Alle kroegfeitjes op een rij 👀

Bekijk alle kroegfeitjes
Hofleverancier VN
Bangladesh is hofleverancier van blauwhelmsoldaten voor VN-vredesmissies. Geen enkel ander land levert zoveel troepen.
Bangladesh
Kasteel Li(e)chtenstein
Liechtenstein staat bekend om zijn mooie kastelen, maar let op: kasteel Liechtenstein ligt in Oostenrijk en kasteel Lichtenstein ligt in Duitsland.
Liechtenstein
Tour de France
In 2024 organiseert Parijs de Olympische Spelen. Daardoor finisht de Tour de France voor de eerste keer in de geschiedenis niet in Parijs, maar in Nice. Andere wielerwedstrijden die trouwens niet (meer) door Parijs komen: Parijs-Brussel, Parijs-Roubaix, Parijs-Tours en Parijs-Nice.
Parijs
Snel verdeeld
Sinds de Tweede Wereldoorlog heeft Italië maar liefst 69 regeringen gehad. Gemiddeld één per 13 maanden. Slechts één regering zat zijn termijn uit.
Italië
Hanzesteden
De middeleeuwse centra van de Nederlandse Hanzesteden zijn goed bewaard gebleven. Dat komt omdat ze na de neergang van de Hanze zo arm waren, dat er geen geld was voor stadsvernieuwing en de oude meuk dus maar bleef staan. Het hielp ook mee dat ze, in tegenstelling tot de Duitse Hanzesteden, in de Tweede Wereldoorlog gespaard werden van bombardementen.
Overijssel
Ver van ons bed
De oorlog in Jemen is een ver van ons bed show. Voor de doorsnee Nederlander kwam de oorlog nooit dichterbij dan tijdens de Grand Prix van Saudi Arabië in 2022. Max Verstappen klaagde toen over de boordradio over een brandlucht, nadat er 10 kilometer van het circuit een oliedepot was beschoten door Houthi's.
Jemen
Madagaskarplan
Voordat werd overgegaan tot de Holocaust, hadden de nazi's een ander plan. Joden en andere ongewensten zouden massaal gedeporteerd worden naar Madagaskar. Adolf Eichmann is Madagaskar in 1938 hoogstpersoonlijk gaan verkennen. Door tegenwerking van Vichy-Frankrijk en door de Britse maritieme overmacht ging het plan uiteindelijk niet door.
Madagaskar
Opvang in de regio
In 1940 woonden er nog maar 300.000 mensen in Jordanië. Inmiddels zijn dat er 11 miljoen. Dat komt vooral omdat Jordanië enorme aantallen vluchtelingen heeft opgevangen uit buurlanden waar oorlog woedde.
Jordanië
IJskoffie
IJskoffie is populair in Laos en over op straat te koop. Meestal in een plastic zak, met veel ijs en een rietje.
Laos
Gurkhabrigade
De Britten raakten tijdens hun oorlog met Nepal (1814-1816) zo onder de indruk van de Gurkhastrijders, dat ze besloten om ze voortaan in te huren als regiment in het Britse leger. Dat doen ze nog steeds: het Gurkharegiment behoort tot de elitetroepen van het Britse leger.
Nepal
Aartsvader
Mustafa Kemal, de man die het huidige Turkije stichtte, had twee voornamen. Hij voerde naar Europees model de achternamen in, en gaf zichzelf een mooie: Atatürk - Vader der Turken.
Turkije
Belgische spullen
De bevolking van Sierra Leone is gek op alles wat uit België komt. Belgische producten zijn synoniem voor hoge kwaliteit en er zijn hele markten met alleen maar Belgische spullen. Niet voor niets importeert Sierra Leone uit geen enkel ander land zoveel als uit België.
Sierra Leone
Opera Tifosi
Teatro alla Scala in Milaan, volgens kenners het beste operahuis ter wereld, herbergt de 'loggionisti', fervente operafans in de goedkope bovengalerij. Deze enthousiastelingen staan bekend om hun onverbiddelijke kritiek. Zo werd tenor Roberto Alagna in 2006 tijdens Aida zo heftig uitgejouwd dat zijn vervanger, Antonello Palombi, abrupt de scène op moest zonder kostuum.
Italië
Duits on steroids
Het Groenlands is geen fan van spaties. Alles wat ze in één keer willen zeggen, rijgen ze aaneen tot een krankzinnig lang woord. Als voorproefje mag je lekker een rondje gaan scrollen over Google Maps, op zoek naar mooie plaatsnamen.
Groenland
Caesarvië
Servië leverde maar liefst 18 keizers aan het Romeinse Rijk, meer dan elk ander land na Italië. Ook keizer Constantijn de Grote, die je kent van de stad Constantinopel, was een Serviër.
Servië
Houdoe en bedankt
Nicaragua was in 1838 het eerste land dat zich losmaakte uit de Verenigde Staten van Centraal-Amerika. Ze namen wel het ontwerp van de vlag mee; geen Centraal-Amerikaanse vlag lijkt meer op die van Nicaragua. Inclusief Pink Floyd-waardig embleem.
Nicaragua
Slecht zicht
Honkbal is de populairste sport in Nicaragua, en dat betekent dat het nationaal stadion vooral daarop is ingericht. De voetballers moesten het tot voor kort ook met dat stadion doen. Niet handig, want een voetbalveld heeft een totaal andere vorm dan een honkbalveld. En dus staat een deel van de tribunes bij een voetbalwedstrijd heel ver van het veld. Inmiddels hebben ze toch maar een apart voetbalstadion in gebruik genomen.
Nicaragua
Stuwminder
Het Kossoumeer is het grootste stuwmeer van Ivoorkust, maar door klimaatverandering is het nooit gelukt om het stuwmeer helemaal te vullen. Het watervolume bleef hangen op ongeveer 50% van de maximale capaciteit. Er waren 75.000 mensen verplaatst om ruimte te maken voor het meer, maar veel daarvan konden na een aantal jaren weer terugkeren naar hun oude leefgebied, dat uiteindelijk helemaal nooit was overstroomd.
Ivoorkust
Indo-Europese eenheid
Bijna alle volkeren in Europa zijn Indo-Europees. De enige uitzonderingen zijn de Fins-Oegrische volkeren (in Finland, Estland en Hongarije bijvoorbeeld), de Turkse volkeren, de Semitische volkeren (waaronder de joden) en... de Basken. Niemand weet waar die ooit vandaan zijn gekomen.
Europa
Alsjelieft Denemarken
De Deense taal heeft geen woord voor 'alsjeblieft'.
Denemarken
C'est nu écht land
Een van de eerste landen die Estland in 1991 als onafhankelijk van de oude Sovjet-Unie erkende, was de nieuwe Russische Republiek. How about that.
Estland
Loopt de ovenklok nou weer achter?
In 2018 hadden Servië en Kosovo ruzie over het elektriciteitsnet. Frequentiewisselingen zorgden ervoor dat elektronische klokken in heel Europa langzaam achter gingen lopen.
Servië
Disco inferno
In 1971 boorden de Sovjets halverwege de Karakum woestijn een gat om olie te vinden. Ze vonden vooral giftig gas en ze staken het in de fik, want zo dachten ze er makkelijk vanaf te komen. Wat ze niet wisten is dat er vlak naast een gasbel vol methaan zat en daarom brandt het gat nog steeds. We kennen het tegenwoordig als de Gates of Hell of the Shining of Karakum.
Turkmenistan
Onderwaterkloof
Tussen de eilanden van de Bahama's ligt een van de grootste onderwaterkloven ter wereld. The Great Bahama Canyon zou de Grand Canyon echt kleineren als ie boven water zou liggen. De bodem van de kloof is namelijk 4.000 meter diep. De kloof is 225 kilometer lang en gemiddeld 37 kilometer breed.
Bahama's
Boots on the ground
De Filipijnen zijn samen met Guam de enige Amerikaanse gebieden die in de Tweede Wereldoorlog succesvol werden bezet door de Japanners. Uiteraard kwamen de Amerikanen snel orde op zaken stellen aan het eind van de oorlog.
Filipijnen
Gabonational Geographic
Omar Bongo, de voormalige president van Gabon, zag de National Geographic-documentaire Africa Extreme, waarin de rijke biodiversiteit en de schoonheid van Gabons regenwouden werden benadrukt. Kort daarna verklaarde hij ongeveer 10% van Gabons landoppervlak tot beschermd nationaal park.
Gabon
De kijkdoos
De vlag van Belize is met 12 kleuren de bontste nationale vlag ter wereld. Dat komt voor 10 van de 12 kleuren door het embleem. Beetje valsspelen.
Belize
Oliedinars
De olieprijs steeg tijdens de oliecrisis in de jaren '70 zo snel, dat de Iraakse inkomsten stegen van 600 miljoen dollar in 1972 naar 26,5 miljard dollar in 1980. Nu snap je ook waarom Saddam zo'n enorm sterk leger kon bouwen. En je snapt inmiddels ook wel waarom het westen altijd zoveel politieke interesse heeft gehad in Irak.
Irak
Tyrisch purper
De stad Tyrus is bekend van de kleur purper. Hier specialiseerde men zich in het winnen van purperen verfstof uit klieren van zeeslakken. Niet zo’n diervriendelijk proces, want er zijn ongeveer 10.000 slakken nodig voor 1 gram verfstof. Het was ook een vrij smerige business, want die klieren werden uit de slakken gerukt en met zout en urine gekookt in een grote ketel, naast de grote hoop met slakkenkadavers. De vreselijke stank die hierbij vrijkwam hebben veel geschiedschrijvers vermeld. Maar het was de moeite meer dan waard, want purperen kledij had een enorme status in de oudheid, dus bracht veel geld op.
Libanon
Broedertwist
De gebroeders Pogba zijn de beroemdste voetballers uit Guinee. Helaas komt de beste van de drie, Paul, niet uit voor Guinee maar voor Frankrijk. De andere twee, Florentin en Mathias zijn van een iets ander niveau. Mathias deed vooral van zich spreken door zijn eigen broer Paul en Kylian Mbappé af te persen voor 13 miljoen euro.
Guinee
Vrij Bengalen
Bangladesh betekent 'Vrij Bengalen': de naam ontstond toen het land, dat toen nog Oost-Pakistan heette, voor onafhankelijkheid streed.
Bangladesh
Japowpow
Canadese onderzoekers zochten uit welke van de voormalige Winterspelen-gaststeden in 2050 nog steeds voldoende sneeuw en ijs zullen hebben om de Spelen nog eens te organiseren. Dat bleken er maar vier. Sapporo, hoofdstad van Hokkaido, is de enige gaststad ter wereld die ook in 2100 nog koud genoeg zal zijn.
Japan
Kaiser Wilhelm II
De Duitse keizer vluchtte aan het eind van de door hem verloren Eerste Wereldoorlog met zijn keizerlijke trein naar Nederland. Koningin Wilhelmina verleende hem asiel. Hij kwam te wonen in Kasteel Amerongen en later in Huis Doorn. Daar stierf hij in 1941.
Duitsland
De snelste route (II)
De VS waren al vroeg geïnteresseerd in het graven van een kanaal in Panama. Toen de USS Maine zonk voor de kust van Cuba, moest de USS Oregon ze komen helpen, maar die lag in San Francisco. Het kostte ze 67 dagen om Zuid-Amerika te ronden en toen moesten ze nog weer terug omhoog ook.
Panama
Mad honey
In Nepal wonen de grootste bijen ter wereld. Hun korf kan tot 60 kilo aan honing bevatten. Honing die overigens een beetje psycho-actieve effecten heeft: je gaat er goed van spacen als je er veel van eet.
Nepal
Duivenmest
Iran staat vol met duiventorens: hoge gebouwen, met duizenden holletjes voor duiven, als een soort bijenkorf. Niet om ze te domesticeren als postduiven, maar om hun poep te verzamelen. Dat werd namelijk gebruikt als meststof voor de teelt van meloenen en komkommers.
Iran
Gustave de Verschrikkelijke
De beruchtste inwoner van Burundi heet Gustave, en is een 900 kilo zware krokodil met drie schotwonden. Hij zou al zo’n 300 mensen verschalkt hebben en is al jaren op de vlucht. Wie ‘m vindt mag ‘m houden.
Burundi
The Story of the Kelly Gang
Dit was in 1906 de eerste langspeelfilm ter wereld. Er zijn nog maar weinig fragmenten bewaard gebleven. Van veel acteurs die claimden een rol te hebben gespeeld, kan dat dus niet worden bewezen.
Australië
жылқы
Paarden zijn 6000 jaar geleden voor het eerst gedomesticeerd in het huidige Kazachstan.
Kazachstan
Megaco
Toen Mexico in 1821 onafhankelijk werd, was het nog ruim twee keer zo groot als nu. Het besloeg grote delen van de huidige Verenigde Staten en bijna heel Centraal-Amerika.
Mexico

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan het inwonertal van Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Luister op 👂

Je vindt onze podcast terug op onderstaande platformen
Logo van podimoSpoitfy logo