#
10
11
Apr
2024

De hotspots en ruïnes van de Amerikaanse Droom

11
Apr
2024
Met special guest:
Erik Mouthaan
Journalist
Logo voor luisteren op SpotfiyLogo voor luisteren op podimo
Logo voor luisteren op Google podcastLogo voor luisteren op podimo

The American Dream is een abstract verschijnsel, maar presenteert zich vaak kraakhelder. In een biografie van een succesvolle immigrant, in statistieken over opwaartse mobiliteit of in de campagnetoespraak van een lokale burgemeester. Als je wilt, kunt en durft, ligt de wereld voor je open. Maar de Droom openbaart zich ook in ruimtelijke zin. De stralende hotspot van vandaag, kan morgen vervallen tot een ruïne van de vooruitgang. Hier moet je niet meer zijn. Winnaars en verliezers, ook op kaart.

Het was altijd een hoopvol verhaal. Maar natuurlijk zijn er barstjes. Barstjes in de ramen van de meritocratische showroom die Amerika altijd was. En dus: grote barsten in de roze bril waarmee wij Europeanen de afgelopen eeuw naar Amerika keken. Zijn de Verenigde Staten nog wel het onbetwiste gidsland dat onze kaders van ons denken bepaalt? Dit moeten we uitzoeken.

Gelukkig hebben wij vandaag een gids. Al bijna twintig jaar is hij correspondent voor RTL Nieuws in de Verenigde Staten, maakt wekelijks de podcast ‘Bestemming Witte Huis’, woont in New York en zit vandaag bij ons in de Dag en Nacht studio in Amsterdam. Welkom dus, Erik Mouthaan.

No items found.

Kroegfeitjes 🍻

Zin in meer random kroegfeitjes? Check dan onze feitjesgenerator.
No items found.
No items found.

Tips 💡

Nog geen tips, heb jij er één? Stuur 'm op!

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan 500 - we naderen Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Bekijk ook eens 👀

Ga direct door naar één van onze overige afleveringen