#
6
4
Jan
2024

Mumbai

4
Jan
2024
Met special guest:
Logo voor luisteren op SpotfiyLogo voor luisteren op podimo
Logo voor luisteren op Google podcastLogo voor luisteren op podimo

Mumbai, the City of Dreams. Nergens ter wereld wonen steenrijk en straatarm zo dicht op elkaar. De rijken zonder gêne, de armen zonder wrok. Meestal. Vraag je je af hoe dit in vredesnaam kan? Het antwoord is: The Indian Dream, met Mumbai als permanente dromenvanger. Hier is het altijd goudkoorts, elke dag arriveren er weer treinladingen vol Indiërs die zich allemaal nestelen op de Trap der Welvaart. En in Mumbai heeft die trap meer treden dan waar dan ook.

En dus rust niemand op z’n lauweren. 16-urige werkdagen als plastic-inzamelaar? Of elke dag drie uur forenzen, staand in de trein? Maar ook: de wereld aan je voeten met je tech-startup? Mumbai raast elke dag door, en niemand die klaagt. Work hard, play hard. En voor meesten: work hard, work hard. Altijd met een speelse glimlach.

Paspoortje

Oppervlakte: De stad zelf is iets groter dan de grootste gemeente van Nederland, Súdwest-Fryslân; het metropoolgebied is iets groter dan de provincie Gelderland.

Aantal inwoners: 12,5 miljoen (stad zelf); 25 miljoen (metropoolgebied).

Religie: Tweederde is hindoe, een vijfde is moslim.

Taal: Marathi, Gujarati, Hindi en Urdu door elkaar heen.

Meest voorkomende achternamen: Aadekar, Ambedkar, Bapat, Bhede, Chandekar.

Vlag: Niet echt een vlag, maar wel een embleem. Bestaat uit vier plaatjes: de Gateway of India, een fabriek, drie zeilende schepen en de zetel van de gemeente Mumbai.

No items found.

Kroegfeitjes 🍻

Zin in meer random kroegfeitjes? Check dan onze feitjesgenerator.
Dabba walla's
De dabba walla’s zijn maaltijdbezorgers in een 130 jaar oud systeem. Ze werken per fiets en per trein, zijn vaak analfabeet, en hebben een ingewikkeld systeem van codes en kleuren om ervoor te zorgen dat de maaltijden hun weg vinden van thuisadres naar kantooradres van hun bestellers. Slechts een op de zes miljoen maaltijden mist zijn doel.
Britni Speers & Black Eyed Dal
Ken je de nummers Toxic van Britney en Don’t Phunk With My Heart van Fergie & co? Beide hits haalden hun samples uit oude Bollywoodfilms.
Een mengelmoesje
Kijk je een Bollywoodfilm en word je steeds totaal verrast omdat het genre continue wisselt? Dat komt omdat je kijkt naar een ‘masala film’, de aanduiding voor het constant mixen van stijlen. Bijna alle Bollywoodfilms bedienen zich van deze tactiek.
Navi Mumbai
Ten oosten van de baai van Mumbai wordt sinds de jaren ‘70 gebouwd aan de voorstad Navi Mumbai. Dat is nog altijd de grootste in één keer geplande stad ooit.
Mumhattan
Bijna alle hoogbouw in India staat in Mumbai. Van de 84 gebouwen in India boven de 190 meter, staan er 80 in Mumbai. Oké, dat zegt ook wel veel over de rest van India.
Hornby Vellard
Tijdens dit 19e eeuwse megaproject werden de zeven eilandjes waar Bombay uit bestond met elkaar verbonden. Ooit waren de eilandjes best heuvelachtig, maar veel heuvels zijn afgegraven omdat ze zand nodig hadden om de ruimte tussen de eilanden op te vullen.
Goede baai
De Portugezen vonden hier een goede baai en noemden het gebied daarom Bom Bahia. Dat verengelste later tot Bombay en verindiaaste recentelijk tot Mumbai.
XXL-Wilhelminapark
Een van de allergrootste parken binnen de grenzen van een stad ter wereld is Sanjay Gandhi National Park. Ongeveer anderhalf keer Nationaal Park De Hoge Veluwe, of 1.155 keer Wilhelminapark in Utrecht. Hier heb je dus luipaarden.
Niet gewoon wonen
Het duurste woonhuis ter wereld staat in Mumbai, Antillia. Het is het huis van de Indiase miljardair Mukesh Ambani en zijn familie. Het telt 27 verdiepingen en beslaat meer dan 6.070 m2. Het heeft een garage voor 168 auto's, een balzaal, een bioscoop met 50 zitplaatsen, terrastuinen, een zwembad, een spa, een gezondheidscentrum, een tempel en een sneeuwkamer die sneeuwvlokken uit de muren blaast. De bouwkosten? Tussen de 1,2 en 2 miljard dollar.
Openlucht menselijke wasmachine
Dhobi Ghat is dé openlucht menselijke wasmachine van Mumbai. Een oude sloppenwijk waar dagelijks 100.000 kleren gewassen worden. Ze staan ook in het Guinness Book of World Records met het record 'de meeste mensen wassen kleding met de hand op één locatie'.
No items found.

Tips 💡

World’s Largest Slum
👂
👀
📚
Kijktip
Documentaire over Dharavi.
Bekijken
Slumfood Millionaire
👂
👀
📚
Kijktip
Documentaire over streetfood-ondernemers uit Dharavi.
Bekijken
Reizen Waes
👂
👀
📚
Kijktip
Tom Waes reist naar Mumbai en bezoekt Dharavi.
Bekijken
Indian Matchmaking
👂
👀
📚
Kijktip
Auntie Sima koppelt rijke Indiase singles, vooral in de VS maar ook veel in Mumbai.
Bekijken
World’s Busiest Railway
👂
👀
📚
Kijktip
Documentaire van de BBC over de Mumbaise treinen.
Bekijken
Parkour x Dabba Walla
👂
👀
📚
Kijktip
Red Bull filmt een freerunner en de dabba walla-scene.
Bekijken
Hotel Mumbai
👂
👀
📚
Kijktip
Niet per se de gezelligste film voor een romantisch avondje, maar zeker wel de moeite waard.
Bekijken
Shantaram
👂
👀
📚
Leestip
Dé backpackersbijbel voor iedereen die naar Zuid-Azië gaat.
Bekijken

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan 500 - we naderen Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Bekijk ook eens 👀

Ga direct door naar één van onze overige afleveringen