#
37
11
Aug
2022

Micronesië

11
Aug
2022
Met special guest:
Logo voor luisteren op SpotfiyLogo voor luisteren op podimo
Logo voor luisteren op Google podcastLogo voor luisteren op podimo

Micronesië, de kwal van Grote Oceaan. Denk maar eens na. Een kleine body, met een reusachtig bereik. Weinig massa, voor het grootste deel bestaand uit water. Alsof Nederland zou bestaan uit Corsica, Ibiza, Kreta en Texel, met niets daar tussenin. Het is dan ook niet gek dat dit land, hoe klein ook, een diversiteit herbergt van heb ik jou daar.

Dus dacht je dat dit je zoveelste anonieme Oceanische eilandje was? Dan doe je Micronesië tekort. Want ze hebben nogal wat unique selling points, die allemaal op maat zijn gemaakt voor een aflevering van de Grote Podcastlas. 

Paspoortje

Oppervlakte: 0,17 keer Nederland.

Ongeveer net zo groot als: Singapore. Maar ook heel groot: maximaal 2800 kilometer tussen de eilanden.

Aantal inwoners: iets meer dan 100.000.

Hoofdstad: Palikir op het hoofdeiland Pohnpei, zo'n 6000 inwoners.

Andere steden: steden van hoofdeilanden: Weno (Chuuk), Colonia (Yap), Tofol (Kosrae).

Religie: overwegend christelijk, 50/50 qua katholieken en protestanten.

Taal: Engels, maar veel regionale talen overeenkomstig met de eilanden. Chuuks en Pohnpeis zijn groot.

Meest voorkomende achternamen: Mori, en daarna William, Ruben en Walter.

Vlag: lichtblauw met daarin vier sterren in een ruit. Staan voor de hoofdeilanden.

No items found.

Kroegfeitjes 🍻

Zin in meer random kroegfeitjes? Check dan onze feitjesgenerator.
Operation Hailstone
Chuuk Lagoon is een van de beste wrakduik-locaties ter wereld. Dat komt door Operatie Hailstone - ook wel de Japanse Pearl Harbor genoemd. In februari 1944 verloren de Japanners, na 2 dagen lang bombardementen op de marinebasis, 16 oorlogsschepen, 32 koopvaardijschepen en meer dan 250 Japanse vliegtuigen.
Radiostation aller landen verenigt u
De officiële landextensie van de Federated States of Micronesia is .fm - uiteraard zeer geliefd bij radiostations wereldwijd en zorgt voor een kleine doch stabiele inkomst voor de eilandjes.
Doorgeefkolonie
Door de Portugezen 'ontdekt' en vervolgens door de Spanjaarden gekoloniseerd. Die verkochten het in 1899 aan Duitsland, dat het na de eerste wereldoorlog moest inleveren bij Japan. Die raakten het na de tweede wereldoorlog weer kwijt aan de Amerikanen, tot Micronesië in 1979 zelfstandig werd.
Nan Madol
De verlaten stad Nan Madol op het eiland Pohnpei wordt ook wel het Venetië van Oceanië genoemd. Het was de hoofdstad van een oud Micronesisch rijk en werd gebouwd op 98 kunstmatige eilandjes. Op het eiland zijn torens gebouwd van op elkaar gestapelde basaltblokken, waarvan het tot op de dag van vandaag een raadsel is hoe die er zijn gekomen.
Micronesië voetbalnatie
Micronesië staat eerste, tweede én derde als het gaat om grootste verlies bij een voetbalwedstrijd. Al deze records werden in één toernooi gevestigd: de Pacific Games van 2015. Micronesië werd laatste met een doelsaldo van 0 voor en 114 tegen, in drie wedstrijden. Grootste verlies was tegen Vanuatu: 0-46.
Micronesië is groot en klein
Het landoppervlak van Micronesië is ongeveer gelijk aan dat van Singapore. Maar van west naar oost is het bijna 2800 kilometer. Qua Economische Exclusieve Zone, het stuk van de wereldbol binnen jouw soevereine gebied, is Micronesië het 14e land ter wereld.
No items found.

Tips 💡

Nog geen tips, heb jij er één? Stuur 'm op!

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan 500 - we naderen Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Bekijk ook eens 👀

Ga direct door naar één van onze overige afleveringen