#
61
1
Jun
2023

Myanmar

1
Jun
2023
Met special guest:
Logo voor luisteren op SpotfiyLogo voor luisteren op podimo
Logo voor luisteren op Google podcastLogo voor luisteren op podimo

Eventjes zette Myanmar de deur op een kier. Héél eventjes. Het schitterende Myanmar dreigde voor eeuwig een flat character te blijven in het verhalenboek van Zuidoost-Aziatische landen. Maar ze zetten hun militaire dictatuur bij het grofvuil, ontgrendelden hun land en al snel vlogen de luchtballonnen boven de oude stad Bagan.

En nu is de deur weer in het slot gevallen. Voorlopig, althans. Dit is geen land dat het zichzelf makkelijk maakt. Wat beklijft is een beeld van mistige bergen, oude steden, nieuwe steden, en kletsnatte regenwouden. Dit alles gehuld in een mystieke, oranjegouden gloed van monniken en pagodes. Tijd om het personage Myanmar aan jullie voor te stellen.

Paspoortje

Oppervlakte: 16 keer Nederland.

Ongeveer net zo groot als: Afghanistan.

Aantal inwoners: 54 miljoen.

Hoofdstad: Naypyidaw.

Andere steden: Yangon, Mandalay.

Valuta: Kyat.

Religie: 9 op de 10 is boeddhist. De rest is christen of moslim.

Taal: Birmaans is de officiële taal en lingua franca. Nodig, want er worden zo'n honderd andere talen gesproken.

Meest voorkomende achternamen: Maung, Ei, Aung, Aye, Khin. Bijzonder: in Myanmar mag je je eigen achternaam kiezen.

Vlag: Horizontale banen geel, groen en rood. In het midden een witte ster.

No items found.

Kroegfeitjes 🍻

Zin in meer random kroegfeitjes? Check dan onze feitjesgenerator.
Wrong lane
Dictator Ne Win, zeer bijgelovig, bezocht een waarzegster die zei dat al het slechte van links kwam. Van de een op de andere dag ging Birma aan de rechterkant van de weg rijden.
Idem Tito
In de Koude Oorlog voerde Birma een zeer isolationistische socialistische politiek. Met wie waren ze dus als enige goede vrienden? Jawel, het Joegoslavië van Tito.
What's in a name
Birma's eerste militaire dictatuur kwam er omdat de premier de verkiezingen verloor en niet tegen zijn verlies kon. Zijn naam? Ne Win.
Moeilijk rekenen
Myanmar is een van de drie landen die niet het metrische systeem gebruiken. Liberia en de Verenigde Staten zijn de andere twee.
Demografisch zwaartepunt
De kleinst mogelijke cirkel op de kaart waarbinnen 50% van de wereldbevolking woont, heeft een straal van 3300km. Het middelpunt daarvan is een dorpje in Noord-Myanmar. Myanmar is ook het land waarvan alle buurlanden bij elkaar opgeteld de meeste inwoners hebben.
Theetje mineetje
In Myanmar eten ze Lahpet Thoke – oftewel theesalade genoemd. Dat zijn gefermenteerde of ingemaakte (groene of zwarte) theebladeren geserveerd met limoen, garnalen, tomaat, pinda's, bonen en andere smaakmakers. Daar drinken ze dan thee bij.
Oily adopters
Brits Birma exporteerde zijn eerste vat ruwe olie in 1853. Ter vergelijking: de eerste oliebron in de VS werd geboord in 1859.
Groen van jaloezie
Myanmar produceert meer dan 70 procent van 's werelds aanbod van hoogwaardige jadeïet, vooral gewild door de Chinezen voor het maken van bijvoorbeeld medailles bij de Olympische Spelen.
Make up your Myanmind
De hoofdstad van Myanmar is in de geschiedenis tot nu toe 31 keer verwisseld.
Copy tunes
De overheid heeft veel pogingen gedaan om westerse invloeden weg te houden. Ondergronds is er in de twintigste eeuw toch een popcultuur ontstaan. Daarbij werden westerse liedjes vaak in een Birmees jasje gestoken. Zoek op Youtube maar eens op 'burmese <titel van je favoriete hitje uit de eighties>'. Lach gegarandeerd. Onze favoriet: Yangon Calling.
Thanaka
De schors van de Thanakaboom kun je vermalen tot poeder en met water vermengen tot een beige pasta. Als je die op je wangen smeert, verjongt het je huid én beschermt het tegen de zon. Bonus: je kunt mooie figuurtjes tekenen in de pasta.
Demografische transitie
De natuurlijke bevolkingsgroei in Myanmar is vrijwel gestopt. Het land loopt daarmee ver voor op landen met een vergelijkbare welvaart. Vrouwen blijven relatief lang vrijgezel en krijgen vervolgens minder kinderen.
Ana
Jezelf op de achtergrond plaatsen en respect hebben voor anderen is de hoeksteen van de Birmese cultuur. Ana wordt het genoemd. Hier een paar gratis tipjes voor de omgang: spreek mensen altijd met twee woorden aan, raak nooit iemands hoofd of voeten aan en wijs nooit met je tenen naar iemand. En in tempels: doe je schoenen uit, loop met de klok mee en wijs nooit naar een Boeddhabeeld. Graag gedaan, scheelt jou weer een paar maanden gevangenisstraf.
No items found.

Tips 💡

‘Goedemorgen Myanmar’ tijdens coup
👂
👀
📚
Kijktip
Nietsvermoedende presentatrice danst vrolijk op tv terwijl achter haar een coup plaatsvindt.
Bekijken
Blood teak
👂
👀
📚
Leestip
Onderzoeksjournalisten van NRC beschrijven in dit artikel hoe illegaal teakhout uit Myanmar op dekken van Nederlandse superjachten terechtkomt.
Bekijken

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan 500 - we naderen Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Bekijk ook eens 👀

Ga direct door naar één van onze overige afleveringen