#
17
10
Mar
2022

Verenigde Arabische Emiraten

10
Mar
2022
Met special guest:
Logo voor luisteren op SpotfiyLogo voor luisteren op podimo
Logo voor luisteren op Google podcastLogo voor luisteren op podimo

Veel landen zijn een paradijs. Je hebt paradijzen voor wintersporters, fijnproevers, architectuurfans, vliegtuigspotters, kunstliefhebbers en wat blijkt, ook pretpark-aficionados. De Verenigde Arabische Emiraten zijn dit allemaal, een ook voor iedereen die zijn centen op een flitsende manier stuk wil slaan. Of wil kijken hoe anderen dat doen. 

Wie ‘grenzeloze ambitie’ zegt, zegt Emiraten. Dat betekent wel een wedloop met alle kapers op de grote kust van bouw- en koopdrift. Pakt een ander land een flashy record van ze af, dan staat er weer een leger Emirati klaar om even orde op zaken te stellen. Maak je dus klaar voor een uurtje vol met superlatieven. 

Paspoortje

Oppervlakte: twee keer Nederland.

Ongeveer net zo groot als: Oostenrijk.  

Aantal inwoners: bijna 10 miljoen.

Hoofdstad: Abu Dhabi, 1,5 miljoen inwoners.

Andere steden: Dubai is de grootste stad, zo'n 3 miljoen inwoners.

Religie: islam is de staatsreligie.

Taal: Arabisch is de officiële taal.

Meest voorkomende achternamen: Ali, Ahmed, Khan.

Vlag: rechts drie horizontale banen: groen, wit en zwart. Links een rood blok.

No items found.

Kroegfeitjes 🍻

Zin in meer random kroegfeitjes? Check dan onze feitjesgenerator.
Kamail
Kamelenraces zijn van oudsher populair in de Verenigde Arabische Emiraten. Jockeys moesten zo klein en licht mogelijk zijn, maar de wereld begon kinderarbeid toch een beetje gek te vinden. Daar hebben ze iets op gevonden: kamelen rijden nu met robotjockeys.
Burj Dubai
Zo zou de hoogste toren ter wereld in Dubai eigenlijk heten. Maar toen waren er net voor de opening grote geldproblemen. Sjeik Khalifa, de baas van Abu Dhabi, sprong bij. Maar ze moesten 'm dan Burj Khalifa noemen. En zo geschiedde, net voor de onthulling.
Burj Khalifa
De Burj Khalifa is met 828 meter 's werelds hoogste gebouw, zoveel staal dat je er zes Eiffeltorens mee kunt bouwen. Het interieur is ontworpen door Giorgio Armani. Het is alleen niet aangesloten op de riolering van Dubai. Er rijdt dus elke dag een poepkonvooi naar binnen en naar buiten.
Big spendin
Dubai is met afstand de stad waar toeristen gemiddeld het meest uitgeven. Gemiddeld $553 per dag.
Baarle-Emir
Nahwa is een stuk Verenigde Arabische Emiraten in een stuk Oman, dat weer in de Verenigde Arabische Emiraten ligt. Dat noemen we een counter-enclave. Er zijn nog 7 andere counter-enclaves in de wereld. Die liggen allemaal in Baarle-Hertog en Baarle-Nassau.
Emirati paspoort
Het paspoort van de VAE is met afstand het krachtigst van de hele Arabische Wereld. Ze staan op nummer 15, dan pas gevolgd door Qatar op plek 53. Dat betekent dat VAE'ers overal meer welkom zijn of makkelijker visa kunnen aanvragen dan hun Arabische streekgenoten. Wat wil je, ze zijn vrienden met China, Frankrijk, India, Israël, Pakistan, Rusland, Saudi-Arabië én de Verenigde Staten.
Immigranten
Bijna 90% van de bevolking in de VAE is immigrant. Het merendeel hiervan is afkomstig uit Zuid-Azië en werkt hier als gastarbeider. Om die reden heeft de VAE ook veel meer mannen dan vrouwen: voor iedere vrouw zijn er 2,5 mannen. Alleen in Qatar is die verhouding nog schever.
Bani Yas
Op dit eiland voor de kust van de VAE begon Sjeik Zayed bin Sultan Al Nahyan een reservaat voor bedreigde Arabische diersoorten. Onder andere Arabische oryxen en luipaarden waren in het wild bijna uitgestorven door toedoen van stropers, maar leven sinds de jaren '70 onbedreigd op Bani Yas.
Sjeik Zayed-moskee
Deze moskee uit 2007 is een van de grootste ter wereld en vestigt meerdere records. Zo hangt hier de grootste kroonluchter ter wereld (10 meter breed en 15 meter hoog) en ligt hier het grootste tapijt ter wereld. Het is ongeveer zo groot als een voetbalveld, weegt 47.000 kilo en bevat ruim 2,2 miljard knopen.
Louvre Abu Dhabi
Het Louvre heeft een dependance in Abu Dhabi. Het is het grootste museum in de Arabische wereld en heeft een enorm koepeldak met kleine openingen waar zonnestralen doorheen kunnen schijnen. Binnen lijkt het hierdoor alsof je in een oase onder een dadelboom zit die het zonlicht filtert met zijn bladeren.
No items found.

Tips 💡

Nog geen tips, heb jij er één? Stuur 'm op!

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan 500 - we naderen Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Bekijk ook eens 👀

Ga direct door naar één van onze overige afleveringen