Alle kroegfeitjes op een rij 👀

Bekijk alle kroegfeitjes
Small talk
Onder Sultan Said bin Taimur was halverwege de twintigste eeuw veel verboden: roken, voetballen, en langer dan een kwartier op straat met elkaar praten.
Oman
Ponso
Op een eilandje voor de kust woont chimpansee Ponso, helemaal alleen nadat de rest van zijn familie om onverklaarbare redenen is overleden. Hij staat bekend als de eenzaamste chimpansee in de wereld. Vrijwilligers doen er alles aan om hem in leven te houden.
Ivoorkust
Aardig palmares
Gewichtheffer Marcus Stephen is de beste sporter die Nauru ooit heeft gehad. Hij is zevenvoudig gouden medaillewinnaar op de gemenebestspelen en wilde in 1992 naar de Olympische Spelen, maar toen had Nauru nog geen Olympisch comité. En dus deed hij toen maar mee namens Samoa. Vanaf 1996 kon hij uitkomen voor Nauru. Na zijn carrière werd hij in 2007 president van het land.
Nauru
Hoogtevrees op diepte
De Salina Turda is een zoutmijn die al 2000 jaar oud is en waar je tegenwoordig een pretpark in kunt vinden. Sterker nog, het is werelds diepste ondergrondse pretpark. Zo diep dat Hugo er hoogtevrees kreeg.
Roemenië
Laotiaans nieuwjaar
Laotiaans nieuwjaar, sterke boeddhistische traditie, draait allemaal om water. Heel vroom, maar het ontaardt elk jaar ook in een groot watergevecht waarin mensen elkaar met waterpistolen te lijf gaan. Sommige locals doen een beetje bloem in het water, waardoor iedereen een grote deegbal wordt.
Laos
Accelerasi
De lievelingssport van Indonesiërs is badminton. Zijn ze goed in ook: acht keer goud op de Olympische Spelen. Leuk feitje over badminton: de snelste badmintonslag ooit was 565 km/h. Dat is bijna 200 km/h sneller dan de snelste Formule 1-auto ooit.
Indonesië
Voorbarig
In 2006 werd op grootse wijze het 900-jarig bestaan van Brabant gevierd. Het ziet er naar uit dat ze dat in 2083 nog eens dunnetjes over mogen doen. Er zijn namelijk hele sterke aanwijzingen dat je eigenlijk pas in 1183 kon spreken van het hertogdom Brabant. Dat is namelijk de eerste keer dat de heersende vorst zich hertog van Brabant ging noemen.
Noord-Brabant
Zwemmen in hummus lemon
De grootste portie hummus ooit werd gemaakt door Libanon. Precies 10.452 kilo, oftewel het aantal vierkante kilometers dat Libanon groot is.
Libanon
Peperkoekhuisjes
Wil je peperkoekhuisjes in het echt zien? Dan moet je naar Sanaa. Het oude centrum staat er vol mee en is niet voor niets werelderfgoed.
Jemen
De Zuidoost-Aziatische Aya Sofia?
Angkor Wat, het grootste religieuze monument ter wereld, is ooit gebouwd als hindoeïstisch complex. In de eeuwen daarna is het omgevormd tot boeddhistische gebedsplaats, wat het nog steeds is.
Cambodja
Oerak
De stad Uruk ontstond al rond 4000 voor Christus langs de oevers van de Eufraat. Volgens velen is het daarmee de oudste stad ter wereld én de naamgever van het land Irak.
Irak
Vetoception
De Liechtensteinse vorst Hans Adam II dreigde ooit een referendum te vetoën dat zijn veto wilde intrekken.
Liechtenstein
Witte kerst
Felisa Rincón de Gautier is de beroemdste burgemeester van San Juan. Ze bekleedde het ambt 22 jaar. In 1992 was ze met haar 95 jaar de oudste gedelegeerde op de Democratische Conventie. Maar ze is vooral bekend vanwege het feit dat ze in 1952, 1953 en 1954 een paar vliegtuigen vol sneeuw bestelde om de inwoners van haar snikhete stad een witte kerst te bezorgen.
Puerto Rico
Grote Podcastlav
Slaven (het volk) betekent iets als "de befaamde mensen". Namen die eindigen op slav betekenen dan ook befaamd. Dus Stani-slav is "befaamd voor het weerstaan van vijanden." en Hviezdo-slav betekent iets als "befaamd in de sterren", Miro-slav betekent zoiets als "befaamd om vreedzaamheid."
Slowakije
Omgekeerd oorlogsvoeren
De Duitse Bond voerde in de 19e eeuw oorlog tegen Pruisen. Liechtenstein was neutraal, maar leverde wel 80 soldaten. Ze overleefden de oorlog allemaal, raakten op de terugweg aan de praat met een Italiaan en namen hem mee terug naar Liechtenstein. Ze kwamen dus met 81 terug, en de Italiaan is er blijven wonen.
Liechtenstein
Dubai eat your heart out
De Flevopolder is het grootste kunstmatige eiland ter wereld.
Flevoland
De aanhouder wint
Niemand kwam vaker uit op de Olympische Spelen dan de Canadese springruiter Ian Miller. Hij nam liefst 10 keer deel, van 1972 tot 2012. Alleen de Spelen van 1980 in Moskou moest hij missen vanwege een boycot van de westerse wereld. In 2008 beloonde hij zich uiteindelijk met een zilveren medaille.
Canada
Koninklijke kerken
Alle koninklijke huwelijke, begrafenissen en kroningen vinden plaats in Westminster Abbey. Er is slechts één uitzondering: het huwelijk tussen Charles en Diana vond plaats in St. Paul's Cathedral.
Londen
Transparantie
Het salaris van elke inwoner van Noorwegen is openbaar. Vroeger stond het genoteerd in boeken die men in openbare bibliotheken kon raadplegen. Met de internetrevolutie is alles online komen te staan. Met één muisklik kon je direct het salaris van al je facebookcontacten inzien. Inmiddels ligt de drempel iets hoger: je moet inloggen met een soort DigiD en je kunt zien welke mensen jouw salaris hebben opgevraagd.
Noorwegen
Slecht zicht
Honkbal is de populairste sport in Nicaragua, en dat betekent dat het nationaal stadion vooral daarop is ingericht. De voetballers moesten het tot voor kort ook met dat stadion doen. Niet handig, want een voetbalveld heeft een totaal andere vorm dan een honkbalveld. En dus staat een deel van de tribunes bij een voetbalwedstrijd heel ver van het veld. Inmiddels hebben ze toch maar een apart voetbalstadion in gebruik genomen.
Nicaragua
Niet factchecken deze
Dominica claimt 365 rivieren te hebben, voor elke dag van het jaar één. Klinkt te mooi om waar te zijn, en is het waarschijnlijk ook.
Dominica
Uppie
Tijdens de renovatie van Utrecht Centraal bleek dat er een hoogwerker was achtergebleven, die er niet meer weg kon. Uiteindelijk adopteerde de NS hem en noemde hem Uppie. Anderhalf jaar later kon Uppie toch worden bevrijd.
Utrecht
Guaraniwoorden
Nooit gehoord van de taal Guaraní? Dat kan, maar ze hebben wel aardig wat woorden toegevoegd aan het Nederlands. Wat dacht je van de tapir? En via het Spaans en Portugees hebben we ook ananas, jaguar, tapioca en toekan aan ze te danken.
Paraguay
Ras Tafari
De laatste Ethiopische keizer werd geboren als Tafari Makonnen en had de titel ‘Ras’. Dat is iets als Hertog. Hij was dus Ras Tafari Makonnen, maar jij kent 'm beter als Haile Selassie.
Ethiopië
Olympisch falen
Bangladesh heeft nog nooit een Olympische medaille gewonnen. Daarmee is het, met circa 170 miljoen inwoners, het land met het hoogste inwoneraantal zonder medaille.
Bangladesh
Het noorden kwijt
Jemen is een samensmelting van Noord-Jemen en Zuid-Jemen. In feite liggen die vooral horizontaal naast elkaar: West-Jemen en Oost-Jemen was een veel betere benaming geweest.
Jemen
Jojo
Manny Pacquiao is de enige bokser ter wereld met wereldtitels in 8 verschillende gewichtsklassen. Die heeft dus flink gejojoot met zijn gewicht om dat voor elkaar te krijgen. Bonusfeitje: de jojo is een Filipijnse uitvinding.
Filipijnen
Langs de lijn
Als je in het dorpje Čierny Balog een wedstrijd bijwoont van de lokale voetbalclub, moet je niet raar opkijken als er ineens een trein door het stadion rijdt. De spoorlijn ligt daar namelijk tussen de tribune en het veld.
Slowakije
Wat
Wat is het nationale gerecht uit Ethiopië.
Ethiopië
Rampjaren
1665-1666 waren rampjaren voor Londen. Eerst brak de pest uit, waarbij 100.000 Londenaren het leven lieten. Daarna brandde de stad af, waarbij 70.000 van de 80.000 overgebleven Londenaren dakloos werden. En tegelijkertijd verloor Engeland een oorlog van Nederland.
Londen
Mormonen
Nergens ter wereld wonen procentueel zoveel mormonen als op Tonga. 60% van de Tonganen is mormoon. En die nemen hun geloof érg serieus. Denk dus even twee keer na voordat je op zondag in badkleding over het strand gaat paraderen.
Tonga
Lesbisch
Het woord lesbisch is afkomstig van het Griekse eiland Lesbos. Rond 600 voor christus woonde hier de vrouwelijke dichter Sappho, die openlijk schreef over zowel hetero- als homoseksuele relaties. Of ze zelf lesbisch was, wordt overigens betwist. Volgens de meeste bronnen was ze eerder biseksueel.
Griekenland
Bier en Tejo, jalalala
Tejo is een spel dat ze alleen in Colombia spelen. Spelers gooien metalen schijven door de kamer en proberen pakjes buskruit te raken die vastzitten op een kleioppervlak. Als je raak gooit: klein knalletje. Gaat vaak gepaard met veel cerveza.
Colombia
Neutraal terrein?
President Rafael Correa bood onderdak aan Julien ‘Wikileaks’ Assange, in de Ecuadoriaanse ambassade van Londen. Diplomatieke neutraliteit van een ambassade. Een jaar of twaalf later valt het Ecuadoriaanse leger de Mexicaanse ambassade in Quito binnen, omdat Correa’s vriend Jorge Glas dacht dat hij in zo’n neutrale ambassade wel veilig zou zijn tegen de heksenjacht die op hem geopend was.
Ecuador
Elke rots telt?
Zweden is het land met de meeste eilanden ter wereld: 268.000. Zo’n 15 keer zo veel als de landen die je waarschijnlijk verwacht, namelijk Indonesië of Japan. De top 3 is Zweden, Noorwegen en Finland. Daar mogen ze de grote ijskappen uit de ijstijd voor bedanken.
Zweden
Wilhem von Orange-Nassau
Willem van Oranje werd als Wilhelm geboren in het Duitse graafschap Nassau. Op 11-jarige leeftijd erfde hij het prinsdom Orange in Frankrijk. Vandaar Oranje-Nassau.
Zuid-Holland
Guarani
Bijna alle Paraguayanen beheersen het Guaraní. Dat maakt het een van de best overlevende oorspronkelijke talen van Zuid-Amerika.
Paraguay
The Dutch Disease
Het Groningse gas maakte ons zo rijk, dat onze exportproducten niet meer concurrerend waren. De industrie stortte in en de werkloosheid steeg enorm. Het geld dat we binnenhaalden met het gas, moesten we daarom voor een groot deel gebruiken voor uitkeringen. The Economist heeft dit fenomeen The Dutch Disease gedoopt.
Groningen
Kano van Pesse
De kano van Pesse is 10.000 jaar oud en de oudste boot die ooit ter wereld is gevonden. Een Deense wetenschapper betwistte de zeewaardigheid van deze uitgeholde boomstam, het zou waarschijnlijk gewoon een bloembak geweest zijn. Maar een replica bleek uitstekend te kunnen varen.
Drenthe
Jamming
De twee snelste nog levende mensen ter wereld komen uit Jamaica: Elaine Thompson-Herah en Usain Bolt.
Jamaica

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan het inwonertal van Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Luister op 👂

Je vindt onze podcast terug op onderstaande platformen
Logo van podimoSpoitfy logo