#
31
23
Jun
2022

Madagaskar

23
Jun
2022
Met special guest:
Logo voor luisteren op SpotfiyLogo voor luisteren op podimo
Logo voor luisteren op Google podcastLogo voor luisteren op podimo

Madagaskar, one of the last frontiers van de mensheid. Zulke biologische pracht en praal krijg je dus als de mensheid de tropen even met rust laat. Madagaskar is uniek in zijn soort. En zijn bewoners ook. We hebben al flink wat afleveringen met menselijke mengelmoesjes gehad, maar de Malagasy zijn een potpourri van heb ik jou daar.

Madagaskar is langwerpig. Niet alleen het land zelf, maar ook de plaatsnamen, mensennamen, inheemse diersoorten en, zo zullen we zien, het belangrijkste exportproduct. Want van dat laatste word jij waarschijnlijk meerdere keren per week zeer gelukkig.

Paspoortje

Oppervlakte: 14 keer Nederland.

Ongeveer net zo groot als: Botswana en Oekraïne.  

Aantal inwoners: 29 miljoen.

Hoofdstad: Antananarivo ('Tana'), bijna 3 miljoen.

Andere steden: Toamasina, Antsirabe, Fianaratsoa.

Religie: christendom is het grootst, gecombineerd met allerhande natuurgodsdiensten.

Taal: belangrijkste talen zijn Frans en Malagasy.

Meest voorkomende achternamen: Rakotoarisoa, Rafanomezantsoa, Randrianasolo. Tja.

Vlag: rechts twee horizontale banen (rood en groen), links een verticale baan (wit). Zelfde patroon als de vlag van Benin.

No items found.

Kroegfeitjes 🍻

Zin in meer random kroegfeitjes? Check dan onze feitjesgenerator.
Eindje varen
De oorspronkelijke bewoners van Madagascar kwamen varend vanuit het Austronesië gebied - in de buurt van Australië. Ga daar maar eens over nadenken. Dat is alsof Columbus, toen hij Cuba bereikte, ontdekte dat er blauwogige, blondharige Scandinaviërs wonen die Zweeds spreken, terwijl Noord-Amerika werd bewoond door inheemse Amerikanen die Indiaanse talen spraken.
Covid organics
De Malagasische regering ontwikkelde een eigen drankje tegen corona: Covid organics. Deze tonicachtige kruidendrank werd op enorme schaal uitgerold om de bevolking te beschermen. Later ontwikkelde Madagaskar eigen pillen tegen corona: Pharmalagasy. Noch het drankje, noch de pillen werkten en corona hield flink huis in het land. Pas in 2022 ging de regering overstag en kwam er een vaccinatiecampagne op gang.
DJ Rajoelina
Andry Rajoelina, de huidige president, was voorheen burgemeester van Antananarivo, ondernemer én DJ.
Île Sainte-Marie
In de 17e en 18e eeuw was dit eiland met zijn vele baaien een populaire uitvalsbasis voor piraten. Door de heldere, ondiepe wateren kun je er nog scheepswrakken uit die tijd zien liggen.
Baobap
De baobaps zijn dé bomen waar iedereen Madagaskar van kent. Ze zijn een merkwaardig gezicht, met een hele dikke, rechte stam en alleen in de top een klein bladerdekje. Ooit stonden ze in een dicht oerwoud, waardoor alleen in de top blaadjes groeiden. De Magalasi kapten de meeste bomen, maar lieten de baobaps staan.
Fanorana
Fanorana is een populair bordspel op Madagaskar. Het heeft iets weg van dammen. Een legende illustreert de populariteit van het spel: er was eens een koning die twijfelde wie van zijn zonen hem moest opvolgen. Iemand adviseerde hem om ze allemaal een brief te sturen waarin hij aangaf ziek te zijn. De eerste die hem zou opzoeken, zou de troonopvolger worden. De oudste zoon, prins Andriantompokoindrindra, was verwikkeld in een spelletje fanorona en negeerde het bericht van zijn vader. Zijn jongere broer kwam wel en werd troonopvolger.
New Coke - 's werelds grootste marketingblunder?
Coca Cola zag zichzelf halverwege de '80's terrein verliezen ten koste van Pepsi. Er werd een marktonderzoek gedaan: het moest zoeter. New Coke, met synthetische vanille in plaats van vanille uit Madagaskar, moest het helemaal gaan worden. Het werd een gigantische flop: Pepsi knipoogde dat Coca Cola hen nadeed. New Coke ging snel de boeken als grootste marketingblunder ooit. Alles werd teruggedraaid en er werd weer Malagasy vanille gebruikt. Tegenwoordig komt 80% van de vanille uit Madagaskar.
Madagaskarplan
Voordat werd overgegaan tot de Holocaust, hadden de nazi's een ander plan. Joden en andere ongewensten zouden massaal gedeporteerd worden naar Madagaskar. Adolf Eichmann is Madagaskar in 1938 hoogstpersoonlijk gaan verkennen. Door tegenwerking van Vichy-Frankrijk en door de Britse maritieme overmacht ging het plan uiteindelijk niet door.
Lange Malagasy namen
Malagasy proppen een hele stamboom in een achternaam. Dat levert ingewikkelde namen op, zoals van deze 18e-eeuwse prins: Andrianampoinmerinandriantsimitoviaminandriampanjaka.
No items found.

Tips 💡

Madagascar
👂
👀
📚
Kijktip
Indrukwekkend waargebeurd verhaal over een aantal bijzondere dieren die ontsnappen uit een gevangenis in New York en op Madagascar terechtkomen. Zet je behoorlijk aan het denken.
Bekijken

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan 500 - we naderen Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Bekijk ook eens 👀

Ga direct door naar één van onze overige afleveringen