#
46
8
Dec
2022

Peru

8
Dec
2022
Met special guest:
Logo voor luisteren op SpotfiyLogo voor luisteren op podimo
Logo voor luisteren op Google podcastLogo voor luisteren op podimo

Van gortdroge woestijn tot ondoordringbaar regenwoud en van Lima’s betonnen jungle tot machtige zesduizenders: welkom in Peru, een van de meest karakteristieke landen van Zuid-Amerika. Natuurlijk, wij vinden elk land de moeite waard. Maar Peru is heel erg de moeite waard. En niet alleen om de natuurlijke schoonheid.

 

Is het Peruaanse landschap een lichaam, dan draagt het als een sieraad de overblijfselen van oude rijken van oorspronkelijke bewoners. Niet uit het oog, dus ook niet uit het hart. In de eeuwen daarna zette de hele wereld voet aan wal in Peru. Dat zorgde voor een bloedige geschiedenis, maar ook voor een keuken om van te watertanden. Je hoort het, we hebben veel te bespreken.

Paspoortje

Oppervlakte: ruim 30 keer Nederland.

Ongeveer net zo groot als: Tsjaad, scheelt niet veel met Mongolië ook.

Aantal inwoners: ruim 32 miljoen.

Hoofdstad: Lima, inclusief voorsteden 11 miljoen.

Andere steden: Arequipa, Trujillo, Cuzco.

Religie: christendom, voornamelijk katholicisme.

Taal: uiteraard Spaans, maar een op de vijf spreekt een andere taal. Quechua is de grootste tweede taal.

Meest voorkomende achternamen: Quispe, Flores, Sanchez, Garcia en Rodriguez.

Vlag: drie verticale banen: rood, wit rood. In het midden, in de witte baan, staat het nationale embleem.

No items found.

Kroegfeitjes 🍻

Zin in meer random kroegfeitjes? Check dan onze feitjesgenerator.
Door dik en dun
Peru plaatste zich in 2018 voor het WK voetbal in Rusland. Miguel had geen kaartje weten te bemachtigen, maar verzon een list. Hij kocht een kaartje dat gereserveerd was voor morbidly obese mensen. Om in aanmerking te komen moest hij eerst nog wel even 25 kilo aankomen. Dat lukte, en hij mocht naar het WK.
Een pot nat
De Peruviaanse dictator Alberto Fujimori, van Japanse afkomst, werd in Peru 'El Chino' genoemd.
Schaapkamelen
Wie Peru zegt, zegt lama's. Maar wist je dat lama's familie zijn van de kameel en daarom ook wel schaapkamelen worden genoemd? Er zijn vier soorten lama's: twee wilde soorten (de vicuña (het nationale dier) en de guanaco) en twee gedomesticeerde soorten (de alpaca en de lama).
Andescondor
De Andescondor is enorm: deze gier heeft een spanwijdte van ruim 3 meter. Gieren zijn aaseters en hebben een paar lichamelijke trucs in huis. Zo hebben gieren kale koppen: wel zo handig schoon te houden als je je kop diep in een kadaver steekt. Ook plassen ze over hun eigen poten heen: het zuur in de urine beschermt de poten tegen bacteriën als ze over een kadaver lopen.
Andes
De Andes doorloopt Peru van noord naar zuid en zorgt voor een enorme tweedeling in klimaatgebieden. Ten oosten van de Andes ligt de Amazone, een van de natste gebieden ter wereld. Ten westen van de Andes ligt het Peruviaanse kustgebied, dat juist een van de droogste plekken op aarde is.
Nipo-peruano
In Peru wonen relatief veel Japanse immigranten. Veel Japanners kwamen in het begin van de 20e eeuw naar Peru om te werken in de mijnbouw. Toen Japan Pearl Harbor aanviel, zagen de Verenigde Staten de Japanse diaspora in Peru als een grote bedreiging. De Japanse Peruanen werden daarom op grote schaal naar de Verenigde Staten gedeporteerd, waar ze net als Japanse Amerikanen in concentratiekampen terecht kwamen.
Quechua
De Quechua zijn de grootste groep inheemse Peruvianen. Maar jij kent ze vooral als huismerk van de Decathlon, geef maar toe.
No items found.

Tips 💡

Nog geen tips, heb jij er één? Stuur 'm op!

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan 500 - we naderen Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Bekijk ook eens 👀

Ga direct door naar één van onze overige afleveringen