#
95
9
May
2024

Luxemburg

9
May
2024
Met special guest:
Logo voor luisteren op SpotfiyLogo voor luisteren op podimo
Logo voor luisteren op Google podcastLogo voor luisteren op podimo

Welkom in Luxemburg, het feestbeest van de Benelux. Sex, drugs & rock ‘n roll. Luxemburgse nachten zijn lang. Elke straathoek is verpest en overal liggen junks.

Hmmm, nee. Niet echt eigenlijk. Wie verder kijkt dan de tankstations lang zijn, ziet een land dat uitermate tevreden kan zijn met het leven. Rijk, keurig en klassiek, waar een graffitimuur al voelt als een rauw randje. Wie de eerste vier letters van Luxemburg leest, weet dat dit land geen aanspraak hoeft te maken op VN-voedselhulp.

Toch moeten de Nederlanders verzot zijn op Luxemburg. Meng 100 gram Frankrijk met 100 milliliter Duitsland, en voeg snufjes België toe totdat het geheel smaakt als een verfijnde creatie waar de rest van de wereld van mee wil eten. Eet smakelijk!

Paspoortje

Oppervlakte: 2.586 km2.

Ongeveer net zo groot als: Drenthe.

Aantal inwoners: Ruim 600.000.

Hoofdstad: Luxemburg.

Andere steden: Esch-sur-Alzette, Differdange, Dudelange.

Valuta: Euro.

Religie: Overwegend christelijk.

Taal: Luxemburgs, Frans en Duits.

Meest voorkomende achternamen: Schmit, Muller, Weber, Wagner, Hoffman.

Vlag: Drie horizontale banen rood, wit en lichtblauw. De valere versie van de Nederlandse.

No items found.

Kroegfeitjes 🍻

Zin in meer random kroegfeitjes? Check dan onze feitjesgenerator.
NeBeLux
De NeBeLux werd niet opgericht in de BeNeLux, maar in Londen in 1944. Die term werd gemunt door een journalist van The Economist, maar veranderde al snel naar BeNeLux.
Putting the Luxe in Luxemburg-Stad
Luxemburg-Stad is een van de rijkste steden van Europa, maar ook een van de mooiste. Het is de enige stad die 2 keer Culturele Hoofdstad van Europa was.
Skateboarding is not a crime
Luxemburg is zo aangeharkt, dat ze alles omarmen wat hen een rauw randje geeft. Zo hebben ze een van de grootste skateparken gebouwd in UNESCO-werelderfgoed aan de rand van Luxemburg-Stad en promoten ze actief skaters om naar hun land te komen en van eeuwenoude trappen af te kickflippen.
Tóch geen goud
De eerste Luxemburgse Olympische titel stamt uit 1900. De winnaar van de marathon - Michel Théato - was weliswaar een Luxemburger, maar hij woonde destijds in Parijs en daarom is de eerste plek nooit officieel aan Luxemburg toegekend. Doen ze zelf wel trouwens.
I habite im Letzebüerg
Luxemburg is zo meertalig dat je vier talen vloeiend spreekt als je van school komt. Frans, Duits, Engels en Luxemburgs. Luxemburgs is van die vier nog de minst gesproken taal.
Parttime bevolking
47% van de Luxemburgers is niet in Luxemburg geboren. Daarnaast heeft het land overdag 40% meer inwoners dan ‘s nachts. Veel mensen werken in Luxemburg, maar wonen net over de grens.
Luxãoburginho
Meer dan 30% van de immigranten/expats in Luxemburg is Portugees. Er zijn meer Luxemburgers met een Portugese achtergrond dan met een Franse, Duitse, Italiaanse of Engelse bij elkaar.
RTL
Het televisiebedrijf RTL is Luxemburgs. Om uit te kunnen zenden op de Nederlandse frequenties moeten ze dagelijks tenminste één Luxemburgs programma uitzenden. Als je dus om 05:30u inschakelt op RTL 5, krijg je daar keurig het journaal van Luxemburg.
Luxemburg
Luxemburgers houden hun Bourgondische erfgoed dichtbij. Luxemburg-Stad is de stad met de meeste Michelinsterren per hoofd van de bevolking. Restaurant Chiggeri heeft net geen Michelinster, maar wel de grootste wijnkaart ter wereld. Ze serveren 1746 verschillende wijnen.
Autoverlaafden
In Luxemburg rijden 650 auto's voor elke 1000 inwoners: meer dan waar ook ter wereld. Omdat er ook een heleboel mensen met de auto komen werken of tanken, heeft Luxemburg de hoogste CO2-uitstoot per hoofd van de bevolking in Europa. Om uitstoot en files tegen te gaan, hebben ze het openbaar vervoer helemaal gratis gemaakt. Als eerste land in de wereld. Lekker bezig.
Vakken vullen voor het leven!
Het minimumloon in Luxemburg is het hoogste ter wereld: zelfs als je pas 15 bent en ongeschoold werk doet, bijvoorbeeld als vakkenvuller, verdien je zo'n 2000 euro. In Nederland is dat 600 euro.
BBP en BNP
Volgens sommige lijstjes heeft Luxemburg het hoogste inkomen per hoofd van de bevolking van de wereld. Vooral als je je baseert op het Bruto Binnenlands Product: dan tel je alle mensen mee die er wel werken, maar niet wonen, zoals Duitse en Franse forenzen. Het Bruto Nationaal Product meet alleen de Luxemburgers zelf, en dan komen ze er (iets) bekaaider van af.
Wilhelmimwoah
Tot 1890 deelden Nederland en Luxemburg een staatshoofd. Toen Willem III overleed waren zijn drie zoons al overleden. Alleen de tienjarige Wilhelmina was over. De Luxemburgers hadden niet zo'n trek in Emma als regentes en daarna Wilhelmina als koningin. En dus wezen ze iemand anders aan als Groothertog.
Lutzelburg
Luxemburg stond vroeger bekend als Lutzelburg: een samentrekking van de Germaanse woorden lutila (denk aan luttel of little, met andere woorden klein, onbeduidend), en burg (burcht). Later is Lutzelburg verfranst tot Luxembourg.
No items found.

Tips 💡

Fototentoonstelling Family of Man
👂
👀
📚
Kijktip
‘De grootste fototentoonstelling aller tijden’. Zichtbaar in een kasteel in Noord-Luxemburg.
Bekijken

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan 500 - we naderen Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Bekijk ook eens 👀

Ga direct door naar één van onze overige afleveringen