Alle kroegfeitjes op een rij 👀

Bekijk alle kroegfeitjes
Zildjian
Avedis Zildjian probeerde goud te maken door andere metalen samen te smelten. Dat lukte niet, maar de goudkleurige schijf waar hij mee eindigde maakte wel een mooi geluid. Dat vond de Sultan ook, en dus begon hij in 1623 in Constantinopel die bekkens te produceren voor de militaire bands van het Ottomaanse Rijk. Inmiddels is Zildjian de oudste producent van muziekinstrumenten ter wereld, en de grootste producent van bekkens ter wereld.
Istanbul
Landenmatroesjka
Italië is het land met de meeste landen in een land: Vaticaanstad en San Marino.
Italië
God wave the Queen
Barbados nam in 2021 afstand van de Engelse Troon en werd daarmee de nieuwste republiek. Bij de ceremonie benoemden ze meteen Rihanna als hun "national hero".
Barbados
Speel nooit kwartet in Hongkong
In Hongkong is het getal 4, net als in meerdere gebieden in Oost-Azië, het ongeluksgetal. Een beetje bijgelovige aannemer bouwt z’n wolkenkrabber dus ook zonder alle verdiepingen waar 4 in zit. Dat betekent wel dat een gebouw met hoogste verdieping 100 in feite maar 81 verdiepingen heeft.
Hongkong
Bluf
De hoogste berg van Kirgizië, de Jengish Chokusu, is notoir moeilijk te beklimmen. Je moet 12 kilometer afleggen over een graad op meer dan 7.000 meter hoogte. In 1938 claimde een team van Sovjet-alpinisten 'm te hebben beklommen. Ze vertelden dat de top op 6.900 meter lag. Toen later bleek dat de top ruim 500 meter hoger was, vielen ze door de mand. Die hebben dus waarschijnlijk gewoon halverwege gedacht: fuck dit.
Kirgizië
Dónde están los árboles?
Toen de Europeanen op Paaseiland aankwamen, stond er geen boom meer overeind. Wetenschappers discussiëren al eeuwenlang over het lot van de bomen en de invloed van de lokale bevolking. Aanvankelijk werd aangenomen dat de bevolking alle bomen had gekapt om de bekende beelden te transporteren. Tegenwoordig is het aannemelijker dat de Polynesische rat verantwoordelijk was voor de grootschalige ontbossing.
Chili
Omgekeerd oorlogsvoeren
De Duitse Bond voerde in de 19e eeuw oorlog tegen Pruisen. Liechtenstein was neutraal, maar leverde wel 80 soldaten. Ze overleefden de oorlog allemaal, raakten op de terugweg aan de praat met een Italiaan en namen hem mee terug naar Liechtenstein. Ze kwamen dus met 81 terug, en de Italiaan is er blijven wonen.
Liechtenstein
Frans-Algerije
Algerije wordt vaak een voormalige Franse kolonie genoemd. Maar eigenlijk klopt dat niet helemaal. Frans-Algerije werd namelijk bestuurd als een integraal onderdeel van Frankrijk, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Marokko en Tunesië. Frans-Algerije had een vergelijkbare status als het huidige departement Frans-Guyana.
Algerije
Langeafstandsspeelplaat
Het album Introduction van de zamrock-band WITCH was het eerste commercieel uitgebrachte muziekalbum van Zambia. De industrie was daar zo niet klaar voor, dat de elpees geprint moesten worden in Nairobi. Dat was de dichtstbijzijnde plek.
Zambia
Vorstelijk vermogen
De vorst van Liechtenstein, Hans Adam II, is de rijkste vorst van Europa. Hij staat wereldwijd op plek 6 met een geschat vermogen van rond de 5 miljard euro.
Liechtenstein
Waaiverdië
Kaapverdië staat bekend als de geboorteplaats van orkanen. De beruchte tropische babystormen groeien op de Atlantische Oceaan uit tot dwarse pubers. Die schoppen een hoop herrie in de Caraïben.
Kaapverdië
Topograppie
Wie op de kaart van Sint Maarten kijkt, zal met regelmaat gniffelen om de topografische namen. Wat dacht je van de eilanden Hen & Chicks, en even verderop Cow & Calf. Of de berg Naked Boy Hill, en de plaatsen Defiance, Sucker Garden en Mary's Fancy.
Eilanden: Sint Maarten
Rolex
Oegandezen zijn dol op rolex. Niet de horloges, maar de van de Indiërs overgenomen snack waarbij je een omelet oprolt in een chapati: rolled eggs dus, wat al snel verbasterde tot rolex.
Oeganda
Het zou een slechte film zijn
De Zuid-Koreaanse actrice Choi Eun-hee en haar man, de regisseur Shing Sang-ok werden in 1978 ontvoerd door officials van Kim Il-sung. Ze werden opgesloten en na drie jaar cel moesten ze verplicht films gaan maken voor Noord-Korea, om in te zenden op de internationale filmfestivals waar Kim Il-sung zo graag erkenning wilde krijgen. Ze wisten te ontsnappen in Wenen en vluchtten naar de Amerikaanse ambassade.
Noord-Korea
Senegal first
In de koloniale geschiedenis was Senegal er vroeg bij. Het was een van de eerste plekken waar de Europeanen aan land gingen (Portugezen, in 1444), en het was het eerste deel van koloniaal West-Afrika.
Senegal
Koninklijke rat
Toen Queen Elizabeth II in 1985 kwam buurten bij de nieuwe onafhankelijke republiek Belize, kreeg ze een gebraden paca geserveerd. De paca is een groot knaagdier en sindsdien staat het beestje daar dan ook bekend als de "Royal Rat".
Belize
Piri piri
Mozambique gaf de wereld piri piri, of pili pili. Dit betekent in het Swahili "peper". Het zijn zogenaamde vogeloogpepertjes, maar er wordt vooral saus van gemaakt. Die is pittig, kruidig ​​en totaal verslavend.
Mozambique
Koninklijke kerken
Alle koninklijke huwelijke, begrafenissen en kroningen vinden plaats in Westminster Abbey. Er is slechts één uitzondering: het huwelijk tussen Charles en Diana vond plaats in St. Paul's Cathedral.
Londen
Wat
Wat is het nationale gerecht uit Ethiopië.
Ethiopië
Voor als je de ANWB belt
De Nijl is opgedeeld in zogeheten cataracten. Dat zijn stroomversnellingen die je onderweg passeert. Als een soort hectometerpaaltjes bij een snelweg dus, weet je altijd waar je zit.
Soedan
Omgekeerde erfopvolging
Koning Norodom Sihanouk werd in 1955 opgevolgd door zijn vader, zodat Sihanouk zelf zijn handen vrij had om premier te worden. Toen zijn vader in 1960 overleed, volgde hij hem weer op als koning. Best bijzonder voor een land dat eigenlijk geen erfopvolging kent, maar de koning kiest.
Cambodja
Korea voor de Koreanen
Zuid-Korea, en Noord-Korea natuurlijk ook, is een van de meest etnisch homogene landen ter wereld. 98% van de inwoners is Koreaan.
Zuid-Korea
De Zuidoost-Aziatische Aya Sofia?
Angkor Wat, het grootste religieuze monument ter wereld, is ooit gebouwd als hindoeïstisch complex. In de eeuwen daarna is het omgevormd tot boeddhistische gebedsplaats, wat het nog steeds is.
Cambodja
Buutvrij in de polder
De Noordoostpolder werd opgeleverd middenin de Tweede Wereldoorlog. De Duitsers vonden het wel interessant wat daar gebeurde, dus werden mensen die erheen trokken vrijgesteld van dwangarbeid. Dat leverde de polder de bijnaam ‘Onderduikersparadijs’ op.
Flevoland
Internationale studenten in Australië
Australië telt zo'n 875.000 internationale studenten. 1 op de 28 mensen in Australië is dus internationale student. Eenderde daarvan komt uit China. Dat betekent dat 1 op de 5000 Chinezen momenteel in Australië studeert.
Australië
Gaat erom wat je ermee doet
Het grootste stadion ter wereld staat in Pyongyang. Het Rungrado 1st of May Stadium heeft plek voor 150.000 mensen, acht verdiepingen, en een vloeroppervlak van 207.000 m², ongeveer een half Vaticaanstad. Maar in plaats van gejuich hoor je hier vooral georkestreerde massa’s, synchrone gymnastiek en duizenden kinderen die in de tribunes met kaartjes een portret van Kim Jong-un vormen.
Noord-Korea
Amazonee
Het is het enige Zuid-Amerikaanse land dat volledig buiten de tropen ligt.
Uruguay
Maté
Maté komt oorspronkelijk uit Paraguay. Lange tijd was het ook de grootste producent van deze kruidige warme drank, die zich het best laat vergelijken met thee. In Paraguay wordt het overigens oorspronkelijk vaak koud gedronken en heet het Tereré.
Paraguay
El Libertiming
Dictator Juan Vicente Gómez regeerde 30 jaar lang met ijzeren hand — denk: censuur, geheime politie, het hele plaatje. Maar het mafste? Gómez was zo geobsedeerd door Simón Bolívar dat hij zijn geboortedatum veranderde naar die van Bolívar én aankondigde dat hij op exact dezelfde dag zou sterven. En jawel: hij stierf keurig op 17 december 1935. Geen moord of zelfmoord, maar gewoon ouderdom.
Venezuela
Achusoep
Deze soep is een traditioneel gerecht in Kameroen. Het is een gele soep op basis van kippenbouillon, die wordt geserveerd in een kuiltje van gepureerde cocoyam. De presentatiewijze doet het gerecht een beetje denken aan boerenkool. Of aan een vulkaan, wat jij wil.
Kameroen
Kennedy
John F. Kennedy had het aan de stok met Fidel Castro, en liet de import van alle Cubaanse goederen verbieden. Een paar minuten daarvoor bestelde hij voor zichzelf nog wel even 1000 Cubaanse sigaren, de liefhebber.
Cuba
Omnisport
Tuvalu doet sinds 2008 mee aan alle zomerspelen met een handvol atleten. Van specialisatie is in dit kleine land nauwelijks sprake. De hardlopers zijn meestal ook spelers van het nationale voetbalteam. Medailles leverde het nog niet op. Daarom organiseren ze ook hun eigen spelen, de Tuvalu Games. Daarbij nemen de verschillende eilanden het tegen elkaar op in een soort nationale sportdag.
Tuvalu
Kalmukkië
Gelegen aan de Kaspische Zee, net ten noorden van de Kaukasus, ligt Kalmukkië. Het is het enige gebied van Europa waar het boeddhisme de dominante religie is. Tibetaans zelfs.
Rusland
5 minute city
Parijs is een stad met voorzieningen op heel klein schaalniveau. Zo woont 94% van de Parijzenaars binnen de Périphérique op minder dan vijf minuten lopen van een bakkerij. Lijkt logisch, de rest van de wereld kan hier alleen maar van dromen.
Parijs
Drie steden? Ik zie er maar één
Je hoeft niet heel goed in Grieks te zijn om te snappen dat Tripoli zoveel betekent als 'drie steden'. En er lagen hier ooit inderdaad drie steden langs dit kustgebied, gesticht door de Feniciërs: Leptis Magna, Oea en Sabratha. Deze kustregio werd daarom door de Grieken Tripolitania genoemd. Oea was de enige stad die de oudheid overleefde, en wordt daarom sindsdien Tripoli genoemd, als enige overblijfsel van Tripolitania. In het Arabisch wordt Tripoli trouwens vaak West-Tripoli genoemd, om het te onderscheiden van Tripoli in Libanon.
Libië
Limnische uitbarsting
In 1986 kwamen duizenden Kameroenezen om het leven bij een zogeheten limnische uitbarsting. Hierbij bouwden vulkanische gassen zich op op de bodem van het Nyosmeer. Toen een kleine aardbeving de watermassa in beweging bracht, ontsnapte het gas en stierf de bevolking rond het meer. Inmiddels zijn er pijpleidingen geïnstalleerd die de vulkanische gassen op de bodem van het meer veilig afvoeren.
Kameroen
Liechtenstizzle my nizzle
Snoop Dogg heeft ooit geprobeerd om het hele land te huren voor een videoclip. Helaas ging dat niet door. Volgens een lokale verhuurmakelaar niet omdat het een compleet idioot idee was, nee, ze kregen niet genoeg tijd om het voor te bereiden.
Liechtenstein
Bloemenzee
Toen in 2015 plots veel regen viel in de Atacamawoestijn, trad een bijzonder fenomeen op. In de bodem van de woestijn zitten namelijk zaden van planten die een soort winterslaap houden. Toen er water bij was gekomen, zijn die zaadjes ontkiemd en kleurde de hele woestijn roze van de bloemen.
Chili
Late to the communist party
Pas ná de val van de muur werd Nepal communistisch. Tegenwoordig zijn ze heel links georiënteerd met vooral maoïstische en sociaaldemocratische partijen.
Nepal
Ooit een meer, nu steeds minder water
Mexico-Stad is een van de grootste steden ter wereld. Op dezelfde plek waren Teotihuacán en Tenochtitlan ook al eens een van de grootste steden ter wereld. Niet dat de stad op een handige plek ligt, de hele stad ligt op een drooggelegd meer en de bodem daalt op sommige plekken met een halve meter per jaar.
Mexico

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan het inwonertal van Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Luister op 👂

Je vindt onze podcast terug op onderstaande platformen
Logo van podimoSpoitfy logo