#
87
7
Mar
2024

Taiwan

7
Mar
2024
Met special guest:
Logo voor luisteren op SpotfiyLogo voor luisteren op podimo
Logo voor luisteren op Google podcastLogo voor luisteren op podimo

Als je als land onder veel verschillende namen bekend bent, weet je dat je óf een hele moeilijke landsnaam hebt bedacht, óf dat je op een geopolitieke vulkaan zit. Ga bij Taiwan maar uit van het laatste. En als het antwoord op de vraag of jij überhaupt wel een land mag heten, afhangt van de macht van je grote buur China, dan weet je dat die vulkaan nogal actief is. Of en wanneer hij gaat uitbarsten? Daar gaan wij onze handen niet aan branden.

Nee, wij zitten hier vanavond voor een ander doel. Taiwan is in het nieuws gereduceerd tot rood knipperlichtje, tot geopolitiek object dat wel of geen zeggenschap heeft over zijn eigen toekomst. Maar laten we verder kijken dan het nieuws. We zoomen traditiegetrouw in op tradities, we vergapen ons aan alles waar Taiwanezen voor opblijven. En vooruit, een klein beetje nieuwsduiding mag ook wel.

Paspoortje

Oppervlakte: Iets kleiner dan Nederland.

Ongeveer net zo groot als: Guinee-Bissau.

Aantal inwoners: 24 miljoen.

Hoofdstad: Taipei.

Andere steden: Taichung, Kaohsiung.

Valuta: Taiwanese dollar.

Religie: Heel divers. Boeddhisme, Taoïsme en een heleboel anderen.

Taal: Mandarijn, maar velen spreken ook Taiwanees en Hakka.

Meest voorkomende achternamen: Chen, Lin, Huang, Zhang, Li, Wang.

Vlag: Rode vlag met linksboven een blauw vlak, met daarin een witte zon.

No items found.

Kroegfeitjes 🍻

Zin in meer random kroegfeitjes? Check dan onze feitjesgenerator.
There can only be wan
Vanwege het Een-Chinabeleid van de Volksrepubliek, staat Beijing het niet toe dat landen diplomatieke betrekkingen hebben met zowel Taiwan als de Volksrepubliek. Landen moeten dus kiezen.
Taiwan in een Parallel universum
Taiwan claimt grond in 18 landen of gebieden. Van de republiek Tuva in Russisch-Siberië tot aan de Spratly-eilanden tussen Vietnam en de Filippijnen. Als Taiwan op een of andere manier ooit al het gebied onder zich krijgt dat ze claimen, zou het 36.000% groeien in omvang.
Ongelukkige diplomatieke exclave
Vaticaanstad erkent Taiwan, maar de Taiwanese ambassade ligt door ruimtegebrek buiten Vaticaanstad in Rome. Dat maakt dat de ambassade van Taiwan gelegen is in een land dat Taiwan niet erkent.
Een ander soort rood in een rode regio
De Nederlanders koloniseerden Taiwan een tijdje. Totdat ze eruit gekickt werden door de Chinezen, die de Nederlandse vrouwen op brute wijze tot seksslavinnen maakten. Gevolg? Eeuwen later komt rood haar onder bepaalde groepen Taiwanezen nog steeds voor.
Religion’s Greatest Hits
Een van de traditionele religies op Taiwan is het Yiguandao. Het is een samenraapsel van de beste onderdelen van het confucianisme, taoïsme en boeddhisme, aangevuld met elementen uit het christendom en de islam.
Austronesiërs
De Austronesische bevolkingsgroepen en taalfamilies, vindbaar van Madagaskar tot Indonesië en van Hawaï tot Nieuw-Zeeland, zijn hun grote overzeese migratie begonnen op Taiwan. Taiwan geldt dus als de kraamkamer van deze gigantische bevolkingsfamilie.
Bubbelthee
Over deze Taiwanese uitvinding zijn onze meningen verdeeld. Maar de manier waarop dit drankje met balletjes van tapioca de wereld heeft veroverd, is veelzeggend.
Gouvernement Formosa
Zo heette Taiwan toen het een Nederlandse kolonie was. De hoofdstad? Fort Zeelandia. De ruïnes zijn nog te bezoeken.
Streetfood
Veel Taiwanezen eten iedere dag op een nachtmarkt, om de simpele reden dat er thuis vaak te weinig ruimte is om zelf te koken. Dat ruimtegebrek heeft dus een heel positief effect op de streetfoodcultuur. Bovendien ben je op straat voor een paar euro ben je klaar, terwijl het prijspeil in de supermarkten juist hoger ligt dan in Nederland.
Smakelijk
Er is in Taiwan een restaurantketen waar alle gasten op toiletpotten en hun eten geserveerd krijgen in een toiletpot. Zelf weten.
Dit is echt het beste idee ooit
Vuilniswagens op Taiwan spelen klassieke muziek om hun komst aan te kondigen, zodat iedereen zijn vuilnis er zelf in kan gooien.
Niet voor één gat te vangen
Het één-Chinabeleid van Beijing heeft nogal wat gevolgen voor de internationale burgerluchtvaart op Taiwan. Beijing verbiedt westerse luchtvaartmaatschappij namelijk om zowel op Taiwan als op het vasteland van China te vliegen. Maatschappijen moeten dus kiezen. KLM heeft daar een list op bedacht. Die richtten gewoon een dochter op, KLM Asia, speciaal voor vluchten naar Taiwan.
Grote broek
Op sommige fronten trekt Taiwan nog altijd een behoorlijk grote broek aan. Hun claim op heel China komt mooi tot uiting in de naam van de nationale luchtvaartmaatschappij: China Airlines. Niet te verwarren met Air China, die van de grote buur.
Chipmonopolie
De Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, TSMC, produceert meer dan 60% van alle computerchips en 90% van alle zeer geavanceerde computerchips ter wereld. De beurswaarde bedraagt rond de 600 miljard dollar. Dat staat ongeveer gelijk aan het bruto nationaal product van België.
Doorgeefeiland
Na de eerste Chinees-Japanse oorlog werd Taiwan onderdeel van het Japanse keizerrijk. De bevolking van Taiwan was woedend. Het duurde 7 jaar voordat de Japanners controle hadden over de boze bevolking. Bij die strijd stierven evenveel mensen als tijdens de hele Chinees-Japanse oorlog zelf. Maar vervolgens maakten de Japanners van Taiwan zo'n voorbeeldkolonie dat de bevolking boos was dat ze na de tweede Chinees-Japanse oorlog weer Chinees werden.
No items found.

Tips 💡

Will China Invade Taiwan Next?
👂
👀
📚
Kijktip
YouTube-video van RealLifeLore over de geopolitieke waarde van Taiwan, in combinatie met de chipindustrie.
Bekijken

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan 500 - we naderen Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Bekijk ook eens 👀

Ga direct door naar één van onze overige afleveringen