#
3
2
Dec
2021

Ierland

2
Dec
2021
Met special guest:
Logo voor luisteren op SpotfiyLogo voor luisteren op podimo
Logo voor luisteren op Google podcastLogo voor luisteren op podimo

Ierland. Iedereen die een grote dominante broer op dezelfde school heeft, weet hoe Ierland zich voelt. Met het Verenigd Koninkrijk naast je is het makkelijk om ondergesneeuwd te worden. Maar Ierland heeft niet veel moeite om zijn eigen persoonlijkheid onder de aandacht van de rest van de school te brengen. 

Alle klasgenoten weten dat groen zijn lievelingskleur is, dat hij graag harp speelt en dat het vaak regent bij hem thuis, maar ze weten ook dat hij thuis een eigen pub heeft. Vooral dat laatste vinden ze leuk. Om het gasten naar hun zin te maken, hebben de meesten van hen inmiddels ook zo’n klein pubje in precies dezelfde stijl. Maar wat speelt er nog meer achter de Ierse voordeur? Dat gaan we uitzoeken!

Paspoortje

Oppervlakte: ruim 1,5 keer Nederland.

Ongeveer net zo groot als: Georgië.  

Aantal inwoners: iets meer dan 5 miljoen.

Hoofdstad: Dublin, inclusief voorsteden zo'n 2 miljoen.

Andere steden: Cork, Limerick.

Religie: christendom, driekwart is katholiek.

Taal: Iers en Engels.

Meest voorkomende achternamen: Murphy, Kelly, Byrne. Later volgen in de lijst ook O’Brien, O’Connor, O’Sullivan, O’Neill en O’Connell.

Vlag: drie verticale banen: groen, wit oranje.

No items found.

Kroegfeitjes 🍻

Zin in meer random kroegfeitjes? Check dan onze feitjesgenerator.
Shannon Airport
Het vliegveld van Shannon is verhoudingsgewijs enorm, omdat het de laatste stop was voor een transatlantische vlucht. Vliegtuigen konden bijvoorbeeld nog niet rechtstreeks van Londen naar New York vliegen, dus een tussenstop was nodig. Op Shannon Airport werd ook de eerste duty free shop geopend.
Ryanair's CEO
De CEO van Ryanair staat bekend om zijn proefballonnetjes in zijn strijd voor efficiëntie. Zo pleitte hij ooit voor betaalde toiletbezoeken, voor staanplaatsen op korte vluchten en voor een meerprijs voor zwaarlijvige passagiers.
Ryanair vs. 9/11
Ryanair heeft flink geprofiteerd van de luchtvaartcrisis die ontstond na 9/11. Ze kochten groot in tegen voordelig tarief. Dat scheelt in de kosten! Daarnaast vervangen ze hun vloot zeer vaak, omdat de technologische vooruitgang in de luchtvaartindustrie enorm is en nieuwe vliegtuigen dus steeds zuiniger worden.
Mac' & O'
De Ierse achternamen. 'Mac' betekent zoon van, 'O' betekent kleinzoon van.
Remember the famine
Door hongersnood en emigratie slonk de Ierse bevolking van 8 miljoen in 1840 tot 3,5 miljoen in 1900.
Engels Ierland
In 1155 droeg paus Adrianus IV, de enige Engelse paus ooit, het oppergezag in Ierland over aan de koning van Engeland. Toen deze een paar eeuwen later protestant werd, zat het katholieke Ierland met een protestantse Engelse koning opgescheept.
Hagedis
De hagedis is het enige reptiel dat voorkomt in Ierland. Er leeft dus ook geen enkele slang.
Ontbost Europa
Hoe groen het ook is, Ierland is het meest ontboste land van Europa. Samen met... Nederland.
Irish pub food
Eten was in Ierse pubs oorspronkelijk niet gebruikelijk. Fish and chips en Shepherd's Pie zijn dus niet zulke klassieke pubgerechten als ze lijken.
De Ierse harp
De harp is het nationale symbool van Ierland. Maar bierbrouwer Guinness heeft al vroeg patent aangevraagd voor het gebruik van de harp in hun logo, waardoor het land Ierland de harp in spiegelbeeld moet afbeelden.
Ye olde Guillotine?
De guillotine werd eerder in Ierland gebruikt dan in Frankrijk.
Barack "Fionn O'Connor" Obama?
Ten minste 22 presidenten van de Verenigde Staten hebben (of ja claimen) een Ierse afkomst, waaronder Barack Obama.
Stiffy by the Liffey
De Spire of Dublin, ook wel de Monument of Light genoemd, is een 120 meter hoog kunstwerk in de Ierse hoofdstad Dublin. Het heeft de bijnamen: "Stiletto in the Ghetto," de "Rod to God", de "Erection at the Intersection," en de "Stiffy by the Liffey".
Jij bent Iers, ik ben Iers, we zijn allemaal Iers!
In 1890 woonde 40% van de in Ierland geboren mensen in het buitenland. Tegenwoordig claimen ongeveer 70 miljoen mensen wereldwijd Iers erfgoed of voorouders, best knap voor een landje met 5 miljoen inwoners.
No items found.

Tips 💡

Nog geen tips, heb jij er één? Stuur 'm op!

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan 500 - we naderen Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Bekijk ook eens 👀

Ga direct door naar één van onze overige afleveringen