#
16
3
Mar
2022

Paraguay

3
Mar
2022
Met special guest:
Logo voor luisteren op SpotfiyLogo voor luisteren op podimo
Logo voor luisteren op Google podcastLogo voor luisteren op podimo

Paraguay, het muurbloempje van Zuid-Amerika. Stel je voor dat bijna je hele schoolklas bestaat uit populaire, flamboyante kinderen en, tja, jij. En dan zit een paar tafels verderop ook nog je hippe zusje, die populair is bij de hele school omdat ze altijd wel wat wiet op zak heeft. 

Paraguay is te centraal voor de kust, te oostelijk voor de Andes, te zuidelijk voor de Amazonejungle, te conservatief om zich te meten met Uruguay. Maar stille wateren hebben diepe gronden. Hoewel, het water stroomt prima in Paraguay. Hoe dit land er verder uitziet onderzoeken we in dit uur. 

Paspoortje

Oppervlakte: bijna 10 keer Nederland.

Ongeveer net zo groot als: Zimbabwe.  

Aantal inwoners: 7,5 miljoen.

Hoofdstad: Asunción.

Andere steden: Ciudad El Este.

Religie: meest religieuze land van Zuid-Amerika: bijna iedereen is christelijk.

Taal: Spaans en Guaraní. Guaraní is een van de best overlevende talen van Zuid-Amerika; bijna alle Paraguayanen spreken het.

Meest voorkomende achternamen: Gonzalez, Benitez, Martinez.

Vlag: Eigenlijk gewoon de Nederlandse vlag, met hun nationale wapen in het midden.

No items found.

Kroegfeitjes 🍻

Zin in meer random kroegfeitjes? Check dan onze feitjesgenerator.
Flesdans
Tijdens een optreden van Paraguayaans polka - ja, dat bestaat echt - voert menig Paraguayaan de traditionele flesdans op. Men danst met flessen op het hoofd. Gestapeld. Het record staat op 18 flessen!
Ontbossingskampioen
Tussen 1975 en 1990 heeft Paraguay 90% van zijn regenwoud gekapt. Het land heeft daarmee, zeker voor die grootte, een van de hoogste ontbossingsratio's ter wereld. Costa Rica, lees je mee?
Guaraniwoorden
Nooit gehoord van de taal Guaraní? Dat kan, maar ze hebben wel aardig wat woorden toegevoegd aan het Nederlands. Wat dacht je van de tapir? En via het Spaans en Portugees hebben we ook ananas, jaguar, tapioca en toekan aan ze te danken.
Paraguayaanse vlag
De Paraguayaanse vlag is de enige officiële staatsvlag die een andere voor- dan achterkant heeft. Beide kanten tonen een ander embleem.
Guarani
Bijna alle Paraguayanen beheersen het Guaraní. Dat maakt het een van de best overlevende oorspronkelijke talen van Zuid-Amerika.
Chaco-oorlog
In de jaren '30 vochten Paraguay en Bolivia de Chaco-oorlog uit. De inzet was de Chaco Boreal, een uitgestrekt gebied tussen de landen waar niemand eerder naar omkeek, maar wat nu aardolie leek te bevatten. Na een jarenlange bloedige strijd, mede gefinancierd door westerse oliemaatschappijen, kreeg Paraguay het grootste gedeelte van het gebied in handen. Enkele jaren later bleek er echter geen olie te vinden.
Strijd om de zee
Toen Paraguay onafhankelijk werd was het het enige land in Zuid-Amerika zonder kust. Daar waren ze niet gelukkig mee, en dus begonnen ze een oorlog tegen Uruguay, Argentinië én Brazilië. Paraguay werd natuurlijk snoeihard in de pan gehakt en verloor ruim de helft van de bevolking. De kust werd nooit bereikt.
Waterkracht exporteren
Paraguay produceert 5x meer elektriciteit uit waterkracht dan het zelf consumeert. Het overschot wordt geëxporteerd. Het land is daarmee de grootste elektriciteitsexporteur ter wereld. Dit heeft Paraguay vooral te danken aan de Itaipudam op de grens met Brazilië. Dat is na de Drieklovenstuwdam in China de grootste stuwdam ter wereld.
Ciudad del Este
Deze stad bij de grens met Uruguay en Brazilië is de op twee na grootste vrijhandelszone ter wereld, na Miami en Hong Kong. Je moet wat, zonder toegang tot de zee.
Maté
Maté komt oorspronkelijk uit Paraguay. Lange tijd was het ook de grootste producent van deze kruidige warme drank, die zich het best laat vergelijken met thee. In Paraguay wordt het overigens oorspronkelijk vaak koud gedronken en heet het Tereré.
No items found.

Tips 💡

Nog geen tips, heb jij er één? Stuur 'm op!

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan 500 - we naderen Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio