#
21
14
Apr
2022

Haïti

14
Apr
2022
Met special guest:
Logo voor luisteren op SpotfiyLogo voor luisteren op podimo
Logo voor luisteren op Google podcastLogo voor luisteren op podimo

Haïti. Een van de paradepaardjes van het Caribisch toerisme. Rum, stranden, mythische tradities en gebruiken, en een trotse cultuur in een zwarte postkoloniale heilstaat. Vaste prik op de Caribische cruises en prominent aanwezig op de radar van honeymooners. Dit alles hád Haïti kunnen zijn. Want maar weinig landen in de wereld staan zo te boek als onveilig en mislukt als Haïti. Politieke instabiliteit is meer regel dan uitzondering, criminaliteit tiert er welig, en ook natuurrampen weten het land te vinden.

Terwijl de hele wereld zich tegoed doet aan de Caraïbische zon, zijn het in Haïti hele andere beelden die beklijven. En dat is zó zonde. Laten we hopen dat Haïti, met zijn unieke spiritualiteit en bloedmooie natuur, ons de komende jaren meer kan laten zien van zijn schoonheid. Laten we daar deze aflevering alvast maar een begin mee maken.

Paspoortje

Oppervlakte: 2/3 keer Nederland.

Ongeveer net zo groot als: Rwanda.  

Aantal inwoners: 11,5 miljoen.

Hoofdstad: Port-au-Prince, ongeveer een miljoen.

Andere steden: Cap-Haïtien.

Religie: 90% is christen, ook wel gemengd met de andere officiële religie: voodoo.

Taal: Frans en lokaal vooral Haïtiaans Creools.

Meest voorkomende achternamen: Jean, Pierre, Joseph, Louis, Charles, François.

Vlag: twee horizontale banen: blauw en rood. In het midden staat een wit vierkant met het wapen erin.

No items found.

Kroegfeitjes 🍻

Zin in meer random kroegfeitjes? Check dan onze feitjesgenerator.
Blijven betalen
Als 'straf' voor de onafhankelijkheid, heeft Frankrijk Haïti een boete opgedrongen die zo hoog was, dat ze er 122 jaar over hebben gedaan om af te betalen. De laatste betaling vond plaats in 1947.
Prima vlagherkomst
De kleuren van de voormalige Franse kolonie op Haïti waren rood, wit en blauw en stonden voor Afrikanen (rood), kleurlingen (blauw) en witte Europeanen (wit). Toen Haïti onafhankelijk werd, scheurde de leider van de revolutie - Dessalines - het wit ertussenuit en smeedde hij van rood en blauw de nieuwe, Haïtiaanse vlag.
Vodou
Vodou was het geloof van de meeste tot slaaf gemaakten in Haïti. Toen de bevolking werd gekerstend, bleven de tot slaaf gemaakten stiekem vodou aanhangen, door hun geesteswezens, de Loa, te vermommen als katholieke heiligen. Vodou en het christendom zijn op die manier vermengd in Haïti. Een veel gehoorde uitspraak is: Haïti is 85% katholiek, 15% protestant en 100% vodou.
Ontbossing
Na de onafhankelijkheid eiste Frankrijk een vergoeding van 90 miljoen Franc voor gebiedsverlies verlies van tot slaaf gemaakten. Haïti exporteerde op grote schaal hout om deze schuld af te betalen. Hierdoor is er nog maar weinig bos over in het land, met enorme bodemerosie op de steile hellingen tot gevolg.
Île de la Tortue
Île de la Tortue, beter bekend als Tortuga, was een populaire uitvalsbasis voor piraten. Niet voor niets kennen we het eiland uit Pirates of the Carribean.
Olympische spelen 1976
Haïti deed mee aan de Spelen van 1976 in Montreal met 10 atletiek en 3 boksers. Het waren alleen allemaal amateurs, vrienden van dictator Baby Doc. Hij gunde ze een tripje naar Canada. Ze werden óveral laatste, met tijden waarvan sommige nog steeds te boek staan als slechtste resultaat aller tijden. Voorbeeld: de 10.000 meter. De winnaar liep hem in 28 minuten, de één na laatste liep 33 minuten en Haïti's Olmeus Charles kwam binnen na 42 minuten.
Mooie vlag hebben jullie
Bij de Olympische Spelen kwamen Haïti en Liechtenstein erachter dat ze allebei dezelfde vlag hadden. Ze hebben na de Spelen allebei maar een logootje op hun vlag gezet.
Ilet a Brouee
Net voor de kust van Haïti ligt Ilet a Brouee, het dichtstbevolkte eilandje ter wereld. 500 mensen op een half voetbalveld.
No items found.

Tips 💡

Nog geen tips, heb jij er één? Stuur 'm op!

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan 500 - we naderen Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Bekijk ook eens 👀

Ga direct door naar één van onze overige afleveringen