Alle kroegfeitjes op een rij 👀

Bekijk alle kroegfeitjes
Ciudad del Este
Deze stad bij de grens met Uruguay en Brazilië is de op twee na grootste vrijhandelszone ter wereld, na Miami en Hong Kong. Je moet wat, zonder toegang tot de zee.
Paraguay
Koloniale macht
Tot in de 19e eeuw was Oman een groot overzees rijk. De hoofdstad was toen niet Muscat, maar Stone Town, op het Afrikaanse eiland Zanzibar.
Oman
EXIT
Lang niet alle Serviërs waren het eens met de gewelddadige manier waarop Slobodan Milošević probeerde om Joegoslavië bij elkaar te houden. In 2000 leidden grootschalige studentenprotesten tot de oprichting van het EXIT Festival in Novi Sad. Een meerdaags muziekfestival dat in eerste instantie bedoeld was om de volkeren van de Balkan in vrede te verenigen.
Servië
Zolderkamerbedrijfje
De 17-jarige Ingvar Kamprad richtte in 1943 met wat geld dat hij van zijn vader kreeg voor zijn eindexamen het bedrijf IKEA op: afkorting van Ingvar Kamprad, Elmtaryd, Agunnaryd, de namen van zijn boerderij en zijn dorp. Dat dorp lag trouwens in de Zweedse regio Smaland, jonge ouders welbekend.
Zweden
Kimpossible II
Kim Jong-il kon naar verluidt lopen met drie weken, praten met vijf weken en zou vóór zijn vijftiende zes opera’s hebben geschreven. Tijdens zijn studie kwam hij tot 1500 boeken. En hij kende alle telefoonnummers van alle arbeiders uit zijn hoofd. Als hij tijd had, deed hij ook nog aan golf: 11 holes-in-one, eerste potje ooit. Daarna nooit meer gespeeld.
Noord-Korea
Belgische spullen
De bevolking van Sierra Leone is gek op alles wat uit België komt. Belgische producten zijn synoniem voor hoge kwaliteit en er zijn hele markten met alleen maar Belgische spullen. Niet voor niets importeert Sierra Leone uit geen enkel ander land zoveel als uit België.
Sierra Leone
Geen bochten naar Perth
De treinrit Perth-Adelaide gaat via de Trans-Australian Railway, met het langste stuk zonder bochten ter wereld: 478km. Pak je de auto, dan rijd je over een kaarsrechte snelweg. Er is onder meer een stuk van 240 kilometer met maar één bocht.
Australië
Siamese tweeling
De lichamen van de 19e eeuwse tweelingbroers Chang en Eng waren met elkaar vergroeid, waarmee ze wereldfaam vergaarden tijdens freakshows. Dit fenomeen staat daarom sindsdien bekend als Siamese tweelingen, naar de toenmalige naam van Thailand. Ze trouwden met twee Amerikaanse zussen, en kregen met z'n vieren 21 kinderen. Chang en Eng stierven op dezelfde dag, toen Chang overleed aan een infectie, en Eng weigerde om van zijn broer gescheiden te worden.
Thailand
Yaktastisch
De dikke vacht van een yak beschermt ze tegen temperaturen tot -40°C. Ze hebben zulke gigantische longen en hart, dat ze één tot twee paar extra ribben meer hebben dan koeien. Yakmelk is geweldig, maar je kunt er ook yakboter van maken voor in de yakboterthee. Ze kunnen tot 150 kilogram dragen als muildier en hun zachte wol is vergelijkbaar met kasjmier. En hun mest? Die wordt gedroogd en gebruikt als brandstof, omdat er op het plateau nauwelijks hout te vinden is. Bovendien stinkt hun poep niet en stoten ze 50% minder methaan uit dan koeien. Yakyakyak.
Tibet
Subtiele oorlogsverklaring?
De Verenigde Staten moesten een keer diep door het stof toen ze de Filipijnse vlag per ongeluk op z'n kop hadden gehangen tijdens een staatsbezoek in New York. Op de Filipijnen hangen ze hun eigen vlag namelijk alleen op z'n kop op het moment dat ze in staat van oorlog verkeren.
Filipijnen
Linksom of rechtsom?
De Self-Transcendence 3100 is officieel de langste marathon in de wereld met 4.988 kilometer. Maar niet zomaar. Renners lopen constant, hetzelfde rondje rond hetzelfde blok in Queens. Dit doen ze 5.649 keer. Het record is van een Finse postbode. Die liep in 40 dagen gemiddeld 123,559 kilometer per dag. Slechts 22 mensen hebben deze marathon ooit voltooid.
New York City
Opiumsmokkel
Uit buurland Afghanistan komt vrijwel alle opium ter wereld. Via het onherbergzame en uitgestrekte Tadzjikistan vindt het zich tamelijk eenvoudig een weg naar Rusland en het westen.
Tadzjikistan
Caesarvië
Servië leverde maar liefst 18 keizers aan het Romeinse Rijk, meer dan elk ander land na Italië. Ook keizer Constantijn de Grote, die je kent van de stad Constantinopel, was een Serviër.
Servië
Ahn Jung-hwan
Dankzij een doelpunt van Ahn Jung-hwan schakelde Zuid-Korea op het WK 2002 Italië uit. Bij zijn club Perugia was hij vervolgens niet meer welkom. Zijn carrière ging uit als een nachtkaars.
Plumania
Roemenië is, na China, uiteraard, de grootste pruimenproducent ter wereld. Geen aanrader: Țuică, de lokale sterkedrank die ze stoken uit pruimen.
Roemenië
Russen aan de rivièra
De Russische oligarchen geven hun geld vooral uit aan villa’s en superjachten in het buitenland. Als je die buitenlandse bezittingen mee zou tellen bij het berekenen van de GINI-coëfficiënt, dan zou Rusland het ongelijkste land ter wereld zijn. De communistische veren zijn aardig afgeschud.
Rusland
Respekt for Grandiosa
Noren zijn dol op pizza. Nergens ter wereld wordt per hoofd van de bevolking meer pizza gegeten dan in Noorwegen. Vooral de diepvriespizza's van Grandiosa zijn populair en hebben een soort cultstatus verworven. De marketingafdeling van hun nationale guilty pleasure doet goede zaken, reclamejingles scoorden meerdere nummer 1-hits. Zoek maar eens op 'Respekt for Grandiosa'.
Noorwegen
Gaat niet om de grootte, gaat om wat je ermee doet
Libië is qua oppervlakte het op drie na grootste land van Afrika en is het op vijf na dunbevolkste land ter wereld. Meer dan 90% van de bevolking woont op slechts 10% van het land.
Libië
Origineel
Somalië is het enige land in de Arabische wereld zonder rood of groen in de vlag (tenzij je Qatar bruin noemt). Maar Somaliërs zijn eigenlijk ook geen Arabieren, dus ze hebben een excuus.
Somalië
Harry Wales
De man die Wales annexeerde voor de Engelsen, bouwde tien kastelen om ze onder controle te houden. Als zoethoudertje beloofde hij dat zijn eerstgeborene in één van die kastelen geboren zou worden en hij de titel zou krijgen "Prins van Wales". Daarom krijgt de huidige Britse troonopvolger de titel "Prince of Wales".
VK: Wales
Check je navigatie
Wil je naar het oude Koninkrijk Ghana reizen? Boek dan geen ticket naar Accra. Het oude koninkrijk lag tussen het jaar 300 en 1200 in het gebied waar nu Mali en Mauritanië liggen.
Ghana
Bengali rijsteters
Bengali eten per hoofd van de bevolking het meeste rijst ter wereld: tussen de 200 en 275 kilo per jaar. Dat is gemiddeld ongeveer 700 gram rijst per persoon, per dag.
Bangladesh
Barbarossa gone bad
Tijdens de Tweede Wereldoorlog vielen er aan Sovjetzijde naar schatting 27 miljoen doden, zowel burgers als militairen. Ter vergelijking: ongeveer 80% van alle gesneuvelde Duitse soldaten tijdens de oorlog viel aan het Oostfront. De Slag om Stalingrad alleen al kostte meer levens dan de totale verliezen van de VS en het VK samen.
Rusland
Dubbele onafhankelijkheid
Papoea-Nieuw-Guinea is maar liefst twee keer onafhankelijk geworden van Australië. De eerste keer toen 10.000 jaar geleden de zeespiegel steeg en Nieuw-Guinea los kwam te liggen van Australië. De tweede keer in 1975, na bijna een eeuw kolonialisme.
Papoea-Nieuw-Guinea
Net geen doorbraak
Het toenmalige Swaziland en Zuid-Afrika hadden in 1982 bijna een deal: Swaziland zou een stuk land van Zuid-Afrika krijgen waarmee Swaziland toegang zou krijgen tot de kust. Het apartheidsregime van Zuid-Afrika wilde het land met liefde weggeven, omdat er bijna alleen maar zwarte Zuid-Afrikanen wonen en ze met deze donatie hun land etnisch ‘witter’ zouden maken. Het is op het nippertje niet doorgegaan.
eSwatini
In vuur en vlam
Op het kleine eiland Dominica liggen maar liefst negen van de zestien actieve vulkanen in de Caraïben. Het onderscheid tussen een actieve en een slapende vulkaan is een beetje arbitrair, maar volgens sommige bronnen is Dominica het gebied met de grootste dichtheid van actieve vulkanen ter wereld.
Dominica
Gurkhabrigade
De Britten raakten tijdens hun oorlog met Nepal (1814-1816) zo onder de indruk van de Gurkhastrijders, dat ze besloten om ze voortaan in te huren als regiment in het Britse leger. Dat doen ze nog steeds: het Gurkharegiment behoort tot de elitetroepen van het Britse leger.
Nepal
Een parel van een uitvinding
In the olden days leefde praktisch de hele Perzische Golf van de parelvisserij. Totdat een Japanner, Kokichi Mikimoto, erin slaagde om parels te kweken. Toen was het gedaan met de pareleconomie.
Qatar
Winterspelen 1984
De Olympische Winterspelen van 1984 werden gehouden in... Sarajevo. Wist je niet he? Misschien komt dat omdat dit de enige Spelen zijn sinds 1956 waarop Nederland geen enkele medaille behaalde. De concurrentie was ook niet mals: Joegoslavië had in de koude oorlog een neutrale status en dus deden alle grootmachten mee. De bobsleebaan lag in de burgeroorlog in de frontlinie en is nu een ruïne die populair is bij toeristen.
Bosnië-Herzegovina
Mangiare!
De Italiaanse keuken is de meest geëxporteerde ter wereld. Ongeveer 10% van alle restaurants in Nederland is Italiaans. Het zijn er bijna 2000.
Italië
Disco inferno
In 1971 boorden de Sovjets halverwege de Karakum woestijn een gat om olie te vinden. Ze vonden vooral giftig gas en ze staken het in de fik, want zo dachten ze er makkelijk vanaf te komen. Wat ze niet wisten is dat er vlak naast een gasbel vol methaan zat en daarom brandt het gat nog steeds. We kennen het tegenwoordig als de Gates of Hell of the Shining of Karakum.
Turkmenistan
Fijiwater
Het belangrijkste exportproduct van Fiji is... water. Veel gasten in luxe Amerikaanse restaurants zweren erbij.
Fiji
Bijzonder Zuccesvolle Noten
In Nederland is BZN veruit de bestverkopende albumband aller tijden. Ze hebben meer dan 30 jaar onafgebroken in de albumtop gestaan. Op single-niveau houdt BZN het record van de meeste Top-40-hits, ze hebben 26 jaar achtereen minstens één hit in de Top 40 gehad (1973-1998). In de loop van zijn bestaan is de band wereldwijd met 88 gouden en (dubbel)platina platen beloond.
Noord-Holland
TPOK Jazz
TPOK Jazz is de bekendste Congolese rumbaband en heeft tussen de jaren '50 en '90 maar liefst 87 verschillende leden gehad. Alle bekende Congolese artiesten hebben er dus wel een tijdje in gezeten. De band is dus een beetje de Goede Tijden, Slechte Tijden van de Congolese muziekwereld.
Democratische Republiek Congo
Marathon
De marathon was nooit een onderdeel op de klassieke Olympische Spelen.
Griekenland
Mayatempels
De Mayatempels zijn rijk gedecoreerd, maar waren oorspronkelijk ook fel gekleurd.
Guatemala
Hoogtevrees op diepte
De Salina Turda is een zoutmijn die al 2000 jaar oud is en waar je tegenwoordig een pretpark in kunt vinden. Sterker nog, het is werelds diepste ondergrondse pretpark. Zo diep dat Hugo er hoogtevrees kreeg.
Roemenië
Niet ons probleem
Als de ijskap in Groenland smelt, stijgt de zeespiegel met gemiddeld zeven meter. In Groenland hebben ze daar geen last van. Paradoxaal genoeg daalt de zeespiegel daar juist. Enerzijds omdat de aardkorst terugveert als de zware ijskap verdwenen is, en anderzijds omdat de afgenomen massa van Groenland minder aantrekkingskracht uitoefent op het zeewater.
Groenland
Gun fu
Heroic bloodshed-films uit Hongkong gebruiken vaak ‘gun fu’-scenes. 50% guns en 50% kung fu.
Hongkong
Bal over!
The Hackney Marshes is een gigantisch openbaar park, waar 88 amateurvoetbalvelden naast elkaar liggen. Meer dan waar ook ter wereld. Vroeger waren het er zelfs 120.
Londen

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan het inwonertal van Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Luister op 👂

Je vindt onze podcast terug op onderstaande platformen
Logo van podimoSpoitfy logo