#
88
14
Mar
2024

Algerije

14
Mar
2024
Met special guest:
Logo voor luisteren op SpotfiyLogo voor luisteren op podimo
Logo voor luisteren op Google podcastLogo voor luisteren op podimo

De grootste landen van de continenten zijn blikvangers. De zangers van de band. Toch? Australië, Rusland, hé, nog een keer Rusland, Brazilië, in mindere mate Canada. En, Algerije. Toch gaan er weken, maanden, misschien jaren voorbij zonder dat Algerije het wereldnieuws haalt.

Waarom is dat? Zijn de dictators hier echt minder wreed dan in Libië, zijn de opstanden er minder revolutionair dan in Tunesië, en is de couscous minder lekker dan in Marokko? Ons voorlopige antwoord: Algerije was in een vorig leven een pure smaakmaker, maar draagt de littekens van de koloniale overheersing. En van het afschudden daarvan. Algerije plaveide de weg voor postkoloniaal Afrika, laten we ze terugbetalen met een mooie aflevering!

Paspoortje

Oppervlakte: 60 keer Nederland.

Ongeveer net zo groot als: Democratische Republiek Congo.

Aantal inwoners: 46 miljoen.

Hoofdstad: Algiers.

Andere steden: Oran, Constantin, Anaba, Blida.

Valuta: Algerijnse dinar.

Religie: Bijna iedereen is moslim.

Taal: Twee derde spreekt thuis Arabisch, een derde Berbers.

Meest voorkomende achternamen: Saidi, Slimani, Touati, Mansouri, Brahimi, Messaoudi, Haddad, Yahia-oui, Rahmani, Dahmani.

Vlag: Twee verticale banen, groen en wit. In het midden een rode halve maan en ster.

No items found.

Kroegfeitjes 🍻

Zin in meer random kroegfeitjes? Check dan onze feitjesgenerator.
Amazigh
De meeste Algerijnen zijn afstammelingen van oude Amazigh- of Berbergroepen die met verschillende binnenvallende volkeren zijn gemixt. Tegenwoordig noemen Berbers zichzelf trots Amazigh (m), Tamazight (v) of Imazighen (meervoud), wat ‘vrije mensen’ of ‘nobele mensen’ betekent. Op dit moment beschouwt een klein kwart van de Algerijnen zichzelf als Imazighen.
Zij die niet op antwoord wachten
De Vandalen kwamen na de ineenstorting van het Romeinse Rijk helemaal vanuit Duitsland, via Frankrijk en Spanje, naar Noord-Afrika om daar het Vandaalse Rijk te stichten. Hebben niet zo’n beste indruk achtergelaten, grotendeels onterecht. Maar je kent dus het woord vandalisme vanwege hun plunderingen.
Berberse berberen
De Berberse bevolkingsgroepen hebben die naam niet zelf bedacht. De naam is aan ze gegeven door de Europeanen aan de overkant van de Middellandse Zee, en stamt af van het Griekse ‘barbaros’. Dat woord gebruikten ze voor alle niet-Europese volkeren, die ze maar gek, lastig of onbeschaafd vonden.
Zwartvoeten
De Franse kolonisten in Algerije werden ‘pied-noirs’ genoemd: zwartvoeten. Die naam had twee betekenissen. Voor Algerijnen waren het zwartvoeten, want zwarte laarzen. Voor Europeanen waren het zwartvoeten, verwijzend naar de bijna zwarte voeten als gevolg van een leven in de zon.
Watervast
De Fransen veroverden Algerije, inclusief een stadje waarvan de bewoners een soort poeder gebruikten om op hun oogleden en wimpers te smeren. Het stadje heet Mascara.
Geen klein bier
Eind jaren ‘60 was Algerije de grootste wijnexporteur ter wereld. Dat kwam deels doordat ze zelf zo weinig consumeerden en deels doordat grote wijnlanden hun voorraden vooral zelf opdrinken, maar ook omdat ze rond die tijd gewoon de vierde producent ter wereld waren. Nu is daar wijnig meer van over: ze produceren ongeveer net zoveel als bijvoorbeeld Tsjechië en Canada.
Zizou
De beste Franse voetballer aller tijden heeft Algerijnse wortels. Zinedine Zidane won als speler alle grote prijzen en bereikte als coach een unicum: hij werd de eerste trainer die de Champions League drie keer achtereen won.
Bougie
In de Berberse stad Béjaïa staan ze bekend om het maken van kaarsen. Het Franse woord voor kaars, bougie, is hiervan afgeleid. En daar komt dan weer onze benaming voor dat ontstekingsmechanisme in je auto vandaan.
Taalkundige erfenis
Wie de metrokaart van Algiers bekijkt, ziet dat de suburbane lijnen net als in Parijs worden verzorgd door de RER. Wij pleiten sindsdien ook voor een S-Bahn in Dar es Salaam.
Speltip 9: weet wanneer je moet stoppen
Abdelaziz Bouteflika kreeg zoveel krediet voor het beëindigen van de Algerijnse burgeroorlog, dat hij als een van de weinige Arabische leiders de Arabische Lente overleefde. Maar in 2019 kwam zelfs aan zijn krediet een eind. Hij had zich als seniele oude man beschikbaar gesteld voor een vijfde termijn, terwijl kort daarvoor was afgesproken dat een president maar twee termijnen mocht dienen.
Het bloedbad van Parijs
De Algerijnse onafhankelijkheidsoorlog had ook een bloedige Parijse episode. In 1961 gingen Algerijnen in Parijs massaal de straat op. De protesten werden bruut neergeslagen door de politie. Honderden demonstranten werden doodgeschoten en in de Seine gegooid. Ook de Fransen zelf waren de oorlog intussen helemaal beu. Bij een referendum stemde 78% van de Fransen vóór onafhankelijkheid van Algerije.
Frans-Algerije
Algerije wordt vaak een voormalige Franse kolonie genoemd. Maar eigenlijk klopt dat niet helemaal. Frans-Algerije werd namelijk bestuurd als een integraal onderdeel van Frankrijk, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Marokko en Tunesië. Frans-Algerije had een vergelijkbare status als het huidige departement Frans-Guyana.
No items found.

Tips 💡

Aboogi
👂
👀
📚
Luistertip
Het laatste album van Imarhan is een absolute aanrader.
Bekijken
Wijnexporteurs door de jaren heen
👂
👀
📚
Kijktip
Filmpje van landen naar wijnexport, als tijdlijn. Met lekker muziekje.
Bekijken

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan 500 - we naderen Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Bekijk ook eens 👀

Ga direct door naar één van onze overige afleveringen