Alle kroegfeitjes op een rij 👀

Bekijk alle kroegfeitjes
Pannenkoekenrotsen
De Domes de Fabedougou staan beter bekend als de Pannenkoekenrotsen. Het zijn ronde zandsteenpilaren, waarbij je heel duidelijk de laagjes sediment ziet. Ze zien er dus uit als stapels pannenkoeken.
Burkina Faso
Groeïspurt
Tussen 1947 en 2006 ging de bevolking van Groot-Caïro van ongeveer 3 miljoen naar meer dan 16 miljoen. Deze bevolkingsexplosie leidde tot de opkomst van ashwa'iyyat, ongereguleerde huisvesting. In 2009 woonde ruim 63% van de bevolking van Groot-Caïro in deze wijken, maar dat was slechts 17% van de totale oppervlakte. Dit zijn niet allemaal sloppenwijken, maar alle sloppenwijken zijn wel ashwa'iyyat.
Caïro
Het zeventiende Bundesland
Per jaar komen er 5 miljoen Duitse toeristen naar Mallorca. Dat is bijna net zoveel als er Duitse toeristen naar Nederland komen, alleen heeft Mallorca maar 900 duizend inwoners. Mallorca wordt dan ook gekscherend "het zeventiende Bundesland (deelstaat)" genoemd.
Duitsland
A long way from home
In de Russische burgeroorlog vochten veel verschillende groepen tegen elkaar. Eén van de opvallendste was een Tsjechoslowaaks leger. Die hadden in de Eerste Wereldoorlog aan Russische zijde gevochten, en waren na de capitulatie in Siberië beland. Tijdens de Russische revolutie en burgeroorlog probeerden zij uit alle macht een weg naar huis te vechten.
Rusland
Chicken tikka masala
De zeer waarschijnlijke plaats van herkomst van de tikka masala is niet India, maar Glasgow.
VK: Schotland
Leapfroggen
In Kenia hebben miljoenen mensen nooit een bank gehad, maar wel een mobiel betaalsysteem: M-Pesa. Gelanceerd in 2007, werkt via sms — dus zonder internet — en meer dan 90% van de volwassenen gebruikt het. Rekeningen betalen, sparen, geld naar je moeder sturen? Gaat allemaal via je telefoon. Klassieke banken zijn daar gewoon overgeslagen. Leapfrogging at its finest.
Kenia
Monsieur Cannibale
Papoea's zijn kannibalen, toch? Nou... Er is spaarzaam bewijs dat kannibalisme op hele kleine schaal voorkwam bij een beperkt aantal groepen op Nieuw-Guinea. Maar de mythe is veel groter dan de werkelijkheid. Dat komt vooral door hoe de koloniale machten de verhalen over kannibalisme gebruikten om inheemse volkeren als minderwaardig te bestempelen. Hiermee verdedigden ze hun eigen barbaarse praktijken jegens deze volkeren.
Papoea-Nieuw-Guinea
First
In 1917 werd de Argentijnse film El Apóstol de eerste geanimeerde bioscoopfilm ter wereld. Het was een stopmotion waarbij ze gebruikmaakten van uitgesneden figuurtjes.
Argentinië
White rule
Rhodesië, zoals Zimbabwe vroeger heette, hield langer een witte regering dan de meeste andere Britse koloniën in Afrika en trok daarom veel witte mensen aan uit omliggende landen. In de jaren '70 was bijna 10% van de bevolking wit. Inmiddels is dat nog maar 0,2%.
Zimbabwe
Minaretjes
Albanië is het enige Europese land met een moslimmeerderheid.
Albanië
Griekenkust
Er is geen plek in Griekenland die meer dan 137 kilometer van de zee is. Werkt ook wel mee als je 16.000 kilometer kustlijn hebt.
Griekenland
Barack "Fionn O'Connor" Obama?
Ten minste 22 presidenten van de Verenigde Staten hebben (of ja claimen) een Ierse afkomst, waaronder Barack Obama.
Ierland
Ontbost Europa
Hoe groen het ook is, Ierland is het meest ontboste land van Europa. Samen met... Nederland.
Ierland
Schoenencollectie
Toen Ferdinand Marcos moest aftreden, kwam de zelfverrijking waar hij en zijn vrouw Imelda zich schuldig aan maakten pas volledig aan het licht. Ze vonden bijvoorbeeld een collectie van duizenden paren dure schoenen in Imelda's kledingkast.
Filipijnen
Groen van jaloezie
Myanmar produceert meer dan 70 procent van 's werelds aanbod van hoogwaardige jadeïet, vooral gewild door de Chinezen voor het maken van bijvoorbeeld medailles bij de Olympische Spelen.
Myanmar
Desert desertion
De Sahrawische atleet Salah Ameidan liep zijn wedstrijden jarenlang in het shirt van de Marokkaanse ploeg. Tot in 2004. Toen wisselde hij tijdens een wedstrijd in Frankrijk zijn Marokkaanse tenue in voor een Sahrawisch tenue. Hij kwam wapperend met de vlag van de Sahrawi over de finish. Hij vroeg meteen asiel aan in Frankrijk.
Westelijke Sahara
Verse croissantjes voor iedereen
Thomas Sankara had als doel: een Burkina Faso dat volledig zelfvoorzienend is qua voedsel. Niet alleen de landbouw ging op de schop; hij vormde de bevoorradingswinkel van het leger in Ouagadougou om tot een openbare supermarkt - de eerste in Burkina Faso.
Burkina Faso
Putrajaya
De Maleisische regering is in 1999 verhuisd naar Putrajaya - een nieuwe hoofdstad 25km ten zuiden van Kuala Lumpur. Google even de gebouwen daar, krijg je geen spijt van.
Maleisië
Merv gebeukt
In Turkmenistan stond ooit de grootste stad op aarde: Merv. Daar wonen in de 12e en 13e eeuw zo'n 500.000 mensen voordat het met de grond gelijk werd gemaakt door de Mongoolse horde. Nu staan er nog een paar ruïnes.
Turkmenistan
Namibië |-| Zimbabwe
Zimbabwe grenst nét niet aan Namibië. Zambia en Botswana grenzen elkaar op die plek daardoor nét wel, over een lengte van amper 150 meter. Daarmee is het de grens tussen Zambia en Botswana de kortste landsgrens ter wereld.
Zimbabwe
Oliedinars
De olieprijs steeg tijdens de oliecrisis in de jaren '70 zo snel, dat de Iraakse inkomsten stegen van 600 miljoen dollar in 1972 naar 26,5 miljard dollar in 1980. Nu snap je ook waarom Saddam zo'n enorm sterk leger kon bouwen. En je snapt inmiddels ook wel waarom het westen altijd zoveel politieke interesse heeft gehad in Irak.
Irak
Opiumsmokkel
Uit buurland Afghanistan komt vrijwel alle opium ter wereld. Via het onherbergzame en uitgestrekte Tadzjikistan vindt het zich tamelijk eenvoudig een weg naar Rusland en het westen.
Tadzjikistan
Amazigh
De meeste Algerijnen zijn afstammelingen van oude Amazigh- of Berbergroepen die met verschillende binnenvallende volkeren zijn gemixt. Tegenwoordig noemen Berbers zichzelf trots Amazigh (m), Tamazight (v) of Imazighen (meervoud), wat ‘vrije mensen’ of ‘nobele mensen’ betekent. Op dit moment beschouwt een klein kwart van de Algerijnen zichzelf als Imazighen.
Algerije
Timboektoe of Verweggistan
Timboektoe is natuurlijk de plek waar Donald Duck sporadisch heenvlucht. De naam van de stad is Berbers en zou 'Zij met de grote navel' (Tin Boektoe) betekenen.
Mali
Swahalhamdoelillah
Tot diep in de 19e eeuw werd Swahili geschreven in Arabisch schrift. Pas toen een Duitse missionaris de Bijbel vertaalde, ging men over op het Latijnse alfabet. Diezelfde man was trouwens ook de eerste Europeaan die Mount Kenya en de Kilimanjaro zag. Prima levensverhaal.
Kenia
Lochland
Schotland heeft meer dan 31.000 zoetwatermeren. Loch Lomond is de grootste van Schotland en meteen de grootste van het VK. Het grootste meer qua volume is Loch Ness: daar passen alle meren van Engeland én Wales in.
VK: Schotland
Bir Tawil
Bir Tawil, ongeveer zo groot als Limburg, is het enige stukje land dat niemand wil hebben. Een erfenis uit de koloniale tijd. Samenvatting: als je Bir Tawil opeist, doe je afstand van een ander stuk land dat veel gunstiger ligt.
Soedan
Joeri's revenge
De Sovjets lieten de Amerikanen in de space race een poepie ruiken door op 12 april 1961 Joeri Gagarin als eerste mens in een baan om de aarde te sturen.
Rusland
Vastgoedmagnaat
Koning Nebukadnezar II van Babylon was een grote speler. De Isjtarpoort (te bewonderen in het Pergamommuseum in Berlijn), Ziggoerat (de inspiratie voor het bijbelverhaal over de toren van Babel) en de hangende tuinen van Babylon zijn allemaal van zijn hand. Hij hield dus nogal van megalomane bouwprojectjes. 95% van de archeologische vondsten in Babylon bestaat uit stenen met zijn naam erop. Hij heeft dus bijna de hele stad herbouwd.
Irak
CCTV
Rem Koolhaas ontwierp het iconische hoofdkantoor van de Chinese Staatstelevisiemaatschappij, afgekort CCTV. Ironische naam voor de staatstelevisie in een land met honderden miljoenen surveillancecamera's.
Beijing
Zandstuiven in Korea?
Elk jaar waait er zoveel zand vanaf de Gobi Woestijn in Mongolië (!) over naar Zuid Korea, dat ze daarvoor mondkapjes dragen omdat ze er te veel last van hebben.
Zuid-Korea
Obductie
Als een stuk oceanische aardkorst botst op een stuk continentale aardkorst, dan krijg je meestal subductie. De zwaardere oceanische korst duikt daarbij onder de continentale korst. Op Cyprus is iets bijzonders gebeurd: obductie. Daarbij schuift de zwaardere oceanische korst juist over de continentale korst heen. Op Cyprus kun je daarom heel goed onderzoek doen naar de geologische samenstelling van oceanische aardkorst, want die ligt hier aan het oppervlak.
Cyprus
Originaliteitsprijs
De bedenkers van de Nederlandstalige vogel- en ook plantensoorten verdienen in onze ogen een lintje. Had je ooit gedacht dat okra een doosvrucht was uit de kaasjeskruidfamilie?
Guinee
Nobele Alfred
De Zweedse scheikundige Alfred Nobel vond het dynamiet uit en baalde als een stekker toen hij zag waar dat allemaal voor gebruikt werd. Als goedmakertje stelde hij na zijn dood zijn kapitaal beschikbaar voor de uitreiking van de Nobelprijzen voor wetenschappers die de mensheid een gunst hebben bewezen. Ze worden nog altijd uitgereikt, door de Zweedse koninklijke familie. Alleen die voor de vrede wordt uitgereikt in Oslo.
Zweden
Slovensko
De verwarring met Slovenië is hardnekkig. Helemaal omdat Slowakije in het Slowaaks wordt aangeduid als Slovensko. De vlag is ook nog eens bijna identiek. Niet verwonderlijk dus dat Sloveense en Slowaakse ambassades regelmatig afspreken om post uit te wisselen.
Slowakije
Maison des esclaves
Op het eiland Gorée staat het Maison des Esclaves - het Slavenhuis - dat nu een museum is. Het is een van de meest iconische plekken voor de trans-Atlantische slavenhandel. Dit is echter meer toe te schrijven aan de vertelkunst van de curator van dat museum dan aan de grote aantallen tot slaaf gemaakten die vanaf hier vervoerd werden. Desalniettemin een plek met grote historische waarde.
Senegal
Frans-Algerije
Algerije wordt vaak een voormalige Franse kolonie genoemd. Maar eigenlijk klopt dat niet helemaal. Frans-Algerije werd namelijk bestuurd als een integraal onderdeel van Frankrijk, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Marokko en Tunesië. Frans-Algerije had een vergelijkbare status als het huidige departement Frans-Guyana.
Algerije
Luguber loofbos
Op de flanken van de Fuji vind je het Aokigahara bos. Een extreem dichtbegroeid bos en daarom een mythische plek die veel mensen kiezen als zelfmoordbestemming. Het is na de Golden Gate Bridge de populairste plek ter wereld om zelfmoord te plegen.
Japan
Vaals
Met 5199 meter is Mount Kenya de hoogste berg van het land, en de één na hoogste van Afrika. Onoriginele naam? Nou, de berg is niet vernoemd naar het land, maar andersom! Zullen wij dat ook gaan doen?
Kenia
Oost west...
De Portugezen verwierpen het idee van Spanje dat Azië via het westen bereikt kon worden. De Portugezen en Spanjaarden zaten elkaar dan ook nauwelijks in de weg en beklonken dat met het verdrag van Tordesillas: het westen voor het Spanje van Columbus, het oosten voor het Portugal van Vasca da Gama.
Portugal

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan het inwonertal van Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Luister op 👂

Je vindt onze podcast terug op onderstaande platformen
Logo van podimoSpoitfy logo