#
32
30
Jun
2022

Saint Kitts & Nevis

30
Jun
2022
Met special guest:
Logo voor luisteren op SpotfiyLogo voor luisteren op podimo
Logo voor luisteren op Google podcastLogo voor luisteren op podimo

St. Kitts & Nevis. Grote broer en Kleine broer. Dit waren een van de eerste Caraïbische eilanden waar de Europese verkenningsschepen langskwamen. Tegenwoordig zitten er ook veel verkenners op de schepen die St. Kitts & Nevis aandoen. Maar in plaats van een verrekijker en een zwaard, zijn ze gewapend met flesjes zonnebrand en een fotocamera. En wederom heeft hun aanwezigheid grote invloed op de economie.

St. Kitts & Nevis zijn kleurrijk, bebost, bergachtig en uiteraard azuurblauw. En klein. Eigenlijk is het een klein, tropisch suikerrietparadijs met een niet zo paradijselijke geschiedenis. Opnieuw welkom in de stralende Caraïben!

Paspoortje

Oppervlakte: 261 km2. Niet zo groot.

Ongeveer net zo groot als: Goeree-Overflakkee. Scheelt ook niet veel met Bonaire.

Aantal inwoners: 53.000.

Hoofdstad: Basseterre, bijna 12.000.

Andere steden: Dieppe Bay Town, Monkey Hill, Gingerland.

Religie: 9 op de 10 is christen.

Taal: officieel Engels, maar ook St. Kitts Creool.

Meest voorkomende achternamen: Williams, Browne, Liburd, Francis, Pemberton.

Vlag: diagonale baan, van linksonder naar rechtsboven. Diagonale baan is zwart met gele randen, in het midden van de baan staan twee witte sterren. De linkerkant van de vlag is groen, de rechterkant rood.

No items found.

Kroegfeitjes 🍻

Zin in meer random kroegfeitjes? Check dan onze feitjesgenerator.
Kleine federatie
St. Kitts & Nevis is het kleinste land van het westelijk halfrond. En toch is het een federatie, gevormd door beide eilanden.
Bye bye Anguilla
In de jaren '60 werden St. Christopher (Kitts), Nevis en Anguilla samen een onderdeel van het Britse Rijk. Dat vond Anguilla maar niets. Ze stapten eruit en verklaarden zich onafhankelijk. De Britten vonden dat maar niets, grepen in en gaven het een andere status binnen hun rijk. 15 jaar later werden St. Kitts & Nevis onafhankelijk land. Anguilla is tot op de dag van vandaag nog steeds Brits.
Brimstone hill fortress
Saint Kitts wordt door de strategische ligging ook wel het Gibraltar van de Caraïben genoemd. Niet verwonderlijk dat het grootste fort van het Caraïbisch gebied hier ligt: Brimstone hill fortress. Het heeft daarmee een plekje verdiend op de werelderfgoedlijst van UNESCO.
Citizen by investment
Je kunt staatsburger worden van Saint Kitts & Nevis als je flink de portemonnee trekt. Je mag kiezen: $400.000 investeren in vastgoed, $250.000 doneren aan een fonds voor diversificatie van de economie of $150.000 doneren aan een fonds voor duurzame groei.
Founding father
Alexander Hamilton, een van de founding fathers van de Verenigde Staten, werd geboren op Nevis. Hij viel op toen hij een goed essay schreef over een orkaan die het eiland trof en verdiende daarme een studiebeurs in New York.
Rietsuiker
De economie van Saint Kitts dreef lange tijd op de export van rietsuiker. Het piepkleine eilandje leverde 20% van alle suiker in het Britse Rijk. Er werd een spoorweg aangelegd van de plantage naar de raffinaderij. Het is een van de weinige spoorlijnen in de Caraïben en wordt nu nog gebruikt door toeristen.
No items found.

Tips 💡

Nog geen tips, heb jij er één? Stuur 'm op!

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan 500 - we naderen Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Bekijk ook eens 👀

Ga direct door naar één van onze overige afleveringen