#
20
7
Apr
2022

Tuvalu

7
Apr
2022
Met special guest:
Logo voor luisteren op SpotfiyLogo voor luisteren op podimo
Logo voor luisteren op Google podcastLogo voor luisteren op podimo

Tuválu heeft altijd geleefd met de zee. Zoals het een zeevaardersvolk betaamt is het in de haven drukker dan op het vliegveld. Het vliegveld is twee keer per week druk, en doet in de rest van de tijd dienst als voetbalveld en barbecueplaats voor vers gevangen vis uit, jawel, de haven. Best een laidback eiland, zou je zeggen. 

Maar de realiteit is dat er meer aan de hand is op Tuvalu. Het wordt erop of eronder, de komende jaren. Wat we hier bedoelen? Luister dat maar in deze nieuwe aflevering van de Kleine Podcastlas. 

Paspoortje

Oppervlakte: 26 km2.

Ongeveer net zo groot als: Nederlandse gemeenten Borne en Geertruidenberg.  

Aantal inwoners: 12.000, net zoveel als de gemeente Pekela.

Hoofdstad: Funatufi.

Andere steden: Avalau, Vasafua, Fualopa, Fualifeke.

Religie: bijna iedereen is christen.

Taal: Tuvaluaans en Engels zijn de officiële talen.

Meest voorkomende achternamen: Smith, Apinelu, Pita, Paeniu.

Vlag: lichtblauwe vlag, lijkt op die van Australië en Nieuw-Zeeland. Linksboven staat de Union Jack, van het Verenigd Koninkrijk. De rest van de vlag heeft 9 sterren, verwijzend naar de 9 eilanden van Tuvalu.

No items found.

Kroegfeitjes 🍻

Zin in meer random kroegfeitjes? Check dan onze feitjesgenerator.
TuValu
Voor hun maatstaven werd Tuvalu schathemeltjerijk door hun internetextensie .tv. Ze hebben er meer dan 100 miljoen dollar mee verdiend, en hebben met dat geld hun lidmaatschap bij de VN betaald. En elektriciteit aangelegd.
BNP
Tuvalu heeft het kleinste bruto nationaal product van alle landen. In 2021 was het 65 miljoen. Daar kun je Frenkie de Jong niet eens voor kopen.
Tuvalu reisgids
Veel mensen gaan naar Tuvalu omdat er niet veel mensen gaan naar Tuvalu. In 2019 kregen ze maar 3600 toeristen, grofweg 10 per dag. Alleen Nauru en Somalië kregen er minder.
Hoog of laag
Tuvalu is samen met de Malediven het land met het laagste hoogste punt. Het hoogste punt van Tuvalu is 5 meter.
Tuvalu gaat viraal
Beelden van de Tuvaluaanse minister van Buitenlandse Zaken, Simon Kofe, gingen de wereld rond. Hij stond in een pak en stropdas voor een lessenaar in de zee, met zijn broekspijpen opgerold. In één klap had hij alle aandacht op Tuvalu's strijd tegen de stijgende zeespiegel.
Omnisport
Tuvalu doet sinds 2008 mee aan alle zomerspelen met een handvol atleten. Van specialisatie is in dit kleine land nauwelijks sprake. De hardlopers zijn meestal ook spelers van het nationale voetbalteam. Medailles leverde het nog niet op. Daarom organiseren ze ook hun eigen spelen, de Tuvalu Games. Daarbij nemen de verschillende eilanden het tegen elkaar op in een soort nationale sportdag.
Te Ano
Te Ano is een populaire sport op Tuvalu. Het lijkt een beetje op volleybal, maar dan met twee ballen tegelijk. Het is meer een folkloristisch fenomeen dan een hele fanatieke sport. Het winnende team mag na afloop een lied en dans opvoeren, terwijl het verliezende team toekijkt.
No items found.

Tips 💡

Nog geen tips, heb jij er één? Stuur 'm op!

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan 500 - we naderen Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Bekijk ook eens 👀

Ga direct door naar één van onze overige afleveringen