#
33
7
Jul
2022

Duitsland

7
Jul
2022
Met special guest:
Logo voor luisteren op SpotfiyLogo voor luisteren op podimo
Logo voor luisteren op Google podcastLogo voor luisteren op podimo

Het is eind van de middag, 7 juli 1974. Duitsland wint het WK voetbal in eigen land, ten koste van Oranje. We hadden al de pest aan de Duitsers, maar de rechterwreef van Gerd Müller schiet onze collectieve hoop op revanche definitief aan diggelen. En nog erger, het oer-hollandse spreekwoord “Beter een goede buur dan een verre vriend” zou in ieder geval niet voor onszelf gaan gelden.

Hoe anders is het nu. Zowel politiek als economisch zijn we met Duitsland verstrengeld als een verliefd stel in een eenpersoons hoogslaper. Zij het grote lepeltje, wij het kleine. Geen land brengt zoveel toeristen naar Duitsland als wij, en omgekeerd delen we ook graag onze stranden met de Duitse kuilgravers.

Goed, we zijn dus vrienden. Nu we Duitsland liefdevol in de ogen kijken, zien we een hoop schoonheid. De kastelen, de bergen, de rivieren. Geven we een kusje, dan proeven we het bier, de Riessling en het knapperige zuurdesembrood. En luisteren we, dan genieten we van ’s werelds beste componisten. Was het al opgevallen dat De Grote Podcastlas een grote voorliefde heeft voor Duitsland? 

Paspoortje

Oppervlakte: 8,5 keer Nederland.

Ongeveer net zo groot als: Japan.  

Aantal inwoners: 83 miljoen.

Hoofdstad: Berlijn, zo'n 3,5 miljoen.

Andere steden: Hamburg, Keulen, München.

Religie: iets meer dan de helft is christen, 40% heeft geen religie.

Taal: Duits.

Meest voorkomende achternamen: Müller, Schmidt, Schneider, Fischer, Weber.

Vlag: drie horizontale banen: zwart, geel, rood.

No items found.

Kroegfeitjes 🍻

Zin in meer random kroegfeitjes? Check dan onze feitjesgenerator.
Kaiser Wilhelm II
De Duitse keizer vluchtte aan het eind van de door hem verloren Eerste Wereldoorlog met zijn keizerlijke trein naar Nederland. Koningin Wilhelmina verleende hem asiel. Hij kwam te wonen in Kasteel Amerongen en later in Huis Doorn. Daar stierf hij in 1941.
Kracht durch Freude
De meest verkochte auto's aller tijden zijn de Volkswagen Golf en de Volkswagen Kever. De Kever werd gebouwd in opdracht van Adolf Hitler als auto voor de gewone man. Oorspronkelijk noemden men de auto Kraft durch Freude, afgekort KdF. De stad die ronde de fabriek werd gebouwd heette daarom Stadt des KdF-wagens bei Fallersleben en kennen we nu onder de naam Wolfsburg.
Van Audi naar Trabant
De fabrieken van Audi stonden in Zwickau en Chemnitz en werden na de tweede wereldoorlog onderdeel van de Oost-Duitsland. Audi verhuisde daarop naar Ingolstadt in de West-Duitsland. De oorspronkelijke Audi-fabrieken in Zwickau en Chemnitz werden vervolgens gebruikt voor de productie van de iconische Trabant.
Morgenthauplan
Aanvankelijk wilden de Verenigde Staten na de tweede wereldoorlog de Duitse economie totaal afbreken. Volgens het Morgenthauplan moesten industriegebieden worden geannexeerd door Frankrijk en Polen en de zware industrie zou totaal worden ontmandeld, om Duitsland terug te brengen tot een agrarische samenleving. Zo ver kwam het niet, sterker nog: het Marshallplan redeneerde omgekeerd. Juist het stimuleren van de welvaart zou langdurige vrede waarborgen.
Reinheitsgebot
Het Reinheitsgebot legde in het jaar 1500 vast hoe bier moest worden gebrouwen en is de oudste warenwet ter wereld die nog altijd bestaat. Het was echter niet bedoeld om de kwaliteit van het bier te waarborgen, maar om hongersnood te voorkomen. Door gebruik van tarwe en rogge in bier te verbieden, bleven deze granen over voor de productie van brood. In Beieren is het gebruik van tarwe wel toegestaan voor Weizenbier. Weizen betekent tarwe en wordt vaak ten onrechte vertaald als wit.
Homo universalis
Johann Wolfgang von Goethe werkte zijn hele leven als ambtenaar, maar was eigenlijk alles behalve dat. Hij was wetenschapper, toneelschrijver, romanschrijver, filosoof, dichter, én natuuronderzoeker. Het mineraal Goethiet is naar hem genoemd.
Nasynchroniseren
In het kader van denazificatie na de Tweede Wereldoorlog wilden de geallieerden hun cultuur toegankelijker maken voor de Duitsers. Daarom begonnen ze hun vooral Engelstalige films na te synchroniseren in het Duits. Dat is blijven hangen en je ziet het tot op de dag van vandaag.
Hamburg
Hamburg is de stad met de meeste bruggen ter wereld. Zo'n 2500 stuks.
Treppenwitz
De Duitse taal staat bekend om haar originele woorden. Een treppenwitz, 'trappengrapje', is bijvoorbeeld de omschrijving van een gevat antwoord waar je nét te laat op komt. Je loopt spreekwoordelijk alweer in het trappenhuis terug van je gesprek, en dan bedenk je je grapje pas.
Hoogste kerkgebouw
Het hoogste kerkgebouw ter wereld is de Munster van Ulm - niet de Dom van Keulen (161,5 meter)
Doornroosje
Het kasteel van Doornroosje - en dus die van Disneyland Parijs - is gebaseerd op Schloss Neuschwanstein in Beieren.
Meeste kastelen
Er zijn meer dan 2100 kastelen in Duitsland. Qua aantallen meeste ter wereld.
Oktoberfest
Het eerste Oktoberfest werd in 1810 gehouden ter ere van de bruiloft van prinses Theresia van Saksen-Hildburghausen en kroonprins Ludwig I van Beieren. Dat feest was zo fantastisch, dat ze er een traditie van hebben gemaakt.
Het zeventiende Bundesland
Per jaar komen er 5 miljoen Duitse toeristen naar Mallorca. Dat is bijna net zoveel als er Duitse toeristen naar Nederland komen, alleen heeft Mallorca maar 900 duizend inwoners. Mallorca wordt dan ook gekscherend "het zeventiende Bundesland (deelstaat)" genoemd.
Oorsprong handbal
Na voetbal is handbal de meest populaire sport in Duitsland. Ze worden - samen met Denemarken - gezien als de uitvinders van de sport.
No items found.

Tips 💡

Generatie Merkel
👂
👀
📚
Luistertip
Een podcast over jonge Duitsers en de erfenis van "Mutti" Merkel. Hoe kijkt vooral de jongere generatie Duitsers op haar terug? En wat zien zij als de grote vragen voor de toekomst?
Bekijken
Munich
👂
👀
📚
Kijktip
Ook indrukwekkende film over de Palestijnste aanslagen op Israëlische sporters tijdens de Olympische Spelen in München.
Bekijken
Der Baader Meinhof Komplex
👂
👀
📚
Kijktip
Behoorlijk goede film over de geschiedenis en gevolgen van de RAF in Duitsland
Bekijken
Topographie des Terrors
👂
👀
📚
Kijktip
Een van de meest indrukwekkende musea over de Tweede Wereldoorlog, in Berlijn
Bekijken

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan 500 - we naderen Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio