Alle kroegfeitjes op een rij 👀

Bekijk alle kroegfeitjes
Meervoudvaluta
De Roemeense munteenheid heet de leu, meervoud lei. Da’s meteen, denken wij, een van de weinigen valuta die in meervoud anders is dan in enkelvoud. En nee, euro’s is niet gangbaar.
Roemenië
Konsjh
Het beroemdste eten van de Bahama's zijn conch fritters, maar die spreek je uit als 'konk'.
Bahama's
Yaktastisch
De dikke vacht van een yak beschermt ze tegen temperaturen tot -40°C. Ze hebben zulke gigantische longen en hart, dat ze één tot twee paar extra ribben meer hebben dan koeien. Yakmelk is geweldig, maar je kunt er ook yakboter van maken voor in de yakboterthee. Ze kunnen tot 150 kilogram dragen als muildier en hun zachte wol is vergelijkbaar met kasjmier. En hun mest? Die wordt gedroogd en gebruikt als brandstof, omdat er op het plateau nauwelijks hout te vinden is. Bovendien stinkt hun poep niet en stoten ze 50% minder methaan uit dan koeien. Yakyakyak.
Tibet
Horrormuseum
De oude gevangenis Tuol Sleng is nu een museum. Er worden foto's tentoongesteld van de martelpraktijken van de Rode Khmer en er is een landkaart van Cambodja gemaakt met de schedels van de slachtoffers. Het kan zijn dat je na een bezoekje wat slachtofferhulp kan gebruiken. Gezinnen met kinderen wordt afgeraden om het museum te bezoeken.
Cambodja
Ivan
Ivan de Grote was getrouwd met een Byzantijnze prinses op het moment dat Constantinopel in handen viel van de Ottomanen. Hij meende daarom dat de Romeinze keizerstitel op hem was overgegaan en ging zich tsaar noemen. Twee generaties later was Ivan de Verschrikkelijke de eerste die daadwerkelijk tot tsaar van Rusland werd gekroond.
Moskou
Nijlbron
Als mensen op zoek gaan naar de bron van de Nijl, dan volgen ze meestal de Witte Nijl tot aan het Victoriameer of zelfs verder, want die tak van de Nijl is veel langer. Maar 80% van al het Nijlwater komt uit de Blauwe Nijl, die ontspringt in het Tanameer in het Ethiopisch Hoogland. Even dankjewel zeggen Egypte.
Ethiopië
Spionagehoofdstad
De neutrale status van Oostenrijk in de koude oorlog maakte Wenen de spionagehoofdstad van de wereld. Het was een publiek geheim dat het er wemelde van KGB- en CIA-agenten. Je kan in Wenen ook spionagetours volgen: rondwandelingen, die je langs allerlei plekken voeren waar verhalen over spionage te vertellen zijn. Wenen is ook nu nog een strategische stad voor inlichtingendiensten.
Oostenrijk
Verse croissantjes voor iedereen
Thomas Sankara had als doel: een Burkina Faso dat volledig zelfvoorzienend is qua voedsel. Niet alleen de landbouw ging op de schop; hij vormde de bevoorradingswinkel van het leger in Ouagadougou om tot een openbare supermarkt - de eerste in Burkina Faso.
Burkina Faso
541 dagen stuurloos
België bezit het wereldrecord voor langste tijd zonder regering in vredestijd. In 2010-2011 hadden ze 541 dagen nodig om de regering Di Rupo te vormen.
België
Psst. Koper kopen?
Chili is 's werelds grootste koperproducent en is verantwoordelijk voor een derde van de mondiale productie. Van de 10 grootste kopermijnen in de wereld, staan er 5 in Chili.
Chili
Messi McMesface
In Lionel Messi’s thuisstad Rosario is het verboden om je kind Messi te noemen. Messi is een achternaam en blijft een achternaam. Anders zou het de spuigaten uitlopen.
Argentinië
Nigiraffe
De Dabousgiraffen zijn 6.000 tot 8.000 jaar oude rotstekeningen van giraffen. Maar niet zomaar rotstekeningen: ze zijn 6,35 meter hoog en daarmee de grootste rotstekeningen van een dier die ooit zijn ontdekt.
Niger
Slachter van Afrika
Idi Amin was een van de verschrikkelijkste dictators die de wereld heeft gekend. Onder zijn bewind in de jaren '70 stierven meer dan 300.000 Oegandezen. Het bezorgde hem de bijnaam De Slachter van Afrika. Zelf liet hij zich liever aanspreken met Zijne Excellentie Veldmaarschalk Hadji Doctor Idi Amin Dada, President voor het Leven van Oeganda, drager van het Victoriaanse Kruis, lid van de Excellente Orde van de Bron van de Nijl en Veroveraar van het Britse Rijk in Afrika.
Oeganda
Sherpa's in Noorwegen
Het vermogen van Sherpa's om voor langere tijd goed functioneren op grote hoogte bleef in Noorwegen niet onopgemerkt. Die huren al tientallen jaren Sherpa's in om wandelpaden aan te leggen door de bergen. Ze kunnen zware stenen op hun rug dragen op plekken waar machines er niet bij kunnen. Met het werk verdienen ze in een Noorse zomer meer dan in 30 jaar in Nepal.
Nepal
Oost is west, west is oost, iedereen de weg kwijt
Panama is een van de weinige landen waar je een zonsopkomst in de Grote Oceaan kunt zien en een zonsondergang in de Atlantische Oceaan.
Panama
Buitengesloten
In Maleisië wonen veel Chinezen, maar in Singapore verhoudingsgewijs nog veel meer. Dat was precies de reden waarom Singapore aanvankelijk niet welkom was toen de andere Maleise staten zich verenigden. Toen In Singapore een socialistische revolutie dreigde, was het voor Maleisië kiezen tussen twee kwaden: een socialistische buur of een Chinese meerderheid. Ze kozen voor het laatste, maar het huwelijk was van korte duur. Na 2 jaar vol etnische spanningen werd Singapore weer overboord gegooid.
Maleisië
Klein Venetië
Christoffel Columbus kwam als eerste Europeaan in 1498 aan in het huidige Venezuela. Maar hij noemde het land niet zo. Dat was namelijk de Italiaanse ontdekkingsreiziger Amerigo Vespucci. Hij noemde het gebied naar Venetië nadat hij de plaatselijke huizen op palen boven het water had gezien. Venezuela betekent klein Venetië.
Venezuela
Duurzame energie
Noorwegen heeft zijn enorme olie- en gasvoorraad zelf nauwelijks meer nodig. De elektriciteitsproductie draait volledig op waterkracht en nergens ter wereld rijden meer elektrische auto's per hoofd van de bevolking dan in Noorwegen.
Noorwegen
Bonusfakta
Omdat wij fan zijn, vijf bonusfeitjes over IKEA. 1: Elk product is vernoemd naar een gewoon Zweeds woord. Dat komt omdat Ingvar Kamprad dyslectisch was, en hij zo zijn producten beter kon onthouden. 2: Badkamerproducten dragen bijvoorbeeld namen die te maken hebben met water. 3: Eén van de tien Europanen is verwekt in een IKEA-bed. 4: Er zijn wereldwijd meer IKEA-catalogussen geprint dan Bijbels en Korans. 5: In 2017 publiceerden ze een advertentie die je kon gebruiken als zwangerschapstest. Als ie positief was, kreeg je 50% korting als je je ondergepiste velletje inleverde bij de winkel.
Zweden
Supernaam16
In Zambia is het gebruikelijk dat je in de puberteit zelf je eigen voornaam kiest. Zou jij de verantwoordelijkheid aankunnen?
Zambia
Net te laat
Al voor de Tweede Wereldoorlog werd er gewerkt aan plannen om de kustlijn van Zeeland te verkorten en beter te schermen. Het plan werd eind januari 1953 gepresenteerd, een paar dagen voordat het noodlot toesloeg en honderden Zeeuwen omkwamen. Daarna was de politieke wil om het plan uit te voeren wel snel gevonden en werden de Deltawerken gebouwd.
Zeeland
Atypische islam
Voor een islamitisch land heeft Turkmenistan een aantal opmerkelijke voorschriften voor uiterlijk vertoon. Zo is het vrouwen verboden om een hoofddoek te dragen en mogen niet-bejaarde mannen geen baard dragen.
Turkmenistan
Lager dat dit wordt het niet
Het laagste punt van Nederland bevindt zich in een weiland in de Zuidplaspolder ten noordoosten van Nieuwerkerk aan den IJssel. Het ligt op een hoogte van 6,76 meter onder NAP.
Zuid-Holland
Surfende nijlpaarden
In Gabon heb je een nationaal park waar een rivier uitmondt in de zee. Dat is niet bijzonder denk je, klopt, maar daardoor heb je er wel zeesurfende nijlpaarden.
Gabon
Sumobaatar
Het gaat niet zo goed met de Japanse aanwas in het sumoworstelen. De sport wordt al twee decennia gedomineerd door Mongoolse atleten.
Japan
Last man standing
Japan is tegenwoordig het enige land dat nog een keizer heeft.
Japan
Hup natuur
Tijdens de overstromingen in 2021, is 80 tot 85% van de gevallen neerslag in het Nederlandse deel van het Geuldal niet direct afgestroomd naar de beken en de Maas. Het water werd vertraagd door de vegetatie en kwam daardoor later of niet in de Maas waardoor deze niet nog verder vol raakte en overstroomde.
Limburg
Als een olifant
in eSwatini wordt de marulavrucht gebruikt voor wijn. En het verhaal gaat dat olifanten dronken worden van deze vrucht. Toch blijkt na heerlijk onderzoek dat een olifant zo’n 1.500 flink gefermenteerde marula’s moet eten om écht aangeschoten te raken. Dus ja, het kán, maar dan moet je wel flink doorpeuzelen. Gelukkig maken mensen er gewoon Buganu-wijn van, waar je minder van nodig hebt om tipsy te worden.
eSwatini
Veeltaligheid
Zimbabwe heeft 16 officiële talen. Alleen Bolivia heeft er meer (37), maar daar zijn er een aantal van uitgestorven.
Zimbabwe
Wiegdijk
Na een grote overstroming in 1421 gingen de bewoners de dijk op om te kijken wat er te redden viel en zag men in de verte een wiegje aan komen drijven. Een kat hield het wiegje in evenwicht door heen en weer te springen zodat er geen water in het wiegje kon komen. Toen ze het opvisten bleek er nog een kindje in te liggen, die rustig en droog sliep. Toen noemden ze die dijk de Kinderdijk.
Zuid-Holland
Een 10 op de schaal van diversiteit
Bij de volkstelling van 2021 werden meer dan 450 etnische of culturele afkomsten gerapporteerd. Ter vergelijking, Nederland schijnt er zo'n 200 te tellen.
Canada
Olympisch falen
Bangladesh heeft nog nooit een Olympische medaille gewonnen. Daarmee is het, met circa 170 miljoen inwoners, het land met het hoogste inwoneraantal zonder medaille.
Bangladesh
New kid on the block
De Dalaï Lama is de spiritueel leider van Tibet. Hij is een reïncarnatie van Tsongkhapa, de oprichter van de Gelug-stroming binnen het Tibetaans boeddhisme. Reïncarnatie is natuurlijk een heel onpraktisch systeem van opvolging, want het betekent dat de volgende Dalaï Lama nooit klaar staat. Die kan immers pas geboren worden na het overlijden van zijn voorganger en is dan vaak een peuter als hij de troon bestijgt.
Tibet
Nanjingeend
Pekingeend zou eigenlijk Nanjingeend moeten heten. Want het was een keizerlijke maaltijd en de vroegere hoofdstad was Nanjing. Toen de Ming-dynastie de hoofdstad verplaatste, namen ze de eend mee en daarna werd het in de hele wereld bekend als Pekingeend.
Beijing
Hoe lang?
Het metronetwerk van Beijing is is het langste ter wereld: de 27 lijnen hebben een totale lengte van 836 kilometer. Er zijn 381 stations: ongeveer net zoveel als treinstations in heel Nederland.
Beijing
Vastgoedmagnaat
Koning Nebukadnezar II van Babylon was een grote speler. De Isjtarpoort (te bewonderen in het Pergamommuseum in Berlijn), Ziggoerat (de inspiratie voor het bijbelverhaal over de toren van Babel) en de hangende tuinen van Babylon zijn allemaal van zijn hand. Hij hield dus nogal van megalomane bouwprojectjes. 95% van de archeologische vondsten in Babylon bestaat uit stenen met zijn naam erop. Hij heeft dus bijna de hele stad herbouwd.
Irak
Stuwminder
Het Kossoumeer is het grootste stuwmeer van Ivoorkust, maar door klimaatverandering is het nooit gelukt om het stuwmeer helemaal te vullen. Het watervolume bleef hangen op ongeveer 50% van de maximale capaciteit. Er waren 75.000 mensen verplaatst om ruimte te maken voor het meer, maar veel daarvan konden na een aantal jaren weer terugkeren naar hun oude leefgebied, dat uiteindelijk helemaal nooit was overstroomd.
Ivoorkust
The Story of the Kelly Gang
Dit was in 1906 de eerste langspeelfilm ter wereld. Er zijn nog maar weinig fragmenten bewaard gebleven. Van veel acteurs die claimden een rol te hebben gespeeld, kan dat dus niet worden bewezen.
Australië
Een hoop ganda's
De soort Randstad van Oeganda is het oude koninkrijk Boeganda. Mensen heten Baganda en de bevolking spreekt Luganda. Komt de landsnaam toch weer niet helemaal uit de lucht vallen.
Oeganda
Latijns Las Vegas
Vóór de communistische revolutie was Cuba een populaire vakantiebestemming voor losbandige Amerikanen. Je kon er gokken, hoerenlopen en drinken, dus zeker tijdens de drooglegging in de Verenigde Staten was Havana een soort Latijns Las Vegas.
Cuba

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan het inwonertal van Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Luister op 👂

Je vindt onze podcast terug op onderstaande platformen
Logo van podimoSpoitfy logo