Alle kroegfeitjes op een rij 👀

Bekijk alle kroegfeitjes
De Arabische Lente
De Arabische lente begon in 2010 Tunesië. Uiteindelijk zorgde het voor revoluties, opstanden en oorlog in onder andere Tunesië, Egypte, Libië, Jemen, Syrië en Bahrein.
Tunesië
Zildjian
Avedis Zildjian probeerde goud te maken door andere metalen samen te smelten. Dat lukte niet, maar de goudkleurige schijf waar hij mee eindigde maakte wel een mooi geluid. Dat vond de Sultan ook, en dus begon hij in 1623 in Constantinopel die bekkens te produceren voor de militaire bands van het Ottomaanse Rijk. Inmiddels is Zildjian de oudste producent van muziekinstrumenten ter wereld, en de grootste producent van bekkens ter wereld.
Istanbul
Beschermd Bhutan
Bhutan is het eerste land ter wereld dat milieuzorg vastlegde in de grondwet. Al sinds 1985 moet iedere gekapte boom gecompenseerd worden en er is vastgelegd dat minimaal 60% van het land bedekt moet blijven met bos.
Bhutan
Mussa Bin Bique
Er waren al sinds de 10e eeuw moslimhandelaren. Een van hen heette Mussa Bin Bique en hij was de sultan van het eiland dat nu nog Mozambique heet. Het vasteland is daar vervolgens ook naar vernoemd.
Mozambique
Bijzondere dodo in de bijt
Mauritius is het enige Afrikaanse land met Hindoeïsme als dominante religie.
Mauritius
Mag het licht uit?
Ga je in Noorwegen naar de bioscoop, dan heb je de keuze tussen een film in het donker of een film in het licht. Bij de voorstellingen met lampen aan zit de hele zaal gezellig te breien tijdens de film.
Noorwegen
Fietsland
De fysieke infrastructuur van Burundi laat flink wat te wensen over, maar dat weerhoudt de Burundezen er niet van om massaal de fiets te pakken. Fietsen worden gebruikt worden om van alles mee te vervoeren. Koeriers sjezen met hele trossen bananen keihard de berg af, en houden zich terug om hoog vast aan vrachtwagens.
Burundi
Morgenthauplan
Aanvankelijk wilden de Verenigde Staten na de tweede wereldoorlog de Duitse economie totaal afbreken. Volgens het Morgenthauplan moesten industriegebieden worden geannexeerd door Frankrijk en Polen en de zware industrie zou totaal worden ontmandeld, om Duitsland terug te brengen tot een agrarische samenleving. Zo ver kwam het niet, sterker nog: het Marshallplan redeneerde omgekeerd. Juist het stimuleren van de welvaart zou langdurige vrede waarborgen.
Duitsland
Sjeik de friemel
Qatar is steenrijk. Je denkt vast meteen aan oliesjeiks. Maar in 2011 heeft gas olie ingehaald als grootste inkomstenbron. We kunnen ze dus beter gassjeiks gaan noemen!
Qatar
FYROM
Toen Macedonië onafhankelijk werd van Joegoslavië, waren de Grieken op zijn zachtst gezegd not amused over de landsnaam en de vlag. Want de regio Macedonië ligt grotendeels in Griekenland, en op de vlag prijkte de zon van Vergina, het symbool van een belangrijke historische stad in Grieks-Macedonië. Griekenland weerde het land van het internationale toneel en dwong af dat de vlag werd veranderd en het land officieel de Former Yugoslav Republic Of Macedonia ging heten. In 2018 kwam eindelijk een eind aan de vete, toen Macedonië het voorvoegsel Noord- kreeg.
Noord-Macedonië
De Schande van Gijón
Op het WK voetbal van 1982 speelde Oostenrijk het laatste duel van de groepsfase tegen West-Duitsland. De andere twee landen in de groep, Algerije en Chili, waren toen al klaar en dus wisten de Duitsers en Oostenrijkers precies wat er nodig was om allebei door te gaan. Na 10 minuten was de gewenste stand bereikt, en de 80 minuten daarna werd de bal doelloos rondgetikt. Het was zo slecht dat de Duitse commentator weigerde nog iets te zeggen, de Oostenrijkse commentator vroeg mensen om weg te zappen, en een Spaanse krant deed verslag van de wedstrijd in de katern misdaden. Sindsdien worden de laatste groepswedstrijden altijd tegelijkertijd gespeeld.
Oostenrijk
Stiffy by the Liffey
De Spire of Dublin, ook wel de Monument of Light genoemd, is een 120 meter hoog kunstwerk in de Ierse hoofdstad Dublin. Het heeft de bijnamen: "Stiletto in the Ghetto," de "Rod to God", de "Erection at the Intersection," en de "Stiffy by the Liffey".
Ierland
Groeïspurt
Tussen 1947 en 2006 ging de bevolking van Groot-Caïro van ongeveer 3 miljoen naar meer dan 16 miljoen. Deze bevolkingsexplosie leidde tot de opkomst van ashwa'iyyat, ongereguleerde huisvesting. In 2009 woonde ruim 63% van de bevolking van Groot-Caïro in deze wijken, maar dat was slechts 17% van de totale oppervlakte. Dit zijn niet allemaal sloppenwijken, maar alle sloppenwijken zijn wel ashwa'iyyat.
Caïro
Warm, warmer, warmst?
Libië was lang recordhouder met de hoogst gemeten temperatuur op aarde (58 graden Celsius), totdat ze erachter kwamen dat het niet door het scherpste potloodje in de etui gemeten was, namelijk boven asfalt. Ja, dan is het wel heel warm ja.
Libië
The Story of the Kelly Gang
Dit was in 1906 de eerste langspeelfilm ter wereld. Er zijn nog maar weinig fragmenten bewaard gebleven. Van veel acteurs die claimden een rol te hebben gespeeld, kan dat dus niet worden bewezen.
Australië
Liechtkleinstein
Liechtenstein is het kleinste land qua inwoners dat ooit een gouden medaille op de Olympische Spelen heeft gewonnen.
Liechtenstein
Skate parade
Met Kerst sluiten ze in Caracas veel straten af zodat mensen rolschaatsend naar de nachtmis kunnen. Winnen.
Venezuela
Hartverscheurend
Michelle Bachelet en Evelyn Matthei waren hartsvriendinnen, tot de coup van 1973. Bachelets familie werd gemarteld en vermoord, Matthei’s familie werd machtig onder Pinochet. 40 jaar later kwamen ze elkaar weer tegen: Bachelet als eerste vrouwelijke president van het land, Matthei als haar grootste uitdager!
Chili
Gustave de Verschrikkelijke
De beruchtste inwoner van Burundi heet Gustave, en is een 900 kilo zware krokodil met drie schotwonden. Hij zou al zo’n 300 mensen verschalkt hebben en is al jaren op de vlucht. Wie ‘m vindt mag ‘m houden.
Burundi
Belgische spullen
De bevolking van Sierra Leone is gek op alles wat uit België komt. Belgische producten zijn synoniem voor hoge kwaliteit en er zijn hele markten met alleen maar Belgische spullen. Niet voor niets importeert Sierra Leone uit geen enkel ander land zoveel als uit België.
Sierra Leone
Watte?
Thailand telt meer dan 44.195 boeddhistische tempels (wat). Alleen al in Bangkok zijn er meer dan 400 wat.
Thailand
Putting the Luxe in Luxemburg-Stad
Luxemburg-Stad is een van de rijkste steden van Europa, maar ook een van de mooiste. Het is de enige stad die 2 keer Culturele Hoofdstad van Europa was.
Luxemburg
Prima vlagherkomst
De kleuren van de voormalige Franse kolonie op Haïti waren rood, wit en blauw en stonden voor Afrikanen (rood), kleurlingen (blauw) en witte Europeanen (wit). Toen Haïti onafhankelijk werd, scheurde de leider van de revolutie - Dessalines - het wit ertussenuit en smeedde hij van rood en blauw de nieuwe, Haïtiaanse vlag.
Haïti
Een mengelmoesje
Kijk je een Bollywoodfilm en word je steeds totaal verrast omdat het genre continue wisselt? Dat komt omdat je kijkt naar een ‘masala film’, de aanduiding voor het constant mixen van stijlen. Bijna alle Bollywoodfilms bedienen zich van deze tactiek.
Mumbai
Op steenworp afstand
Djibouti was een van de eerste landen in Afrika die de Islam adopteerde vanwege de korte afstand tot Jemen. Slechts 19 kilometer ligt er hier tussen het Arabisch Schiereiland en het Afrikaanse vasteland.
Djibouti
5 minute city
Parijs is een stad met voorzieningen op heel klein schaalniveau. Zo woont 94% van de Parijzenaars binnen de Périphérique op minder dan vijf minuten lopen van een bakkerij. Lijkt logisch, de rest van de wereld kan hier alleen maar van dromen.
Parijs
Onderwaterkloof
Tussen de eilanden van de Bahama's ligt een van de grootste onderwaterkloven ter wereld. The Great Bahama Canyon zou de Grand Canyon echt kleineren als ie boven water zou liggen. De bodem van de kloof is namelijk 4.000 meter diep. De kloof is 225 kilometer lang en gemiddeld 37 kilometer breed.
Bahama's
Carnaval
Het carnaval van Rio de Janeiro is het grootste ter wereld. De beroemde parade vindt plaats in het Sambadrome: een 700 meter lange straat met aan weerszijden hoge tribunes.
Brazilië
Duisterste feitje van de site?
De voormalige president van Equatoriaal-Guinea, Francisco Macias Nguema, heeft in 1975 tijdens kerst 150 van zijn tegenstanders in een voetbalstadion laten executeren door soldaten verkleed als kerstman terwijl de versterkers het lied van Mary Hopkin "Those Were the Days" op repeat speelden.
Equatoriaal-Guinea
Eredivicao
Het nationale voetbal in Kaapverdië werkt nét even anders. Elk eiland heeft eerst zijn eigen competitie, met een eigen kampioen. Pas daarna spelen de eilandwinnaars tegen elkaar in de strijd om de nationale titel. Dit betekent dat een team van een groot eiland soms het dubbele aantal wedstrijden speelt als een team van een klein eiland – en dat een underdog dus zomaar landskampioen kan worden.
Kaapverdië
Vroeg gepiekt
Martina Hingis heeft weliswaar de Zwitserse nationaliteit, maar werd geboren in Košice als kind van Slowaakse ouders en vernoemd naar de Tsjecho-Slowaakse Martina Navrátilová. In 1997 won ze de Australian Open en werd ze met 16 jaar de jongste grandslamwinnaar ooit. Dat record staat nog steeds. Ze won dat jaar ook Wimbledon en de US Open; helaas verloor ze op Roland Garros de finale. Ze beleefde haar grootste successen als tiener, want daarna ging het door blessures snel bergafwaarts.
Slowakije
Demografische transitie
De natuurlijke bevolkingsgroei in Myanmar is vrijwel gestopt. Het land loopt daarmee ver voor op landen met een vergelijkbare welvaart. Vrouwen blijven relatief lang vrijgezel en krijgen vervolgens minder kinderen.
Myanmar
Nanggol
Op het zuidelijk deel van Pinkstereiland zijn ze niet vies van extreme sporten. Bij Nanggol springen mannelijke stamleden van zelfgebouwde houten torens van 30 meter hoog naar beneden, met alleen een liaan om hun enkels om de val te breken. En lianen zijn een stuk minder elastisch dan een bungeejumpkoord. Gaat ook niet altijd goed.
Vanuatu
Vaals
Met 5199 meter is Mount Kenya de hoogste berg van het land, en de één na hoogste van Afrika. Onoriginele naam? Nou, de berg is niet vernoemd naar het land, maar andersom! Zullen wij dat ook gaan doen?
Kenia
Sherpa's in Noorwegen
Het vermogen van Sherpa's om voor langere tijd goed functioneren op grote hoogte bleef in Noorwegen niet onopgemerkt. Die huren al tientallen jaren Sherpa's in om wandelpaden aan te leggen door de bergen. Ze kunnen zware stenen op hun rug dragen op plekken waar machines er niet bij kunnen. Met het werk verdienen ze in een Noorse zomer meer dan in 30 jaar in Nepal.
Nepal
Nederlandse Big Five
De provincie waar je de meeste dieren uit de Nederlandse Big Five kunt zien is Gelderland. Het gaat om het edelhert, de ree, het wilde zwijn en de bever. Alleen voor de laatste, de zeehond, moet je even rijden.
Gelderland
Ridrieren
Guinee is de bron van rivieren. Zowel de Gambiarivier, de Senegalrivier als de Niger ontspringt er.
Guinee
Zwitserse garde
De Zwitserse Garde bewaakt het Vaticaan. Ze zien eruit als folkloristische figuren met hun kleurrijke pakjes, maar schijn bedriegt: het zijn uitzonderijk goed getrainde militairen met zware wapens onder hun pofbroeken.
Vaticaanstad
Make up your Myanmind
De hoofdstad van Myanmar is in de geschiedenis tot nu toe 31 keer verwisseld.
Myanmar
Segregatie
Dat er in Zuid-Cyprus voornamelijk Griekse Cyprioten wonen en in Noord-Cyprus voornamelijk Turks Cyprioten is geen oorzaak van de tweedeling van het eiland, maar een gevolg. Vroeger woonden de twee groepen namelijk verspreid over het hele eiland. Sommige dorpen waren overwegend Grieks en andere weer Turks, maar een Noord-zuidtegenstelling was er nog niet.
Cyprus

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan het inwonertal van Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Luister op 👂

Je vindt onze podcast terug op onderstaande platformen
Logo van podimoSpoitfy logo