#
49
12
Jan
2023

Cyprus

12
Jan
2023
Met special guest:
Logo voor luisteren op SpotfiyLogo voor luisteren op podimo
Logo voor luisteren op podimo

Strandstoeltje klaar, zonnebrilletje op. Podcastje in, ogen dicht. Lik nog een stukje halloumi uit je holle kies. Geniet. Geniet van dit onbedorven paradijs in de Middellandse Zee, daar waar alles is pais en vree. Oh nee, wacht.

Want kun je een andere EU-lidstaat noemen die al bijna een halve eeuw voor meer dan eenderde bezet is door een ander land? Als we het hebben over Cyprus, over wie hebben we het dan überhaupt? Waarom is er een gedemilitariseerde zone nodig op dit rustige zonovergoten eiland, waar de ezeltjes op hun dooie gemak door de olijfboomgaarden hobbelen? Tijd voor een verkenning van Cyprus, het steelpannetje van de Mediterranee.

Paspoortje

Oppervlakte: een vijfde van Nederland.

Ongeveer net zo groot als: Libanon.

Aantal inwoners: 1,2 miljoen.

Hoofdstad: Nicosia, ongeveer 300.000.

Andere steden: Limassol, Larnaca, Famagusta.

Religie: iets minder dan driekwart is christen (bijna allemaal oosters-orthodox), een kwart is moslim.

Taal: Grieks en Turks, beide in Cypriotisch dialect.

Meest voorkomende achternamen: Georgiou, Charalambous, Ioannou, Constantinou, Christodoulou, Demetriou.

Vlag: wit met daarin een koperkleurige kaart van het land en een olijftak. Neutrale vlag, zonder Grieks blauw of Turks rood.

No items found.

Kroegfeitjes 🍻

Zin in meer random kroegfeitjes? Check dan onze feitjesgenerator.
Oude wijn in nieuwe zakken
Cyprus heeft de oudste wijn met een naam is die nog in productie is. Dat is een zoete dessertwijn die Commandaria heet.
Het waren andere tijden
Marco Antonio Bragadin, de Venetiaanse legerbaas die in 1594 gevangen werd genomen door de Ottomanen, werd nogal ruig behandeld. Hij werd eerst reeds gewond, twee weken in de gevangenis gegooid. Daarna werd hij rond de muren gesleept met zakken aarde en steen op zijn rug. Vervolgens werd hij vastgebonden aan een stoel en naar de mast van het Ottomaanse vlaggenschip gehesen. Ten slotte werd hij op het centrale plein naakt vastgebonden aan een zuil en levend gevild. Het in vieren gedeelde lichaam van Bragadin werd vervolgens uitgedeeld als een oorlogstrofee onder soldaten. Zijn huid werd gevuld met stro en genaaid, opnieuw bekleed met zijn militaire insignes, en tentoongesteld terwijl hij op een os reed in een spottende processie door de straten van Famagusta.
Nikatsia
In 2004 werden de overblijfselen van een 8 maanden oude kat ontdekt die begraven was bij zijn menselijke eigenaar op Cyprus. Het graf wordt geschat op 9.500 jaar oud, dateert van vóór de Egyptische beschaving en is het oudste bewijs dat mensen in liefde met katten leefden.
Dystopisch Benidorm
Varosha is een wijk in het Turks-Cypriotische Famagusta. In de jaren ‘60 de meest toeristische plek van het land. En toen werd het land opgedeeld en verviel het tot spookstad. Sindsdien mag er niemand in.
Sneaky bastards
Het Verenigd Koninkrijk regelde bij de Cypriotische onafhankelijkheid nog wel even twee stukken land voor zichzelf: Akrotiri en Dhekelia, waar ze twee mooie militaire basissen hebben neergezet. Vlakbij het Suezkanaal.
Nooit de weg kwijt
Cyprus is samen met Kosovo het enige land dat de landsgrenzen afbeeldt op de vlag.
Douze points
Cyprus en Griekenland hebben een gezamenlijk pooltje met artiesten die ze afvaardigen naar het Eurovisiesongfestival. Het komt daardoor regelmatig voor dat artiesten zowel voor Cyprus als voor Griekenland zijn uitgekomen. Het wekt geen verbazing dat de douze points ook vaak aan elkaar worden uitgedeeld.
Levend fossiel
Op twee soorten spitsmuizen na, is de Cypriotische muis het enige endemische zoogdier dat nog voorkomt op de eilanden van de Middellandse Zee. Het is wél het enige nog levende endemische knaagdier op die eilanden en daarmee een levend fossiel, want die spitsmuizen zijn blijkbaar geen knaagdieren maar insecteneters.
Zeegrotten
Bij Capo Greko vind je spectaculaire zeegrotten. Die ontstaan op een andere manier dan druipsteengrotten. Het zeewater golft hier tegen de kliffen aan, waardoor erosie optreedt en diepe holtes ontstaan.
Aes cyprium
Op Cyprus groeien veel cypressen. Zijn die twee misschien naar elkaar vernoemd? Nee, helaas. Wat wél naar Cyprus is vernoemd, is koper. Het is afgeleid van het Latijnse aes cyprium: erts van Cyprus.
Obductie
Als een stuk oceanische aardkorst botst op een stuk continentale aardkorst, dan krijg je meestal subductie. De zwaardere oceanische korst duikt daarbij onder de continentale korst. Op Cyprus is iets bijzonders gebeurd: obductie. Daarbij schuift de zwaardere oceanische korst juist over de continentale korst heen. Op Cyprus kun je daarom heel goed onderzoek doen naar de geologische samenstelling van oceanische aardkorst, want die ligt hier aan het oppervlak.
Segregatie
Dat er in Zuid-Cyprus voornamelijk Griekse Cyprioten wonen en in Noord-Cyprus voornamelijk Turks Cyprioten is geen oorzaak van de tweedeling van het eiland, maar een gevolg. Vroeger woonden de twee groepen namelijk verspreid over het hele eiland. Sommige dorpen waren overwegend Grieks en andere weer Turks, maar een Noord-zuidtegenstelling was er nog niet.
No items found.

Tips 💡

Dark Tourist
👂
👀
📚
Kijktip
Van een luisteraar. Een Nieuw-Zeelandse serie, de aflevering over Europa gaat over het Cypriotische conflict en zet het helder neer.
Bekijken
VICE Sports Avonturiers
👂
👀
📚
Leestip
Ben je een middelmatige sporter en wil je meer dan een anoniem bestaan in de lagere regionen van de Nederlandse sport? Gooi jezelf dan in het diepe en verkas naar de andere kant van de wereld. VICE zet de mooiste sportavonturen voor je onder elkaar in deze rubriek, met onder andere de belevenissen van Nassir Maachi op Cyprus.
Bekijken

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan het inwonertal van Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Bekijk ook eens 👀

Ga direct door naar één van onze overige afleveringen