#
27
26
May
2022

Guatemala

26
May
2022
Met special guest:
Logo voor luisteren op SpotfiyLogo voor luisteren op podimo
Logo voor luisteren op Google podcastLogo voor luisteren op podimo

Vraag een schoolklas naar oude beschavingen en het zal niet lang duren voordat de Maya’s genoemd worden. Er zijn bevolkingsgroepen die minder tot de verbeelding spreken. En wie Maya’s zegt, zegt Guatemala. Tijdens ons onderzoek zijn we op zoveel kleurige klederdracht gestuit dat het leek alsof we Rainbow Road aan het spelen waren.

Verder zit deze aflevering ook vol met natuurschoon, zonneschijn, ruïnes en de Koude Oorlog. Hoewel dat helaas eerder een Warme Oorlog was. Wat we hierover kunnen zeggen is voorlopig dit: we hebben fruit nog nooit zo’n kwaadaardige rol zien spelen in de wereldgeschiedenis. Nu zijn we jullie wel een aflevering verschuldigd om dat eens uit te leggen. 

Paspoortje

Oppervlakte: 2,5 keer Nederland.

Ongeveer net zo groot als: Cuba.  

Aantal inwoners: 17 miljoen, net als wij.

Hoofdstad: Guatemala-Stad / Guatemala City. zo'n 5 miljoen inwoners.

Andere steden: Quetzaltenango, Chiquimulilla.

Religie: vrijwel iedereen is christen.

Taal: Spaans, plus zo'n 24 lokale talen.

Meest voorkomende achternamen: Lopez, Perez, Garcia, Hernandez.

Vlag: drie verticale banen: hemelsblauw, wit, hemelsblauw. In het midden staat het nationale wapen: twee gekruiste zwaarden, een blaadje met daarop de onafhankelijkheidsdag, en een olijftak.

No items found.

Kroegfeitjes 🍻

Zin in meer random kroegfeitjes? Check dan onze feitjesgenerator.
Beste uitvinding tot gesneden brood
Guatemala is de geboorteplek van chocolade. De Maya's waren de eerste die de cacaoboon consumeerden door er drinken van te maken.
Hablas Español?
De populaire taal-app Duolingo is opgericht door de Guatemalteekse ondernemer Luis von Ahn. Hij heeft ook ReCaptcha bedacht.
Ik kan er geen kaas van Maya
De Maya's hadden zo'n onmogelijke taal, dat wetenschappers meer dan 100 jaar bezig zijn geweest om het te ontcijferen. Nog steeds hebben ze niet alle teksten ontcijferd.
Guatemaya's
De Maya's komen uit wat we nu kennen als Guatemala. Afkomstig uit Yucatán rond 2600 voor Christus, leefden ze rond 250 na Christus in het huidige zuiden van Mexico, Guatemala, het noorden van Belize en het westen van Honduras.
Protestantisme
Het protestantisme is bezig aan een enorme opmars in het traditioneel katholieke Guatemala. Het wedijvert met Honduras om de status van land met het grootste aandeel protestanten in Latijns Amerika.
Maya's
44% van de bevolking van Guatemala behoort tot de oorspronkelijke bevolking, voornamelijk Maya's. Bolivia is het enige land in de Amerika's waar dat percentage hoger ligt (48%). Denk overigens niet dat de Maya's een homogene groep vormen. Er leven in Guatemala 23 mayavolkeren.
Quetzal
De quetzal is de nationale vogel van Guatemala. In de paartijd groeien de staartveren van de mannetjes uit tot lange, sierlijke slierten. De vogel siert de vlag én is naamgever van de munteenheid.
Mayatempels
De Mayatempels zijn rijk gedecoreerd, maar waren oorspronkelijk ook fel gekleurd.
Snelwandelen
Bij snelwandelwedstrijden zijn er maar twee regels: je knie moet altijd gestrekt zijn zodra je voet de grond raakt, en je moet voortdurend contact hebben met de grond. Het overtreden van die regels is moeilijk te controleren. De arbitrage mag de videobeelden niet stilzetten tijdens de wedstrijd, anders zou iedereen gediskwalificeerd worden wegens valsspelen.
Jungle of regenwoud
Een jungle is een oerwoud. Elk regenwoud is een oerwoud, maar niet elk oerwoud is een regenwoud. Een jungle is dus niet hetzelfde als een regenwoud.
No items found.

Tips 💡

Nog geen tips, heb jij er één? Stuur 'm op!

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan 500 - we naderen Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Bekijk ook eens 👀

Ga direct door naar één van onze overige afleveringen