#
85
22
Feb
2024

Equatoriaal-Guinea

22
Feb
2024
Met special guest:
Logo voor luisteren op SpotfiyLogo voor luisteren op podimo
Logo voor luisteren op Google podcastLogo voor luisteren op podimo

Quizje: wat hebben Groenland, de Afsluitdijk en Equatoriaal-Guinea met elkaar gemeen? Het antwoord: hun namen zijn misleidend en onjuist. Als je je hoofd hierover wilt breken, we zien je bij het eind van het volkslied weer. 

En dus welkom bij de aflevering over Equatoriaal-Guinea. Het land dat van een dependance zijn hoofdkwartier maakte. Waarvan de geschiedenis leest als het script van een serie die door elke zenderbaas weggehoond zou worden. Waar de baas van het land zo ongelofelijk rijk is, dat de onderkant van de Quote 500 waarschijnlijk onder de armoedegrens leeft. Maak je klaar voor een aflevering over een wilde rit die de andere landen hopelijk bespaard blijft.

Paspoortje

Oppervlakte: tweederde van Nederland.

Ongeveer net zo groot als: Albanië.

Aantal inwoners: ruimd 1,5 miljoen.

Hoofdstad: Malabo.

Andere steden: Bata, verder niet echt. Maar ze zijn wel een nieuwe hoofdstad aan het bouwen: Ciudad de la Paz.

Valuta: CFA-franc.

Religie: overwegend katholiek.

Taal: Officieel Spaans, Frans en Portugees, maar de meeste mensen spreken lokale talen zoals Fang.

Meest voorkomende achternamen: Nguema, Ndong, Mba, Ondo, Esono.

Vlag: drie horizontale banen groen, wit en rood, met links een blauwe driehoek. In de witte baan staat een schild met een kapokboom.

No items found.

Kroegfeitjes 🍻

Zin in meer random kroegfeitjes? Check dan onze feitjesgenerator.
BNP op wielen
De zoon van president Obiang is in Zwitserland en Frankrijk veroordeeld voor corruptie. Hierbij werd zijn autocollectie in beslag genomen, bestaande uit 25 supercars ter waarde van 25 miljoen euro. Er zaten zelfs Lamborghini’s bij waar er maar negen van zijn gemaakt.
Duisterste feitje van de site?
De voormalige president van Equatoriaal-Guinea, Francisco Macias Nguema, heeft in 1975 tijdens kerst 150 van zijn tegenstanders in een voetbalstadion laten executeren door soldaten verkleed als kerstman terwijl de versterkers het lied van Mary Hopkin "Those Were the Days" op repeat speelden.
Hoe equatoriaal is Guinea?
Niet heel erg. Ja, het ligt rondom de evenaar. Maar ook alleen dat. Ze hebben eilanden ten noorden van de evenaar en een groot stuk land ten zuiden ervan. Maar de evenaar loopt dus niet door Equatoriaal Guinea. Wie weet een betere naam?
Mangrovezweet
Mangrovebomen hebben allerlei technieken om zout water te kunnen filteren om zuurstof en zoet water te krijgen. Sommige bomen zweten daarom zout water. Als je aan de bladeren likt, proef je zout!
Eric the Eel
Op de Olympische Spelen van 2000 in Sydney mocht Eric Moussambani Malonga (bijnaam Eric the Eel) mocht namens Equatoriaal-Guinea de 100 meter vrije slag zwemmen. Hij had nog nooit in een 50 meterbad gezwommen. De twee andere zwemmers in de serie hadden blijkbaar nog minder ervaring. Die begonnen namelijk gewoon met zwemmen, toen het startschot nog niet eens in aantocht was. Er volgde diskwalificatie en Eric moest alleen zwemmen. Hij deed bijna 2 minuten over de 100 meter, maar won dus de serie. Zijn tijd was helaas te langzaam om door te gaan naar de volgende ronde.
Kampioenen
Het piepkleine Equatoriaal-Guinea won twee keer de Afrika Cup voor vrouwen. Daarmee zijn ze na Nigeria het best presterende vrouwenvoetballand van Afrika. Jammer dat de prestaties werden overschaduwd door gesteggel over naturalisaties en het geslacht van de speelsters.
Chocolango
Equatoriaal-Guinea was ooit een grote cacaoproducent. Maar pas op als je er chocola bestelt: een lokaal goedje van gemalen mangopit wordt hier chocola genoemd. We hebben het niet geproefd, maar voorzien een bittere teleurstelling.
No items found.

Tips 💡

Nog geen tips, heb jij er één? Stuur 'm op!

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan 500 - we naderen Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Bekijk ook eens 👀

Ga direct door naar één van onze overige afleveringen