#
34
14
Jul
2022

Jordanië

14
Jul
2022
Met special guest:
Logo voor luisteren op SpotfiyLogo voor luisteren op podimo
Logo voor luisteren op Google podcastLogo voor luisteren op podimo

Welkom in Jordanië, het oog van de Midden-Oosterse storm. De mediator van de Arabische Wereld. De goede buur in het spreekwoord, dat is Jordanië. En hoe herbergzaam de mensen zijn, zo onherbergzaam is het landschap.

Onmetelijke woestijnen, uitgestrekte zandduinen, een zee zo zout dat je er op kan drijven, en vuurrode rotsformaties is wat Jordanië te bieden heeft. Een buitenaards ogende plek met veel aardse problemen. Want hoe lang blijf je nog een veilige haven als je zelf nauwelijks het hoofd boven water kunt houden? 

Paspoortje

Oppervlakte: 10 keer Nederland.

Ongeveer net zo groot als: Servië, of Portugal.  

Aantal inwoners: ruim 10 miljoen.

Hoofdstad: Amman, met ruim 4 miljoen inwoners.

Andere steden: Irbid, Zarqa.

Religie: vrijwel volledig islamitisch, overwegend soennitisch.

Taal: Jordaans Arabisch.

Meest voorkomende achternamen: Allah, Saleh, Khatib, Ali en Hassan.

Vlag: drie horizontale banen: zwart, wit, groen. Links staat een rode driehoek met een witte ster erin. Voilà, de pan-Arabische kleuren.

No items found.

Kroegfeitjes 🍻

Zin in meer random kroegfeitjes? Check dan onze feitjesgenerator.
Opvang in de regio
In 1940 woonden er nog maar 300.000 mensen in Jordanië. Inmiddels zijn dat er 11 miljoen. Dat komt vooral omdat Jordanië enorme aantallen vluchtelingen heeft opgevangen uit buurlanden waar oorlog woedde.
Dode Zee
De Dode zee is het laagste punt op aarde, 429 meter onder zeeniveau, en komt ieder jaar een meter lager te liggen door verdamping. Het water is door die verdamping 9x zo zout als een normale zee, waardoor je er in kan drijven.
Kindsterretje
De half-Jordaanse, half-Amerikaanse Emanne Beasha won op 8-jarige leeftijd Arabs got talent. Ze zingt opera. In het Italiaans.
Militair museum
In Aqaba aan de Rode Zee is een militair museum... onder water. Op de bodem van de zee zijn tanks, vliegtuigen en helikopters afgezonken die je met een duikuitrusting kunt bekijken.
Overal zeven heuvels
Amman is een van de vele steden die vindt dat het op zeven heuvels is gebouwd. Andere voorbeelden zijn Rome, Athene, Jeruzalem, San Francisco, Mumbai, en Nijmegen. En natuurlijk Zevenbergen.
Michael Jordans medailles
Michael Jordan heeft meer gouden medailles gewonnen dan het land Jordanië. Hij won goud op de spelen van 1984 en 1992, Jordanië alleen in 2016.
Johann Ludwig Burckhardt
Johann Ludwig Burckhardt was een Zwitserse geoloog, die begin 19e eeuw belast werd met de taak om de oorsprong van de Niger te vinden. Wel handig als je dan eerst Arabisch spreekt, dus hij ging in Syrië op taalles. In een proefexpeditite herontdekte hij pardoes de stad Petra, nu een van de zeven nieuwe wereldwonderen.
No items found.

Tips 💡

Nog geen tips, heb jij er één? Stuur 'm op!

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan 500 - we naderen Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Bekijk ook eens 👀

Ga direct door naar één van onze overige afleveringen