#
28
2
Jun
2022

Senegal

2
Jun
2022
Met special guest:
Logo voor luisteren op SpotfiyLogo voor luisteren op podimo
Logo voor luisteren op Google podcastLogo voor luisteren op podimo

Senegal is een van die landen die zich The Gateway of Africa noemen. De hoofdstad is groot en goed bereikbaar, het land ligt aan zee, kan prima overweg met de buren, en is bovenal een baken van stabiliteit in de regio. 

Senegal is een betrokken wereldburger, maar kan zelf ook al eeuwen rekenen op overzeese interesse. En dat heeft een opvallend Nederlands tintje achtergelaten. Wat ook opvallend is, is dat Senegal swingt. En niet zo’n beetje ook. Ons laatste hoofdstuk gaat over de geneugten des levens, en Senegal grossiert in alles wat het leven mooi maakt. Wij beloven een grote glimlach aan het eind van de aflevering. 

Paspoortje

Oppervlakte: bijna 5 keer Nederland.

Ongeveer net zo groot als: Kirgizië, Syrië.  

Aantal inwoners: 17 miljoen, net als wij. Wel wat sneller gegroeid de laatste jaren.

Hoofdstad: Dakar, inclusief voorsteden zo'n 4 miljoen.

Andere steden: Toubakouta, Mboumba, Tivaouane.

Religie: vrijwel geheel islamitisch.

Taal: officiële taal is Frans, zo'n tien nationale talen. Wolof is het grootst.

Meest voorkomende achternamen: Ba, Diallo, Sow, Diouf.

Vlag: drie verticale banen: groen, geel, rood. In het midden staat een groene ster.

No items found.

Kroegfeitjes 🍻

Zin in meer random kroegfeitjes? Check dan onze feitjesgenerator.
Mali-federatie
Senegal werd eenmaal onafhankelijk samen met Mali een land: de Mali-federatie. Het land heeft twee maanden bestaan. Toen scheidden hun wegen.
Gorée Ouvertflaqué
Het Senegalese eiland Gorée is vernoemd naar Goeree. Ja, van Overflakkee. Goeree komt van 'goede reede' - veilige haven.
Westpunt
Dakar is naast de hoofdstad van Senegal ook het meest westelijke puntje van het Afrikaanse vasteland.
Maison des esclaves
Op het eiland Gorée staat het Maison des Esclaves - het Slavenhuis - dat nu een museum is. Het is een van de meest iconische plekken voor de trans-Atlantische slavenhandel. Dit is echter meer toe te schrijven aan de vertelkunst van de curator van dat museum dan aan de grote aantallen tot slaaf gemaakten die vanaf hier vervoerd werden. Desalniettemin een plek met grote historische waarde.
Senegal first
In de koloniale geschiedenis was Senegal er vroeg bij. Het was een van de eerste plekken waar de Europeanen aan land gingen (Portugezen, in 1444), en het was het eerste deel van koloniaal West-Afrika.
Hoogste beeld van Afrika
In 2010 werd het, in Pyongyang (Noord-Korea) gebouwde, 50-meter hoge "Monument voor de Afrikaanse Wedergeboorte" onthuld in Dakar. Een torenhoog stuk brutaal stalinistisch machismo dat bedoeld is om de prestaties van het Afrikaanse volk te vieren, maar tot stand gekomen door corruptie en impopulaire allianties. Zoals je wellicht verwacht bij zo'n bouwstad.
De Grote Groene Muur
In Afrika is in 2009 besloten om in de regio van de Sahel en de Sahara een grote groene muur aan te leggen: een lange strook bomen van 15 kilometer breed en bijna 8.000 kilometer lang, die loopt van het westen naar het oosten van het continent. De muur van groen moet onder meer klimaatverandering en uitbreiding van de woestijn tegengaan.
Minister N'Dour
De bekendste muzikant van Senegal, Youssou N'Dour, werd in 2012 hoogstpersoonlijk minister van cultuur en toerisme.
Senegambia
In 1982 vormden Senegal en Gambia samen de confederatie Senegambia. Sommigen beoogden hiermee op termijn een samensmelting tussen de twee landen te bewerkstelligen. Zo ver kwam het niet en in 1989 werd de confederatie ontbonden.
Fadiouth
Fadiouth is een klein eiland dat is ontstaan door schelpen die hier werden gestort als afval van de schelpdierenvangst. Een soort Senegalese VAM-berg dus. Het is ook een populaire plek om te wonen: het is het op drie na dichtstbevolkte eiland ter wereld.
Monument voor de Afrikaanse wedergeboorte
Op een heuvel in Dakar prijkt het 50 meter hoge bronzen monument voor de Afrikaanse wedergeboorte. Het werd gebouwd door Noord-Koreaanse arbeiders ter ere van 50 jaar onafhankelijkheid. Het beeld is niet onomstreden, want het kostte veel geld en toenmalig president Wade ziet het als zijn intellectueel eigendom en eist 35% van de entreegelden.
Dakar rally
De Dakar rally, vroeger Parijs-Dakar genoemd, is een rallyrace die traditioneel finishte in Dakar. Sinds 2008 wordt Dakar echter niet meer aangedaan, al bleef de stad wel naamgever van de wedstrijd. Sindsdien wordt de race verreden in Zuid-Amerika en vanaf 2020 in Saudi Arabië.
Olympische jeugdspelen
In 2026 worden in Dakar de Olympische jeugdspelen georganiseerd. Dat wordt het eerste olympische evenement ooit op het Afrikaanse continent.
No items found.

Tips 💡

Nog geen tips, heb jij er één? Stuur 'm op!

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan 500 - we naderen Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Bekijk ook eens 👀

Ga direct door naar één van onze overige afleveringen