#
51
26
Jan
2023

Armenië

26
Jan
2023
Met special guest:
Logo voor luisteren op SpotfiyLogo voor luisteren op podimo
Logo voor luisteren op Google podcastLogo voor luisteren op podimo

De Armenen zullen jaloers zijn op ons kikkerlandje. Wij hadden altijd al verre vrienden, maar Duitsland toonde zich de laatste decennia ook nog eens een goede buur. Verre vrienden heeft Armenië ook, maar in eigen buurt is het minder gemoedelijk. Wie last heeft van politieke claustrofobie, kan Armenië beter links laten liggen als vakantiebestemming.

Armenië is een stokoude culturele hotspot en een klassiek kruispunt van beschavingen. Maar wie nu denkt aan een machtige verkeersagent of een gezellige rotonde komt bedrogen uit. In de Kaukasus wordt hard gereden en dat leidt vaak tot botsingen. Tijd voor een beginnerscursus verkeerskunde van Armenië.

Paspoortje

Oppervlakte: Twee derde van Nederland.

Ongeveer net zo groot als: Lesotho.

Aantal inwoners: bijna 3 miljoen.

Hoofdstad: Yerevan.

Andere steden: zijn er niet echt, enige met meer dan 100.000 inwoners is Gjoemri.

Valuta: Dram.

Religie: heel erg Christelijk, specifieker de Armeens Apostolische kerk.

Taal: Armeens, maar 95% spreekt ook Russisch.

Meest voorkomende achternamen: Grigoryan, Sargsyan, Harutyunyan, Hovhannisyan.

Vlag: horizontale driekleur: rood, blauw, oranje.

No items found.

Kroegfeitjes 🍻

Zin in meer random kroegfeitjes? Check dan onze feitjesgenerator.
Ararat
De berg Ararat is onlosmakelijk verbonden met de Armeense identiteit. Volgens de bijbel strandde hier de ark van Noach na de zondvloed. De berg wordt afgebeeld op het muntgeld en is naamgever van ongeveer alles. Het is ook geen kinderachtig bergje: met 5.137 meter is het de hoogste berg van Turkije. Wait, what? Ja, de berg ligt tegenwoordig op Turks grondgebied. Vanuit Yerevan heb je er wel een prachtig uitzicht op.
Aznavouryan
Charnour Varinag Aznavouryan, beter bekend als Charles Aznavour, is een Fransman van Armeense afkomst. Hij speelde in de film Ararat (2002), en werd later zelfs de Armeense ambassadeur in Zwitserland.
Kreukelzone
Het Kaukasus-gebergte zijn er eigenlijk twee: de Noord-Kaukasus en de Zuid-Kaukasus. De vorming van Zuid heeft de vorming van Noord veroorzaakt. In Zuid vind je vulkanen, Noord is eigenlijk een grote geplooide zeebodem.
Kruispunt van politieke belangen
De Amerikaanse ambassade in Yerevan is de op een na grootste die ze hebben, na Baghdad.
Armeniët
Pakistan is het enige land ter wereld dat het land Armenië niet erkent. Hmm.
Garry Kasparyan
Een van de allerbekendste schakers allertijden, Garry Kasparov is geboren in Baku, Azerbeidzjan. Hij heeft een Armeense moeder en een Russisch-joodse vader. Hoewel hij nooit Armenië vertegenwoordigde en slechts half Armeens is, noemden sommige bronnen hem liever Armeens, deels omdat zijn achternaam de gerussificeerde vorm is van de Armeense achternaam van zijn moeder, Kasparyan.
Blokuur schaken
Armenië heeft een van de meeste schaakgrootmeesters per hoofd van de bevolking. Sinds het schooljaar 2011-2012 zijn schaaklessen verplicht op elke openbare school in Armenië, waarmee het het eerste land ter wereld is dat schaken verplicht stelt op scholen.
Schrijfkunde vs. scheikunde
Het Armeense alfabet telt 36 letters, dus 1 t/m 36. Tel de letters van ‘voski’, het oud-Armeense woord voor ‘goud’, bij elkaar op en je komt op 79. Goud is het 79e element van het periodieke systeem. Dit kun je doen voor alle zeven klassieke metalen. Het raadselachtige is: het periodieke systeem werd pas 1500 jaar later opgesteld dan het Armeense alfabet.
Yan met de pet
Van de 350 meestvoorkomende Armeense achternamen is er geen enkele die niet eindigt op -yan. -Yan betekent ‘zoon van’.
Dubbele exclave
Azerbeidzjan heeft een exclave ten westen van Armenië: Nachitsjevan. Die exclave heeft op zijn beurt wéér een exclave, Karki, die in Armenië ligt. Daar wonen iets meer dan 100 mensen.
The Wings of Tatev
Dit is de langste omkeerbare kabelbaan ter wereld. De rit duurt 11-15 minuten (5.752 meter lang) en de cabine biedt plaats aan maximaal 30 personen. Het bereikt een hoogte van 320 meter. Neem je een boek mee voor onderweg?
Politieke vlag
De vlag van de republiek Nagorno-Karabach is behoorlijk politiek. Het is eigenlijk de Armeense vlag met een afgescheiden deel dat de republiek voor moet stellen.
Goed plannen
De grenzen tussen Armenië en Azerbaijan zijn gesloten. De grenzen tussen Armenië en Turkije zijn gesloten. Dat betekent dat je vanuit Armenië over land alleen naar Iran of Georgië kan. Maar via Georgië naar Rusland kan ook niet, want ook die grens is gesloten.
Dit Armeen je niet
De naam Nagorno-Karabach is afgeleid van het Russische woord "Nagorny" dat "bergachtig" betekent en "Karabach" dat "zwarte tuin" betekent in het Turks. Moet je nagaan hoe conflictgevoelig de geschiedenis al is.
Churchill's favorite
Tijdens de Jaltaconferentie bracht Josef Stalin Armeense brandewijn mee, die rijkelijk vloeide. De toekomst van Europa werd dus bepaald met Armeense brandewijn als smeermiddel. Winston Churchill raakte er zo aan verknocht, dat hij elk jaar 400 flessen liet importeren voor persoonlijk gebruik.
Brandewijn
In 1900 heeft een Armeense producent anoniem brandewijn geleverd voor een concours in Parijs. De jury wees de Armeense brandewijn unaniem als beste aan. Toen de Fransen erachter kwamen dat het Armeense brandewijn was, stonden ze hen toe om het drankje te verkopen als Cognac, terwijl alle brandewijn die niet uit de cognacstreek komt eigenlijk brandy moest heten, omdat cognac een beschermde naam is.
Toli ma
De Armenen claimen, niet als enige in de regio, dat ze de uitvinden zijn van de Dolma. Ze verdedigen die claim met het feit dat toli Armeens is voor druivenblad en ma opgerold betekent. Toli ma. Dolma.
Griekse genocide
Wat veel mensen niet weten, is dat bij de Armeense genocide niet alleen 600.000 tot 1,5 miljoen Armenen omkwamen, maar ook honderdduizenden Grieken en Arameeërs (een Christelijk volk dat nu vooral in Syrië en Irak woont).
Operatie Nemesis
Onder de Ottomaanse leiders Talaat Pasja, Djemal Pasja en Enver Pasja vond de Armeense genocide plaats. Aan het eind van de Eerste Wereldoorlog vluchtten ze per onderzeeboot naar Duitsland. Ze werden door de nieuwe Ottomaanse regering bij verstek veroordeeld tot de doodstraf voor hun misdaden, maar Duitsland weigerde ze uit te leveren. De Armenen lieten het er niet bij zitten en startten operatie Nemesis, met als doel het drietal op te sporen en te liquideren. Met succes: in 1921 werd Talaat doodgeschoten in Berlijn, in 1922 volgde Djemal in Tiblisi en Enver in Centraal-Azië.
No items found.

Tips 💡

Nog geen tips, heb jij er één? Stuur 'm op!

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan 500 - we naderen Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Bekijk ook eens 👀

Ga direct door naar één van onze overige afleveringen