Alle kroegfeitjes op een rij 👀

Bekijk alle kroegfeitjes
Vergeven, maar niet vergeten
Dit was het motto van Nelson Mandela. Hij deed er alles aan om óók president van de witte bevolking te zijn. Tijdens het WK rugby in Zuid-Afrika moedigde hij de nationale ploeg (de Springboks) hartstochtelijk aan. Dat was heel bijzonder, want rugby is dé sport van de witte elite en de Springboks waren een symbool uit het Zuid-Afrika van de apartheid. De Springboks wonnen het toernooi en ontvingen de trofee uit handen van Mandela, die nota bene gehuld was in het tenue van de aanvoerder.
Zuid-Afrika
Theekije
De Turken zijn absolute alleenheersers als het gaat om theeconsumptie per hoofd van de bevolking. Met ruim drie kilo theeblaadjes per persoon per jaar blijven ze de nummer 2, Ierland, ruim voor.
Turkije
Haaienspeeltuin
Op de Marshalleilanden vind je het grootste beschermde gebied voor haaien ter wereld. Het is 2 miljoen vierkante kilometer. Dat is ongeveer zo groot als Mexico.
Marshalleilanden
Yurtger
Wat jij kent als een yurt heet in Mongolië een ger. Een vijfpersoons ger bouwen ze in een halfuurtje op.
Mongolië
De paranoia van Hoxha
De Albanese dictator Enver Hoxha wantrouwde iedereen: eerst keerde hij zich af van het westen, maar later ook van communistische bondgenoten: eerst verbrak hij de banden met Joegoslavie, toen met de Sovjet-Unie en uiteindelijk ook met China. Dit maakte Albanië het meest geïsoleerde land van Europa. Uit angst voor zijn rivalen liet Hoxha 173.000 bunkers bouwen, het hele land ondertunnelen en gigantische anti-nucleaire schuilkelders bouwen.
Albanië
Bonobo
De bonobo is endemisch voor Congo en samen met de chimpansee de aap die het meest op mensen lijkt. Als een van de weinige dieren ter wereld, hebben bonobo's niet alleen seks om zich voort te planten, maar ook voor het plezier. Bonobo's doen het daarom in meerdere standjes, hebben orale seks, gaan homoseksuele relaties aan en masturberen.
Democratische Republiek Congo
Pastizz
Pastizz is de lokale snack: een pasteitje van filodeeg. Het woord pastizz wordt ook gebruikt voor het vrouwelijk geslachtsorgaan, dus dan weet je ook meteen hoe het er ongeveer uitziet.
Malta
Hanzesteden
De middeleeuwse centra van de Nederlandse Hanzesteden zijn goed bewaard gebleven. Dat komt omdat ze na de neergang van de Hanze zo arm waren, dat er geen geld was voor stadsvernieuwing en de oude meuk dus maar bleef staan. Het hielp ook mee dat ze, in tegenstelling tot de Duitse Hanzesteden, in de Tweede Wereldoorlog gespaard werden van bombardementen.
Overijssel
Tuvalu gaat viraal
Beelden van de Tuvaluaanse minister van Buitenlandse Zaken, Simon Kofe, gingen de wereld rond. Hij stond in een pak en stropdas voor een lessenaar in de zee, met zijn broekspijpen opgerold. In één klap had hij alle aandacht op Tuvalu's strijd tegen de stijgende zeespiegel.
Tuvalu
Bij een therapie
In Slovenië worden onrustige kinderen naar bijenkasten gestuurd om rustig te worden van het gezoem.
Slovenië
Uitzonderingspositie
Het Turkmeense regime doet er alles aan om westerse invloeden buiten de deur te houden. Popmuziek luisteren en spelen is verboden. Behalve voor de vorige president, Gurbanguly Berdymukhamedov. Hij bracht een aantal intens beroerde zelfgeschreven nummers uit.
Turkmenistan
Guatemaya's
De Maya's komen uit wat we nu kennen als Guatemala. Afkomstig uit Yucatán rond 2600 voor Christus, leefden ze rond 250 na Christus in het huidige zuiden van Mexico, Guatemala, het noorden van Belize en het westen van Honduras.
Guatemala
El Libertiming
Dictator Juan Vicente Gómez regeerde 30 jaar lang met ijzeren hand — denk: censuur, geheime politie, het hele plaatje. Maar het mafste? Gómez was zo geobsedeerd door Simón Bolívar dat hij zijn geboortedatum veranderde naar die van Bolívar én aankondigde dat hij op exact dezelfde dag zou sterven. En jawel: hij stierf keurig op 17 december 1935. Geen moord of zelfmoord, maar gewoon ouderdom.
Venezuela
Hoeveel sterren?
De vlag van de EU telt twaalf sterren, gelijk aan het aantal sterren op de kroon van de heilige maagd Maria. Het was het minst gevoelige aantal, aangezien ten tijde van het ontwerp een verwijzing naar het aantal EU-landen te politiek gevoelig lag. Inzet: de piepkleine Duitse deelstaat Saarland.
Europa
Vaals
Met 5199 meter is Mount Kenya de hoogste berg van het land, en de één na hoogste van Afrika. Onoriginele naam? Nou, de berg is niet vernoemd naar het land, maar andersom! Zullen wij dat ook gaan doen?
Kenia
Bon appetit
Kaapverdië vormt samen met de Canarische Eilanden, Madeira en de Azoren de regio Macaronesië. Voor zover bekend hebben ze die naam niet bedacht uit culinaire overwegingen.
Kaapverdië
Het komt hun de neusfl-uit
Radio Tonga begint de uitzending elke dag met een opname van Veʻehala, een virtuoos op de neusfluit.
Tonga
Not so friendly islands
Toen kapitein James Cook kwam, organiseerde het opperhoofd Finau een groots feest voor hem en zijn bemanning. Eigenlijk was het plan om de bemanning naar een geschikte locatie te lokken en ze vervolgens te vermoorden, maar door onderlinge onenigheid en slechte timing, kwam het er niet van en daardoor werd er alleen een feest voor Cook georganiseerd zonder moorden. Daarna noemde Cook Tonga ironisch genoeg "The Friendly Islands", een titel die ze nog steeds met trots dragen.
Tonga
Nijlpaarden Pablo Escobar
Drugsbaron Pablo Escobar hield nijlpaarden op zijn landgoed. Het was teveel gedoe om ze weg te halen na de dood van Escobar, dus ze leven er nog steeds en vormen een heuse plaag, waardoor ze onlangs zijn gesteriliseerd.
Colombia
$omali€
Ongeveer 85% van de Somaliërs maakt gebruik van mobiel geld. En ze hebben de ambitie uitgesproken om het eerste cashloze land van de wereld te worden.
Somalië
Navi Mumbai
Ten oosten van de baai van Mumbai wordt sinds de jaren ‘70 gebouwd aan de voorstad Navi Mumbai. Dat is nog altijd de grootste in één keer geplande stad ooit.
Mumbai
Vlaamse en Hollandse meesters
Etnisch gezien is er eigenlijk geen onderscheid tussen de Vlaamse en Hollandse meesters tussen de 15e en 17e eeuw. Eerst lag het centrum van de schilderkunst in Vlaanderen, en had dat gebied een grote aantrekkingskracht op schilders uit de hele lage landen. Zo was de Vlaamse meester Pieter Bruegel een geboren Hollander. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog draaiden de rollen om en trokken veel schilders naar Holland. De Hollandse meester Frans Hals was bijvoorbeeld een geboren Vlaming.
België
Cuba libre
Tijdens de Spaans-Amerikaanse oorlog vocht een Amerikaanse kapitein in Havana. Hij stormde in zijn vrije tijd een Havaanse bar in en bestelde Cubaanse rum met Amerikaanse cola, met limoensap. Dat beviel zijn soldaten ook wel en samen proostten ze: "CUBA LIBRE!". Een cocktail was geboren. Tijdens de Koude Oorlog was er dus door boycots in Cuba noch de VS een échte Cuba Libre te krijgen.
Cuba
Canama’s en Bahada
In 1911 is er een serieus plan geweest om de Bahama’s op te laten gaan in Canada. Beide gebieden kwamen steeds meer los van het VK en verkenden de mogelijkheden om samen op te trekken. Maar, je raad het al, ze waren toch te verschillend voor een serieuze relatie.
Bahama's
Korean Air vlucht 007
In 1983 belandde Korean Air vlucht 007 door een navigatiefout in het Sovjet-luchtruim. Tragisch genoeg werd de Boeing 747 aangezien voor een militair vliegtuig en neergehaald met een raket. Ronald Reagan besloot naar aanleiding van dit drama GPS-technologie vrij te geven voor civiel gebruik.
Zuid-Korea
Peter de Grote
Peter Sagan was een echte alleskunner. Kasseien, heuveltjes, sprinten, dalen, mountainbiken, veldrijden, you name it. Hij werd drie keer wereldkampioen op de weg en bracht zeven keer de groene trui naar Parijs: een record. Niet zo'n chille podcaststem helaas, anders hadden we hem graag gevraagd voor een special.
Slowakije
Identiteitscrisis
In 1880 koloniseerden de Fransen het gebied dat we nu kennen als Mali. De kolonie heette eerst Oppersenegal, toen Frans-Soedan, toen Senegambia en Niger, toen Oppersenegal en Niger en toen weer Frans-Soedan. Sérieux? Konden ze nou echt niks beters verzinnen dan het samenvoegen van namen van gebieden die ergens anders liggen?
Mali
Gorée Ouvertflaqué
Het Senegalese eiland Gorée is vernoemd naar Goeree. Ja, van Overflakkee. Goeree komt van 'goede reede' - veilige haven.
Senegal
Crypto
Op de Marshalleilanden kun je met de Amerikaanse dollar betalen, maar ook met de Sovereign: de nationale cryptocurrency. In 2018 werden ze het eerste land ter wereld met een officiële cryptomunt.
Marshalleilanden
Schmutzströmming
Surströmming is haring die in het blik fermenteert. Als het blik bol staat kun je het eten. Het stinkt natuurlijk een uur in de wind. In Duitsland is een Zweed ooit uit zijn woning gezet door de verhuurder, omdat hij vocht uit het blik had gelekt in het trappenhuis, met enorme stank tot gevolg. De Zweed vocht het aan bij de rechter, maar de verhuurder trok in de rechtszaal een blik open om de stank te illustreren. De rechter gaf de verhuurder vervolgens onmiddellijk gelijk.
Zweden
Buitenstaat
Je verwacht het niet, maar Somalië heeft de langste kustlijn van Afrika. Het omringt Ethiopië, wat daardoor een van de grootste binnenstaten ter wereld is.
Somalië
Wilhelmimwoah
Tot 1890 deelden Nederland en Luxemburg een staatshoofd. Toen Willem III overleed waren zijn drie zoons al overleden. Alleen de tienjarige Wilhelmina was over. De Luxemburgers hadden niet zo'n trek in Emma als regentes en daarna Wilhelmina als koningin. En dus wezen ze iemand anders aan als Groothertog.
Luxemburg
Beschermd Bhutan
Bhutan is het eerste land ter wereld dat milieuzorg vastlegde in de grondwet. Al sinds 1985 moet iedere gekapte boom gecompenseerd worden en er is vastgelegd dat minimaal 60% van het land bedekt moet blijven met bos.
Bhutan
Nobeldichtheid
Saint Lucia heeft ondanks haar kleine bevolkingsomvang twee Nobelprijswinnaars voortgebracht. Daarmee zijn ze het land met de meeste Nobelprijswinnaars per hoofd van de bevolking. Bovendien heeft Saint Lucia in 1992 met Derek Walcott de enige Nobelprijswinnaar voor Literatuur in de Cariben voortgebracht.
Saint Lucia
Luxãoburginho
Meer dan 30% van de immigranten/expats in Luxemburg is Portugees. Er zijn meer Luxemburgers met een Portugese achtergrond dan met een Franse, Duitse, Italiaanse of Engelse bij elkaar.
Luxemburg
Bijnamen
Afghanistan zag vele rijken komen en gaan. Zijderoute, pogingen tot verovering, alles kwam langs. Het leverde Afghanistan de bijnaam “the roundabout of the ancient world” op. Al die rijken die Afghanistan probeerden te veroveren of koloniseren kwamen van een koude kermis thuis. Dus volgt bijnaam nummer twee: “the graveyard of empires”.
Afghanistan
Gulle koning
Kouta Moussa werd in 1312 koning van Mali. Het was een nogal vrijgevige man: toen hij op bedevaart ging naar Mekka deelde hij onderweg zoveel goud uit, dat de wereldwijde goudkoers daalde.
Mali
Caribisch Soesterberg
Het eiland Vieques was tot 2003 eigenlijk één grote Amerikaanse marinebasis. Het leidde tot veel ecologische schade, maar door het feit dat een groot deel van het eiland zo lang afgeschermd was voor de buitenwereld kon de natuur wel zijn gang gaan. Het is nu een bijzonder natuurgebied vol met restanten van kades, bunkers en landingsbanen, die steeds meer overwoekerd raken. Het is een beetje de Caribische versie van park Vliegbasis Soesterberg.
Puerto Rico
Subduceer jij of ik?
Ten zuiden van Japan duikt de Pacifische plaat onder de Filipijnse plaat. Het bijzondere aan deze subductiezone is dat de platen allebei oceanisch zijn én allebei dezelfde kant op bewegen. Maar omdat de Pacifische plaat sneller beweegt, haalt die de Filipijnse plaat als het ware in. De Pacifische plaat is ouder en zwaarder en duikt daardoor onder de Filipijnse plaat.
Japan
Niet-geroofde kunst
Ondanks de roofzucht van Europese archeologen, heeft het Egyptisch Museum de meeste antieke Egyptische kunst van alle musea ter wereld. Het is ook het grootste museum van Afrika. En dan openen ze binnenkort in Gizeh ook nog eens het Groot Egyptisch Museum. Dat belooft wat.
Caïro

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan het inwonertal van Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Luister op 👂

Je vindt onze podcast terug op onderstaande platformen
Logo van podimoSpoitfy logo