titel. Hij was geen koning, keizer, president, premier, minister, secretaris-generaal of zelfs maar voorzitter van het een of ander. Hij noemde zichzelf simpelweg leider of gids.
Libië
Familiefinale
In 1952 pakte de schermer Eduardo Mangiarotti goud in de Olympische finale. Zijn opponent was zijn eigen broer.
Italië
White rule
Rhodesië, zoals Zimbabwe vroeger heette, hield langer een witte regering dan de meeste andere Britse koloniën in Afrika en trok daarom veel witte mensen aan uit omliggende landen. In de jaren '70 was bijna 10% van de bevolking wit. Inmiddels is dat nog maar 0,2%.
Zimbabwe
Zeg Guinee tegen buitenlandse muziek
Bij de onafhankelijkheid riep de president een cultuur van 'authenticité' uit. Dat was volledig Afrocentrisch en riep op tot 'een zelfbewustzijn van voorouderlijke waarden'. Onder de noemer authenticité werden de muzikanten van Guinee aangemoedigd om de muzikale folklore van hun regio's te onderzoeken en die van de Franse kolonisten te verwerpen.
Guinee
Paus Nederlandus de Enigus
Adriaan Floriszoon Boeyens is de enige Nederlandse paus in de geschiedenis. En dat in een behoorlijk rumoerige tijd vol schisma's (protestantisme), corruptie (Vaticaan) en vriendjespolitiek (Di Medici, Erasmus en Karel V). Ze zouden een serie over hem moeten maken.
Utrecht
Oldlands
A Campingflight to Lowlands Paradise begon in 1967 in de Jaarbeurs, Utrecht. Er waren toen twee edities waarvan de tweede legendarisch zou moeten worden. Het hele festival werd maanden verplaatst omdat Jimi Hendrix zou komen. Dat gebeurde uiteindelijk niet want hij brak zijn been onderweg naar het vliegtuig.
Flevoland
Pay so large
In 1998 waren de Filipijnen 100 jaar onafhankelijk van Spanje. Om dat te vieren printte de bank briefjes van 100.000 peso, en dat is nog steeds het record voor grootste briefje waarmee je daadwerkelijk kunt betalen. In afmetingen dus. 21 x 35 centimeter. Groter dan een A4’tje.
Filipijnen
Exploitasi
In 1880 ontdekte de Nederlandse tabaksplanter Aeilko Zijlstra olie op Sumatra. Hij richtte in vervolgens de Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot Exploitatie van Petroleumbronnen in Nederlandsch-Indië op. In 1907 ging deze maatschappij nauw samenwerken met een Brits bedrijf dat in olie én zeeschelpen handelde. Die hadden marketingtechnisch een íets betere bedrijfsnaam, en de rest is geschiedenis.
Indonesië

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan het inwonertal van Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Luister op 👂

Je vindt onze podcast terug op onderstaande platformen
Logo van podimoSpoitfy logo