#
100
20
Jun
2024

Bhutan

20
Jun
2024
Met special guest:
Logo voor luisteren op SpotfiyLogo voor luisteren op podimo
Logo voor luisteren op Google podcastLogo voor luisteren op podimo

Alle vredige donderdraken verzamelen! Als de thumbnail van de aflevering geel en oranje kleurt, weet je dat vandaag in het teken staat van innerlijke vrede. Ook binnen de landsgrenzen dus. De draak moest flink wat vuur spuwen om niet opgesloten te worden in een koloniale kooi, maar bleek afschrikwekkend genoeg om vrij rond te mogen blijven lopen.

Bhutan is deze week ons land. Een land dat klinkt als een boeddhistisch luilekkerland, met overal boeketten van symmetrisch gerangschikte lotusblaadjes, als symbool voor een zuiver en volmaakt leven. Waar opgevoerde scooters en kant-en-klaar-lasagnes niet bestaan, en waar geduld nog een schone zaak is. Adem in, adem uit. Hebben we deze aflevering eigenlijk nog wel nodig?

Paspoortje

Oppervlakte: Iets kleiner dan Nederland.

Ongeveer net zo groot als: Zwitserland.

Aantal inwoners: 800.000.

Hoofdstad: Thimphu.

Andere stad: Phuntsholing.

Valuta: Ngultrum.

Religie: Ongeveer 80% is boeddhist en 20% is hindoe.

Taal: Dzongkha.

Meest voorkomende achternamen: Dorji, Wangmo, Rai, Dema, Zangmo, Tshering.

Vlag: Twee diagonaal gescheiden vlakken. Linksboven geel en rechtsonder oranje. In het midden een grote witte draak.

No items found.

Kroegfeitjes 🍻

Zin in meer random kroegfeitjes? Check dan onze feitjesgenerator.
Go with the flow
Thimphu heeft als enige hoofdstad in de wereld geen enkel verkeerslicht. Ze hebben er ooit één neergezet, maar die werd door iedereen genegeerd en daarom na 24 uur vervangen door een politieagent. Maar denk niet dat het er een verkeerschaos is: in het Dzongka is er geen woord voor file.
Cadeautje in je bovenarm
Bhutan werd in 2021 een van de snelste landen qua COVID-vaccinatie, omdat ze van India een lading cadeau kregen die groot genoeg was om de hele bevolking een prik te geven. Geen land had zo weinig sterfgevallen per geïnfecteerde als Bhutan.
Hebben er tabak van
Bhutan werd in 2005 het eerste land dat roken in het openbaar verbood.
Opzouten in naam van Boeddha
In de jaren ‘80 begon het Bhutanese One Nation, One People-beleid. Gevolg: ze kickten alle Nepali eruit, zo’n 40% van de bevolking. Het maakte Bhutan tot een van de landen met de grootste uitgaande vluchtelingenratio ter wereld. Maar de wereld vindt Bhutan nog steeds schattig.
De lange arm van Zidane
Tot 1999 was TV verboden in Bhutan, maar omdat iedereen massaal het WK 1998 ging kijken, hebben ze het daarna toch maar toegestaan.
Verboden vrucht
In Bhutan is bergbeklimmen verboden. Want bergen zijn heilig, dus daar ga je niet met je gore poten bovenop staan. Daarom ligt in Bhutan ook de hoogste onbeklommen berg ter wereld: de Gangkhar Puensum. Ze schatten die berg op 7.570 meter, maar dat weten ze dus niet zeker omdat ze nooit boven zijn geweest.
Exclusief
Bhutan houdt massatoerisme bewust buiten de deur. Tot 1974 mocht je er überhaupt niet komen. En ook nu laat het maar mondjesmaat toeristen toe, vooral door het bezoek heel duur te maken. Je bent verplicht om accommodatie, gids en vervoer te regelen via een reisbureau dat door de overheid wordt erkend, voor een vastgesteld bedrag van rond de 250 euro per dag.
Vogel dood? Jij dood.
Het doden van wilde dieren is in Bhutan streng verboden. Flik het al helemaal niet bij de zwarthalskraanvogel, want op het doden daarvan staat de doodstraf.
Klimaatnegatief
Bhutan is een van de weinige klimaatnegatieve landen ter wereld: ze absorberen met hun vele bossen meer broeikasgassen dan ze met hun bescheiden economie uitstoten. Alleen Suriname komt bij Bhutan in de buurt.
Beschermd Bhutan
Bhutan is het eerste land ter wereld dat milieuzorg vastlegde in de grondwet. Al sinds 1985 moet iedere gekapte boom gecompenseerd worden en er is vastgelegd dat minimaal 60% van het land bedekt moet blijven met bos.
Het kan verkeren
Bhutan is met een gemiddelde hoogte van 3.280 meter het hoogstgelegen land ter wereld. Wel ironisch voor een land dat ooit op de zeebodem lag.
No items found.

Tips 💡

The other final
👂
👀
📚
Kijktip
Deze documentaire van Nederlander Johan Kramer vertelt het verhaal over die andere finale: de voetbalwedstrijd tussen Montserrat en Bhutan, de twee laagst geklasseerde teams op de wereldranglijst. De wedstrijd werd op dezelfde dag gespeeld als de WK-finale van 2002.
Bekijken
Misty Terrace
👂
👀
📚
Kijktip
Alle muziek op het YouTubekanaal van deze band is voorzien van HD beelden van dit magische land.
Bekijken
Lunana: A Yak in the Classroom
👂
👀
📚
Kijktip
Deze film geeft een prachtig inkijkje in het plattelandsleven van Bhutan.
Bekijken

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan 500 - we naderen Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Bekijk ook eens 👀

Ga direct door naar één van onze overige afleveringen