#
18
24
Mar
2022

Kameroen

24
Mar
2022
Met special guest:
Logo voor luisteren op SpotfiyLogo voor luisteren op podimo
Logo voor luisteren op Google podcastLogo voor luisteren op podimo

Nederland betekent laag land. Frankrijk betekent rijk van de Franken. Kameroen betekent garnalenrivier in het Portugees. Daar komen we later in deze aflevering wel of niet op terug. Ben je een cultureel antropoloog, taalkundige of natuurliefhebber, dan is Kameroen een speeltuin voor je. Ben je een slingeraap in de jungle, dan geldt dat eigenlijk ook wel. 

Maar de vooruitgang rukt op tot over de grenzen van de ongerepte Kameroense natuur. Als Kameroen een CV zou moeten maken, zou diversiteit er groot op staan. Wat er allemaal onder die diversiteit valt gaan we in dit uurtje ontdekken.

Paspoortje

Oppervlakte: ruim 11 keer Nederland.

Ongeveer net zo groot als: Zweden, Turkmenistan.  

Aantal inwoners: 26,5 miljoen.

Hoofdstad: Yaoundé, ruim 2,5 miljoen.

Andere steden: Douala.

Religie: meer dan tweederde is christen, een kwart is moslim.

Taal: Frans en Engels zijn officieel. Maar belangrijkste pidgin is Camfranglais.

Meest voorkomende achternamen: Ngo, Hamadou, Bouba.

Vlag: drie verticale banen: groen, rood, geel. In de rode baan staat een gele ster.

No items found.

Kroegfeitjes 🍻

Zin in meer random kroegfeitjes? Check dan onze feitjesgenerator.
President 1 en 2
Sinds de onafhankelijkheid in 1960 heeft Kameroen pas twee presidenten gehad: Ahmadou Ahidjo tot 1982, sindsdien Paul Biya.
Duits, Brits en Frans Kameroen
Kameroen was een Duitse kolonie, maar werd na de eerste wereldoorlog deels Brits en deels Frans. Pas in de jaren '60 werd Kameroen weer herenigd. Sindsdien voert het een zeer gecentraliseerd bestuur om de regionale verschillen op te heffen.
Garnalenrivier
Camarões, ofwel garnalenrivier. Zo noemden de Portugezen Kameroen toen ze het 'ontdekten'.
Limnische uitbarsting
In 1986 kwamen duizenden Kameroenezen om het leven bij een zogeheten limnische uitbarsting. Hierbij bouwden vulkanische gassen zich op op de bodem van het Nyosmeer. Toen een kleine aardbeving de watermassa in beweging bracht, ontsnapte het gas en stierf de bevolking rond het meer. Inmiddels zijn er pijpleidingen geïnstalleerd die de vulkanische gassen op de bodem van het meer veilig afvoeren.
Achusoep
Deze soep is een traditioneel gerecht in Kameroen. Het is een gele soep op basis van kippenbouillon, die wordt geserveerd in een kuiltje van gepureerde cocoyam. De presentatiewijze doet het gerecht een beetje denken aan boerenkool. Of aan een vulkaan, wat jij wil.
Waka waka -> Zangalewa
Wie kent Waka Waka nog, het WK-openingslied in 2010? Men was boos omdat het een Colombiaanse zangeres, Shakira, was die dat nummer zong. Maar wist je dat Waka Waka eigenlijk een Afrikaans nummer is? Kameroens om precies te zijn. Van de band Zangalewa -> album Zangalewa -> nummer Zangalewa.
No items found.

Tips 💡

Nog geen tips, heb jij er één? Stuur 'm op!

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan 500 - we naderen Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Bekijk ook eens 👀

Ga direct door naar één van onze overige afleveringen