#
65
6
Jul
2023

Namibië

6
Jul
2023
Met special guest:
Logo voor luisteren op SpotfiyLogo voor luisteren op podimo
Logo voor luisteren op Google podcastLogo voor luisteren op podimo

In Namibië is het altijd golden hour. Van de gele en oranje vakwerkhuizen in Lüderitz, naar de goudbruine giraffenvacht op de witte zoutpan van Etosha. Zijn het niet de roestbruine duinen van de Sossusvlei, dan zijn het wel de gouden lokken van de Duitse kolonisatoren. Want ja, die waren er. Hagelwitte Duitsers in de brandende woestijn. Opposites attract. Er waren flink wat grondstoffen te delven, maar het enige wat de lokale bevolking delfde was het onderspit.

Nu zijn ze voorbij, die koloniale tijden. De bevolking beet van zich af en het kersverse Namibië vernoemde zichzelf naar de prachtige woestijn die zo bepalend is voor het land. En hoe meer woestijn, hoe minder mensen, hoe meer natuur, niet?

Paspoortje

Oppervlakte: bijna 20 keer Nederland.

Ongeveer net zo groot als: Mozambique.

Aantal inwoners: 2,5 miljoen.

Hoofdstad: Windhoek.

Andere steden: Walvis Bay, Rundu, Swakopmund.

Valuta: Namibische dollar.

Religie: overwegend christelijk.

Taal: Engels is officieel, maar ook Duits en Afrikaans gelden als lingua franca. Oshiwambo is voor de meesten de moedertaal.

Meest voorkomende achternamen: Johannes, Shikongo, Paulus, Petrus.

Vlag: een wit omrande, diagonale rode baan met linksboven blauw en rechtsonder groen. In het blauwe vlak staat een gele zon.

No items found.

Kroegfeitjes 🍻

Zin in meer random kroegfeitjes? Check dan onze feitjesgenerator.
Apfel valt nicht ver van de baum
De eerste Duitse gouverneur van Zuidwest-Afrika was Heinrich Göring, de vader van het nazikopstuk Hermann Göring.
IJstrein
Kolmanskop, een oud mijnstadje, werd in 1912 de eerste plek ter wereld die aangesloten werd op elektriciteit, telefoon én ijskast. Water werd per trein aangevoerd, ter plekke bevroren tot ijsblokken, en vervolgens per minitrein afgeleverd bij de huizen.
Verdwalen is geen optie
Een groot deel van Namibië is Sperrgebiet. Voor vrijwel iedereen verboden terrein. Militair oefenterrein? Nucleair vervuild? Bandieten? Nee, niets van dat. Het is gewoon te onherbergzaam, te leeg, te droog en alle duinen lijken op elkaar. Kortweg: je zit goed in de problemen als je er strandt.
Kazungulandenpunt
Kazungula is qua landsgrenzen de grootste gemiste kans van onze tijd. Het had 150 meter gescheeld of hier had een vierlandenpunt gelegen. De grens van Botswana met Zambia is dus 150 meter lang, en Namibië en Zimbabwe grenzen dus net niet aan elkaar.
Dragon’s Breath Cave
Mythische naam voor een mythische plek. Dit onderaardse meer van bijna 3 hectare is het grootste ter wereld. Het werd in 1986 ontdekt en is nog altijd niet volledig in kaart gebracht.
Skeleton coast
Je verwacht het niet, maar voor de kust van Namibië is het koud en 180 dagen per jaar mistig. In combinatie met de sterke stroming maakt dit de Namibische kust een kerkhof voor scheepswrakken en walvisskeletten.
Vreemde eend in de bijt
De grootste religieuze groep in Namibië is de Lutherse gemeenschap. De enige andere landen waar dat voor geldt zijn Denemarken, Noorwegen, IJsland, Finland en Letland. Right.
No items found.

Tips 💡

Grootste nederlaag ooit op WK rugby
👂
👀
📚
Kijktip
In 2003, Australië - Namibië. 142-0. Voor de liefhebber staat -ie volledig op YouTube
Bekijken
Skeleton Bay - de eeuwige golf
👂
👀
📚
Kijktip
Een van de ruigste maar meest perfecte golven ter wereld, als het aan is. Koa Smith werd beroemd met deze eeuwige rit in 2018.
Bekijken
Verzwegen geschiedenis
👂
👀
📚
Leestip
Karin Amatmoekrim schreef voor De Correspondent dit boeiende artikel over de genocide die de Duitsers aan het begin van de 20e eeuw pleegden in Namibië.
Bekijken
Films van John Marshall
👂
👀
📚
Kijktip
De Amerikaanse antropoloog John Marshall wijdde zijn leven aan het bestuderen van de !Kung, een subgroep van de Bosjesmannen. Zijn films geven een uniek inkijkje in hun bestaanswijze.
Bekijken

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan 500 - we naderen Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Bekijk ook eens 👀

Ga direct door naar één van onze overige afleveringen