#
97
23
May
2024

Mauritius

23
May
2024
Met special guest:
Logo voor luisteren op SpotfiyLogo voor luisteren op podimo
Logo voor luisteren op Google podcastLogo voor luisteren op podimo

De koloniale tijd schonk de menselijke beschaving op Mauritius het leven. Ten koste van ander leven. Maar op de golf van dekolonisatie was het ook voor Mauritius tijd om uit te vliegen. Je blijft tenslotte ook niet je hele leven bij je ouders wonen.

Dappere dodo’s als ze waren betraden zij zelfstandig de wereldmarkt, gewapend met een dosis goede moed en een unieke samenstelling van culturen en religies. ‘Als we gaan, dan gaan we met z’n allen’. Het resultaat is een landje dat prima op eigen benen kan staan, dat niet alleen leeft van fastfood en dat zelfs netjes zorgt voor zijn voor- en achtertuin.

Want als het gras ergens smaragdgroen is, dan is het hier wel, mensen. Of azuurblauw, of stralend geel, of gloeiend rood. Zouden ze nog een vlag nodig hebben?

Paspoortje

Oppervlakte: 2.040 km2.

Ongeveer net zo groot als: Limburg.

Aantal inwoners: 1,3 miljoen.

Hoofdstad: Port Louis.

Andere steden: o.a. Flic en Flac en Balaclava.

Valuta: Mauritiaanse roepie.

Religie: Helft is hindoe, een derde is christen, een zesde is moslim.

Taal: Engels, Frans en Mauritiaans creools.

Meest voorkomende achternamen: Beeharry, Bundhoo, Appadoo, Gopaul, Boodhoo.

Vlag: Vier horizontale banen rood, blauw, geel, groen.

No items found.

Kroegfeitjes 🍻

Zin in meer random kroegfeitjes? Check dan onze feitjesgenerator.
Wereldkampioene?
De Mauritiaanse Kimberley Le Court is een vreemde eend in het profpeloton. Maar ze dokkert als een rasechte Vlaamse over de kasseien. Als voormalig Mauritiaans kampioene, mag ze de landsvlag op haar mouw dragen. Ze rijdt dus rond met regenboogmouwtjes: iets wat normaal gesproken voorbehouden is aan oud-wereldkampioenen.
Go dodo's!
Het nationale voetbalteam van Mauritius heet natuurlijk De Dodo’s. Ze spelen net zo weinig klaar als de uitgestorven vogel waar ze naar vernoemd zijn.
Filantelist
De latere King George was een liefhebber van postzegels. Hij betaalde in 1904 maar liefst 1.450 pond voor een zeldzame Mauritiaanse postzegel. Dat zou nu ongeveer gelijk staan aan 170.000 pond. Iemand van de hofhouding riep de volgende dag dat 'some damned fool' een enorm bedrag had betaald voor één postzegel, waarop George antwoordde: 'I am that damned fool'. Zo foolish was hij trouwens niet: in 2021 is een vergelijkbaar exemplaar verkocht voor 11,2 miljoen dollar.
De dappere dodo
De Nederlanders waren verantwoordelijk voor het uitsterven van de dodo, de weinig flamboyante loopvogel die endemisch was voor Mauritius. Shame on us.
WaqWaq
Mauritius werd voor zover wij weten ontdekt door de Arabieren. Zij noemden het eiland Waqwaq. Er was dus geen inheemse bevolking.
Prins Mauritz van Nassaueiland
De Nederlanders noemden het eiland in 1598 Prins Mauritz van Nassaueiland, maar dat bekte niet zo lekker en werd uiteindelijk Mauritius.
Proeftuin van het kapitalisme
Na het afschaffen van de slavernij door de Britten, moesten ze iets anders bedenken en bedachten ze het idee van 'vrije' arbeidskrachten. Dus tussen 1834 en 1920 arriveerden bijna 700.000 Indiërs op Mauritius, in Aapravasi ghat. Zie hier de start van de contractarbeid.
Bijzondere dodo in de bijt
Mauritius is het enige Afrikaanse land met Hindoeïsme als dominante religie.
Beste jongetje van de klas
Volgens de Human Development Index is dit het meest ontwikkelde land van Afrika. Het is het meest democratische land van Afrika, zo'n 90% van de bevolking kan lezen en schrijven, de levensverwachting is een redelijke 74 jaar.
No items found.

Tips 💡

Nog geen tips, heb jij er één? Stuur 'm op!

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan 500 - we naderen Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Bekijk ook eens 👀

Ga direct door naar één van onze overige afleveringen