Alle kroegfeitjes op een rij 👀

Bekijk alle kroegfeitjes
Reken je Perzisch rijk
Officieel gebruikt Iran de rial (IRR) als nationale valuta, maar in het dagelijks leven rekenen Iraniërs bijna altijd in toman. 1 toman = 10 rial. Dus als iets 100.000 rial kost, zeggen mensen simpelweg dat het 10.000 toman kost.
Iran
Bolshoi Imperiya
De vorming van de Sovjet-Unie werd in 1922 beklonken in het Bolsjojtheater.
Moskou
Het verhaal van Genji
Dit boek uit de 11e eeuw wordt beschouwd als de oudste roman ter wereld. Ben je al die verschillende namen uit Russische romans zat? Probeer dan deze, want volgens de toen geldende Japanse literaire tradities kregen personages vrijwel nooit een naam. Heeft ook wel weer nadelen voor de lezer...
Japan
Zildjian
Avedis Zildjian probeerde goud te maken door andere metalen samen te smelten. Dat lukte niet, maar de goudkleurige schijf waar hij mee eindigde maakte wel een mooi geluid. Dat vond de Sultan ook, en dus begon hij in 1623 in Constantinopel die bekkens te produceren voor de militaire bands van het Ottomaanse Rijk. Inmiddels is Zildjian de oudste producent van muziekinstrumenten ter wereld, en de grootste producent van bekkens ter wereld.
Istanbul
Staatsschuld
Pablo Escobar was als de dood dat hij werd uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Om dit te voorkomen bood hij de Colombiaanse regering aan om de staatsschuld van 10 miljard dollar voor ze af te lossen.
Colombia
Kafferkoren
Sorghum is een populaire graansoort in Lesotho, die in Nederland ook wel bekend staat als Kafferkoren. Kaffer is echter vooral in zuidelijk Afrika een bijzonder kwetsend scheldwoord. Arabieren gebruikten het woord Kafir ('ongelovige') om zwarte Afrikanen aan te duiden die geen moslim waren. Nederlanders namen het woord over en gebruikten het als scheldwoord voor de Afrikaanse bevolking.
Lesotho
Stomkong
In 2019, het laatste jaar waarvan cijfers beschikbaar zijn, werd minder dan één procent van de plastic flessen gerecycled. Er zijn officiële schattingen die ervan uitgaan dat er elke dag 127.000 kilo PET-flessen worden weggegooid in de natuur in Hongkong.
Hongkong
Al-Revolución!
De politieke partij die strijdt voor een onafhankelijk Westelijk Sahara heet Polisario Front. Dat staat voor Frente Popular para la Liberación de Saguia el-Hamra y Rio de Oro. Zei iemand socialisme?
Westelijke Sahara
Ik wil graven
Het superdiepe boorgat van Kola is het diepste gat dat de mensheid ooit gegraven heeft. 12,2 kilometer diep.
Rusland
Noormandië
Normandië dankt zijn naam aan de vikingen, de "Noormannen".
Denemarken
Kazungulandenpunt
Kazungula is qua landsgrenzen de grootste gemiste kans van onze tijd. Het had 150 meter gescheeld of hier had een vierlandenpunt gelegen. De grens van Botswana met Zambia is dus 150 meter lang, en Namibië en Zimbabwe grenzen dus net niet aan elkaar.
Namibië
Overgangsgebied
Mexico is vijf keer zo arm als de VS en drie keer zo rijk als Guatemala. Met recht een overgangsgebied tussen arm en rijk.
Mexico
Golddiggers
Goud is goed voor 94% van de opbrengsten uit de export. Niet verwonderlijk dus dat Zwitserland en de Verenigde Arabische Emiraten samen 90% van de Malinese exportopbrengsten ophoesten.
Mali
Groenden
47% procent van Londen bestaat uit groene ruimte. Ze zeggen zelf dat ze de op twee na groenste hoofdstad ter wereld zijn. De grootste natuurgebieden in Londen zijn de parken. Er zijn 8 zogeheten "Royal Parks". Dit land werd ooit door de koninklijke familie gebruikt voor recreatie, voornamelijk jacht.
Londen
Pygmeeën
Pygmeeën zijn volkeren waarvan de volwassenen gemiddeld kleiner zijn dan 150 centimeter. In Congo wonen er ongeveer 600.000. Pygmeeën werden zowel door Afrikanen als door Europeanen tot slaaf gemaakt, tentoongesteld in westerse dierentuinen en waren recentelijk nog slachtoffer van genocide en kannibalisme door andere volkeren. Ook door de overheid worden ze nog altijd systematisch gediscrimineerd.
Democratische Republiek Congo
Aznavouryan
Charnour Varinag Aznavouryan, beter bekend als Charles Aznavour, is een Fransman van Armeense afkomst. Hij speelde in de film Ararat (2002), en werd later zelfs de Armeense ambassadeur in Zwitserland.
Armenië
Cruquiusgemaal
Het Cruquiusgemaal is een stoomgemaal dat medeverantwoordelijk is voor het droogpompen van de Haarlemmermeer. Het is de grootste stoommachine ter wereld en tegenwoordig een industrieel monument. Het is niet alleen technisch bijzonder, maar ook architectonisch heel fraai.
Noord-Holland
Confrontasi
Tijdens de Japanse bezetting in de Tweede Wereldoorlog werden veel Nederlanders en Indonesiërs als slaaf tewerkgesteld. De Japanners gebruikten helleschepen voor transport, vernoemd naar de helse omstandigheden aan boord. In 1944 werd zo'n schip getorpedeerd door een onderzeeboot, en verdronken 5600 opvarenden. Vier keer zoveel doden als op de Titanic, op een schip dat maar half zo lang was.
Indonesië
Rare jongens, die Aesti
De Esten worden voor het eerst genoemd door de Romeinse historicus Tacitus (1e eeuw na Christus) in zijn boek Germania. Daar wordt het gehele volk dat toen in de Baltische Staten woonde de Aesti genoemd en het land Aestingia.
Estland
Lappendeken
Op moment van schrijven heeft Ethiopië de meest complexe reisadviezenkaart van alle landen. Geel, oranje en rood wisselen elkaar per kilometer af.
Ethiopië
Kop of munt
Niemand minder dan Alexander von Humboldt was degene die adviseerde om een kanaal door Nicaragua aan te leggen in plaats van door Panama. De VS hadden beide landen praktisch in bezit, dus ze konden kiezen. Het werd toch Panama.
Nicaragua
Dónde están los árboles?
Toen de Europeanen op Paaseiland aankwamen, stond er geen boom meer overeind. Wetenschappers discussiëren al eeuwenlang over het lot van de bomen en de invloed van de lokale bevolking. Aanvankelijk werd aangenomen dat de bevolking alle bomen had gekapt om de bekende beelden te transporteren. Tegenwoordig is het aannemelijker dat de Polynesische rat verantwoordelijk was voor de grootschalige ontbossing.
Chili
Waaiverdië
Kaapverdië staat bekend als de geboorteplaats van orkanen. De beruchte tropische babystormen groeien op de Atlantische Oceaan uit tot dwarse pubers. Die schoppen een hoop herrie in de Caraïben.
Kaapverdië
Bani Yas
Op dit eiland voor de kust van de VAE begon Sjeik Zayed bin Sultan Al Nahyan een reservaat voor bedreigde Arabische diersoorten. Onder andere Arabische oryxen en luipaarden waren in het wild bijna uitgestorven door toedoen van stropers, maar leven sinds de jaren '70 onbedreigd op Bani Yas.
Verenigde Arabische Emiraten
Next level natuurbescherming
In 2008 werd Ecuador het eerste land ter wereld dat de natuur grondrechten verleende. De gedachte is dat regenwouden, rivieren, eilanden en zelfs de lucht levende bestanddelen van een land zijn en daarom dezelfde rechten moeten hebben als mensen. In Ecuador is de natuur dus grondwettelijk op gelijke voet gesteld met de mens.
Ecuador
Big Brazil
Brazilië bedekt bijna de helft van het Zuid-Amerikaanse landoppervlak (48%). Er zijn maar twee Zuid-Amerikaanse landen die niet aan Brazilië grenzen: Chili en Ecuador.
Brazilië
Dit feitje ga je ooit nodig hebben
De Galapagospinguïn is de enige pinguïnsoort die ook op het noordelijk halfrond voorkomt.
Ecuador
Spionagehoofdstad
De neutrale status van Oostenrijk in de koude oorlog maakte Wenen de spionagehoofdstad van de wereld. Het was een publiek geheim dat het er wemelde van KGB- en CIA-agenten. Je kan in Wenen ook spionagetours volgen: rondwandelingen, die je langs allerlei plekken voeren waar verhalen over spionage te vertellen zijn. Wenen is ook nu nog een strategische stad voor inlichtingendiensten.
Oostenrijk
Sumobaatar
Het gaat niet zo goed met de Japanse aanwas in het sumoworstelen. De sport wordt al twee decennia gedomineerd door Mongoolse atleten.
Japan
Kindsterretje
De half-Jordaanse, half-Amerikaanse Emanne Beasha won op 8-jarige leeftijd Arabs got talent. Ze zingt opera. In het Italiaans.
Jordanië
Veeltaligheid
In Tanzania worden ongeveer 100 talen gesproken en zijn alle vier de Afrikaanse taalfamilies vertegenwoordigd: Bantoetalen, Koesjitische talen, Nilotische talen en Khoisantalen.
Tanzania
Net te laat
Al voor de Tweede Wereldoorlog werd er gewerkt aan plannen om de kustlijn van Zeeland te verkorten en beter te schermen. Het plan werd eind januari 1953 gepresenteerd, een paar dagen voordat het noodlot toesloeg en honderden Zeeuwen omkwamen. Daarna was de politieke wil om het plan uit te voeren wel snel gevonden en werden de Deltawerken gebouwd.
Zeeland
Openlucht menselijke wasmachine
Dhobi Ghat is dé openlucht menselijke wasmachine van Mumbai. Een oude sloppenwijk waar dagelijks 100.000 kleren gewassen worden. Ze staan ook in het Guinness Book of World Records met het record 'de meeste mensen wassen kleding met de hand op één locatie'.
Mumbai
Tempura
Tempura komt oorspronkelijk uit Portugal. Zij introduceerden het in de 16e eeuw in Japan.
Portugal
Pictureperfectland
Hoe het ijzige Groenland aan z’n naam kwam? Erik de Rode, Noorman uit IJsland, werd verbannen en zocht zijn heil op Groenland. Terug in IJsland wilde hij kolonisatoren ronselen voor het eiland, maar moest wel even flink reclame maken om mensen zover te krijgen. Met een naam als Groenland kón het niet misgaan, toch? Inderdaad, binnen een paar jaar woonden er een stuk of tienduizend mensen.
Groenland
Vrouwen in de meerderheid
Bijna alle landen waar vrouwen in de meerderheid zijn liggen in Oost-Europa. Letland is het meest extreme voorbeeld. Er worden meer mannen geboren dan vrouwen, maar vanaf levensjaar 39 zijn er meer vrouwen dan mannen. Er zijn 2,3 keer zoveel vrouwen van 70 dan mannen van 70.
Letland
Oudman
De geschiedenis van de staat Oman gaat terug naar 749 na Christus. Daarmee is het de oudste staat in de Arabische wereld.
Oman
Arturo Kinch
Arturo Kinch is een van de weinige wintersporters uit Costa Rica. Hij nam in 1980, 1984, 1988, 2002 en 2006 deel aan verschillende disciplines op de Olympische winterspelen. In de buurt van de medailles kwam hij nooit.
Costa Rica
Nasi
Nasi is Maleis voor gekookte rijst en is dus een ingrediënt, geen gerecht. In Nederland bedoelen we met nasi eigenlijk nasi goreng: gekookte én gebakken rijst. Kijk dus niet raar op als je in Maleisië of Indonesië nasi besteld en vervolgens alleen een bord kale witte rijst krijgt. Het nationale gerecht in Maleisië is overigens niet nasi goreng maar nasi lemak: in kokosmelk gekookte rijst met sambal, ansjovis, pinda en ei, geserveerd op een bananenblad.
Maleisië
Goed poent
Heel heel vroeger was het waarschijnlijk onderdeel van Het Land van Poent. Een mythisch land dat in diverse reisverslagen en religieuze teksten uit het oude Egypte wordt vermeld.
Djibouti

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan het inwonertal van Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Luister op 👂

Je vindt onze podcast terug op onderstaande platformen
Logo van podimoSpoitfy logo