#
4
23
Feb
2023

Langs de nieuwe zijderoute

23
Feb
2023
Met special guest:
Jelle Brandt Corstius en Ruben Terlou
Documentairemakers
Logo voor luisteren op SpotfiyLogo voor luisteren op podimo
Logo voor luisteren op Google podcastLogo voor luisteren op podimo

De aarde van de Centraal-Aziatische is er om bereden te worden. Galopperende paarden met jochies en jagers. Of stapvoets, met yurts op hun rug. Eeuwenlang waren het kamelen, in lange karavanen die voorzagen in delicate goedjes als mirre en zijde.

Hoe recenter, hoe zichtbaarder de voetafdrukken. Of inmiddels, voertuigafdrukken. Sovjet-tanks moesten de regio binnenboord houden en allerhande ruimtevaartschepen werden in stelling gebracht op het platte niemandsland. Tegenwoordig trilt de aarde van langsrazende anonieme rechthoeken, over spoor of over asfalt. Input naar het oosten, output naar het westen.

Die nieuwe flitsende oortjes waarmee jij hopelijk over anderhalf uur nog luistert, bevonden zich anderhalve maand geleden nog onder de Kazachse sterrenhemel. Wat doet dit met de regio? Wie is er eigenlijk de baas? Maar bovenal, waarom is dit zo’n ontzettend fascinerende regio en wat moet je vooral NIET eten? Aan wie anders kunnen we dit beter vragen dan aan Jelle Brandt Corstius en Ruben Terlou.

No items found.

Kroegfeitjes 🍻

Zin in meer random kroegfeitjes? Check dan onze feitjesgenerator.
No items found.
No items found.

Tips 💡

Langs de nieuwe zijderoute
👂
👀
📚
Kijktip
De nieuwe serie van Jelle en Ruben is uit! Ze haalden bij ons aan tafel al wat mooie anekdotes aan. Leuk om het beeld bij die verhalen te zien.
Bekijken

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan 500 - we naderen Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Bekijk ook eens 👀

Ga direct door naar één van onze overige afleveringen