#
72
2
Nov
2023

VK: Wales

2
Nov
2023
Met special guest:
Logo voor luisteren op SpotfiyLogo voor luisteren op podimo
Logo voor luisteren op Google podcastLogo voor luisteren op podimo

Wales is het Keltische geweten van Groot-Brittannië. Al eeuwen zitten ze samen in hetzelfde regenachtige schuitje, en nooit was Wales een zelfstandige staat. Eerder is het een raadselachtige en desolate uithoek van Groot-Brittannië, waar de mens een speelbal is van de elementen. Maar, met het Welsh hebben ze de ultieme codetaal voor als ze even anoniem willen vitten op hun Engelse buren. 


Bergen, stormen, kliffen, oude wouden en uitgestrekte weiden, bewoond door meer schapen dan mensen. De vele kastelen werpen je terug tot in de middeleeuwen, en de kolenmijnen tot de industriële revolutie. Tegenwoordig onderscheidt het zelfbewuste Wales zich trots van de rest, maar wedden dat er een heleboel bekende Welshmen zijn die je als Engels had ingeschat?

Paspoortje

Oppervlakte: half zo groot als Nederland.

Ongeveer net zo groot als: Israël.

Aantal inwoners: ruim 3 miljoen.

Hoofdstad: Cardiff.

Andere steden: Swansea.

Valuta: Pond.

Religie: Ruim de helft is christelijk, de meeste anderen zijn niet-religieus.

Taal: Welsh en Engels.

Meest voorkomende achternamen: Jones, Davies, Williams, Evans, Thomas, Roberts.

Vlag: Horizontale banen wit en groen, met in het midden een grote rode draak.

No items found.

Kroegfeitjes 🍻

Zin in meer random kroegfeitjes? Check dan onze feitjesgenerator.
Harry Wales
De man die Wales annexeerde voor de Engelsen, bouwde tien kastelen om ze onder controle te houden. Als zoethoudertje beloofde hij dat zijn eerstgeborene in één van die kastelen geboren zou worden en hij de titel zou krijgen "Prins van Wales". Daarom krijgt de huidige Britse troonopvolger de titel "Prince of Wales".
Schaapjes op het natte
Wales is geen land, maar zou anders toetreden tot het illustere rijtje van landen die meer schapen hebben dan mensen: ratio 3 - 1. Je bevindt je dan in gezelschap van Australië, Mongolië en koploper Nieuw-Zeeland (ratio 7,7 - 1). Jammer ook dat de Falklandeilanden geen onafhankelijk land zijn, die hebben zo’n 200 schapen per inwoner.
Entire Coast Path
The Wales Coast Path werd rond 2010 aangelegd en gaat langs de kustlijn van Wales. Het is ook het eerste wandelpad dat de gehele kustlijn van een land volgt. Gemiste kans voor een heel lijstje landen dat jij nu in je hoofd af gaat.
Cnapan
Deze typische Keltische balsport werd gespeeld tussen twee aangrenzende dorpen. Het speelveld besloeg die twee dorpen en het tussenliggende buitengebied. Het doel was om de bal mee te nemen naar de eigen kerk. Verder waren er eigenlijk geen regels. Op zo'n enorm speelveld was het ook lang niet altijd voor iedereen duidelijk waar de bal zich bevond. Dus het was niet alleen een kwestie van gooien en passen van de bal, maar ook van smokkelen.
Bondgirl
De Welshe zangeres Shirley Bassey is de enige die meerdere James Bondthemes mocht zingen: Goldfinger, Moonraker én onze favoriet, Diamonds are forever.
No items found.

Tips 💡

The Welsh 3000’s Challenge
👂
👀
📚
Kijktip
Kun jij alle 15 toppen van 1000+ meter beklimmen binnen 24 uur?
Bekijken
Wales Coast Path
👂
👀
📚
Kijktip
Dé officiële website van deze fantastische trail.
Bekijken

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan 500 - we naderen Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Bekijk ook eens 👀

Ga direct door naar één van onze overige afleveringen