#
66
13
Jul
2023

Roemenië

13
Jul
2023
Met special guest:
Logo voor luisteren op SpotfiyLogo voor luisteren op podimo
Logo voor luisteren op Google podcastLogo voor luisteren op podimo

De Roemenen zijn vreemde eenden in de Zuidoost-Europese bijt. Er wapperen hier geen Slavische kleuren en niemands achternaam eindigt op -ov, -ic of -enko. Het zijn post-communistische Italianen, geen drie strepen van Fiat, maar van Adidas-trainingspakken.

Houd je van mooie middeleeuwse dorpspleinen? Gothische kathedralen? Paard en wagen? Transsylvanische grandeur? En af en toe van een 20e-eeuwse architectonische schenking in gewapend beton? Dan is dit je plek.

Roemenië is een magische mix van Oost-Europese onvoorspelbaarheid, lekker weer, wilde bossen en bijtende beren. Maar dat zijn niet de enige bebloede hoektanden die je hier vindt...

Paspoortje

Oppervlakte: 5,5 keer Nederland.

Ongeveer net zo groot als: Ghana of Laos.

Aantal inwoners: 19 miljoen.

Hoofdstad: Boekarest.

Andere steden: Cluj-Napoca, Iași, Constanța, Timișoara, Brașov.

Valuta: Leu (meervoud lei).

Religie: overwegend oosters-orthodox.

Taal: Roemeens.

Meest voorkomende achternamen: Popa, Popescu, Pop, Radu, Dumitru.

Vlag: verticale banen blauw, geel en rood.

No items found.

Kroegfeitjes 🍻

Zin in meer random kroegfeitjes? Check dan onze feitjesgenerator.
Dit Roemeen je niet
De Roemeense gymnast Nadia Comăneci was de eerste die een perfecte score ontving op de Olympische Spelen. Het scorebord was niet voorbereid op een 10.00 en liet in eerste instantie een 1.00 zien. Toen begon het publiek te schreeuwen en moest de omroeper uitleggen dat het eigenlijk een 10.00 was.
Who rule the world?
Van alle medailles die Roemenië heeft gehaald op de Olympische Spelen is meer dan de helft door vrouwen gehaald. Sterker nog, 66% van de gouden medailles zijn door vrouwen gehaald.
Hoogtevrees op diepte
De Salina Turda is een zoutmijn die al 2000 jaar oud is en waar je tegenwoordig een pretpark in kunt vinden. Sterker nog, het is werelds diepste ondergrondse pretpark. Zo diep dat Hugo er hoogtevrees kreeg.
Tourist Trap Castle
Het kasteel van Bran is prachtig, maar ook wereldwijd bekend als het kasteel van Dracula. Onterecht, want Bram Stoker (die van het Draculaboek) heeft 'm waarschijnlijk nooit gezien en Vlad de Spietser (die van de geschiedenisboeken) heeft er waarschijnlijk nooit een voet in gezet.
Stoned van de Fruitella
Autorijden op de magische Transfăgărășan Highway is een toeristenbestemming an sich. Na een uitzending van Top Gear in 2009 is dit ongeveer de populairste plek van het land. Daardoor is het in de zomer ook gewoon volle bak filerijden achter de motoren en caravans.
Hans en Beertje
Bruine beren zijn heel slim. Ze kunnen plannen maken, problemen oplossen en nog mooier: ze kunnen hun eigen voetsporen uitwissen, bijvoorbeeld om niet gevonden te worden door jagers.
De blaffers en bijters van Boekarest
Lange tijd stond Boekarest bekend als gevaarlijke stad, en het gevaar kwam uit onverwachte hoek. Begin jaren ‘10 van deze eeuw woonden er zo’n 64.000 straathonden in de stad, en in 2012 werden er meer dan 16.000 aanvallen gemeld. Grondige maatregelen volgden, nu zijn ze bijna allemaal dood, opgenomen in asielen of ondergebracht bij mensen thuis.
De Donau is van iedereen
De Donau is ‘s werelds meest internationale rivier. Hij stroomt door 10 landen, meer dan elke andere rivier. Dit geldt ook voor het aantal hoofdsteden waar hij doorheen stroomt. Kun jij ze noemen?
Het Parijs van alles
Eet een baguette, heb cafés en bezit het liefst een slingerende rivier. Voilà, je bent het Parijs van het Oosten. Boekarest claimt die titel, samen met minstens 15 andere steden. Onder meer Beirut, Shanghai, Warschau en Lahore doen een gooi naar de titel.
Plumania
Roemenië is, na China, uiteraard, de grootste pruimenproducent ter wereld. Geen aanrader: Țuică, de lokale sterkedrank die ze stoken uit pruimen.
Soep en soep
Roemenen zijn dol op soep. Zo dol dat ze er twee woorden voor hebben: supă en ciorbă. Supă is zoeter en minder rijk gevuld dan het zuurdere zusje ciorbă.
Veganistisch tipje
Dierlijke eiwitten zijn de hoeksteen van de Roemeense keuken. Een slechte plek voor vegetariërs en veganisten dus. Behalve op woensdag en zaterdag: orthodoxe christenen hebben namelijk geen vastenmaand, maar vasten iedere woensdag en vrijdag en vermijden dan dierlijke producten.
Meervoudvaluta
De Roemeense munteenheid heet de leu, meervoud lei. Da’s meteen, denken wij, een van de weinigen valuta die in meervoud anders is dan in enkelvoud. En nee, euro’s is niet gangbaar.
Postzegelgeld
Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd noodgeld uitgegeven. Er is toen een biljet gedrukt van nog geen 3 bij 4 centimeter, met een waarde van 10 bani (1/10e van een leu). Daarmee is het wereldwijd het kleinste bankbiljet ooit.
Leeuwendaalder
Roemenen betalen met de leu. Leeuw, letterlijk vertaald. De munteenheid is net als de Bulgaarse lev vernoemd naar de Nederlandse leeuwendaalder, die ook in het gebied circuleerde.
Dacia
Zeg je Roemeense auto's, dan zeg je Dacia. Nu onderdeel van Renault, waar ze ook in de communistische tijd al mee samenwerkten. De Dacia 1300, dé auto die het Roemeense straatbeeld domineerde, was in feite een Renault 12. De Roemenen maakten ook een pick-upversie die ze papuc doopten: pantoffel. Veel betere naam dan pick-up, als je het ons vraagt.
Energiereus
Roemenië heeft flink wat olie en gas en dat winnen ze al heel lang. Het zorgde ervoor dat Boekarest in 1857 de eerste stad ter wereld werd met straatverlichting (met behulp van olielampen). In 1884 werd Timișoara de eerste stad van Europa met elektrische straatverlichting, gevoed door met olie gestookte elektriciteitscentrales. Daar zijn beide steden bijzonder trots op. Iets minder trots zijn ze op het feit dat Roemenië in de Tweede Wereldoorlog de grootste olieleverancier was voor nazi-Duitsland.
What is this place called again?
Het megalomane paleis van Ceaușescu heeft een balkon waarvandaan hij het volk op het aangrenzende plein zou kunnen toespreken. Ceaușescu stierf voor de voltooiing en de enige persoon die daar daadwerkelijk een grote menigte heeft toegesproken, is Michael Jackson. Hij beging toen de klassieke fout door het publiek te begroeten met de woorden: 'Hello Budapest.'
No items found.

Tips 💡

Bureau Buitenland over stakingen
👂
👀
📚
Luistertip
Het gaat niet heel lekker met de koopkracht in Roemenië, met grootschalige protesten in de publieke sector als gevolg. Roemenië-kenner Stefan Popa legt uit.
Bekijken

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan 500 - we naderen Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Bekijk ook eens 👀

Ga direct door naar één van onze overige afleveringen